Alvás

Tatabányai alvásfelmérés

Tatabánya – a legfáradtabb város.

Az eddigi alvásfelmérések közül a tatabányai hozta a legrosszabb eredményeket. A válaszadók 67 százaléka mondta azt, hogy már a reggeli ébredést követően is fáradtnak érzi magát. Ráadásul ez nem csak a matracon vagy éppen egy kanapéra dobott fedőmatracon múlik.

Mi okozza a tatabányaiak kialvatlanságát? Miért nem foglalkoznak eleget az alvással és mit tehetünk, hogy végre kipihenten ébredjünk? Ezekre a kérdésekre keressük a választ az infografika után. Olvass tovább!

Tatabánya infografika

Tatabányai alvásfelmérés részletes adatai

Elkeserítő eredményeket hozott a tatabányai alvásfelmérés, a kitöltők 67 százaléka mondta azt, hogy már a reggeli órákban is fáradtnak érzi magát. Ez az arány még a híresen háklis és borsószem királykisasszony osztrák és német felméréseinket is túlszárnyalja – ott 60-65 százalék közötti az elégedetlenek aránya.

Elégedetlenek a helyiek.

A fáradtságnak sok oka lehet. Lehetünk betegek, stresszesek. Aludhatunk rosszul külső körülmények miatt is – hangos szomszéd, kényelmetlen fekhely, stb… De Tatabányán nem erről van szó. A számok alapján az látszik, hogy a helyiek egyszerűen nem alszanak eleget. Vagy nincs idejük, vagy nem tartják elég fontosnak az alvást.

A többi várostól eltérően Tatabányán minden negyedik ember mondta azt, hogy csak 5 órát vagy annál is kevesebbet alszik. A hazai átlag egyébként 15 százalék körül alakul. Az eredmények is ennek megfelelően alakultak… A legkevesebbet alvó város alszik a legrosszabbul.

Keveset alszik a város.

Az öt óra vagy annál kevesebb alvás egyébként kórosan kevés, ennyi idő alatt biztosan nem tudjuk kialudni magunkat, hosszú távon biztosan egészségügyi problémákkal jár. Nincsenek sokkal jobb pozícióban azok sem, akik napi hat órát alszanak. Persze jobb a helyzet, de itt is nagyon könnyű belecsúszni a kialvatlan kategóriába. A normális alvásidő a legtöbb embernél valahol 7-9 óra között van.

A nyilvánvaló egészségügyi problémákon túl két komoly hozadéka van még a kialvatlanságnak. Először is ön és közveszélyesek leszünk. Ennek legjobb példája az álmosan vezetés. A fáradt sofőr nem csak rosszabb reakcióidővel rendelkezik, de türelmetlenebb, rossz értelemben véve bevállalósabb is. Nem véletlen, hogy a francia autópályakezelő szerint minden harmadik baleset okozói a túl fáradt sofőrök.

Ráadásul a fáradt ember nyűgösebb, kevésbé megértő a külvilággal szemben. Kicsit olyan, mintha éhesek lennénk. Nem tudjuk miért, de hisztisek vagyunk. Ez a fajta viselkedés pedig hatással lehet társas kapcsolatainkra is. Akár a házasságunk is rámehet, ha ez az állapot állandósul – főleg, ha esetleg mindkét fél állandóan fáradt.

Nem elég azonban, hogy keveset alszunk, további rossz szokásokkal is súlyosbítjuk a helyzetet. Példának okáért ott van máris az a szomorú tény, hogy a tatabányaiak több, mint fele tévét néz elalvás előtt. Írtunk már róla, hogy miért egészségtelen ez – nagyon röviden összefoglalva: felborítja a melatonin termelésünket a készülékekből érkező kék fény, és a végén nyugtalanabbul fogunk aludni.

Ugyanígy nem segít sokat, ha a számítógép képernyőjét vagy a telefonunkat nézzük. Kikapcsolódás szempontjából sokkal jobban ajánlott, hogy olvassunk vagy éppen beszélgessünk párunkkal – de gyakorlatilag bármilyen nyugodt tevékenység megfelelő lehet.

Az alváspozíciók sem adnak túl szívderítő eredményt. Minden negyedik ember válaszolta, hogy az éjszakát forgolódással tölti. A stresszen túl ennek legfőbb oka a nem megfelelő fekhelyválasztás lehet.

Ebből a szempontból a túl kemény matracok vagy éppen a kihúzható kanapék – amelyek egyáltalán nem állandó alvásra lettek kitalálva – okozzák a legtöbb problémát.

Mit tehetnek a tatabányaiak, hogy jobban aludjanak?

Az első lépés a sikerhez a probléma felismerése. El kell fogadnunk, hogy az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás mellett a megfelelő mennyiségű – és minőségű – alvás az egészségünk harmadik alappillére.

A második lépés is nagyon egyszerű. A legtöbb embernek – a város több, mint felének! – elegendő, ha egy kicsit többet alszik. Ráadásul ennél olcsóbb és kellemesebb módja nem nagyon van egészségünk megőrzésének.

több alvás, nagyobb boldogság

A fenti táblázatból egyébként könnyen kiolvasható, hogy mennyit számít, hogy az ember eleget aludjon. Látható, hogy a kevés alvással beérők mennyivel fáradtabbnak érzik magukat.

A cikk végére összeszedtünk néhány tippet, amivel te is fejlesztheted saját és környezeted alváskultúráját:

 • Aludj teljes sötétségben.
 • Késő délután már kerüld a kávé és egyéb serkentő italok fogyasztását!
 • Igyekezz mindig ugyanabban az időben feküdni és kelni.
 • Hanyagold a nehéz, zsíros menüt a lefekvés előtti időszakban.
 • Nap közben ne aludj 20-30 percnél többet.
 • Száműzd a mobilt is a közeledből…
 • Az ágyban csak aludj és szeretkezz. A többi nem a hálószobába tartozik! 🙂
 • Az esti edzést inkább hagyd ki, nehogy felpörgessen.
 • Válassz megfelelő párnát, takarót és matracot!
 • Ne feledd: az alkohol lehet, hogy gyorsan kiüt, de az alvás minőségét a földbe döngöli.
 • Ne alduj háziállattal…
 • És végül: auldj többet! 🙂

Oszd meg az eredményeket, hogy a következő felmérésen jobban szerepeljen Tatabánya!

A cikket Hahn Gábor, a Matracman Alvásblog szakértője írta. Amennyiben bármilyen kérdésed lenne a leírtakkal kapcsolatban, írj a molnar.miklos(kukac)matracman.hu címre.

A cikk minden eleme szabadon felhasználható és újraközölhető, amennyiben egy élő link mutat az eredeti cikkre, vagy a blog főoldalára (matracman.hu). Köszönjük.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük