Matrac

Matrac időseknek

Matrac idős korban – milyet válasszunk?

Azt hiszem, blogunk más írásaihoz hasonlóan ez a cikk is hiánypótló. Egy olyan komolyabb tanulmányt sem olvastam ugyanis, ami összegezte volna milyen matrac ideális az idősebb korban lévőknek.

Most ennek mennénk utána egy kicsit részletesebben.

Tartalomjegyzék (kattintható)


Időskor – gyakoribb egészségügyi problémák

Testünk váza, csontozatunk és különféle „alkatrészeink” az idő előrehaladtával fokozatos változáson esik keresztül. Kutatások szerint az idősebb embereknél hatványozottabban jelentkeznek a krónikus betegségek, ízületi fájdalmak, a hát vagy derékfájás illetve a különféle alvásbetegségek.

alvási pozíció

Az ízületek kímélő matracok a legjobbak idős korban. Kép forrása: thespinaldecompression.in

Ezeket sokszor az „éltesedés” velejárójának tekintjük – ami részben persze igaz – , azonban sokat tehetünk azért, hogy tüneteiket enyhítsük. Többek között a megfelelő fekhely és matrac is nagy szerepet játszhat ebben.

A gyengébb szervezet, csontozat, a reumatikus és ízületi bántalmak, az ízületi-gyulladás (főként csont-ízület gyulladás), a krónikus izomfájdalom (fibromyalgia) kényszerít(het)i rá az éltesebb korúakat, hogy változtassanak alvási szokásaikon és (amennyiben szükséges) cseréljék le matracukat (természetesen az alvás és matrac csak részben van befolyással ezekre az egészségügyi panaszokra).


Milyen matracot érdemes választani idős korban?

A fentiekből nagyjából már kitalálható, hogy az ízületeket kímélő ágybetét lehet optimális idősebb korban. Olyan matracra van szükség tehát, mely hatékonyan veszi le a terhelést a gerinc csigolyáiról, a porckorongokról, ízületekről, inakról és ínszalagokról és enyhíti a fájdalmakat.

A 2000-es évektől végzett kísérletek bizonyították, hogy a hát és derékfájást leghatékonyabban a félkemény matracokkal lehet megelőzni vagy elmulasztani. Ezek az igazán gerinc és ízület kímélők.

Persze a keménység egy kicsit relatív fogalom, és nagyban függ a használó testsúlyától. A személyes preferenciákat (alváspóz és testsúly) természetesen az időskorúaknak is figyelembe kell venniük matracválasztáskor.

Időseknek (nemcsak nekik!) érdemes tehát  olyan félkemény ágybetétet választani, mely jobban idomul a test alakjához, a gerincoszlop természetes hajlatait leköveti és megszünteti a fájdalmakat okozó nyomáspontokat, valamint az izmok és inak feszültségét. A gerincoszlop ilyenkor megnyúlik, a csigolyák kissé széthúzódnak és nedvkeringésük hatékony lesz.

matrac időseknek

A magasabb matracról könnyebb leszállni idősebb korban.

Idős korban egy kissé már nehezebben mozog azért az ember, amellett hogy kényelmes, ízületvédő matracot választunk, érdemes a fekvőhely magasságára is figyelni, nem mindegy ugyanis, leszállni kell az ágyról vagy kikecmeregni belőle reggelente.

A ágykeret magasságát is figyelembe véve, megfelelően magas matrac mellett kell letenni a voksot (tapasztalataink szerint egy 50-55 centis teljes magasság már elég lehet.)

Praktikus az olyan ágybetét idős korban, melynek mindkét oldala használható – és így lehetőség van a forgatására is. A forgatható, kétoldalas matrac ugyanis tartósabb hiszen minden oldal használva van. A matracpiacon számtalan ilyen matrac beszerezhető.

Vannak olyan idős korban is megtapasztalható bántalmak, melyek állítható ágyrácsot igényelnek. Amikor kényelmetlen a vízszintes fekvés vagy refluxos tüneteket produkálunk (gyomorsav visszaáramlása), esetleg gyakran horkolunk vagy éppen alvási apnoé (éjszakai légzéskimaradás) nehezíti meg éjszakáinkat némileg meg kell emelni a felsőtestünket. Erre a manuálisan vagy elektromosan állítható ágyrács alkalmas, melyhez a gumilatex matrac legjobb, hiszen az össze-vissza hajtogatható, anélkül hogy bármi baja lenne.

A fenti tippek persze csak a személyes igények figyelembevételével értelmezhetők.


Milyen matrac típusok a legjobbak idős korban?

Idősebb korban tehát olyan matracon aludhatunk a legjobban, ami tökéletesen alkalmazkodik a gerincoszlop természetes alakjához, erre a félkemény matracok a leghatékonyabbak.

Másrészt az éjszakai izzadás öregebb korban is nagy probléma szokott, a verejtékben tocsogás lehetetlenné teszi a nyugodt pihenést. Tehát a matracunk átszellőző képessége alapvető fontosságú.

A zavartalan és pihentető alvás egy olyan matracon is nehezen képzelhető el, mely „áthullámzik”, vagyis amikor a legkisebb mozdulatot is érzi párunk a túloldalon. Minél jobb a pontrugalmassága matracunknak (csak ott nyomódik be, ahol a terhelés éri), annál nyugodtabban alszunk rajta.

Minden olyan matracipari alapanyag, mely megfelel ezeknek a követelményeknek, alkalmas lehet idősebb korban. Nézzük most egyenként ezeket.


Rugós matrac

A „nosztalgia faktor” és a megszokás nagy szerepet játszik a matracválasztásban idősebb korban is. Tapasztalataink szerint sokan a mai napig nagyon szeretik a rugós matracokat. Szerencsére a modern rugós matracok már könnyedén felveszik a versenyt a többi matractípussal.

Ha rugós matracot keresünk, akkor a táskarugós matracok például erősen ajánlottak, hiszen sokkal kényelmesebbek és egészségesebbek mint a régi bonell rugós ágybetétek, a belsejüket alkotó sok száz rugócska jobban hozzásimul a pihenő testhez.

Táskarugós matrac időseknek

A zsákrugós matraccal az idősebbek csak nyerhetnek.

A táskarugózat pontrugalmassága is kiváló illetve elég hatékony a szellőzése,  jól megérdemelt pihenésben lesz részünk idős korunkban is egy ilyen zsákrugós matracon (a táskarugózat mellett ilyen néven és Marshall-rugós néven is emlegetik).

A táskarugós matrac keménysége (kényelmessége), ventilációja és tartóssága a táskarugózat jellemzőitől (rugósűrűség, rugóvastagság) illetve a kényelmi réteg vastagságától és anyagától függ.

Hátránya viszont hogy a nagy mennyiségű acélrugó miatt egy táskarugós matrac súlya azért tetemes lehet, így idősebbek számára mozgatásuk és forgatásuk nem éppen egyszerű.


Latex matrac

„Bio” matracként is emlegetik a latex matracokat, ez annyiban csalóka, hogy a matracpiacon (már a világ matracpiacán…) csak elvétve találkozunk natúr latex matracokkal és ezek sem 100%-ig készülnek természetes kaucsukból.

Ettől függetlenül persze nagyon kényelmesek. A kaucsukfa tejéből vulkanizált (lényegében formába öntik és megsütik a folyékony gumitejet) latex hihetetlenül ruganyos és komfortos illetve a legtöbb típusa kiválóan átszellőzik, így az izzadósabb idősebb emberek sem „sülnek” meg rajta.

A latex matracok többsége ugyanis zónás kialakítással készül. A forma, amibe a sűrű, folyékony latexet beleöntik tüskéket tartalmaz, ezért a gumilatex matrac belsejét számtalan, kisebb-nagyobb csatorna szövi át.

A zónázás ráadásul a test ergonómiáját figyelembe véve készül, így ezek a matracok mindenhol olyan támaszt nyújtanak amire az egyes testrészeknek szükségük van (a vállnál és a csípőnél jellemzően jobban besüppednek). Így maximálisan kiszolgálják az idősebb test ízületeit.

biomatrac

A ruganyos latex matrac kiválóan szellőzik.

Nem zavarják meg álmainkat idős korunkban sem, hiszen a latex pontrugalmas, csak ott süpped ahol terhelés éri.

A latex matrac ruganyossága , keménysége és élettartama a latex típusától  (Dunlop vagy Talalay latex) illetve a matrac szerkezetétől függ (csak latexből áll-e, vagy kombinálják-e más anyagokkal illetve ha igen, milyenekkel).

A különféle egészségügyi problémák (reflux, horkolás, apnoés tb) miatt az idősebb emberek állítható (fej és lábrésznél emelhető) ágyrácsra szorulhatnak, ezekhez pedig a latex matracok a legpraktikusabbak, hiszen deformálódás nélkül hajlítgathatók.

Mi saját tapasztalataink alapján, idősebb korban általában ezt az anyagot szoktuk ajánlani. Ha mélyebben is érdekelnek, ebben a videóban részletesen mesélek róluk:


Memory matrac

Tapasztalataink szerint a memory hab egy nagyon megosztó matracipari anyag Magyarországon. A sokszor a rugós matracokhoz ragaszkodó idősebb generációk körében ez még hatványozottabban igaz. A témáról bővebben is beszélek ebben a videóban:

Tulajdonképpen kétféle vélemény van vele kapcsolatban, vagy imádják vagy utalják. Aki szereti, az a kényelmességétől van „elalélva”, aki nem az pedig a furcsa, mocsárszerű érzete illetve túlzott melegedése miatt nem hajlandó megbarátkozni vele.

Nálunk az idősebbek sokszor idegenkednek tőle, ettől függetlenül nem jelenthető ki, hogy nem ajánlott nekik a memory matrac. Ráadásul ha megnézzük az angol nyelvű weboldalakat,  a legtöbb ajánlja az időseknek a memory habokat (hozzá kell tenni, hogy jelentős részük a speciális, jobban szellőző memory matracokat ajánlja inkább).

Mint korábban említettük, az idős embereknek kényelmes, félkemény matracokra van szüksége,  melyek kímélik ízületeiket valamint fontos a pontrugalmasság is, hiszen ez biztosítja a nyugodt és pihentető alvást, amelyre egy idősebb korban lévő embernek igazán szüksége van.

A memory matrac ezt tökéletesen biztosítja, hiszen a leghatékonyabb nyomásmentesítő anyag, tökéletes formakövetést kínál a testnek, ráadásul a pontrugalmasság területén is a legjobb.

memory matrac időseknek

A memória habot jobban meg kell gondolni az idősebbeknek, hiszen komoly hátrányai vannak.

Azonban a memória anyag sajnos előkelő helyen szerepel azon a listán is, amely azokat a matrac alapanyagokat veszi szemügyre, amelyek akadályozhatják a mozgást, forgolódást (úgy süpped, akár a mocsár).  Ez pedig igen rossz hír a nehezebben mozgó idősebbeknek.

A hagyományos memory hab emellett egyáltalán nem lélegzik át, vagyis garantált a leizzadás rajta. Az idősebbek számára is lényeges ideális alvásklíma nehezebben valósítható meg vele.

Tehát memory matracot csak a fentiek szigorú figyelembevételével ajánlunk az idősebbeknek, mozgásukban akadályozottaknak illetve izzadósabbaknak.

A memory hab vastagsága, sűrűsége, keménysége és a tartómag tulajdonságai határozzák meg a memory matrac lágyságát és tartósságát.

Ugyanakkor vannak olyan speciális memory hab anyagok, melyek átadják a memory érzést átmelegedés nélkül. Ezek közül a leginkább említésre méltó a Cellpur memory hab.


Hideghab matrac

A memory habbal szemben viszont nagyon is javallottak a hideghab matracok. A többi matrac előnyeit egyesíti magában a hideghab (elnevezése a gyártástechnológiából adódik) matrac, szinte bármilyenre elkészíthető keménység, rugalmasság és sűrűség szerint (azt mondhatjuk, szinte felesleges más anyagokkal kombinálni).

Az igazán kényelmes és tartós hideghab matracok nagyrugalmasságú (HR, High Resilience) és nagysűrűségű (HD, High Density) hideghabból készülnek (35-45 kg/m3 a sűrűségük), mely egy kiemelkedően rugalmas, prímán szellőző és formatartó habanyag.

Részletes videó a hideghab matracokról.

A habsűrűség talán a legfontosabb tulajdonsága a hideghabnak, ugyanis tartósságát és értékét is ez mutatja meg. A 35-40 kg/m3-es HR hideghabok már nagyon jónak számítanak.

Hogy még komfortosabbá tegyék, a gyártók csatornákat vágnak a matracok tetejébe (és sok esetben a belsejébe is). Az így kialakított 5,7 zónás hideghab ágybetétek még hatékonyabban tehermentesítik a csigolyákat.

Ha bármilyen kérdése felmerült volna az írással kapcsolatban, kérem keressen minket a hahngabor@matracman.hu címen.

Sikeres matracválasztást kívánunk!

Források

  • Saját tapasztalatok
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3142094/?k_clickid=%252F&k_clickid=%2Fbest-mattresses-seniors%2F
  • www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14630439
  • http://www.sleeplikethedead.com/mattressreview-memory-foam.html