Alvás

Kialvatlanok a Pécsiek

Pécs alvásfelmérése (2017)

Május közepén Pécsen felmérés készült, ami a helyiek alvási szokásait vizsgálta. A négynapos adatfelvétel során 1549 személy válaszolt a kérdőívre, amely bár nem reprezentatív, mégis irányadó, hiszen minden századik pécsi lakos kitöltötte. A pécsi matracboltokat egyszer már szemléztük, de most végre jutott idő a helyi lakosságra is. Rájöttünk, hogy nem csak a matrac a probléma, ha a kialvatlanságról van szó.

A kapott eredények nem térnek el az országos átlagtól, így a pécsiekről is elmondhatjuk, hogy kialvatlanok – hiszen többségük már a reggeli ébredés után is fáradt. A részletes elemzés az infografika után olvasható.

Pécsi alvásfelmérés

Pécs alvási szokásai – részletes elemzés

Az egyik legegyszerűbb kérdés volt, hogy reggelente kipihentenk érezzük-e magunkat. Mint ahogyan feljebb is említettük, a pécsiek elégedetlensége egybevág az országos átlaggal. Nem fest túl jó képet a helyzetről, ha minden második ember már az alvást követően is fáradtnak érzi magát. De vajon milyen okok vezethetnek ide?

Pécs kialvatlan

Az egyik legbiztosabb oka a kialvatlanságnak, hogy az emberek egyszerűen nem töltenek elég időt pihenéssel. A megkérdezettek 15 százaléka mondta, hogy csak 5 órát vagy kevesebbet alszik, míg majdnem 30 százalék volt, aki csak hat órát tölt alvással.

Az 5 órát alvók biztosan állandóan fáradtak, hiszen ennyi alvás csak az emberek néhány százalékánál elegendő arra, hogy kipihenjék magukat. Az átlagos felnőtt alvásigénye 6 és 9 óra között mozog – és a 6 órát alvók könnyen átcsúszhatnak a krónikusan fáradtak közé, ha néha kicsit kevesebbet alszanak.

ideális alvásmennyiség pécs

A túl kevés alvással nem csak az a baj, hogy fáradtnak érezzük magunkat, hanem az is, hogy csökken a teljesítőképességük és ingerlékenyebbé is válunk. Nem csak szellemileg lassulunk le, de a reflexeink is veszítenek gyorsaságukból. Így nem csak arra számíthatunk, hogy a tanulás nehezebben fog menni, de arra is, hogy például vezetés közben sokkal veszélyesebbek leszünk – nem csak magunkra, hanem a környezetünkre nézve is. A francia autópályakezelő adatai szerint például minden harmadik baleset a fáradtsághoz köthető.

A fáradt emberek sokkal könnyebben dühbe gurulnak, gyorsabban veszítik el a türlemüket, így társas kapcsolataink is csorbát szenvedhetnek. Ki tudja, talán a Dennis a komiszban Wilson bácsi nem is zsörtölődő öregembernek született, hanem csak fáradt volt?

Pécsi alvásfelmérés eredményei grafikon

Azt a feltevést, hogy a kevés alvás az oka annak, hogy a pécsiek már reggel fáradtak jól igazolja, ha külön-külön is megvizsgáljuk, hogy a különböző alvásidők mellé mekkora elégedettség társul. Jól látszik, hogy az öt órát vagy kevesebbet alvók mindössze alig több, mint 20 százaléka elégedett, míg például a 8 órát alvással töltők között 60 százalék fölött van az elégedettség. Tehát a normális időt pihenésre szánók majdnem háromszor olyan elégedettek.

Alvási pozíciók Pécsen

A további okok között ugyanúgy ott találhatjuk a túlzott stresszt vagy a nem megfelelő fekhelyválasztást is. A pécsiek majdnem negyede nyilatkozta, hogy éjszaka rengeteget forgolódik – és ez a szám akár sokkal magasabb is lehet, hiszen nem mindenki tudja magáról, hogy az este egy részét azzal tölti, hogy állandóan a másik oldalára fordul.

A mindennapi stresszt és idegeskedést nehéz elkerülni, ráadásul a magyar társadalomba erősen beivódott, hogy a kemény matrac a legegészségesebb a gerincnek, amit teljes tévút, hiszen a túl kemény fekhelyen gerincünk nem tud ellazulni, mert nincs ami alátámassza, hiszen kiálló részeink – például oldaltfekévésnél a váll és a csípő – nem tudnak benyomódni a matracba, így pedig gerincünk egész éjjel nem kap normális alátámasztást, sőt gyakorlatilag hidat képezve lóg a levegőben.

Ezt a hatást csak fokozza, hogy minden tizedik pécsi lakos kihúzható kanapén alszik, ami inkább ülőalkalmatosságnak lett kitalálva, mint állandó alvásra.

a pécsiek elalvás előtt tévéznek

Sajnos az évek alatt felvett rossz szokásaink sem segítenek, hogy alvásunk minősége jobb legyen. Majdnem minden második válaszadó tölti például az alvás előtti utolsó 30-60 percet tévénézéssel, ami nem csak azért rossz, mert nem engedi, hogy kikapcsoljuk az agyunkat, de a tévé képernyőjéből érkező kék fény visszaveti melatonin termelésünket is – azt a jelet kapja ugyanis agyunk, hogy még nem kell aludnunk, hiszen világosság van.

A telefonjukkal, laptopjukkal foglalatoskodókkal együtt több, mint 80 százalék valamilyen elektronikus eszközzel foglalataskodik lefekvés előtt…

Pécs alvás grafikon

Egy kis odafigyeléssel rengeteget tudnánk javítani alvásunk minőségén és sokkal kipihentebbek lehetnénk. Az eredményekből azonban sajnos az látszik, hogy bár már egyre elterjedtebb az egészségtudatos életmód, mégsincs benne a köztudatban, hogy a rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás mellett az alvás az egészségünk harmadik alappillére.

Ha az alábbi 8 tanácsunkat megfogadod, akkor könnyedén javíthatsz az alvásod minőségén:

  • Aludj egy órával többet! Ez a legolcsóbb módja, hogy egészséges maradj.
  • Az esti tévézés helyett olvass vagy hallgass inkább nyugodt zenét. Így sokkal könnyebben levezetheted a nap közben felgyülemlett stresszt.
  • Sötétítsd be a szobádat. A fény üti az alvást, hiszen csökkenti a melatonin termelést.
  • Legyen rendszer a mindennapjaidban. Próbálj mindig nagyjából ugyanakkor lefeküdni és felkelni.
  • Ne egyél nehéz ételeket közvetlenül lefekvés előtt.
  • Kerüld az alkoholos italok fogyasztását.
  • Ne igyál kávét és egy serkentő hatású italokat délután négy óra után.

Még egyszer köszönjük minden kitöltőnek a segítséget! Ha van kedvetek, legyetek ti is Pécs alvásnagykövetei! Nyomjátok meg a “Tetszik” gombot. 🙂

A cikket Hahn Gábor, a Matracman Alvásblog szakértője írta. Ha kérdésed van a leírtakkal kapcsolatban, akkor írj a molnar.miklos(kukac)matracman.hu címre, vagy hívd a 20/250-7615-ös telefonszámot.

A kutatás minden adata és képe másolható és terjeszthető. Egyetlen kérésünk, hogy az eredeti forrásra vagy a Matracman blog főoldalára mutasson egy élő link. Köszönjük a segítséget!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük