Biomatrac – Valóban 100%-ig természetes anyagokból készül?

Biomatrac – a kókusz-latex matracok előnyei és hátrányai 

Valóban 100%-ig természetes anyagokból készülnek a “biomatracok”?

Milyen előnyökkel és hátrányokkal számolhatsz, ha kókusz-latex biomatracot választasz?

Görgess lejjebb és mindezekre választ kapsz!

 

Tartalomjegyzék- Kattintható

 

Bio matrac alapanyagok – mennyire természetes valójában a latex-kókusz matrac?

Mára már alábbhagyott a “hype”, ami a biomatracokat vette körbe néhány évvel ezelőtt. A félreértések elkerülése végett, én nagyon kedvelem azokat az anyagokat, melyeket a természettől kaptunk, latex matracot, gyapjú takarót és tönkölypárnát használok.

Az az igazi probléma ezzel a kérdéskörrel, hogy bizonyos gyártók és forgalmazók évekkel ezelőtt látva a társadalom természetes anyagok iránti szeretetét, meglovagolták ezt a hullámot, és marketing kommunikációjuk szerves része lett az az állítás, hogy biomatracaik 100%-ig természetes alapanyagból készülnek. Ehelyett inkább a latex-kókusz biomatracok valódi előnyeit kellett volna hangsúlyozniuk.

A fent említett kijelentés ugyanis nem állja meg a helyét, a biomatracok két fő alapanyaga, a latex és a kókusz nem teljesen természetes állapotukban kerülnek felhasználásra a matracokban (mint látható lesz, ennek még csak értelme sem lenne). A kókusz-latex biomatracok gyártását kicsit megvilágítva bizonyítom be számodra ennek a jól hangzó ígéretnek a tarthatatlanságát.

Hevea Brasiliensis, más néven kaucsukfa kérgét megvágva kapjuk meg azt a tejszerű, ragacsos nedvet, amit latexnek hívnak. Ez a gumitej (kaucsuktej) tehát alapvetően egy teljes mértékben természetes anyag, melyet tálkákba gyűjtenek.

latex biomatrac

A latex matrac nem 100%-ig természetes anyagból készül, de ettől függetlenül nagyon kényelmes!

És itt jön a bökkenő, a természetes latexhez szintetikus, sztirol-butadién kaucsukot kevernek, enélkül ugyanis lehetetlen lenne olyan formatartó, stabil latex matrac alapanyagot létrehozni, valamint az így kapott matrac túl nehéz és tömör lenne (ez a légáteresztő képesség hatékonyságát is csökkentené). Már csak azért sem lehet megvalósítani a színtiszta latex matracot, mert kénytelenek a latexhez olyan vulkanizáló és aktiváló anyagokat keverni, mint például a kén, fémoxid, cinkoxid, kalciumoxid stb.  Ez a natúr és szintetikus latex keverék a habosítás után öntőformába kerül, ahol magas hőfokon vulkanizálják (“megsütik”).


Matracválasztás előtt állsz? Olvasd el az ország legrészletesebb matracvásárlási útmutatóját ide kattintva!


Tulajdonképpen háromféle latexről beszélhetünk, 100%-ig természetes csak papíron létezik (lásd lejjebb), a legtöbb biomatrac kevert latexből készül (a natúr latex aránya általában 20 és 50% körül mozog ezeknél), illetve a csak és kizárólag mesterséges latex is megtalálható a piacon.

Arról nem rendelkezünk információkkal, hogy a magyarországi biomatrac forgalmazók pontosan milyen latexet használnak, ezek a szaküzletek némileg leegyszerűsítve a kérdést, egyszerűen csak egy kis ikonnal jelzik termékeik “bio” mivoltát, a részleteket nem kötik az orrunkra…

Tőlünk nyugatabbra valamivel komolyabban veszik azt amit leírnak. A biomatrac gyártók az Egyesült Államokban előszeretettel hivatkoznak a nemzetközi, elfogulatlan minősítő intézetek tanúsítványaira (pl. a Global Organic Latex Standard). Arról külön is említést tesznek, hogy a tanúsítvánnyal rendelkező, legtisztább latex matrac természetes anyag tartalma 95% (itt olvashatsz erről: bengreenfieldfitness.com/2014/10/what-is-the-best-natural-organic-mattress/). Az már más kérdés, hogy a több természetes latexet tartalmazó biomatrac tulajdonságai nem változnak kedvező irányba.

Latex és kókusz. Ég és föld. A latex szerintem kiváló matracipari alapanyag (de nem azért mert 100%-ig természetes!), a kókusz pedig egyenesen a legrosszabb. Azért erről is kell írnom néhány szót, mert a biomatracosok valamilyen aberráció folytán szeretik belepakolgatni ezt is matracaikba.

biomatrac kókusz

Kép forrása: http://thomasvillelatexmattresses.com

A kókuszrost szálakat beáztatják és fellazítják, majd lehántják a kókuszdióról. A kókuszrost szálakat ezután megszárítják és táblákat hoznak létre, melyeket részben szintetikus, részben természetes latex-el vonnak be (latexálás). A gyártók szerint ettől rugalmasabb és ellenállóbb, tartósabb a kókuszmatrac.

Láthatjuk tehát, hogy a biomatracok kókusz és latex összetevői csak félig-meddig természetes anyagok. Ettől még persze nem lesznek rosszabbak.

A biomatrac alapanyagokat azért is tartják olyan nagyra, mert fenntartható forrásból származnak, és anélkül lebomlanak, hogy káros anyagokat kibocsátva szennyeznék a környezetet. Ez a kitétel azonban – mint feljebb láttuk – csak részben igaz.

Természetes anyagból készült matrachuzatok

Bár természetes anyagból készült matracmagokról csak erős megkötésekkel beszélhetünk, a huzatok valóban készülhetnek (nagyrészt) organikus alapanyagokból. Ezek tulajdonképpen a pamut (esetleg len), a gyapjú és a bambusz.

biomatrac gyapjús téli oldal

A merinó gyapjú borítást/huzatot a téli-nyári oldalas matracok téli oldalán alkalmazzák. A gyapjú a természet igazi ajándéka, az egyik legpraktikusabb textilipari szálas anyag, különlegessége a hőszabályozás, hűvösebb időben melegen tart, a melegebb időszakokban viszont nem izzaszt le, kiválóan átszellőzik, hatékony nedvszívása révén elvezeti a bőrről a verejtéket és elpárologtatja. Emellett még nagy nedvességtartalomnál is száraz tapintású. Lanolin (gyapjúviasz) tartalma révén pedig öntisztuló, rendszeres szellőztetéssel lehet felfrissíteni, mosni csak ritkán kell.

A gyapotnövényből készülő pamut a gyapjúhoz hasonlóan hatékonyan szellőzik át, nedvszívó képessége is kitűnő, ezzel ideális alvásklímát teremt a pihenő test számára. Ritkábban lenvászon matrac borítással is találkozhatunk, a lenvászon még a legnagyobb nyári estén is kellemes, hűvös tapintású.

A bambusz pedig antibakteriális, fertőtlenítő hatása, és a pamutnál négyszer nagyobb nedvszívása miatt olyan kedvelt. A korábbiakhoz hasonlóan ez is egy nagyszerű, bőrbarát természetes anyag.

biomatrac bambusz huzat

Azt azonban a tárgyilagosság kedvéért meg kell említeni, hogy a gyapjúval ellentétben a 100% pamut vagy bambusz huzat azért elég ritka. Ennek oka elsősorban az, hogy sokkal sérülékenyebbek és idő előtt megindulhat a kopás is az ilyen huzatoknál. Tehát különféle műszálas anyagokkal keverik általában ezeket.

A biomatracok előnyei

A biomatracok magja latexhab és/vagy kókuszrost alapanyagból készülhet, illetve ezek kombinációjából. Vagyis a keménységük és rugalmasságuk könnyen variálható a latex-kókusz rétegek aránya szerint. A habmatracokhoz hasonlóan tehát a latex-kókusz matracok is elkészíthetők úgy, hogy bármilyen testfelépítésű, alvási szokású ember igényeit kielégíthessék.

Nem rejtem véka alá, hogy a latexet az egyik legjobb matracipari alapanyagnak tartom. Kényelmesség szempontjából felveszi a versenyt a memory habokkal, a nagyrugalmasságú (HR) hideghabokkal, és a legprofibb mini táskarugókkal is. Olyannyira praktikus, hogy önmagában is megállja a helyét matracmagként, de komfortrétegként is szokták alkalmazni.

latex biomatrac

Így fest egy 7 zónás latex matrac.

A latexgyártás két fő technológiát ismer, ennek megfelelően beszélhetünk Dunlop és Talalay latex alapanyagokról (az eltérő gyártástechnológiát most nem ismertetném, itt olvashattál a latexgyártás főbb mozzanatairól). A Dunlop latexet 1929-ben kezdték gyártani, tömörebbmerevebb és keményebb a Talalay latexnél, nagyobb testsúlyú emberek igényeit is kielégíti. A Talalay latex pedig lyukacsos, nyitott cellás szerkezetű, könnyebb, rugalmasabb, levegősebb, egyszóval kényelmesebb és jobban szellőzik (fontos megemlíteni, hogy mind a Dunlop, mind a Talalay latex általában természetes és szintetikus latex keveréke).

Bármilyen keménységűre elkészíthető tehát a latex, ezért van olyan biomatrac, mely csak és kizárólag viszonylag kemény vagy félkemény latexből készül, mások pedig (ezek lágyabbak valamivel) keményebb kókusz vagy valamilyen hab/rugós alátámasztó rétegen látják el kényelmi funkciójukat.

A latex matracok jelentős része ráadásul zónás kivitelben készül (5, 7 zónára osztott a többség) ami azt jelenti hogy tökéletesen idomul a test kontúrjához, figyelembe véve a nehezebb (pl medence) és a “kiugró” testrészeket (csípő, váll). A zónás latex matracok teljes felületen át vannak lyuggatva (a lyukak átmérője határozza meg melyik részen mennyire kemények), amelynek köszönhetően a szellőzésük is javul.

biomatrac

Most nem mennék bele abba a vitába, mennyire szellőznek át a latex vagy latex-kókusz matracok, az biztos, hogy az én 7 zónás latex matracomat elég hatékonyan átjárja a levegő. A kókuszt a biomatrac forgalmazók (hogy, hogy nem) kitűnően szellőző matrac alapanyagnak tartják, tapasztalatok hiányában ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom. Az biztos azonban, hogy a természetes(ebb) anyagok általában jobban szellőznek, mint a szintetikusok.

Ugyanígy nem tisztázott teljes mértékben a biomatracok antiallergén mivolta. Minden online fórumon és oldalon tényként kezelik, hogy a poratkák nem telepszenek meg a latex-kókusz biomatracokban (az angol nyelvű oldalak a káros anyag-mentességet hangsúlyozzák, a poratkákra nem térnek ki).

Amennyire én tudom, az allergia és asztma tüneteinek kiváltásáért felelős atka (pontosabban fogalmazva az atka ürüléke okozza a tüneteket) mindenhol képes megtelepedni, ahol táplálékot talál és a klíma ideális számára. Mivel a meleg, párás helyeket (60-85%-os páratartalmat) kedveli, illetve a bőrről, hajról leváló hámsejtekkel tömi meg a bendőjét, ezért a matracban és az ágyneműben könnyen megtelepszik.

antiallergén matrac

Kép forrása: www.newscientist.com.

Az is tény, hogy vannak olyan anyagok, melyekben a poratka nehezebben nyomul előre. Ilyen a gyapjú, a nagy fajsúlyú, tömör latex és más sűrű habanyagok. A hőmérséklet-kiegyenlítő gyapjú huzat, a viszonylag jól szellőző latex nagyobb eséllyel teremt optimális, száraz, hűvös alvásklímát, így a poratkák sem telepszenek meg bennük olyan szívesen.

Az allergia sikerrel való leküzdéséhez teljes életmódváltásra van szükséged,  matracodat pedig magas hőfokon mosható matracvédő lepedővel atka-mentesítheted.

A latex egyik legnagyobb előnye a formatartás. A nagy sűrűségű, ruganyos latex alaktartó, jó pár esztendeig kibírja majd alattad. Csodát azonban ettől sem kell várnod, valódi kényelmet – más matracokhoz hasonlóan – nagyjából 7-8 évig kínál majd számodra.

A latex-kókusz biomatracok hátrányai

A biomatracok igazi hátránya a kókusz, ez ugyanis önmagában annyira kemény (még a latexálás ellenére is), hogy “összetörné” a rajta pihenő testet, ezért csak alátámasztó szerepet játszik a biomatracokban. Minél vastagabb a kókusz réteg, annál keményebb és kényelmetlenebb a matrac. Latex nélkül nagyjából semmit nem ér a kókuszmatrac, “kuka” (annak idején gyerekmatracként hakniztak vele, azóta kiderült hogy annak sem igazán jó).

Egyes forgalmazók szerint nedvesség elvezetése fenomenális a kókuszmatracnak, azonban olyan angol nyelvű netes fórumot is olvastam, ahol az egyik hozzászóló (nem mellesleg, egyetemi mérnök) óva int attól, hogy nedvesség érje a kókuszt, mert attól hamar tönkremegy (ezt bemásolva a böngésződ címsorába olvashatod el : www.quora.com/What-are-the-problems-faced-when-using-coir-mattresses). Magyar oldalakon pedig bepenészesedett kókusz matracokról is olvashatsz. Persze bármilyen matrac penészes lehet, ez nem is az alapanyag hibája (hanem a lakásé, ahol gond van a szigeteléssel, átnedvesednek a falak stb.), de azért mégiscsak kellemetlen egy kicsit ezzel reklámozni a kókuszmatracot.

Novetex matracok kókuszból

A kókuszrost anyag merev, rideg és kemény (a latexálástól rugalmasabb lesz valamelyest), ebből adódik egyik legkedvezőtlenebb tulajdonsága, a rugalmas latex-el szemben gyorsabban gödrösödik, keletkezik benne teknő, tartóssága szinte mindegyik matracanyagtól elmarad (ez ellen azzal védekezhetsz, ha matracod minél több latexet, és minél kevesebb kókuszt tartalmaz. Amikor pedig a kókusz elfárad, akkor kezd el fájni a hátad illetve a derekad, és érzed úgy magad reggelente, mint akit agyonütöttek.

Hogy ne legyen fenékig tejfel az élet, a latexről is kell néhány keresetlen szót szólni. A sűrű, homogén latex bitang nehéz, ezért a latex és latex-kókusz biomatracok hátránya, hogy mozgatásuk, forgatásuk (főleg kétszemélyes méretben) nem egy könnyen megoldható feladat.

Biomatracot vagy káros anyag-mentes habmatracot érdemes vásárolni?

Majdnem azt a címet adtam ennek a résznek hogy “Mire figyelj biomatrac vásárláskor?”. Azt hiszem azonban, inkább máshogy kell feltennem a kérdést.

Mivel a bio-nak nevezett matracok is csak részben készülnek természetes anyagokból, ezért csak emiatt szerintem nem igazán érdemes latex-kókusz matracot választani. Ha ragaszkodsz ahhoz, hogy matracod minél nagyobb arányban tartalmazzon az anyatermészetből származó anyagokat, akkor viszont bátran ajánlom a latex matracot, lehetőleg olyat, ami nem látott kókuszt.

zónázott ortopéd matrac

Egy káros anyag-mentes hideghab matrac is szép álmokat kínálhat.

A latex matracok szinte bármilyen keménységben megtalálhatók a gyártók kínálatában, és megfelelő kialakításban (mondjuk 7 zónára osztva) nagyon kényelmesek (Megemlíteném még a növényi-eredetű memory habokat, melyek itthon ugyan nem kaphatók, de nyugaton eléggé elterjedtek, állítólag ugyanolyan kényelmesek, mint a normál memory habok).

Ha azonban a lényeg a fontos számodra, az hogy matracod egészséges alapanyagokból készüljön, gyártása valamint megsemmisítése pedig szigorú követelmények mellett történjen, anélkül hogy a környezetet szennyezné, akkor egy tanúsítvánnyal rendelkező káros anyag-mentes habmatrac is szebbé teheti álmaidat.

biomatrac

Az ilyen tanúsítvánnyal rendelkező habmatrac garantáltan környezetbarát. Kép forrása: eurofoam.hu/cegunkrol/tanusitvanyok/.

Az USA-ban egy 2007-es törvény szabályozta a matrac alapanyagok tűzvédelmi előírásait, mely magával vonta bizonyos káros anyagok alkalmazását is a matracoknál. A legsúlyosabb problémát – a bórsav, antimon és formaldehid – mellett egy brómozott égésgátló anyag,  a PBDE (Polibrómozott difenil éter) okozta.

Erre jött létre a haboknál az úgynevezett Certi-PUR tanúsítvány, mely garantálja hogy ezek a habmatracok semmilyen a környezetre és az egészségre káros anyagot nem tartalmaznak. Ha biztosra akarsz menni, keresd fel a Noks Budapest szívében található bemutatótermét, ott csak és kizárólag ilyen minősítéssel rendelkező matracokat vásárolhatsz.

 

A környezettudatos és egészséges alapanyagokból készülő habmatracok (memory vagy hideghab) ugyanúgy elkészíthetők bármilyen keménységben, rugalmasságban és sűrűségben, kedvedre választhatod ki a személyes preferenciáidnak leginkább megfelelőt.

Mi mindenre kell még figyelned, ha tökéletes matracot akarsz vásárolni magadnak? 

Kattints ide, és olvasd el matracválasztási tanácsainkat!

Ha érdekesnek találtad a cikket, lájkold vagy oszd meg a Facebook-on!

 

Források

 • Saját tapasztalatok
 • http://www.cnc.hu/2016/07/a-gumi-evszazadai/
 • http://www.cnc.hu/2016/08/martasos-technologiak-a-gumiiparban/
 • bengreenfieldfitness.com/2014/10/what-is-the-best-natural-organic-mattress/
 • sleepopolis.com/best-mattress/best-natural-organic-mattress/
 • www.organicnewsroom.com/best-organic-mattress/
 • www.sleeplikethedead.com/mattress-reviews-latex.html#6
 • sleeponlatex.com/blogs/news/7845413-dunlop-vs-talalay-latex-foam
 • www.vitatalalay.com/dunlop-latex-vs-talalay-latex-mattress/
 • sleepingorganic.com/talalay-vs-dunlop-latex/
 • http://www.myessentia.com/learn/starting-from-scratch/what-is-an-organic-mattress/
 • http://kockazatos.hu/anyag/polibr%C3%B3mozott-bifenilek-pbb-%C3%A9s-polibr%C3%B3mozott-difenil-bifenil-%C3%A9terek-pbde-pbbe
 • www.yosaki.com/advantages-and-disadvantages-of-coir-mattresses/
 • www.quora.com/What-are-the-problems-faced-when-using-coir-mattresses
 • www.nlcafe.hu/forum/?fid=441&topicid=233656
 • http://eurofoam.hu/cegunkrol/tanusitvanyok/
Biomatrac – Valóban 100%-ig természetes anyagokból készül?
4.5 (90%) 18 votes
Oszd meg te is! Köszönjük! :)
By | 2017-11-02T18:56:14+00:00 May 17th, 2017|Matrac|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment

OSZD MEG TE IS!