Matrac

Biomatrac – Valóban 100%-ig természetes anyagokból készül?

Ha nics kedved olvasni, nézd meg a biomatracokról szóló videónkat!

Biomatrac – a kókusz-latex matracok előnyei és hátrányai 

Valóban 100%-ig természetes anyagokból készülnek a “biomatracok”?

Milyen előnyökkel és hátrányokkal számolhatsz, ha kókusz-latex biomatracot választasz?

Görgess lejjebb és mindezekre választ kapsz!

Tartalomjegyzék- Kattintható

Bio matrac alapanyagok – mennyire természetes valójában a latex-kókusz matrac?

Mára már alábbhagyott a “hype”, ami a biomatracokat vette körbe néhány évvel ezelőtt. A félreértések elkerülése végett, én nagyon kedvelem azokat az anyagokat, melyeket a természettől kaptunk, latex matracot, gyapjú takarót és tönkölypárnát használok.

Nézd meg latex matracokról szóló videónkat!

Az az igazi probléma ezzel a kérdéskörrel, hogy bizonyos gyártók és forgalmazók évekkel ezelőtt látva a társadalom természetes anyagok iránti szeretetét, meglovagolták ezt a hullámot, és marketing kommunikációjuk szerves része lett az az állítás, hogy biomatracaik 100%-ig természetes alapanyagból készülnek. Ehelyett inkább a latex-kókusz biomatracok valódi előnyeit kellett volna hangsúlyozniuk.

A fent említett kijelentés ugyanis nem állja meg a helyét, a biomatracok két fő alapanyaga, a latex és a kókusz nem teljesen természetes állapotukban kerülnek felhasználásra a matracokban (mint látható lesz, ennek még csak értelme sem lenne). A kókusz-latex biomatracok gyártását kicsit megvilágítva bizonyítom be számodra ennek a jól hangzó ígéretnek a tarthatatlanságát.

Hevea Brasiliensis, más néven kaucsukfa kérgét megvágva kapjuk meg azt a tejszerű, ragacsos nedvet, amit latexnek hívnak. Ez a gumitej (kaucsuktej) tehát alapvetően egy teljes mértékben természetes anyag, melyet tálkákba gyűjtenek.

latex biomatrac

A latex matrac nem 100%-ig természetes anyagból készül, de ettől függetlenül nagyon kényelmes!

És itt jön a bökkenő, a természetes latexhez szintetikus, sztirol-butadién kaucsukot kevernek, enélkül ugyanis lehetetlen lenne olyan formatartó, stabil latex matrac alapanyagot létrehozni, valamint az így kapott matrac túl nehéz és tömör lenne (ez a légáteresztő képesség hatékonyságát is csökkentené). Már csak azért sem lehet megvalósítani a színtiszta latex matracot, mert kénytelenek a latexhez olyan vulkanizáló és aktiváló anyagokat keverni, mint például a kén, fémoxid, cinkoxid, kalciumoxid stb.  Ez a natúr és szintetikus latex keverék a habosítás után öntőformába kerül, ahol magas hőfokon vulkanizálják (“megsütik”).


Matracválasztás előtt állsz? Olvasd el az ország legrészletesebb matracvásárlási útmutatóját ide kattintva!


Tulajdonképpen háromféle latexről beszélhetünk, 100%-ig természetes csak papíron létezik (lásd lejjebb), a legtöbb biomatrac kevert latexből készül (a natúr latex aránya általában 20 és 50% körül mozog ezeknél), illetve a csak és kizárólag mesterséges latex is megtalálható a piacon.

Arról nem rendelkezünk információkkal, hogy a magyarországi biomatrac forgalmazók pontosan milyen latexet használnak, ezek a szaküzletek némileg leegyszerűsítve a kérdést, egyszerűen csak egy kis ikonnal jelzik termékeik “bio” mivoltát, a részleteket nem kötik az orrunkra…

Tőlünk nyugatabbra valamivel komolyabban veszik azt amit leírnak. A biomatrac gyártók az Egyesült Államokban előszeretettel hivatkoznak a nemzetközi, elfogulatlan minősítő intézetek tanúsítványaira (pl. a Global Organic Latex Standard). Arról külön is említést tesznek, hogy a tanúsítvánnyal rendelkező, legtisztább latex matrac természetes anyag tartalma 95% (itt olvashatsz erről: bengreenfieldfitness.com/2014/10/what-is-the-best-natural-organic-mattress/). Az már más kérdés, hogy a több természetes latexet tartalmazó biomatrac tulajdonságai nem változnak kedvező irányba.

Latex és kókusz. Ég és föld. A latex szerintem kiváló matracipari alapanyag (de nem azért mert 100%-ig természetes!), a kókusz pedig egyenesen a legrosszabb. Azért erről is kell írnom néhány szót, mert a biomatracosok valamilyen aberráció folytán szeretik belepakolgatni ezt is matracaikba.

biomatrac kókusz

Kép forrása: http://thomasvillelatexmattresses.com

A kókuszrost szálakat beáztatják és fellazítják, majd lehántják a kókuszdióról. A kókuszrost szálakat ezután megszárítják és táblákat hoznak létre, melyeket részben szintetikus, részben természetes latex-el vonnak be (latexálás). A gyártók szerint ettől rugalmasabb és ellenállóbb, tartósabb a kókuszmatrac.

Láthatjuk tehát, hogy a biomatracok kókusz és latex összetevői csak félig-meddig természetes anyagok. Ettől még persze nem lesznek rosszabbak.

A biomatrac alapanyagokat azért is tartják olyan nagyra, mert fenntartható forrásból származnak, és anélkül lebomlanak, hogy káros anyagokat kibocsátva szennyeznék a környezetet. Ez a kitétel azonban – mint feljebb láttuk – csak részben igaz.

Természetes anyagból készült matrachuzatok

Bár természetes anyagból készült matracmagokról csak erős megkötésekkel beszélhetünk, a huzatok valóban készülhetnek (nagyrészt) organikus alapanyagokból. Ezek tulajdonképpen a pamut (esetleg len), a gyapjú és a bambusz.

biomatrac gyapjús téli oldal

A merinó gyapjú borítást/huzatot a téli-nyári oldalas matracok téli oldalán alkalmazzák. A gyapjú a természet igazi ajándéka, az egyik legpraktikusabb textilipari szálas anyag, különlegessége a hőszabályozás, hűvösebb időben melegen tart, a melegebb időszakokban viszont nem izzaszt le, kiválóan átszellőzik, hatékony nedvszívása révén elvezeti a bőrről a verejtéket és elpárologtatja. Emellett még nagy nedvességtartalomnál is száraz tapintású. Lanolin (gyapjúviasz) tartalma révén pedig öntisztuló, rendszeres szellőztetéssel lehet felfrissíteni, mosni csak ritkán kell.

A gyapotnövényből készülő pamut a gyapjúhoz hasonlóan hatékonyan szellőzik át, nedvszívó képessége is kitűnő, ezzel ideális alvásklímát teremt a pihenő test számára. Ritkábban lenvászon matrac borítással is találkozhatunk, a lenvászon még a legnagyobb nyári estén is kellemes, hűvös tapintású.

A bambusz pedig antibakteriális, fertőtlenítő hatása, és a pamutnál négyszer nagyobb nedvszívása miatt olyan kedvelt. A korábbiakhoz hasonlóan ez is egy nagyszerű, bőrbarát természetes anyag.

biomatrac bambusz huzat

Azt azonban a tárgyilagosság kedvéért meg kell említeni, hogy a gyapjúval ellentétben a 100% pamut vagy bambusz huzat azért elég ritka. Ennek oka elsősorban az, hogy sokkal sérülékenyebbek és idő előtt megindulhat a kopás is az ilyen huzatoknál. Tehát különféle műszálas anyagokkal keverik általában ezeket.

A biomatracok előnyei

A biomatracok magja latexhab és/vagy kókuszrost alapanyagból készülhet, illetve ezek kombinációjából. Vagyis a keménységük és rugalmasságuk könnyen variálható a latex-kókusz rétegek aránya szerint. A habmatracokhoz hasonlóan tehát a latex-kókusz matracok is elkészíthetők úgy, hogy bármilyen testfelépítésű, alvási szokású ember igényeit kielégíthessék.

Nem rejtem véka alá, hogy a latexet az egyik legjobb matracipari alapanyagnak tartom. Kényelmesség szempontjából felveszi a versenyt a memory habokkal, a nagyrugalmasságú (HR) hideghabokkal, és a legprofibb mini táskarugókkal is. Olyannyira praktikus, hogy önmagában is megállja a helyét matracmagként, de komfortrétegként is szokták alkalmazni.

latex biomatrac

Így fest egy 7 zónás latex matrac.

A latexgyártás két fő technológiát ismer, ennek megfelelően beszélhetünk Dunlop és Talalay latex alapanyagokról (az eltérő gyártástechnológiát most nem ismertetném, itt olvashattál a latexgyártás főbb mozzanatairól). A Dunlop latexet 1929-ben kezdték gyártani, tömörebbmerevebb és keményebb a Talalay latexnél, nagyobb testsúlyú emberek igényeit is kielégíti. A Talalay latex pedig lyukacsos, nyitott cellás szerkezetű, könnyebb, rugalmasabb, levegősebb, egyszóval kényelmesebb és jobban szellőzik (fontos megemlíteni, hogy mind a Dunlop, mind a Talalay latex általában természetes és szintetikus latex keveréke).

Bármilyen keménységűre elkészíthető tehát a latex, ezért van olyan biomatrac, mely csak és kizárólag viszonylag kemény vagy félkemény latexből készül, mások pedig (ezek lágyabbak valamivel) keményebb kókusz vagy valamilyen hab/rugós alátámasztó rétegen látják el kényelmi funkciójukat.

A latex matracok jelentős része ráadásul zónás kivitelben készül (5, 7 zónára osztott a többség) ami azt jelenti hogy tökéletesen idomul a test kontúrjához, figyelembe véve a nehezebb (pl medence) és a “kiugró” testrészeket (csípő, váll). A zónás latex matracok teljes felületen át vannak lyuggatva (a lyukak átmérője határozza meg melyik részen mennyire kemények), amelynek köszönhetően a szellőzésük is javul.

biomatrac

Most nem mennék bele abba a vitába, mennyire szellőznek át a latex vagy latex-kókusz matracok, az biztos, hogy az én 7 zónás latex matracomat elég hatékonyan átjárja a levegő. A kókuszt a biomatrac forgalmazók (hogy, hogy nem) kitűnően szellőző matrac alapanyagnak tartják, tapasztalatok hiányában ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom. Az biztos azonban, hogy a természetes(ebb) anyagok általában jobban szellőznek, mint a szintetikusok.

Ugyanígy nem tisztázott teljes mértékben a biomatracok antiallergén mivolta. Minden online fórumon és oldalon tényként kezelik, hogy a poratkák nem telepszenek meg a latex-kókusz biomatracokban (az angol nyelvű oldalak a káros anyag-mentességet hangsúlyozzák, a poratkákra nem térnek ki).

Amennyire én tudom, az allergia és asztma tüneteinek kiváltásáért felelős atka (pontosabban fogalmazva az atka ürüléke okozza a tüneteket) mindenhol képes megtelepedni, ahol táplálékot talál és a klíma ideális számára. Mivel a meleg, párás helyeket (60-85%-os páratartalmat) kedveli, illetve a bőrről, hajról leváló hámsejtekkel tömi meg a bendőjét, ezért a matracban és az ágyneműben könnyen megtelepszik.

antiallergén matrac

Kép forrása: www.newscientist.com.

Az is tény, hogy vannak olyan anyagok, melyekben a poratka nehezebben nyomul előre. Ilyen a gyapjú, a nagy fajsúlyú, tömör latex és más sűrű habanyagok. A hőmérséklet-kiegyenlítő gyapjú huzat, a viszonylag jól szellőző latex nagyobb eséllyel teremt optimális, száraz, hűvös alvásklímát, így a poratkák sem telepszenek meg bennük olyan szívesen.

Az allergia sikerrel való leküzdéséhez teljes életmódváltásra van szükséged,  matracodat pedig magas hőfokon mosható matracvédő lepedővel atka-mentesítheted.

A latex egyik legnagyobb előnye a formatartás. A nagy sűrűségű, ruganyos latex alaktartó, jó pár esztendeig kibírja majd alattad. Csodát azonban ettől sem kell várnod, valódi kényelmet – más matracokhoz hasonlóan – nagyjából 7-8 évig kínál majd számodra.

A latex-kókusz biomatracok hátrányai

A biomatracok igazi hátránya a kókusz, ez ugyanis önmagában annyira kemény (még a latexálás ellenére is), hogy “összetörné” a rajta pihenő testet, ezért csak alátámasztó szerepet játszik a biomatracokban. Minél vastagabb a kókusz réteg, annál keményebb és kényelmetlenebb a matrac. Latex nélkül nagyjából semmit nem ér a kókuszmatrac, “kuka” (annak idején gyerekmatracként hakniztak vele, azóta kiderült hogy annak sem igazán jó).

Egyes forgalmazók szerint nedvesség elvezetése fenomenális a kókuszmatracnak, azonban olyan angol nyelvű netes fórumot is olvastam, ahol az egyik hozzászóló (nem mellesleg, egyetemi mérnök) óva int attól, hogy nedvesség érje a kókuszt, mert attól hamar tönkremegy (ezt bemásolva a böngésződ címsorába olvashatod el : www.quora.com/What-are-the-problems-faced-when-using-coir-mattresses). Magyar oldalakon pedig bepenészesedett kókusz matracokról is olvashatsz. Persze bármilyen matrac penészes lehet, ez nem is az alapanyag hibája (hanem a lakásé, ahol gond van a szigeteléssel, átnedvesednek a falak stb.), de azért mégiscsak kellemetlen egy kicsit ezzel reklámozni a kókuszmatracot.

Novetex matracok kókuszból

A kókuszrost anyag merev, rideg és kemény (a latexálástól rugalmasabb lesz valamelyest), ebből adódik egyik legkedvezőtlenebb tulajdonsága, a rugalmas latex-el szemben gyorsabban gödrösödik, keletkezik benne teknő, tartóssága szinte mindegyik matracanyagtól elmarad (ez ellen azzal védekezhetsz, ha matracod minél több latexet, és minél kevesebb kókuszt tartalmaz. Amikor pedig a kókusz elfárad, akkor kezd el fájni a hátad illetve a derekad, és érzed úgy magad reggelente, mint akit agyonütöttek.

Hogy ne legyen fenékig tejfel az élet, a latexről is kell néhány keresetlen szót szólni. A sűrű, homogén latex bitang nehéz, ezért a latex és latex-kókusz biomatracok hátránya, hogy mozgatásuk, forgatásuk (főleg kétszemélyes méretben) nem egy könnyen megoldható feladat.

Biomatracot vagy káros anyag-mentes habmatracot érdemes vásárolni?

Majdnem azt a címet adtam ennek a résznek hogy “Mire figyelj biomatrac vásárláskor?”. Azt hiszem azonban, inkább máshogy kell feltennem a kérdést.

Mivel a bio-nak nevezett matracok is csak részben készülnek természetes anyagokból, ezért csak emiatt szerintem nem igazán érdemes latex-kókusz matracot választani. Ha ragaszkodsz ahhoz, hogy matracod minél nagyobb arányban tartalmazzon az anyatermészetből származó anyagokat, akkor viszont bátran ajánlom a latex matracot, lehetőleg olyat, ami nem látott kókuszt.

zónázott ortopéd matrac

Egy káros anyag-mentes hideghab matrac is szép álmokat kínálhat.

A latex matracok szinte bármilyen keménységben megtalálhatók a gyártók kínálatában, és megfelelő kialakításban (mondjuk 7 zónára osztva) nagyon kényelmesek (Megemlíteném még a növényi-eredetű memory habokat, melyek itthon ugyan nem kaphatók, de nyugaton eléggé elterjedtek, állítólag ugyanolyan kényelmesek, mint a normál memory habok).

Ha azonban a lényeg a fontos számodra, az hogy matracod egészséges alapanyagokból készüljön, gyártása valamint megsemmisítése pedig szigorú követelmények mellett történjen, anélkül hogy a környezetet szennyezné, akkor egy tanúsítvánnyal rendelkező káros anyag-mentes habmatrac is szebbé teheti álmaidat.

biomatrac

Az ilyen tanúsítvánnyal rendelkező habmatrac garantáltan környezetbarátabb. Kép forrása: eurofoam.hu/cegunkrol/tanusitvanyok/.

Az USA-ban egy 2007-es törvény szabályozta a matrac alapanyagok tűzvédelmi előírásait, mely magával vonta bizonyos káros anyagok alkalmazását is a matracoknál. A legsúlyosabb problémát – a bórsav, antimon és formaldehid – mellett egy brómozott égésgátló anyag,  a PBDE (Polibrómozott difenil éter) okozta.

Erre jött létre a haboknál az úgynevezett Certi-PUR tanúsítvány, mely garantálja hogy ezek a habmatracok semmilyen a környezetre és az egészségre káros anyagot nem tartalmaznak.

A környezettudatos és egészséges alapanyagokból készülő habmatracok (memory vagy hideghab) ugyanúgy elkészíthetők bármilyen keménységben, rugalmasságban és sűrűségben, kedvedre választhatod ki a személyes preferenciáidnak leginkább megfelelőt.

Mi mindenre kell még figyelned, ha tökéletes matracot akarsz vásárolni magadnak? 

Kattints ide, és olvasd el matracválasztási tanácsainkat!

Ha érdekesnek találtad a cikket, lájkold vagy oszd meg a Facebook-on!

Források

 • Saját tapasztalatok
 • http://www.cnc.hu/2016/07/a-gumi-evszazadai/
 • http://www.cnc.hu/2016/08/martasos-technologiak-a-gumiiparban/
 • bengreenfieldfitness.com/2014/10/what-is-the-best-natural-organic-mattress/
 • sleepopolis.com/best-mattress/best-natural-organic-mattress/
 • www.organicnewsroom.com/best-organic-mattress/
 • www.sleeplikethedead.com/mattress-reviews-latex.html#6
 • sleeponlatex.com/blogs/news/7845413-dunlop-vs-talalay-latex-foam
 • www.vitatalalay.com/dunlop-latex-vs-talalay-latex-mattress/
 • sleepingorganic.com/talalay-vs-dunlop-latex/
 • http://www.myessentia.com/learn/starting-from-scratch/what-is-an-organic-mattress/
 • http://kockazatos.hu/anyag/polibr%C3%B3mozott-bifenilek-pbb-%C3%A9s-polibr%C3%B3mozott-difenil-bifenil-%C3%A9terek-pbde-pbbe
 • www.yosaki.com/advantages-and-disadvantages-of-coir-mattresses/
 • www.quora.com/What-are-the-problems-faced-when-using-coir-mattresses
 • www.nlcafe.hu/forum/?fid=441&topicid=233656
 • http://eurofoam.hu/cegunkrol/tanusitvanyok/

2 említés a “Biomatrac – Valóban 100%-ig természetes anyagokból készül?” cikkben/cikkekben

 1. Gabi szerint:

  Szia!
  Személy szerint melyik matracot ajanlod?
  Nekem a fő szempont, hogy minnel természetesebb anyagból legyen. Közepén kemény, mondhatni normál matracot keresek.

  1. Szia!

   Személy szerint sajnos én nem tudok ajánlani. Van néhány tucat olyan matrac, ami nekem kényelmes, de ugye ez nem garancia arra, hogy másnak is az lesz. Én azt ajánlom mindenkinek, hogy lehetőleg próbáljon minél többet.

   Tudom, hogy 5-10-15 perc fekvés nem egy egész éjszaka, mégis az a tapasztalatom, hogy a legtöbb embernek bőven elég arra, hogy kiválassza a megfelelő matracot. Ha melléolvasod a blogot, akkor az elméleti háttér is meg lesz, így meglepetés nem érhet.

   A természetes vonalhoz még annyit írnék, hogy ahogy a bejegyzésben is kifejtettük, a 100 százalékban natúr latexet tartalmazó matrac elég ritka a hazai piacon.

   Éppen ezért azt ajánlom, hogy vásárlás előtt erősen érdeklődjön, hogy milyen arányban van a kiszemelt matracban természetes és szintetikus latex. Bár attól tartok, hogy részben ez az érdeklődés is hiábavaló, mert sok helyen egyszerűen nem tudják, hogy mit árulnak…

   Üdv: Hahn Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük