Matrac

Matrac hátfájásra és lumbágóra

Matrac hátfájásra! Milyen matracot válasszunk derékfájdalmakra?

Napjaink egyik legkomolyabb népbetegsége a hátfájás illetve a lumbágó, szinte minden ember tapasztalja élete során kínzó tüneteit.

Nem akarlak azzal álltatni, hogy a cikkben leírtak gondos betartása után hipsz, hopsz elmúlnak majd a fájdalmaid, ugyanis a hát,- és derékfájdalomnak számtalan oka lehet.

Olvasd el, mit írtak, akiknek már sikerült elmulasztanunk a fájdalmait!

Egy ideális matraccal azonban sokat tehetsz megelőzéséért illetve tüneteinek enyhítéséért, leküzdése viszont csak teljes életmódváltással lehetséges.

Olvasd el tanulmányunk, és megtudhatod milyen matracot ajánlanak a gerincgyógyászok hátfájásra, illetve mely alvási pozíció jelenthet gyógyírt gyötrelmeidre.

Tartalomjegyzék – Kattintható

A hátfájás okai

Nem véletlenül említettem az előbb, hogy tanácsaim betartása nem garantálja a fájdalommentes hétköznapokat számodra, ugyanis a hát és derékfájdalmak okozói csak részben a rossz matracok. Olyan dolgok is közrejátszhatnak benne, amikre még csak nem is gondolsz.

Könnyítsd meg a matrackeresést! Töltsd ki ezt a kérdőívet és segítünk megtalálni a legjobb matracot hátfájás, derékfájás mellé:

matrac hátfájásra

Kép forrása: nensuria /freepik.com

Azóta fáj a hátunk mióta két lábra álltunk, vagyis a hátfájás és derékfájás úgynevezett civilizációs betegség. Gerincünknek ehhez a megszokottól eltérő, függőleges pozícióhoz kellett igazodnia, az új testtartás, túlterhelte gerincoszlopunk részeit, a csigolyákat, izmokat, inakat és ínszalagokat. A lumbális (ágyéki) gerinc korábban ugyanis hátrafelé görbült, a felegyenesedéssel viszont már előre hajlott. Mozgásszegény életmódunk pedig tovább rontott ezen a helyzeten.

A legtöbb embert a gyorsabb lefolyású, időnként kialakuló hátfájás érinti, mely izom eredetű. Ilyenkor a gerincoszlopot egyoldalú terhelés éri, és a körülötte lévő izmok meghúzódnak, begörcsölnek és megfájdulnak. Ülő vagy álló munka, hirtelen nagy súly megemelése vagy egy rossz mozdulat is kiválthatja.

A kevésbé szerencséseknek azonban a krónikus hátfájással is szembe kell nézniük, mely akár 3-6 hónapig is eltarthat, ez már a gerincoszlop megbetegedése, kóros elváltozása. Lehet gyulladásos eredetű, a csigolyák, izmok és ínszalagok túlterhelése, csigolya kopás, porckorongsérv, a gerinc oldalirányú görbülése, gerinccsatorna- szűkület esetleg csontritkulás is okozhatja.

Bizonyos esetekben a belső szervek bántalmainak metasztázisával (áttételével) van dolgunk, tehát semmi köze a fájdalmaknak a gerinchez.

A legérdekesebb azonban, amikor a lélek betegségei miatt alakul ki hátfájás. Tudtad, hogy rossz lelkiállapotod, a stressz és depresszió miatt is fájhat a hátad vagy a derekad? A kiegyensúlyozott fizikai és mentális kondíció tehát kevesebb hátfájást és lumbágót generál.

A gerincoszlop felépítése és működése

Miért traktállak a gerincoszlop felépítésével és mechanizmusával?

Ennek megismerésével könnyebben megértheted ugyanis a gerincorvosok ajánlásait a gerinckímélő, hátfájás elleni matracokkal kapcsolatban.

Gerincoszlopunk fő funkciója a gerincvelő védelme, ez tartja fejünk és törzsünk, biztosítja mozgékonyságukat, illetve a terhelést a medencére továbbítja.

A gerinc három nagyobb hajlattal rendelkezik (nagyjából S alakot ír le), ezek a nyaki-, hát és ágyéki (lumbális) gerincszakasz. A fordított C alakú (homorú) hátgerinc 12, a C formájú (domború) nyaki  és lumbális pedig illetve 5 csigolyából áll. Az ágyéki gerinc folytatása a 5 keresztcsonti és a 4 farkcsigolya. A gerincoszlopot ezek a természetes ívek teszik hajlékonnyá és rugalmassá.

matrac hátfájásra

Így néz ki gerincoszlopunk. Kép forrása: freepik.com.

A csigolyák adják a tartást és stabilitást a gerincoszlopnak, rugalmasságukat a közöttük elhelyezkedő (és őket összekötő) porckorongoknak köszönhetik. Emellett izmok és ínszalagok is segítik a gerinc működését.

Sok kis “alkatrészből” álló, bonyolult szerkezet tehát gerincoszlopunk, hajlékonysága és ruganyossága révén nagy mértékben semlegesíti a terheléseket, melyek az álló helyzet miatt alakultak ki.

Félkemény matrac hátfájásra

Kellett néhány évtized, mire az orvostudomány eljutott a fenti megállapításhoz.

A “kőkemény matrac a legjobb” mítosz olyannyira beleivódott a közgondolkodásba, hogy vannak orvosok akik a mai napig ezeket ajánlják pácienseiknek. Megszámolni sem tudom, hányszor hallottam azt a mondatot vásárlóimtól matrac értékesítés közben: “Ugye azt mondják, a kőkemény matrac tartja rendesen a gerincet?!”.

Az igazság az, hogy az orvostudománynak sokáig nem volt fókuszpontjában a matrac és a gerinc egészségének összefüggése. Mivel sem tudományos kutatások, sem felmérések nem születtek, ezért ezek hiányában megalapozatlan tévképzetek alakultak ki az ideális, “ortopéd”matracról.


Hogyan választhatsz tökéletes matracot? Kattints ide matracvásárlási tanácsainkért!


Annyi bizonyos, hogy gerincműtét után nagyjából 2 hétig valóban deszka keménységű ágybetéten érdemes aludni állítólag, de hosszabb távon igazi “horror” a nagyon kemény matrac. Szerintem azért alakult ki ez az elképzelés, mert az ágyéki gerincet megfelelően alátámasztani képtelen túlzottan lágy ágybetétekkel szemben logikusnak tűnt a kemény matracokat preferálni.

Ellentét alakult ki az ortopéd orvosok és gerincspecialisták között, mivel az előbbiek mereven ragaszkodtak – és néhányan még ma is ragaszkodnak – ahhoz, hogy a gerinc egészségét csak a kimondottan kemény matracok garantálhatják.

matrac hátfájásra

Kép forrása: Kjpargeter / freepik.com.

Azóta ezt a tarthatatlan álláspontot elvetették, amely több, 2000-es évek elején készült felmérésnek és tanulmánynak volt köszönhető. Az első, és talán legfontosabb még a The Lancet orvosi szaklapban is megjelent. Az először 2003-ban publikált spanyol tanulmány egy felmérésen alapult, melyben 313 hát és derékfájással küzdő felnőtt vett részt. A 90 napos kísérlet alatt a résztvevők meglévő ágybetétjeit új, félkemény matracokra cserélték.  Az eredmény egyértelmű és világos volt, a félkemény matracokkal lehetséges leghatékonyabban enyhíteni a derékfájást.

Néhány évvel később az Oklahoma State University kiadásában megjelent szakcikkek és a neves, Journal of Chiropractic Medicine című gerincgyógyászati lap tanulmánya megerősítette az említett vizsgálat konklúzióját.

De miért a félkemény matracok a legjobbak a hátfájásra?

Gerincünket álló és ülő helyzetben éri a legnagyobb terhelés, fekvő helyzetben ez jelentősen csökken. Álldogálás közben a gerincoszlop csigolyái összenyomódnak, fekvéskor viszont megnyúlik a gerinc.

Az a számodra ideális matrac mely testsúlyodhoz és alvási pozíciódhoz igazodva olyan alátámasztást nyújt gerincoszlopodnak, hogy az egész hosszában képes lesz megnyúlni, a csigolyák ekkor eltávolodnak egymástól, a porckorongok kitágulnak és nedvkeringésük megfelelő lesz. A csigolyák tökéletes tehermentesítése pedig alapfeltétele a hátfájás megelőzésének vagy gyógyításának.

Nincsenek ortopéd matracok, csak ami a gerincednek jó

Gerincorvosok szerint a félkemény matracok használata a leghatékonyabb hátfájás ellen.

Amint a kutatások is mutatják, az átlagos testfelépítésű ember esetében a félkemény matracok tudjákgerincet alátámasztani anélkül, hogy nyomáspontok képződnének rajta, ezek osztják el hatékonyan a test súlyát. Az átlagnál nagyobb testsúlyúaknál (mondjuk 90-100+) illetve kizárólag háton fekvőknél elképzelhető (nem minden esetben!) hogy a némileg keményebb matracok is betölthetik funkciójukat, a törékenyebb testalkatú illetve oldalt és hason alvó emberek pedig a lágyabbakon is jól elvannak. A beton keménységű és kifejezetten puha matracok viszont senkinek sem ajánlottak.

Azt gondolom, a matrac alapanyag másodlagos (persze az anyag minősége és jellemzői nagyon is fontosak). Egy optimális vastagságú és sűrűségű memory hab, egy nagy rugalmasságú, sűrű hideghab, egy zónázott latex, vagy egy legalább 250-300 db/m2 rugósűrűségű táskarugós matrac ugyanúgy megfelelhet a gerincoszlop tehermentesítésére.

matrac hátfájásra

Egy zónázott hideghab matrac praktikus lehet hátfájás ellen.

Amint említettem fentebb, a gerincoszlop három természetese hajlattal rendelkezik, ezeket kell lekövetni és alátámasztania a matracnak alvás közben. A félkemény matrac nem egyenesen tartja tehát a gerincet (mivel az nem teljesen egyenes!), hanem alkalmazkodik természetes íveihez, pontosan idomul tested formájához, ezzel teszi lehetővé a gerinc finom dinamikus mozgását, a csigolyák tápanyag felvételét.

Ebben a videóban nagyon részletesen átvesszük a zónák szerepét…

Ezzel szemben a kemény matracok mereven tartják a gerincoszlopot, nyomáspontokat képeznek a testen (általában a csípőnél és a vállnál), melyek deformálják a gerincet és elszorítják a vérkeringést. De kórosan görbül a gerincoszlop akkor is, ha túl puha a matrac, mert ez nem tudja megtartani a medencecsontot. A túl kemény vagy túl puha matracok tehát egyaránt hát és derékfájást okoznak.

Hátfájás és alvási pozíció

Melyik alvópóz mulasztja el a hátfájást? Melyik a gerinc számára a legegészségesebb?

A háton és oldalt alvást tartják a legjobbnak az alvásszakértők, ugyanis viszonylag mindkettővel könnyű teher- és stresszmentesíteni a gerincet, a hason alvás viszont kerülendő, mert szinte biztosan túlterhelődik a gerinc, ha így alszunk.

A testsúly háton fekvésnél oszlik el leghatékonyabban a matracon, ebben az alváspózban kisebb valószínűséggel gyötörnek majd felfekvési pontok, a gerinced jól alá lesz támasztva. Emiatt lehetünk engedékenyebbek, a félkemények mellett a némileg keményebb matracok is jó szolgálatot tehetnek háton fekvésben, ha el akarjuk kerülni a hátfájást.

Arra azonban figyelni kell, hogy ne legyen betonkeménységű matrac, ugyanis a hátgerinc csigolyái deformálódhatnak (a középső gerincszakasz természetes ívét nem támasztja alá, mereven tartja), illetve az ágyéki csigolyák is feszülhetnek, hiszen a medencecsont nem lesz képes kellően benyomódni a matracba.

Pont a lumbális gerinc védelme miatt javasolják a szakemberek, hogy tegyünk egy lapos párnát a térdek alá, ez ugyanis tehermentesíti az ágyéki csigolyákat. A fej alatt pedig egy közepes magasságú párnát érdemes használni (alacsonyabbat mint oldalt, de vastagabbat mint hason alváskor), mely természetes helyzetben pihenteti a nyakat.

A legnépszerűbb alvópóz világszerte az oldalt fekvés (50-60%-a alszik így), illetve ennek variációi (pl. magzatpóz). Ebben az alvási helyzetben könnyű elkerülni a hát és derékfájást, a gerinc természetes hajlatai megfelelően alá vannak támasztva, a tehermentesített gerincoszlop megnyúlik, a porkorongok tápanyagellátása ideális lesz.

Mindössze egy félkemény matrac kell hozzá, mely precízen leköveti a test kontúrjait, és magába engedi valamelyest a csípőt és a vállat. Felejtsd el a kemény matracokat ebben az alvási pózban, ugyanis ezek a kiugró testrészeken nyomáspontokat képeznek, ami hátfájdalmakhoz és lumbágóhoz vezethetnek.

matrac hátfájásra

Oldalt alvás egy félkemény matracon: Hátfájás és lumbágó ellen kiváló választás.

Oldat fekvéshez viszonylag magas párnát kell használni, mely kitölti a váll és nyak közti rést, és természetes pózban tartja a nyaki gerincet. Mivel ebben az alvóhelyzetben a térdek elcsúszhatnak egymásról, és az ágyéki csigolyák deformálódhatnak, lapos párnát a térdek közé helyezve lehet elérni a lumbális csigolyák tehermentesítését és a keresztcsont szimmetriába kerülését.

Egyértelműen a hason alvás a legrosszabb a hát és derékfájás szempontjából, aki így alszik, annak nagy valószínűséggel kell majd szembenéznie a teljes gerincszakasz túlterhelődésével. Hason fekvéskor túl mereven tartja a matrac a gerincoszlopot, főként az ágyéki csigolyák nyomódhatnak. A nyaki gerinc szintén csavarodhat, hiszen csak a fejed elfordításával tudsz elaludni, különben nem kapnál levegőt.

Ha viszont megszokásból csak így tudsz elaludni, használj olyan kiegészítőket, melyekkel kényelmesebbé teheted alvásod. Egy lapos párna a fejed alatt praktikus lehet, ugyanakkor sokan egyáltalán nem használnak párnát hason fekvéshez (az hogy neked melyik válik be, csak a párna kipróbálásával döntheted el). A lumbális gerincszakasz megóvására pedig használj lapos párnát a csípőd és hasad alatt.

Matracok és alvópózok speciális gerincbetegségekre

A hátfájás okai sajnos sok esetben a gerinc kóros elváltozásai, a krónikus gerincbántalmak esetén különösen figyelnünk kell arra, milyen matracon és milyen alváshelyzetben hajtjuk álomra fejünket.

A legtöbb gerincbántalom félkemény matraccal, oldalt fekvő pozícióban enyhíthető. Az oldalirányú gerincferdülés, reuma és ízületi gyulladás egyaránt félkemény matracokat kíván.

A csípő fájdalom szintén félkemény matraccal előzhető meg, oldalt fekve, lapos párnával a térdek között. Nyáktömlő-gyulladás esetén a testet nyomorgató nyomáspontok kialakulását kell megakadályoznod, melyre csakugyan a közepes keménységű matracok képesek.

matrac hátfájásra

Így fest a porckorongsérv. Kép forrása: http://eorthopod.com.

A fetális vagy magzati póz (oldalt fekvés, felhúzott lábakkal) javallott a csontízület-gyulladásban és gerinccsatorna-szűkületben szenvedőknek, méghozzá félkemény matracon, mely a tehermentesíti az ideggyököket és a fájdalmakat okozó kemény alátámasztási pontokat megszünteti.

Bár korábban a hason alvást kárhoztattam, a degeneratív, kopásos gerincbántalmakra mégis ez az alváshelyzet jelenthet gyógyírt. Hason fekve lehet ugyanis nyomás mentesíteni a csigolyaközi porckorongokat. Az átlagosnál keményebb matraccal, a has és csípő alatti lapos párnával lehet a lumbális (ágyéki) csigolyákat tehermentesíteni.

A porckorongsérv fajtája, a porckorongok helyzete befolyásolja milyen alvópózt érdemes választanod, hason fekvés javallott a paracentrális, és magzati póz a foraminális porckorongsérv esetén.

Öreg matracok, a hátfájás fő okozói

A rossz matrac, a helytelenül megválasztott alvópóz, és a többi életmódbeli probléma mellett a hát és derékfájásnak gyakori forrása a kivénhedt matrac.

A matrac minősége mellett kora is nagy befolyással bír arra nézve, mennyire tudja a gerincoszlopot megfelelően alátámasztani. Az USA-ban végeztek egy felmérést, amely szerint a lakosság 20%-ának kifeküdt matraca miatt fáj a háta vagy a dereka. Magyarországon sem lehet más a helyzet, matrac értékesítés közben főleg azok a vásárlóim panaszkodtak csípő vagy hátfájásra, akik már régóta, legalább 8-15 év óta használták matracukat.

Kigödrösödött matrac

A kifeküdt matrac biztosan hátfájást okoz.

Mi szeretjük sok éven át használni matracunkat, részben anyagi okok, részben a kecsegtető, 10-25 éves garanciavállalások miatt (amik minden esetben gyártási hibára vonatkoznak, nem pedig a matrac “örök életére”), azt azonban elfelejtjük, hogy a matrac alapanyag is “elfárad” egyszer.

Meddig érdemes használni egy matracot?

Nyugaton a matrac szakértők és gerincorvosok 5-7 évig ajánlják a matracok használatát, amennyiben szeretnéd elkerülni a hátfájást és lumbágót, azt javaslom legfeljebb 7-8 évente cseréld le matracodat.

Sikeres matracválasztást, hátfájás mentes hétköznapokat kívánok!

Ha tetszett az írás, oszd meg a facebookon, hogy mások is okulhassanak belőle!

Források

 • www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14630439
 • www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17597575
 • www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20579971
 • www.journalchiromed.com/article/S1556-3707(08)00129-6/fulltext
 • www.amerisleep.ca/best-mattresses-for-back-pain
 • sleepopolis-mattress-reviews.com/best-mattress-for-back-pain/
 • www.everydayhealth.com/back-pain/mattresses-for-back-pain.aspx
 • www.sleepjunkie.org/whats-the-best-mattress-for-a-bad-back/
 • www.sleeppassport.com/best-mattress-for-back-pain.html
 • bestmattressforbackpainreviews.com/
 • www.mattress-guides.net/top-premium-mattresses-chronic-lower-back-pain/
 • www.sleeplikethedead.com/mattress-bad-back.html
 • www.spine-health.com/wellness/ergonomics/posture-straighten-your-back
 • www.spine-health.com/wellness/sleep/mattresses-and-sleep-positions-each-back-pain-diagnosis
 • www.spine-health.com/wellness/sleep/choosing-best-mattress-lower-back-pain
 • http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(03)14792-7/fulltext
 • http://www.landofsleep.com/blog/5-pros-cons-of-hard-vs.-soft-mattresses
 • www.arthuman.hu/hatfajas/
 • www.webmd.com/sleep-disorders/features/how-to-pick-your-perfect-mattress
 • www.reumaorvos.hu/index.php?page=cikk&cid=91
 • www.webbeteg.hu/cikkek/mozgasszervi_betegseg/1290/mit-erdemes-tudni-a-hatfajasrol
 • gerincambulancia.hu/szolgaltatasaink/hatfajas-hatfajdalom
 • www.hatfajas.net/tunet.htm

2 említés a “Matrac hátfájásra és lumbágóra” cikkben/cikkekben

 1. Varga brigitta szerint:

  Jo mapit kivánok.Gerinc,es foego fájdalimra keresek matracot

  1. Matracman - Hahn Gábor szerint:

   Kedves Brigitta!

   Én mindenképpen személyes próbát ajánlok, akár több matracvoltban. Szerintem az viszi majd legközelebb a megoldáshoz.

   Üdvözlettel,

   Hahn Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük