Matrac

Matrac kismamáknak – milyet vegyél?

Kismama matrac – gyakorlatias tanácsok vásárlás előtt

Gondolom nem kell külön hangsúlyoznom, hogy áldott állapotban lévő hölgyeknek milyen fontos a megfelelő matrac és jó alvás. A kismamák életmódja és alvása alapvetően befolyásolja a baba egészségét is, a várandósság ideje alatt pedig kimondottan nehéz megvalósítani ezt a minőségi pihenést.

Tartalomjegyzék (kattintással a legérdekesebbre ugorhatsz).

Kismama matrac – milyen legyen?

Várandósság – megváltozott állapot és igények

Három részre szokták osztani a szülést megelőző időszakot a kismamáknál. Az első és harmadik szakasz a legmegterhelőbb. Az első trimeszterben a megnövekedett progeszteron szint miatt jellemző a gyakori vizelés, stressz, émelygés és hányinger.

zónázott ortopéd matrac

Zónás félkemény hideghab matrac két komfortoldallal.

Ezután következik egy kis enyhülés majd a magzat növekedésével a harmadik szakaszban a gyakori WC-re járás mellett megjelennek a hát és derékfájdalmak, a gyomorégés, légszomj és lábikragörcs.

Természetesen az utolsó szakaszban van a legnagyobb szerepe a matracnak és az alváspóznak, hiszen ahogy a baba növekszik úgy nő folyamatosan a terhelés az alsó gerincszakaszon és keletkezik feszültség a csigolyákban, izmokban, inakban és ínszalagokban.

Szempontok matrac választáshoz várandós hölgyeknek

A matrac keménysége

A keménység nagyon szubjektív fogalom a matracoknál, csak a használó testsúlyával és alváspozíciójával együtt lehet értelmezni. Általános nézet (de nem mindig érvényes, ezért óvatosan kell kezelni), hogy a testesebb és erősebb testalkatú emberek a keményebb felületű ágybetétet is jobban elviselik – de nem feltétlenül kell ilyen nekik – , a törékenyebbeknek pedig a lágyabbak kényelmesek inkább.

Egy olyan oldalt is találtam, ahol konkrétan leírták, hogy 70 kiló feletti kismamáknak a keményebb ágybetét a jó, én azonban csínján bánnék ezekkel a véleményekkel, főleg amikor elnézem azt az ismerősömet, aki 140 kilós, kigyúrt testalkatához lágyabb matracot választott…

Spanyol kutatások bizonyították be a 2000-es évek elején, hogy a (normál testalkatú átlagembereknél) félkemény matracokkal lehet enyhíteni leghatékonyabban a hátfájást és lumbágót. Ezzel pontot tettek annak az évtizedek óta húzódó vitának a végére, mely az ortopéd orvosok és a gerincorvosok között zajlott és amire hivatkozva nálunk is a kőkemény matracokat tartották a legegészségesebbnek.

A túlzottan süppedős és kőkemény matracokkal szemben a félkemény ágybetétek ugyanis tökéletesen tehermentesítik a gerincoszlopot és annak „alkatrészeit”, azzal hogy pontosan alkalmazkodnak a testhez, gerincoszlopunk természetes vonalaihoz.

A kismamáknál – főként a harmadik trimeszterben – a gerincoszlop középső és alsó szakasza, a lumbális csigolyák nagy terhelésnek vannak kitéve a baba növekedése miatt. Ezért nekik különösen fontos, hogy olyan matracon pihenhessenek, mely lágysága miatt nem helyez nyomást a csigolyákra, izmokra és szalagokra.

Szakemberek az oldalt fekvést (a háton alvás mellett) tartják az egyik legegészségesebb alvópóznak, hiszen a gerinc alátámasztása és tehermentesítése ebben tud megvalósulni igazán. Várandós hölgyek szintén oldalt fekve pihenhetnek a legjobban (erről bővebben később), melynél egyértelmű követelmény a közepesen kemény matrac, mely ideálisan engedi benyomódni a kiugró testrészeket, a csípőt és vállat.

kismama matrac

A terhesség ideje alatt, illetve az azt megelőző és követő időszakban természetesen nagyban változhat a hölgyek kényelmi igénye. Arról nem is beszélve, hogy a komfortigény más és más lehet a párok esetében (például a testsúly különbségek miatt) és kompromisszumot kell ahhoz kötni, hogy mindenki jól aludjon.

Ilyen esetben praktikusak lehetnek a kétféle keménységű oldallal rendelkező matracok. Talán a legjobb megoldás az, amikor a nagyméretű huzatban két matracmag található (vagy éppen a két mag össze is cipzározható), mivel a pár tagjai egymástól függetlenül használhatják azt az oldalt, ami kényelmes számukra illetve a két matrac közötti rés sem lesz annyira zavaró (ezeket férfi-női oldalas matracoknak is hívják).

A matrac lágysága anélkül is változtatható hogy két komfortoldalas lenne, a fedőmatracokról vagy felületjavítókról lejjebb foglalkozunk bővebben.

Pontrugalmasság

A nyugodt és pihentető alváshoz nemcsak a kényelmes matrac elengedhetetlen, hanem fontos hogy az pontrugalmas legyen. Ez annyit jelent, hogy csak azon a felületen nyomódik be a matrac ahol terhelés éri. Minél inkább korlátozódik arra a területre, annál jobb a pontrugalmassága.

Egy kismama esetében talán még fontosabb a pihentető alvás, mint általában. A pontrugalmas  matrac felületén nincs mozgásátvitel, így a pár bármelyik tagja is kel fel az éjszaka közepén, az mozgásával és fészkelődésével nem fogja zavarni a másikat.

A teljesen áthullámzó, síkrugalmas bonell-rugózattal szemben szinte minden matrac alapanyag pontrugalmassága jónak számít, lejjebb az alapanyagoknál ezt részletezzük majd még egy kicsit.

Szellőzés

Az egyik legfontosabb követelmény egy matraccal szemben az átszellőzés. A jól szellőző matrac teremt csak ugyanis ideális alvásklímát ezzel pedig nyugodt és pihentető alvást.

A kismamák sajnos még rosszabb helyzetben vannak ebből a szempontból, a felgyorsult anyagcsere és a hormonális változások miatt ugyanis ők még rosszabbul viselik az izzadást.

A táskarugós, latex és hideghab matracok elég jól át tudnak lélegezni (a rugós a legjobb természetesen), egyedül a memory hab kullog a sor végén, mely egyáltalán nem szellőzik.

Magasság

Nagy pocakkal a kismamák már egyre nehezebben tudnak csak mozogni, ugyanígy az ágyról való felkelés sem tartozik az egyszerű mutatványok közé náluk. Egy alacsony ágyról és matracról kész kínszenvedés felkelniük, főleg ha azt is figyelembe vesszük, hogy a terhesség alatt sokszor kell kimenniük a WC-re.

Ezért olyan magasságú matracot és ágyat javallott választani, melynél ez nem jelent problémát. Tapasztalataink szerint egy 20-25 centi vastag matrac már elegendő lehet, a teljes magasságnak pedig el kell érnie az 50-55 centimétert (ez persze testalkat és magasság függő).

Az állítható ágyrács

Több olyan egészségügyi bántalom van, mely gyakran érinti a kismamákat, ezek főleg légzőszervi problémák.

Amikor a kismamának kényelmetlen a vízszintes fekvés, hát vagy derékbántalmai vannak, esetleg horkolás, alvási apnoé (éjszakai légzéskimaradás) gyomorégés vagy éppen reflux nehezíti meg éjszakáit, egyszerűen csak meg kell emelni a felsőtestet. Ha olyan szögig emelik hogy a nyelőcső magasabbra kerül a gyomornál, elkerülhető például a gyomorsav visszaáramlása, a reflux.

emelhető ágyrács kismamáknak

Ehhez a fej és lábrésznél emelhető, állítható ágyrácsra van szükség, mely vagy manuálisan, vagy elektromosan működtethető. Az állítható ágyrácsot a hajlékony és rugalmas latex matraccal lehet jól használni, mely könnyen hajtogatható anélkül, hogy formatartásából vesztene. Egy másik megoldás erre a célra az ék alakú reflux párna.

Matrac és a káros anyagok

A magzat egészségét maximálisan szem előtt tartva a kismamának meg kell tennie bizonyos óvintézkedéseket. Alapvető például, hogy a matrac nem bocsáthat ki magából egészségre ártalmas anyagokat, melyek az anyuka és baba egészségét veszélyeztethetik.

Adná magát, hogy a kismamák bio matracot vásároljanak, hiszen az csak és kizárólag természetes anyagokat tartalmaz. Azonban ez sajnos nincs teljesen így. A bionak nevezett latex és kókusz matracok csak részben készülnek természetes anyagokból, a matrac világpiacon a latex matracok jelentős részben vagy teljesen műkaucsukból készülnek, ráadásul az is tartalmaz némi szintetikus latexet, amire 100% latex van írva (a kókuszt pedig latexálják, hogy rugalmas és tartós legyen, ez pedig szintetikus latex-xel történik, emellett a kókusz még csak nem is igazán jó alapanyag).

Persze az mindenképpen jó, ha a matrac legalább részben természetes anyagokból készül, ráadásul a latex számos kedvező tulajdonsággal rendelkezik, úgyhogy erősen ajánlott kategória kismamáknak.

Manapság a habgyártásban is fokozott figyelmet fordítanak arra, hogy a habmatracokból ne párologhassanak egészségünkre káros kemikáliák. Tehát a kiváló habmatracokat sem kell megvonni maguktól a kismamáknak, csak arra kell figyelni, hogy a matrac rendelkezzen Certi-Pur minősítéssel, mely garantálja a káros anyag mentességet.

A táskarugós matracnál is meg kell vizsgálni vásárlás előtt a kényelmi réteg összetételét és minősítéseit.

Matrac kismamáknak – milyen alapanyagból legyen?

Táskarugós matrac

A bonell-rugós matracot nyugodtan el is felejthetjük, sem kismamáknak, sem másnak nem szoktuk ajánlani, ugyanis pocsék formakövetése mellé túlzott keménység (egy profi komfortréteggel azért ezt is kényelmesebbé lehet tenni) és síkrugalmasság jellemzi (arra lejt a felülete, ahonnan a nagyobb terhelés éri).

A táskarugós matrac vagy zsákrugós matrac belsejében található, egymástól függetlenül mozgó sok száz kis rugó viszont nagyszerű kényelmet nyújt és prímán idomul a test formájához. Mivel a rugócskák tasakokba varrva, önállóan működnek, a táskarugós matrac (a fejlesztőjéről Marshall-rugózatnak is nevezik) pontrugalmassága kiemelkedő a bonell-rugós matrachoz képest.

A zsákrugós matrac kiváló támaszt nyújt és ideálisan átszellőzik.

Fontos szempont, hogy a zsákrugózat jobban átszellőzik, mint a tömör (főleg hab) anyagok, azt azonban ne felejtsük el, hogy a rugós matracok is „hibridek”, vagyis a plusz kényelmet biztosító réteg más anyagból készül (latex vagy valamilyen hab és csak a legritkább esetben mini táskarugózat), egy memory komforthabbal például elég komolyan csorbulhat az átlélegzése a rugós matracnak.

Latex matrac

Fentebb már említettem, hogy a latex matracok sem készülnek 100% természetes kaucsukból, egy részük teljesen szintetikus latex, a nagy részük kevert latex és csak egy minimális részük natúrlatex (ez sem teljesen persze, a gyakorlatban maximum 95%-os a természetes latex tartalom).

A kaucsukfa nedvéből készült latex matrac az egyik legkényelmesebb matrac típus lehet a kismamák számára. Stabilan támasztja meg a gerincet, mindeközben kellemesen ruganyos, ráadásul nemcsak komfortos hanem pontrugalmas is, melynek köszönhetően nyugodt alvást biztosít a babás pároknak.

Mivel a kismamák sokszor arra kényszerülnek, hogy emelhető ágyrácson és matracon pihenjenek panaszaik miatt, további piros pont illeti a latexet, hogy minden probléma nélkül hajlítgatható és használható emelhető ágyrácson.

A vélemények többsége szerint a latex kitűnően átszellőzik. Ezt saját tapasztalatból is meg tudom erősíteni. A latex matrac gyártástechnológiai és praktikai okokból átlyuggatott belsővel készül, ezért az anyag magas fajsűrűsége ellenére jól átszellőzik. Egy jó latex matracon tehát kényelmesen, higiénikusan és zavartalanul aludhat a kismama (minél magasabb a természetes kaucsuk tartalom, annál jobban érvényesülnek előnyös tulajdonságai).

Memory matrac

 A legellentmondásosabb anyag számomra a memory hab ebben a témakörben, ugyanis mellette és ellene is bőven szólnak érvek.

Ajánlanám-e kismamáknak a memory matracot? Igen is meg nem is. A memória matrac ugyanis nagyon megosztó, vagy szeretik vagy utalják.

Nagyjából két dolog dönti el, szeretni fogod-e kismamaként (illetve a szülés után) a memory habot: egyrészt mennyire vagy izzadós (illetve mennyire viseled könnyen a meleget), másrészt mennyire szereted a memory nyújtotta „süppedős” érzést, mennyire mozogsz könnyen a memória habon.

A memory hab hihetetlenül kényelmes anyag, puhán öleli körbe testet, a latexhez hasonló komforttal és még annál is jobb formakövetéssel rendelkezik, azonban vele szemben nem rugalmas, hanem viszkoelasztikus. Ez annyit jelent, hogy nyomásra lassan besüpped, miután azonban lekerül róla a terhelés nem áll vissza azonnal eredeti állapotába, mint a rugalmas habok, hanem csak szép lassan (emiatt lusta habnak is szokták nevezni).

A memory gel nehezebben melegszik fel, mint a hagyományos memory hab, de elmarad a teljesen átszellőző cellpur habtól.

A memory hab az egyik  leghatékonyabb nyomásmentesítő anyag a matraciparban. Tehát a csigolyák tehermentesítése a memory matraccal nagy eséllyel lehet sikeres és lehet elmulasztani vagy megelőzni a hátfájást.

Legnagyobb hátránya hogy nagy sűrűsége és homogenitása valamint hőérzékenysége miatt abszolút nem szellőzik. A memory hab a testhőtől felmelegszik majd a párát visszanyomja a pihenni vágyó testre. Mint korábban említettem, a hormonális egyensúly felborulása miatt a kismamák kimondottan rosszul viselik el az izzadást, ezért nekik nem tudom jó szívvel ajánlani a hagyományos memory habokat.

Az angol nyelvű matracos oldalakon viszont elég sokat szerepelnek a memory habok, amelyeket melegen ajánlanak kismamáknak. Mi állhat az ellentmondás hátterében?

A pocsék szellőzés a hagyományos memory habokra jellemző, vannak olyan speciális memória anyagok, melyekre kevésbé vagy egyáltalán nem. Az említett angol és amerikai oldalakon ezek a hiper-szuper memory habos matracok szerepelnek, melyekkel nálunk soha nem fogsz találkozni a két matracpiac különbségei miatt (pl. Sealy, Saatva, Stearns&Foster).

A hazai matracpiacon a cellpur memory matracot emelném ki, mely a memory géllel szemben valóban kiválóan átszellőzik.

Azért sem biztos hogy praktikus kismamáknak a memory hab, mert elnyeli a test mozgási energiáját, vagyis extra erőfeszítést igényel a megfordulás rajta. A nehezebben mozgó kismamáknak nem biztos hogy kényelmes abban a pár hónapban mikor nagy a pocakjuk.

Ha kismamakánt ezek a problémák nem érintenek annyira, ezért memória matracot szeretnél, érdemes az átlagos sűrűséget (50-60 kg/m3) választani, mert bár elmarad kényelemben és formatartásban a nagy sűrűségűektől  (80-95 kg/m3), a túlzott melegedés és „fogós érzés” kevésbé érvényes rá.

Hideghab matrac

Nagy variálhatóságuk miatt kedveltek annyira a hideghab matracok. Vagyis más anyag felhasználása nélkül, a keménységet, rugalmasságot és sűrűséget változtatva bármilyen igény szerint elkészíthető a hideghab matrac.

Kismamáknak terhesség előtt és után is príma választás lehet egy hideghabos ágybetét. A hagyományos, merev felületű, kemény hideghabnál a nagy rugalmasságú (HR) komforthab kényelmesebb és hatékonyabban ventilál.

A minőség és tartósság egyértelmű jellemzője a habsűrűség, a formatartó hideghab legalább 35-45 kg/m3-es sűrűséggel rendelkezik.

A ruganyos felületű, tömör hideghab még tökéletesebben tehermentesíti a gerincoszlopot, amennyiben zónás kialakítású. A prémium hideghab matracok fekvőfelületébe kereszt és hosszirányban csatornákat alakítanak ki, melynek köszönhetően a matrac még hatékonyabban szellőzik illetve még precízebben követi a gerinc természetes hajlatait.

Miért fontos a zónázás? Milyet érdemes keresni? A videóból kiderül!

Pontruganyossága úgyszintén kiemelkedő a hideghabnak, ezért zavartalan álmokat kínál a kismamáknak.

Melyik a legjobb alvópóz kismamáknak?

Az egészséges alvási helyzet ugyanolyan fontos, mint a megfelelő matrac kismamák számára, sőt, a kettő szoros összefüggésben van egymással. Az oldalt alvás és a félkemény matrac pompásan kiegészítik egymást.

A hason fekvés a legelőnytelenebb alvópóz, sem kismamáknak, sem másnak nem ajánlott, a háton fekvés alapvetően egészséges lenne, de a nagy pocak és súly nagy nyomást helyez a hát izmaira, a gerincoszlopra és a belekre, ezért hanyagolni kell. Az oldalt alvás félkemény matracon viszont leveszi a terhelést a csigolyákról és az izmokról.

Szakemberek szerint az sem mindegy melyik oldalukon fekszenek a kismamák. A bal oldalukon aludni egészséges igazán, hiszen ekkor a magzat nem nyomja a veséket illetve a máj az anyaméhet, a vérkeringés pedig prímán működik majd. Emellett a gyomorégés és reflux is elkerülhető.  Ha kismamaként a jobb oldalt választod nyomódhatnak a vesék, a húgyvezeték és a húgyhólyag, szélsőséges esetben még jobboldali vesemedence gyulladás kialakulhat.

Kismamáknak a bal oldalukon magzat pózban lehet igazán kellemesen aludni. A fetális alvópózban a lábak fel vannak húzva a mellkashoz, a medencén így kevesebb a terhelés (fontos, hogy csak a terhesség utolsó szakaszában kedvező a magzat póz, utána már inkább előnytelenebb lehet).

Kismama párna – milyet válassz?

Az alváspóz és ágybetét mellet fontos kiegészítője a kismamák pihenésének a párna is. Ez lehet fej alá való párna és a testpárna is.

kismama párna

A baba-mama tönkölypárnával alátámaszthatod pocakod.

Oldalt alváskor a térdek elcsúszhatnak egymásról és elcsavarodhatnak a deréktáji, lumbális csigolyák, fájdalmakat okozva. A térdeid közé tegyél lapos párnát, mely megszüntet a lumbális csigolyák terhelődését és szimmetriába hozza a keresztcsontot.

A pocak alá pedig hosszúkás testpárnát javallott tenni, hogy az ne lógjon. Erre a célra legjobb a tönköly töltetű, baba-mama párna. Stabilan tart de hozzásimul a pocakhoz és kitűnően átszellőzik.

A fej alá pedig olyan párna kell, mely kitölti a nyak és fej közötti űrt. Ezek általában magasabb párnák szoktak lenni.

A reflux, horkolás és gyomorégés ellen a kismamáknál a felső test megemelésével is szoktak védekezni, ami emelhető ágyráccsal és matraccal illetve ék alakú párnával is megtehető.

Felületjavító kismamáknak – egy alternatív megoldás

Az ideális matrac keménység megtalálása nem könnyű feladat, a kényelmi  igény terhesség előtt, közben és után is változhat, tovább bonyolítja a dolgot hogy párosan használjuk fekvőhelyünket, komfortigényünk is eltérő lehet.

Amennyiben meglévő matracod nem több komfortoldalas és túlzottan kemény ahhoz hogy a babádat várva oldalt feküdj rajta, elég csak egy fedőmatracot beszerezned, nem kell lecserélni az egész matracot.

A fedőmatraccal (hívják felületjavítónak illetve fekvőbetétnek is) meglévő matracodat teheted sokkalta kényelmesebbé. Az hogy mennyivel, csak azon múlik milyen vastagságú és anyagú fedőmatracot választasz.

Amennyiben például éppen hogy kemény csak ágybetéted felülete, valószínűleg elég egy 4-5 centis felületjavító, ha nagyon kemény akkor viszont a 6-8 is el kellhet.

A túlmelegedésre hajlamos memory fedőmatrac helyett jobb vétel lehet egy jól átszellőző latex vagy hideghab felületjavító.

Ha pedig csak egy pirinyót akarsz puhítani a matracod fekvőfelületén, teríts rá egy gyapjú derékaljat vagy egy toll/pehely töltetű toppert.

kismama fedőmatrac

Ne feledd, az optimális keménységű kismama matrac kiválasztása személyes kipróbálás nélkül nem megy. További jó pont ha csere vagy pénzvisszafizetés garanciát is kapsz matracod mellé.

Sok sikert kívánok a matrac vásárláshoz!

Hasznosnak találtad a cikket? Akkor nyomj a ‘Tetszik’ gombra vagy oszd meg ismerőseiddel! Köszönjük!

Források

https://www.tuck.com/best-mattresses-pregnancy/

https://www.tuck.com/pregnancy-and-sleep/

https://www.duxiana.com/health-back-pain/pregnancy/

https://www.webmd.com/baby/positioning-while-sleeping

http://www.sleeplikethedead.com/mattressreview-memory-foam.html