Ágynemű

Takaró tippek – Gyakorlatias tanácsok paplan választáshoz

5 gyakorlatias tipp takaró vagy paplan vásárláskor

Tartalomjegyzék (kattints arra, amelyik a legjobban érdekel)

Takaró vásárlás – mire kell figyelned a számodra legjobb kiválasztásához?

Talán feltűnt neked, hogy a főcímben a takaró és paplan kifejezést egyaránt használom. A kettő  – bár a funkciójuk megegyezik – nem ugyanaz, és azt vettem észre sokan nem tudják mi a különbség közöttük. A takaró (általában, de nem minden esetben) vékonyabb a paplannál és egynemű (általában szövött). Ilyen például a merinoflór gyapjú takaró, mely a nagyszerű minőségű fésűs gyapjú szövetből készül. A paplan ezzel szemben (sokszor) vastagabb, fedőanyagból és töltőanyagból (a töltet hozzá van tűzve vagy varrva a fedőanyaghoz) áll.

Gyapjú paplan

Nézzük meg először azt, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venned amikor takarót vagy éppen paplant vásárolsz.

 A takaró mérete

Általános elfogadott nézet, hogy a takaró legalább 15-20 centivel legyen hosszabb a magasságodnál, ugyanis ha ennyivel túlnyúlik, kényelmesen magadra húzhatod, anélkül hogy a lábad kikandikálna belőle. A szabványos méretű takaró hosszúság egyébként 200 cm (ritkább esetben találkoztam már rövidebbekkel is), ami az átlagos magasságú emberfiának teljesen jó.

A következő amin el kell gondolkodnod, milyen széles legyen a paplanod? Egyáltalán egyszemélyes vagy kétszemélyest érdemes választanod?

Az egyszemélyesek közül a 130 és 140 cm széles a legnépszerűbb, nagyjából ezek tekinthetők a szabványnak (ritkábban találkoztam 135 és 150-es méretűvel is). Szerintem a 140×200-as praktikusabb, kényelmesen tudsz takarózni vele, magad alá is gyűrheted ha éppen testesebb vagy is.

Tudom, hogy a párok szeretik érezni hogy még a hatalmas paplan is “összeköti őket” (a kétszemélyes takarók és paplanok általában 200 vagy 220 centi szélesek), azonban még nekik is érdemes elgondolkozniuk két egyszemélyes takaró használatán, ez egyrészt kényelmesebb is lehet, nem fenyeget az a veszély hogy nagy igyekezetetekben lehúzzátok egymásról a takarót, másrészt a nehezebb téli takarókat nem annyira könnyű kezelni (pl. egy kétszemélyes, téli gyapjú takaró súlya akár a 6 kilót is elérheti!).

nyári takaró

Ez van ha nem elég hosszú a takaród…

Az égimeszelők illetve azok akik meglévő, nem tipikus méretű huzatukhoz szeretnének paplant, ezektől eltérő, egyedi méretű paplant vagy takarót is készíttethetnek maguknak.

Miért fontos olyan fontos, hogy jó legyen a takaród?

A pihentető alvás, ami után olyan energikusnak érzed magad reggel, mintha egy ágyúból lőttek volna ki nemcsak a matracod kényelmességétől függ, ugyanolyan fontos a megfelelő ágynemű, a párna, takaró/paplan is.

Ennek hiányában az éjszaka gyötrelmesen telik, ha például túlzottan meleg és nem lélegzik át a takaród, verejtékben úszva takarózhatsz ki és jól megfázhatsz. Az állandó ki-be takarózástól pedig lőttek a regeneráló és hatékony alvásnak. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy az atkatemetőként is funkcionáló takaró súlyosbíthatja allergiás vagy asztmás tüneteidet, akkor már tudod is miről beszélek.

Meleg tartás és személyes hőigény, egészségi problémák

Az ideális takaró és paplan tehát kellemesen meleg/hűvös, száraz klímát teremt a pihenő testnek, azáltal hogy a leszigeteli és megtartja a test hőmérsékletét, emellett viszont kellően át is szellőzik. A jó takaró tehát melegen tart, de nem izzaszt le.

Honnan tudhatod meg, melyik a számodra ideális?

Ez attól függ, milyen hőmérséklet uralkodik (mennyire van felfűtve télen) a hálószobádban a különböző évszakokban, mekkora személyes hőigényed, esetlegesen milyen egészségügyi bántalmaid vannak (pl. allergia). Ezek döntik el, melyik alapanyag lesz a legpraktikusabb neked.

Vehetsz például vékonyabb, kevésbé meleg (a vastagság és a meleg tartás azonban nem minden esetben egyenesen arányos egymással!) takarót (illetve kisebb töltősúlyú paplant)  nyárra és az enyhébb időszakra (ősz, tavasz) illetve ezt lecserélheted a hatékonyabb hőszigeteléssel rendelkező sűrű szövésű takaróra vagy egy nagyobb töltősúlyú paplanra télen. Olyan átmeneti, négy évszakos takarók és paplanok is léteznek, melyek egész évben használhatók.

Hogy milyen nehéz az ideális takaró kiválasztása, mennyire szubjektív ez a “műfaj” jól érzékelteti a következő példa. Én egy könnyű, kevésbé meleg gyapjú takarót (felváltva egy bambusz paplannal) használok nyáron és az átmeneti időszakban (ősz, tavasz), november végén pedig előkerül a nagysűrűségű, duplarétegű gyapjú takaró. Velem szemben blogunk főszerkesztőjének , Gábornak úgy fel van fűtve a hálója, hogy egész évben elvan a simulékony gyapjú plédjével.

A légúti megbetegedések, allergia és asztma szintén nagyban befolyásolhatja milyen alapanyagból készüljön a paplanod. Vagy olyat kell nézned amibe nem megy bele a poratka (kevés ilyen van), vagy pedig magas hőfokon (60 fok felett) moshatót, amiből emiatt ki lehet iktatni ezeket a kártevőket.

Hol vegyél paplant és takarót?

Szerintem mint minden mást, takarót és paplant is szerencsésebb alváskultúrával foglalkozó szaküzletben vásárolni (vagy ha lehetőség van rá, akkor a gyártó mintaboltjában), mint lakberendezési nagyáruházban (IKEA, KIKA, Jysk és társai), vagy a – mint újabban megfigyelhettük, itt is megjelentek az “ócsított” ágyneműk – szupermarketben (pl. Spar). Még akkor is, ha az áruházban jóval kedvezőbb áron megkapod ugyanazt, mint a szakboltban.

Mivel kapsz többet egy ágynemű szaküzletben?

Az értékesítő valóban ért a takaróhoz, személyre szabott tanácsot ad neked, megfoghatod és kipróbálhatod  a paplant, illetve a későbbiekben is információkat tud adni a termékek kezelésével és tisztításával kapcsolatban. A vélt vagy valós garanciális panaszaidat a szaküzlet komolyabban veszi és rugalmasabban kezeli, az áruházat meg hívogathatod naphosszat, és örülhetsz ha egyszer a telefont felveszik…

nyári takaró

A szaküzletben valóban értenek a takarókhoz és paplanokhoz.

Ezért kell vigyázni az online, webáruházban való vásárlással, ott nyilván csak a termék leírására hagyatkozhatsz, ezért a csere vagy pénzvisszafizetési garancia ilyen esetben szinte kötelező ha nem akarsz mellényúlni. A pénzvisszafizetés amúgy is jó, hiszen több éjszakát el kell töltened a takaró alatt ahhoz, hogy kiderüljön valóban “neked teremtették-e”, ágyneműknél azonban nem jellemző hogy a forgalmazó próba lehetőséget adna.

Azt is érdemes tudnod, hacsak nincs cseregarancia a takaróra, akkor a normál garancia körébe csak a gyártási hibák (anyag-, varrási hibák) tartoznak bele, azért nem reklamálhatsz hogy paplanod nem elég meleg, túlzottan nehéz, vagy éppen kényelmetlen.

Most nézzük meg alapanyagok szerint a takarókat és paplanokat.

Gyapjú takaró és gyapjú paplan

Merinoflór gyapjú takaró

Én egy kicsit elfogult vagyok ugyan a gyapjú takaróval kapcsolatban, mert évek óta ebben hajtom álomra a fejem (és részben ennek köszönhetően prímán alszom), ettől függetlenül ha a Google eszközeiben rákeresek, körülbelül dupla annyi keresést látok a “gyapjú takaró” kifejezésre, mint mondjuk a “pehelypaplan”-ra (ez sokat mondó, még akkor is ha nem 100%-ig pontos eredményeket kapunk). Vagyis a gyapjú takarók mindenképpen a legnépszerűbb ágyneműk közé tartoznak nálunk.

Az előbb említett hihetetlen népszerűség nem véletlen, a gyapjú takarónak van egy különleges képessége, melyet hőszabályozásnak vagy hőmérséklet-kiegyenlítő hatásnak hívunk. Ez annyit jelent, hogy a gyapjúszálak kiváló hőszigetelésük (meleg tartásuk) és légáteresztésük  mellett nagy mennyiségű nedvességet képesek magukba szívni (kb. súlyának 30%-áig veszi fele a vizet a gyapjúszál), viszont a gyapjú még magas nedvességtartalomnál is kellemesen száraz tapintású marad.

Kétrétegű téli gyapjú takaró

A gyapjú takaró a tested körül egyenletes, állandó klímát teremtve teszi szebbé éjszakáidat.

Vagyis szinte lehetetlenség leizzadni a gyapjú takaróban, alvás közben felveszi a verejtéket a bőrödről és elpárologtatja,  ideális alvásklímát teremt  minden évszakban, ahogy szokták mondani, télen fűt, nyáron hűt. Sok takarót és paplant próbáltam már életemben, de ez a tulajdonság (számomra legalábbis) a gyapjú takarónál érvényesült a leghatékonyabban (itt fontos megjegyeznem, hogy a huzatban használt gyapjú takaró hőmérséklet-kiegyenlítő hatása azért nem az igazi!).

A merinoflórnak is nevezett gyapjú takaró nem egyezik meg a gyapjú töltetű paplannal. A gyapjú takaró egy vagy két fésűs gyapjú szövetből készül, a paplantól eltérően”szőrős” felületű. Azért fontos ezt hangsúlyozni, mert a gyapjú paplanba számtalanszor beleizzadtam már, ezek nagyon melegek, de átszellőzésük nem túl jó.

Mire figyelj gyapjú takaró választásnál?

Három nagyon lényeges szempontot kell figyelembe venned, amikor gyapjú takarót vásárolsz. Ezek a gyapjú alapanyag valódisága és fajtája, valamint a gyapjú szálsűrűsége, illetve az is fontos lehet, egy vagy két gyapjú rétegből készült-e a takaró.

Gáborral beszélgettünk egy kicsit a gyapjú takarókról. Nézz bele!

Azt mondhatjuk, a gyapjú takaró a legnépszerűbb sajnos a csalók körében is. Házalók, termékbemutatók kedvelt terméke, a megkárosítottak szomorú történetei bicskanyitogatóak. A műgyapjú és műszál-gyapjú keverék ágyneműk természetesen nem adják meg azt az alvásélményt, mint az igazi gyapjú takarók.

Szerencsére van egy apró trükk, amivel akár te is megtudhatod, valódi-e a gyapjú takaród vagy csak ócska utánzat. Tépj ki belőle néhány gyapjúszálat és perzseld meg. Amennyiben műanyag szagot árasztva nagy lánggal leég, illetve hamuja megkeményedik, akkor ki van zárva, hogy tényleg 100% gyapjúból készült a takaró. A valódi gyapjúszál nem kap lángra, hanem szép lassan izzik,  miközben égett szőr/hajszagot áraszt, égésterméke pedig könnyedén szétmorzsolható (amennyiben nem szeretsz “gyújtogatni”, vásárolj gyapjú szaküzletben takarót, ebben az esetben biztosan igazi gyapjú ágyneműt kapsz majd).

A magyar piacon a merinó gyapjú ágyneműk (a “merinó” a finomgyapjat adó birkafajta elnevezése) mellett leggyakrabban láma és kasmír gyapjú takarókkal találkozhatsz. A merinó finomgyapjú takarók ár-érték arányban viszik a pálmát, finomságra ugyanis alig (vagy egyáltalán nem, talán a kasmír puhább egy kicsivel csak) maradnak el az exkluzívabb gyapjú alapanyagoktól, viszont ugyanazokkal a tulajdonságokkal rendelkeznek,  a merinó juh nagyobb nyírósúlya és a termelt gyapjú hatalmas mennyisége miatt mégis jóval kedvezőbb áron szerezhetők be (és akkor még nem beszéltem arról, hogy a láma és kasmír gyapjú ágyneműk a drága előállítási költség miatt minden esetben bárány gyapjúval keverve készülnek).

Ha merinó gyapjú takaróval szemezel, mindenképpen tudakold meg, birka vagy bárány gyapjúból készült-e. Elég nagy különbség van ugyanis köztük “élmény” tekintetében.  Az éltes merinó juh sokadik nyírása a birka gyapjú, mely sprődebb, némileg durvább, mint a bárány gyapjú, az egy évesnél fiatalabb bárányka hófehér színű, puha gyapja (az első nyírásból származik). (A Novetex gyapjú takarói például birka gyapjúból készülnek).

nyári takaró

Az enyhébb hónapokra szoktuk ajánlani az egyrétegű, 400-500-as sűrűségű gyapjú takarókat.

A gyapjú ágyneműk egyébként rendhagyó vízfelvevő képességük (sok esetben viszonylag nagy súlyuk a mosógép dobjának leszakadásával fenyegethet) és filcesedésre való hajlamuk miatt kizárólag kézzel moshatók. Ez alól kivétel a különleges szálkezelésű superwash gyapjú, mely kímélő programon mosógépben is kimosható, illetve puhább és selymesebb, mint a normál gyapjú takarók (érdemes tudni a gyapjúról, hogy öntisztuló anyag, a gyapjúviasz/lanolin megóvja a piszkolódástól, porosodástól, nem kell gyakran kimosni).

Gyapjú takaród hőszigetelése, meleg tartó képessége a gyapjú alapanyag szálsűrűségének függvénye, illetve attól is nagyban függ, egy vagy két gyapjú szövetből készült a takaró. A vékonyabb, egyrétegű gyapjú takarók könnyebbek, simulékonyabbak a kétrétegű takaróknál, ezek inkább nyáron vagy az enyhébb évszakokban praktikusak. A két gyapjú réteg összevarrásával készült, vastagabb ágyneműk pedig melegebbek, viszont elég merevek is, nem simulnak olyan jól a testre. Ezek a “lomhább” takarók télen praktikusak.

A gyapjú sűrűség vagy szálsűrűség megmutatja, hogy egy négyzetméter felületen a takaró hány gramm gyapjú tartalmaz. Ez általában 400 és 700 g/m2 közé esik a magyar piacon, minél nagyobb a szám, annál hatékonyabb a takaró hőszigetelése. Hogy egy példával éljek, ha mondjuk egész évre keresel négy évszakos gyapjú takarót, akkor érdemes egyrétegű, de nagy sűrűségűt (700 g) választani, ami megóv a megfázástól, de nem “bazi meleg”.

Birka vs. bárány gyapjú takaró

A kis bárány gyapja puhább, mint az idős birkáé.

Magyarországon végzett kísérletek bizonyítják, hogy az asztmás és allergiás tünetek többségéért felelős poratka nem mászik bele a gyapjúba (Dr. Vahid Yousefi-Kóbori Judit: A merinó juhok tenyésztése és kiválasztása. Szaktudás Kiadó Ház, Budapest, 2002. 20. oldal)., ezért a gyapjú takarót allergiásként is nyugodtan használhatod.

Gyapjú takarót olyan helyen vegyél, ahol meg tudják mondani a pontos gyapjú alapanyagot (nemcsak azt hogy merinó, hanem azt is hogy birka vagy bárány gyapjú) és a származási hely ismerete is piros pontot ér (az ausztrál és új-zélandi merinó gyapjú a legjobbak közé tartozik, az exkluzív láma, kasmír gyapjú pedig Dél-Amerikából és Belső-Ázsiából érkezik). Olyan gyártónál nem érdemes szerencsét próbálni, ahol azt sem tudják, hogy a szálsűrűséget eszik vagy isszák (legutóbb nálam az egyik nagyobb matrac és ágynemű gyártónak sajnos nem sikerült megugrani ezt a lécet).

Arra, hogy a takaró tiszta élő gyapjúból készül biztosíték lehet a Woolmark védjegy is (az “is”-en van a hangsúly). Én nem találkoztam olyan gyapjú termékkel a magyar piacon, ami hivatalos Woolmark védjeggyel (kell hozzá egy regisztrációs szám is) rendelkezett (kérlek, ha ezeket a sorokat olvasod, és neked van ilyen, írj nekem).

téli takaró

A kétrétegű, 600- 700 g/m2 szálsűrűségű gyapjú a fázósaknak lehet ideális.

Meg kell említenem két gyártót a gyapjú takaróknál. Az egyik a Kasmír Gold, náluk olyan kasmír gyapjú takarót is vásárolhatsz, ami 30% (az átlagos 3-10%-tól eltérően) kasmírt tartalmaz. A másik pedig az Aranygyapjú (termékeit kizárólag a Matrackuckó Alvásszaküzlet Hálózat forgalmazza), ahol 30 napos pénzvisszafizetést kapsz a bárány gyapjú ágyneműk mellé.

Gyapjú paplan

A gyapjú paplan merőben “más műfaj” mint a takaró. Ezeknél a pamut vagy pamut-szatén fedőanyagba kártolt gyapjút töltenek. Mivel a pamut jó nedvszívó ugyan, de a gyapjúval szemben nem jellemző rá a nedvesség megkötése úgy hogy száraz tapintású marad, ergo a merinoflór gyapjú takaróval szemben hőszabályozó képessége elég komolyan csorbul.

A hőszigetelése ugyanakkor a gyapjú paplannak is kiváló, a takaróhoz hasonlóan még a kimondottan hűvös hálószobában is melegen tart alvás közben. A göndör, rugalmas és pikkelyes felületű gyapjúszálak között nagyon jól reked meg a levegő, innen ered a frenetikusan jó meleg tartás.

A gyapjúból készült takarónak és gyapjú töltetű paplannak némileg hátrányként róhatjuk fel (ez persze inkább nézőpont kérdése, elég szubjektív) a viszonylagosan nehéz súlyt. Minél sűrűbb a gyapjúszövet (minél nagyobb a töltősúlya a paplannak), annál melegebb, de annál nehezebb(en kezelhető) is. Ez a faktor a pehelypaplanhoz és a selyem paplanhoz viszonyítva értelmezhető főként.

Nézzük mely forgalmazók gyapjú paplan kínálatát érdemes jobban szemügyre venned. A Naturtex Kft. gyapjú töltetű paplanjait jól ismerem, és ajánlom is őket (egyébként a pehely/toll témában igazán profik ők). Meglepő módon mind a Billerbeck, mind a Novetex forgalmaz olyan paplanokat is, melyek gyapjú-poliészter golyó keverék töltettel készülnek.

Mire figyelj gyapjú paplan választáskor?

Csak természetes fedőanyagú gyapjú paplant válassz (ha szaküzletben veszed, nem lesz ezzel probléma), ez lehet a kiválóan átszellőző pamut, pamut-szatén vagy a hőségben is hűvös tapintású lenvászon.

A töltőanyag pedig szintén 100% gyapjú legyen ha lehet (műszállal legalábbis ne legyen keverve, de például a Naturtex nyári selyem-gyapjú paplanja kiváló választás) , a paplan szellőzése és hőszigetelése ebben az esetben lesz a legjobb.

A töltősúly (mekkora mennyiségű gyapjút töltenek) befolyásolja a hőtartását a paplannak. Ez egyrészt nagyon szubjektív (mindenkinek más és más a hőérzete), de általánosságban elmondható, hogy a 400-800 grammos töltősúly a nyári és átmeneti paplanokra jellemző, a zordabb évszakokban pedig az 1000-1500-as töltősúlyú gyapjú paplanok ideálisak (itt most egyszemélyes paplanokra gondolok).

Pehelypaplanok

Tőlünk nyugatabbra, német nyelvterületen töretlen népszerűségnek örvendenek a pehelypaplanok, nálunk Magyarországon némileg kisebb az érdeklődés irántuk mondjuk a gyapjú takarókhoz képest.

Amíg nem ismertem meg az igazi pehelypaplanokat, mindig a nagyi dunyhájára asszociáltam ezekkel kapcsolatban (tudod, az a dög meleg és bitang nehéz, szúrós valami). Tévesen. Bár nekem a gyapjú takaró a kedvencem, el kell ismernem, hogy a pehelypaplanok hihetetlen kényelmesek, és nagyon jó meleget adnak (allergiám miatt is ódzkodom egy kicsit tőlük).

téli takaró

Legnagyobb előnyük, hogy hatékony hőszigetelésük pille súllyal társul, ilyen szempontból a selyempaplanokhoz hasonlítanak. Másrészt még a vastagabb pehely/toll paplanok is finoman simulnak a testre. A pehelypaplan kis túlzás olyan mintha nem is lenne rajtad semmi.

A paplanok töltőanyaga csak pehely, toll vagy pehely és toll keveréke.  A pehelyből kiágazó sok kis pille között megreked a levegő (ami, mint tudjuk a legjobb hőszigetelő), ezért óvnak meg a pehelypaplanok még a hűvös szobában is hatékonyan a megfázástól.

A többi természetes anyaghoz hasonlóan a pehely és toll is kiváló nedvszívó. Az ideális alvásklímához nélkülözhetetlen páraelvezetés és átszellőzés azonban  – tapasztalataim alapján legalábbis – nem érvényesül olyan hatékonyan a pehelypaplannál, mint a gyapjú ágyneműknél.

A pehelypaplanoknál a steppelés gondoskodik arról, hogy a töltet ne csúszkáljon ide-oda és hőszigetelése egész felületen hatékony legyen.

Vita tárgya, akár napestig is ragozhatnám a porallergia és a pehelypaplan viszonyát. Én allergiásként és asztmásként nem javaslom még akkor sem a pehelypaplan használatát allergiásoknak, ha tudom hogy nem okozhat olyan szintű irritációt, mint a régi idők házilag készített tollpaplanjai/dunyhái.

A komolyabb gyártók ugyanis csak mosott és magas hőfokon szárítottfertőtlenített és portalanított pelyhet/tollat töltenek paplanjaikba. A por egyébként könnyen megtapad a toll felületén, ráadásul a bőr hámsejtjeivel táplálkozó – az allergia és asztma tüneteiért felelős – poratkák a pehelypaplanban is megtelepednek.

A poratkák leghatékonyabban a magas, 90-95 fokon való moshatósággal irthatók ki, a pehelypaplanok nagy része azonban egyáltalán nem mosható, amelyik igen, az meg csak 40 fokon.

Pehelypaplant is érdemes alváskultúrával foglalkozó szaküzletben vásárolni, ott ahol a lentebb említett pehelypaplan paraméterekkel a tanácsadó tisztában van. Az egyik legmegbízhatóbb gyártó a Naturtex Kft., mellette még a Billerbeck-et és a Dilanit lehet megemlíteni. Ez utóbbi azért lehet külön érdekes, mert pehelypaplanjaik nagyjából dupla akkora töltősúllyal rendelkeznek, mint a többi gyártó termékei.

A magyar libapehely paplan a világ élvonalába tartozik, ezt mi sem mutatja jobban, minthogy a The Telegraph első helyet szavazott egy magyar libapehely paplannak 2018-ban.

Mire figyelj pehelypaplan választáskor?

Az egyik, hanem a legfontosabb a pehely és a toll aránya a paplanban. A pehely tulajdonképpen a toll szár nélküli, pihe-puha része, melyből számtalan kis pille ágazik szét. Szerkezete (a pillék között megreked a levegő) révén a pehely kitűnő hőszigetelő és szinte súlytalan. Ideális paplan töltőanyag tehát, míg vele szemben a toll, mely nehezebb, szúrósabb és meleg tartása gyengébb, a párna töltetként praktikus, ruganyos szára révén ugyanis a tollpárna nagyszerűen támasztja meg a nyakat és a fejet.

Minél nagyobb benne a pehely aránya, annál könnyebb és melegebb a paplan. A pehely-toll arány szempontjából megkülönböztetünk  pehelypaplant és ún. félpehely paplant. A félpehely paplan töltete pehely és toll keveréke (általában 50-70% körül van a pehelytartalom), ez jelentős árcsökkentő tényező. Ezekre azonban nem jellemző olyan mértékben a kiemelkedő meleg tartással párosuló pillesúly (a tollpaplan pedig 100% tollat tartalmaz, nehezebb és nagyobb eséllyel kelt bökdöső érzést a bőrödön, ha nem megfelelő a fedőanyaga).

téli takaró

Velük szemben a pehelypaplanok 100% pehelyből készülnek (egy apró kiegészítés, bennfentes forrásokból tudom, hogy 100%-os pehely töltetű paplan valójában nem létezik, a gyártás folyamán a pehely mellé kerül aprótoll is, a valódi pehelytartalom nagyjából ezeknél is olyan 95%  lehet). Törekedj tehát arra, hogy igazi pehelypaplant válassz magadnak, mely egyszerre könnyű, puha és meleg.

A töltőerő határozza meg a pehelypaplan minőségét, és ezzel minden fontos tulajdonságát (súlyát, hőszigetelő képességét és tartósságát). A magas töltőerejű paplan jó minőségű, nagy méretű, ruganyos pehellyel van megtöltve (töltőereje tulajdonképpen nem is a paplannak van, hanem a pehelynek).

Az ilyen paplan levegősebb (kevesebb pehely van benne, több levegő szorul bele), melegebb, könnyebb és tartósabb (paplan vásárláskor érdemes megtudakolni a töltőerőt, ezt általában sajnos nem szokták közszemlére tenni a gyártók). Általánosságban azt mondhatjuk, hogy a libapehely jobb minőségű és nagyobb töltőerejű, mint a kacsapehely.

A töltőerő mellett a pehelypaplan hőtartását a töltősúly mutatja meg. Az egyszemélyes 400-650 grammos töltősúlyú pehelypaplanok a nyári és átmeneti időszakban praktikusak, míg 800-1000 grammos társaik zordabb időben óvnak meg  hidegtől (a dupla pehelypaplanok nyár és téli kivitele pedig 800 és 1500 gramm között változik).

Inkább csak érdekességképpen említeném meg a Tog számot, mely nálunk szinte ismeretlen fogalom a paplanpiacon (érintőlegesen mintha egyszer olvastam volna róla), az angolszász területen viszont széleskörűen alkalmazott. Ez a mértékegység a paplan hőszigetelő képességét mutatja meg, ami megkönnyíti az ideális paplan kiválasztását. A korábban említett díjnyertes magyar pehelypaplan például 10,5-ös Tog számmal rendelkezett.

Ha nem szeretnéd hogy toll vagy pehelypaplanodban éjszaka bökdösse a bőrödet, olyat kell nézned, mely speciális szövésű, tollbiztos fedőanyaggal rendelkezik. Ez általában pamut-angin, pamut-szatén de lehet lenvászon is (a kizárólag pelyhet tartalmazó paplannál elenyésző sansz van rá, hogy szurkáljon, szemben a tollpaplannal). A pamut remekül átszellőzik és jó nedvszívó, a len pedig még a legnagyobb hőségben is hűvös tapintású.

nyári takaró

Paplan vásárláskor keresd a “Bizalom a textíliában” címkét a termék szegélyén.

Sajnos még a 100%-is természetes szálas anyagok is tartalmazhatnak egészségre káros, veszélyes anyagokat.  Ezért német és svájci területen az 1990-es évek elejétől fogva analizálták a textilipari nyersanyagokat, és létrejött az OEKO-TEX szabvány. Az OEKO-TEX tanúsítvánnyal rendelkező paplanok bizonyítottan nem szennyezik a környezetet és egészségünket (a kicsit komolyabb gyártók azért rendelkeznek ezzel, manapság ez már inkább “alap”, mint “extra”).

Pamut és selyempaplan

Pamutpaplan

Kisebb ugyan a kereslet a pamut és selyempaplanok iránt nálunk, de ha természetes anyagokat preferálod ezek közül is választhatsz.

A pamutot (a gyapotnövény magjából kinövő gyapotszálak) – mint azt már említettem korábban is  – kiváló nedvszívása és átszellőzése teszi ideális paplan alapanyaggá. Ez azt jelenti, hogy a pamutpaplan ideális alvásklímát teremt számodra, nem izzadsz le benne. Amiben viszont elmarad a más természetes anyagoktól (gyapjú, pehely) az a hőszigetelő képesség. Azt gondolom emiatt kisebb rá az igény főként.

Ha mégis ezt választod, figyelj arra hogy a fedőanyag és a töltőanyag is 100% pamutból készüljön, hogy a paplan kedvező tulajdonságai maximálisan érvényesülhessenek. Amennyiben fázósabb vagy, gondoskodj arról, hogy a töltősúly minél magasabb legyen (legalább 800-1000 grammos legyen).

Selyempaplan

A selyem igazi luxuscikk, ennek megfelelően a selyempaplan árfekvése is horribilis (egy egyszemélyes méretűt olyan 80 ezer Ft körül vesztegetnek). A selyempaplan minden természetes anyagból készült paplan közül a legfinomabb, legpuhább tapintású.

A gyapjúhoz (fő összetevője a keratin) hasonlóan a selyemszál is egy fehérjeanyag (fibroin, szericin), a selyemhernyó mirigyváladéka. Azért olyan magas a selyem ára, mert  a gubóról, melyben a selyemlepke kifejlődik, csak igen kis mennyiségű selyemszál fejthető le. De nemcsak a selyemhernyó, hanem más vadon élő lepkefajok gubóját is felhasználja a textilipar. A vadselyem szálai vastagabbak a hernyóselyemnél, kevésbé értékes alapanyag.

selyem takaró

“Selymes” szavunk jó foglalja össze miért olyan szuper a selyempaplan. Hihetetlenül puha, lágy, simulékony, finoman fonja körbe testünket, gyöngéden simogatja bőrünk. Súlytalan, mégis képes megóvni a leghűvösebb időben is. A hálós szerkezetű selyemnek nemcsak a hőszigetelése príma, de egyenletes, optimális alvásklímát teremt azáltal, hogy a bőr felületéről felveszi és elpárologtatja és éjszaka folyamán felgyülemlett verejtéket.

Mire figyelj selyempaplan választáskor?

Ha szeretnéd megtapasztalni a selyempaplan nyújtotta élmény, akkor inkább hernyóselyem paplant válassz a vadselyem paplan helyett. A vadselyem nagyon tartós, de a hernyóselyem kényeztetőbb.

A töltőanyag természetesen 100% selyem legyen, a kevert szálas töltet pont a selyempaplan lényegét veszi el.  A töltősúlyt az alapján választhatod ki, mennyire vagy fázós, illetve mely évszakokban használnád a paplant. A 400-800 grammos töltősúlyú az enyhébb időszakban (nyár, tavasz) lehet praktikus, télen pedig az 1000-1500-as selyempaplanok nyújthatnak jó meleget.

Selyem takaró

Fedőanyagként mind a pamutot, mind a selymet fel szoktál használni. A selyem fedőanyagú selyempaplan még finomabb tapintású, mint a pamut fedőanyagú.

Említést érdemel még a bambusz paplan. A bambuszrostot (ebből készül a viszkóz is) is felhasználja a textilipar a paplanok és ágyneműk készítésekor. A bambusz is teljesen átszellőzik, négyszer jobb a nedvszívása, mint a pamutnak illetve fertőtlenítő (antibakteriális) hatást tulajdonítanak neki.

Műszálas paplanok

Miért venne bárki műszálas takarót vagy paplant?

Hiszen szinte mindenben elmaradnak a természetes anyagból készült társaiktól. A műszáltól kiütést kapsz, beleizzadsz stb. Kicsit azért árnyalnám a képet, való  igaz, a  műszálas paplanok (össz)tulajdonságaikat tekintve bőven alulmaradnak a természetes anyagúakkal szemben (vannak azért profibb műszálak is, persze borsósabb áron) egy nagy előnyük azért van, moshatók.

Ha allergiában vagy asztmában szenvedsz, akkor (a gyapjú és selyem mellett) a mosható, antiallergén műszálas paplanokat is érdemes szemügyre venned. Egyre kell csak nagyon odafigyelned. Mivel a poratkák (az ürülékükben található fehérjeanyag váltja ki a tüneteket) 60 fok felett pusztulnak el, olyat kell venned, ami magas hőfokon (90-95 fok) mosható. Ezek közül a legjobb a Naturtex Medisan paplanja, mely nagy gyakorisággal, 95 fokon főzhető (speciális, műszálas anyaga miatt nem megy tönkre ettől).

Sikeres paplan és takaró választást kívánok Neked!

Kérdésed maradt? Írj nekem a molnar.miklos@matracman.hu címre.

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket, kérlek kattints a ‘Tetszik’ vagy ‘Megosztás’ gombokra! Köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük