Matrac

Fedőmatrac – tényleg szükséged van rá?

Fedőmatrac – mit kell tudni róla, ha nem akarunk meglepődni vásárlás után?

Tudtad, hogy a Magyarországon eladott fedőmatracok többsége nem szellőzik? Te sem akarsz izzadni, mint a ló, ugye? Akkor tanuld meg tőlünk, hogy hogyan választanak fedőmatracpot a profik!

Tartalomjegyzék – kattintható:

A videó 5 percben öszefoglalja, hogy miről írunk a következő sorokban.

Melyik a legjellemzőbb fedőmatrac alapanyag Magyarországon?

Itthon memory uralom van. Már-már annyira, hogy ha egy fedőmatrac nem memory habból készül, akkor az jut eszünkbe, hogy át akarnak minket vágni, hiszen ez csak olcsó hamisítvány lehet. Ez persze nem így van, de azért a sztorinak van némi alapja.

Általában így néz ki egy memory fedőmatrac.

Itthon kizárólag a memory fedőmatrac az elfogadott, pedig…

A fél életemet fel merném rá tenni, hogy az első habból készült fedőmatarcok azért készültek, mert olcsó csali termékként bevonzották a vásárlókat, hogy aztán rájuk sózzák a drágább memóriahabos termékeket. Ma már nem feltétlenül így gondolom, mert biztos vagyok benne, hogy van, ami lenyomja a memoryt, ami egy túlhájpolt alapanyag

Ezt régen nem így gondoltam, dehát az vesse rám az első követ, aki nem téved – ezért a régebbi cikkeimet nem fogom eltörölni az internetről, mintha mi sem történt volna.

Ez a cikk főleg a memory fedőmatracokról fog szólni. 10-ből 9 alkalommal ugyanis ezt értjük a „fedőmatrac” kifejezés alatt.

Honnan tudjuk, hogy a memory fedőmatrac jó minőségű?

Most, hogy eldöntöttük, hogy erről fogunk beszélni, nézzük meg, hogy miből látjuk, hogy milyen minőséget képvisel a kiválasztott fedőmatrac. Igazából egy ilyen alvássegítő csoda két részből tevődik össze: a matracmagból és a huzatból.

Fekvőbetétek egymáson

Fontos kipróbálni őket, nem érdemes csak a neten rendelni!

A matracmag esetében nagyjából egy dologra koncentrálhatunk: milyen sűrű az alapanyag. Itthon az átlag sűrűség 50kg/m3 . Ezt alulról tudtommal két cég tudja ütni. Az egyik a Dormeo, a másik pedig a Jysk.

A Dormeo egyes fedőmatracaiban 45kg/m3-as hab van, míg a Jysk a számomra értelmezhetetlen módon 30kg/m3 sűrűségű memória habot is használ. Azt gondolom amúgy, hogy 45 vagy 50, szinte teljesen mindegy, ezért nem kell a Dormeót bántani.

A Jysk 30-as habjával kapcsolatban azt sem merem most kijelenteni, hogy a 30kg/m3 az egyáltalán memory habnak számít-e. Szerintem nem, de ez az ő dolguk. Lehet, hogy egyszer ez megér majd egy külön blogbejegyzést. (A blogbejegyzés megszületett, itt tudod elolvasni, ha érdekel) A lényeg az, hogy kérdezzünk rá az eladónál a sűrűségre. Már az is sokat mondó lehet, ha nem tud válaszolni a kérdésre.

Ennél egy fokkal nehezebb kérdés a huzat kiválasztása. Annyi féle huzat van a piacon annyi féle fantázianéven – ráadásul ugyanazon név alatt gyakran változik az összetétel -, hogy nagyon nehéz mondani bármi hasznosat.

Egyetlen tanácsom van: tapintsuk meg. Ha nem bántóan műszálas, akkor nagyot nem tévedhetünk… Illetve még egy dolog: ha a huzatba van varrva a memory hab, akkor ne vegyük meg – egyébként ez a tanács vonatkozik a memóriahabos matracokra is. A memory hab nem mosható dolog, így azt a huzatot soha nem tudnánk kimosni – de erre még kitérünk később.

4 vagy 6 centi vastag legyen a fedőmatrac?

Varázsló én sem vagyok, ezért viszonylag egyszerű tanácsom van számodra: próbáld ki! Minden fedőmatrac más, a keménységük sem mindig egyforma.

fedőmatrac vastagság

Érzés szempontjából sem mindegy, hogy milyen vastag a fedőmatrac.

Talán egyetlen egy tippet tudok adni: eladtunk már fedőmatracból is bőven pár ezret és én azt látom, hogy a legtöbb embernek a 6 centi már túl sok. Egyszerűen túl süppedősnek találják, így érdemes jól átgondolni, hogy veszünk-e ilyen vastagot – vagy akár vastagabbat.

Update: amióta hideghab fedőmatracot is forgalmazunk, azóta azt tapasztaltuk, hogy míg a memóriahabosnál 4 centi vastagság a kényelmes, addig a hideghabnál a 6 centis, zónázott verzió a nyerő a vásárlóink között. Persze majd a próba dönt igazán..

Kemény vagy lágy legyen a memory?

Én személy szerint a lágyat szeretem. Végülis az lenne a fedőmatrac lényege, hogy lágyítson a túl kemény matracon. A legrosszabb ebben a kérdésben, hogy megintcsak teljesen szubjektív, hogy kinek mi a kényelmes.

Mint minden matracvásárláskor, ilyenkor is érdemes elmenni több boltba. A keménységet enélkül nem lehet kideríteni, ráadásul a legtöbb eladónak fogalma sincs a konkurencia ajánlatáról, így ők sem tudnak támpontot adni, hogy az általuk árult memory kemény-e vagy lágyabb.

Mik a memory fedőmatracok hátrányai?

A memory haboknak van két hatalmas hátránya, amit senki nem emleget. Alig szellőznek át és írtó könnyen be tudnak melegedni. Nyilván ez a kettő szorosan összefügg. Mit lehet ezzel kezdeni? Igazából fedőmatrac esetében szerintem semmit.

Matracoknál szoktak/szoktunk azzal játszani, hogy légcsatornákat vágunk a memory réteg alá – persze ez is inkább optikai tuning, mert ettől még a hab nem fog szellőzni, inkább a formakövetésben van szerepe a zónáknak.. De sajnos a fedőmatrac álatlában akkor kell, ha túl kemény a matrac, és ezeknek a matracoknak a felületén nincsenek ilyen csatornák. Különben talán nem is lennének olyan kemények, hogy fedőmatracot kelljen rájuk tenni.

fedomatrac melegedes

Aki nem bírja a meleget, azért vigyázzon a memory habbal.

Én azt tanácsolom, hogy ha valaki tudja magáról, hogy nem bírja a meleget vagy izzadósabb, akkor ne is próbálkozzon memory habbal. Vannak fejlesztések, amik segítenek hűvösebb klímát adni a memory habok esetében, de ezek a fedőmatracokba még nem szivárogtak be – és megmondom őszintén, hogy ezek még akkor sem lennének csodaszerek, csupán javítanának a helyzeten.

Néphülyítés a memory fedőmatracok esetében: a tojástartó forma…

Jó, hogy eszembe jut. Ha én fedőmatracot szeretnék venni, akkor eszembe sem jutna olyat keresni, ami mindenféle formára van igazítva. Olyanra gondolok, ami nagyjából tojástartó formára emlékeztet. Ezekre a formákra azt mondják, hogy jobban szellőznek. Ez nem igaz.

Ha rájuk fekszünk, akkor ezekből a formákból nem marad semmi – egyszerűen palacsintává nyomjuk a súlyunkkal. Cserébe sokkal kevesebb anyagot kapunk, így nem lesz olyan vastag a memory hab alattunk. Magyarul nem puhít majd eleget a már így is túl kemény matracunkon.

A tojástartó forma a memory fedőmatracok esetében egyszerű parasztvakítás, ráadásul a gyártó még jobban is jár, hiszen kevesebb anyagot kell beépíteni a termékbe. Soha ne vegyetek ilyet. Nagyon fontos azonban, hogy ez a tanács csak a memory fedőmatracokra vonatkozik, ha például hideghabból készült a fedőmatrac, akkor az rendben lehet.

Miből legyen a fedőmatrac, ha nem memória habból?

Most egy őszinte vallomást kell tennem. Régen én is hülyét kaptam volna attól, amit most leírok, dehát fejlődik az ember, a régi tévedéseket pedig érdemes belátni. Úgy vélem, hogy tökéletes fedőmatracot lehet készíteni hideghabból.

Ha egy normális sűrűségű, formázott, kellően rugalmas habot készítünk, akkor formakövetésben, szellőzésben és alátámasztásban is agyon tudjuk verni a memory hab fedőmatracokat. Én, ha otthonra kéne vennem, akkor csak ilyet vennék. Sajnos Magyarországon még nem találkoztam ilyen jellegű topperrel, de Ausztriában tett kalandozásaim során már volt alkalmam belefutni olyand hideghab anyagba, ami tökéletesen megfelelne erre a célra. De ne legyen benne egy centi memory hab sem, mert az megöli az egészet! 🙂

Hideghab fedőmatrac – megérkezett!

Figyelem, frissült a cikk! Már lassan fél éve teszteljük a saját tervezésű és gyártású hideghab fedőmatracunkat. Totális siker. Nem csak szakmai szemmel sokkal jobb a hideghab fedőmatrac, mint a memory, de a vásárlók is imádják.

Egy kis formázással tökéletes formakövetést, míg a megfelelő habanyag kiválasztásával szuperkényelmes rugalmasságot sikerült elérni. Személyesen vittem el egy hétre magammal vitorlázni és mivel én aludtam a fedélzeten, így mondhatjuk, hogy elég kemény felületen teszteltem – ennél keményebb matracod biztosan nincs otthon.

7 zónás hideghab fedőmatrac

Egész héten jól aludtam rajta, és ami ennél is fontosabb, hogy a 35 fokos nyárban nem izzadtam mint a ló. Egy memóriahaboson biztos, hogy megpusztultam volna a melegtől. Szóval a tézis igaznak tűnik: a hideghab (ebben az esetben is) leveri a memory habot.

Meg is érkezett a minifilm a Green hideghab fedőmatrachoz. 🙂

fedőmatrac vélemény

Apropó, mondtam, hogy mindenki imádja? 🙂

Mikor ne vegyünk fedőmatracot?

Ha az eredeti matracunkat kifeküdtük, teknős, kiáll belőle a rugó, akkor eszünkbe se jusson fedőmatraccal orvosolni a problémát. A rugó ugyanúgy nyomni fog, a fedőmatrac formát fog követni és be fog süllyedni ott ahol az eredeti mélyedés van a matracban.

fedomatrac nem jo

Nem mindig jó megoldás a fedőmatrac!

Ezekben az esetekben egyetlen jó megoldás van: le kell cserélni a matracot. Vigyázat! Vannak kereskedők, akik azt mondják, hogy a kifeküdt matracot is helyrehozza egy fedőmatrac, de ők bizonyára tájokozatlanok – vagy olyat tudnak, amit a szakma többsége nem. 🙂


Matracot keresel? Kattints ide matracválasztási útmutatónkhoz!


Mire való valójában a fedőmatrac?

Valójában a fedőmatracoknak egyetlen küldetése van. Ha túl kemény a matracod, akkor ezt rakod rá, hogy lágyítson rajta. Ahogy ezt már néhány sorral feljebb kifejtettük, másra nem.

Tehát fedőmatracot akkor veszünk, ha rosszul döntöttünk matracvásárláskor, vagy sok év után rájöttünk, hogy eddig kazánlemezen aludtunk – ilyenkor azért érdemes átgondolni, hogy ne vegyünk-e inkább új matracot. Mantrázzátok kicsit: a fedőmatrac csak arra jó, hogy a meglévő keményebb matracot lágyabbá tegye!

Hol vegyünk fedőmatracot?

Én persze a Matrackuckóban vennék, mert ők jófejek és adnak pénzvisszafizetési garanciát is, de amúgy nem lehet konkrétan üzletet mondani.

Fedőmatrac szállítás

A legtöbb helyen ingyen szállítják, de amúgy nem nehéz hazavinni.

Sok helyen kapni normális vagy jó minőségű fedőmatracot. Felsorolok néhány dolgot, amit én figyelembe vennék, ha fedőmatracot keresnék:

 • Ki lehessen próbálni élőben. Ennél jobb módszer nincs, mert minden fedőmatrac más.Amúgy sem veszünk matracot webáruházban.
 • Ha nem lehet kipróbálni, akkor olyan helyről rendeljünk, ahol van pénzvisszafizetési garancia. FIGYELEM: matarcokra, fedőmatracokra nem vonatkozik az elállási jog, mert higiéniai terméknek számít!
 • Olyan helyen vegyünk, ahol kapunk mellé számlát és garanciát – ha a termék akciós, akkor is jár mellé garancia!
 • Küldjék ingyen. A legtöbb helyen így van, akkor miért fizetnél a szállításért? 🙂
 • Szakmai keresztkérdés, amit érdemes feltenni: ha a boltban tudják, hogy mekkora a memory hab sűrűsége, akkor nem analfabéták.

Meddig lesz jó a fedőmatracom és mire vonatkozik a garancia?

5 év. 5 évig használd, ez az én véleményem. Maximum 8, de miért használnád addig? Röpködnek már 10-25 év garanciák, de most komolyan akarsz valamit használni 20 évig, amiben minden nap belefekszel?

Tudom, hogy tiszta vagy, én is fürdés után megyek aludni meg lepedőt is használok. Alsógyatyát, bugyit, nadrágot, pólót, cipőt, matracot nem hordunk 10-15 évig minden nap. Ezek ilyen dolgok.

fedomatrac helyett

Van, amikor már a szeméttelepen a helye…

A garancia gyári hibákra vonatkozik. Tudjátok, hogy én hány gyári hibát látok évente? Ezer matraconként egyet. A tiédnek sem lesz baja. Megnyugtatok mindenkit, természetesen el lehet használni egy fedőmatracot 10-20 évig is, de nem erre való. És nem lesz ugyanolyan.

Veszít a tartásából, veszít a rugalmasságából. Régen csináltunk olyat, hogy a használt matracot elhoztuk, ha valaki vásárolt egy újat. Ne akarjátok tudni, hogy hogy néznek ki a 10-15 évig használt matracok. Készülj öt évre és ha jó állapotban van, használhatod tovább is.

Miből lehet még fedőmatracot készíteni?

Szinte bármiből. Itthon csak a memory van elfogadva alapanyagként, de ha körbenézünk a világban, akkor látjuk, hogy bármiből készül. Gyapjúból, lószőrből, hideghabból, tollból, pehelyből, szivacsból, latexből, kókuszból állítom, hogy még újhasznosított műanyagpalackból is.

Ezek közül én nagyjából a gyapjúval, vagy a hideghabbal foglalkoznék, esetleg a latex jöhet szóba. Gyapjúból tök jó kis derékaljak vannak, amiket itthon is el lehet érni, míg a hideghab gondolata fedőmatracként most kezd elterjedni, erről a cikk elején már írtunk is. Latexet több helyen is lehet kapni az országban. Ezekről még érdemes ejteni néhány szót.

Gyapjú derékalj – a bio fedőmatrac?

Ha csak egy kicsit akarunk lágyítani a túl kemény matracunkon, akkor egy gyapjú derékalj pont elég lehet. Ezzel pont egy leheletnyit lehet lágyítani. Bionak bio, hiszen egy normális gyapjú derékalj természetesen kizárólag valódi gyapjúból készülhet.

gyapju derekalj

Aki csak leheletnyit akar lágyítani, jól járhat egy gyapjú derékaljjal is.

Legnagyobb hátránya tényleg az lehet, hogy tényleg csak egy kicsit lehet vele lágyítani, illetve van, aki nem szereti a gyapjút – vagy nagyon ritka esetben allergiás rá. Melegnek biztosan nem túl meleg, mert tökéletesen átszellőzik. A mosása azért elég körülményes lehet.

Latex fedőmatracok – bio vagy szintetikus?

Egy fontos dolgot le kell szögeznünk már a legelején a latexről. Az esetek legnagyobb részében a latex nem bio. Ha az lenne, oltári drága lenne és senki nem venné meg, ezért legtöbbször szintetikus latexet kevernek hozzá – vagy 100 százalékban abból van. Így kimondhatjuk, hogy a biomatrac kategória is erősen kétséges fogalom.

>Egyedi méretű fedőmatracok

Mostanában sokan kérdezték, ezért leírom: a fedőmatracok sablon méretei Magyarországon általában a következők: 80×200, 90×200, 140×200, 160×200 és 180×200.

Ami ettől eltérő, az egyedi méretű fedőmatracnak minősül (110×200, 120×200 stb…) Ezekre a példányokra mindig több hetet kell várni (4-6 hét) – ha egyáltalán elkészítik. Mi például elkészítjük a Matrackuckónál, de például ilyen méretekre sajnos pénz visszafizetési garanciát már nem tudunk biztosítani.

>Fedőmatracok egészségpénztárra

Bár sokan keresik, sajnos én nem tudok olyan fedőmatracról, amely elszámolható lenne egészségpénztárra. De ezzel kapcsolatban azért érdemes érdeklődni a boltoknál, mert mi például már rajta vagyunk az ügyön. 🙂

Mi az, amit sose tegyünk: a fedőmatrac mosása

Természetesen a fedőmatracok huzata mosható – általában. 🙂 Viszont bármilyen csábító is, hogy csak 4-5-6 centi vastag az anyag, a fedőmatrac magját soha, semmilyen körülmények között ne rakjuk be a mosógépbe! Garantáltan nem fogja kibírni.

A memory hab például megszívja magát és – költői túlzással élve – soha nem szárad meg, cserébe eldeformálódik. Ha nem szakad szét az anyag. Ne feledd! Ezek nagy súlyú, sérülékeny és vékony anyagok!

Mikor vegyünk fedőmatrac helyett új matracot?

A válasz nagyon egyszerű. Ha a matracod elmúlt már 5 éves és/vagy ki van feküdve, akkor ideje inkább egy új matracot venni, mert a fedőmatrac csak pénzkidobás lesz.

Nagyjából mindent elmondtam, ami eszembe jutott a témában, de ha mégis maradt volna kérdésed, akkor nyugodtan írj a molnar.miklos@matracman.hu címre.

Szép álmokat kívánok! 🙂

34 említés a “Fedőmatrac – tényleg szükséged van rá?” cikkben/cikkekben

 1. Névtelen szerint:

  Hello!

  A véleményedre lennék kíváncsi, hogy szerinted mi lenne esetemben a lehető legmegfontoltabb döntés. A szitu az alábbi:
  Régebben egy memóriás matracom volt, de azt már jó régen vettem. Elkezdett fájni mostanában a derekam, minden bizonnyal a gép előtt napi 8-9 óra 🙂

  Ezért úgy gondoltam lecserélem a matracot egy újra, hátha ez megoldaná ezt a gondom.

  Beszereztem egy új matracot, igazából a félkemény és a kemény között van kb. Viszont mivel nagy súlyú vagyok, ezért benyomódik alattam – és úgy érzem talán a kelleténél jobban.

  Tud e ezen segíteni egy fedőmatrac?

  Várom válaszod és köszönöm!

  1. Szia!

   Az a rossz hírem van, hogy a fedőmatracok kizárólag puhításra jók, keményíteni nem tudnak. Milyen bordasorral használod a matracot? Illetve a másik oldala nem keményebb véletlenül?

   Üdv: Gábor

   1. Névtelen szerint:

    Olyan az ágy hogy kb. 15cm-es deszkák vannak egymás mellett kb. 3cm-es hézagokkal. A matracom mindkét oldala ugyanolyan.

    A keménység elvileg jó, csak arra gondoltam, a fedőmatrac által nem süppednék be csipő tájon. Nem az a szitu, mint egy kigödrösödött matracon, itt a fedőmatrac alatt ott lenne az új matrac.

    Köszönöm.

    1. Az a baj, hogy a fedőmatracok anyaga úgy van kitalálva, hogy az ember belesüppedjen. Tehát gyakorlatilag az történne, hogy még jobban belesüllyednél a matracba. Sajnálom, de erre a problémára nem lesz jó egy fedőmatrac… 🙁

     1. Kati szerint:

      Kedves Gábor! Rekamera vettem fedőmatracot. Sajnos csúszik rajta. Hogyan lehetne rögzíteni? Köszönöm válaszát!

     2. Matracman - Hahn Gábor szerint:

      Kedves Kati!

      Én keresnék egy varrodát, hogy varrjanak rá gumis rögzítő füleket. Az megoldhatja a problémát.

      Üdvözlettel,

      Hahn Gábor

 2. Névtelen szerint:

  Sziasztok,

  Olvastam a blogotokat, és matrac vásárlás előtt állok, mivel új helyre költöztem. A probléma az, hogy kihúzható kanapé van az új helyen, amit a tulajdonos nem tud elvinni, így kénytelen vagyok azon aludni.

  Kérdésem, hogy ezt milyen fedőmatraccal tudnám kompenzálni esetleg. Én túl puhának találom a kanapét, és nem is egyenes sajnos. Másik megoldás ami eszembe jutott, hogy valami összetekerhető és szekrénybe betehető fedőmatracot terítenék a földre és azon aludnék. Alapból szeretem a kemény felületen való alvást. Mennyire tűnik ez örültségnek? Tudtok erre a helyzetre ajánlani valami megoldást?

  1. Hello!

   Sajnos azt a rossz hírt kell hoznom, hogy ezen nem fog tudni segíteni egy fedőmatrac. Még talán azon lehetne javítani, hogy ha vannak kiálló részek a fekvőfelületen, akkor azt tompítsa egy fedő, de egy kifeküdt kanapét nem tud megmenteni.

   Arra pedig sajnos semmilyen példát nem tudok mondani, hogy egy fedővel keménnyé lehetne varázsolni bármit is – ez gyakorlatilag csak puhításra van kitatlálva. 🙁

   Az egyetlen megoldás szerintem a tulajdonoson keresztül vezet. 🙁

   Attól függően, hogy mennyire bírod a keményet, talán egy 6-8 centis fedőmatrac működhet – ha a földre kerül. Ezt össze is lehet tekerni és lehet úgy tárolni. De én nem ajánlom ezt a megoldást…

   Üdv: Hahn Gábor

 3. Névtelen szerint:

  Kedves Gábor!

  Nemrég vettem matracot magamnak, ami keményebbnek bizonyult, mint reméltem. Szeretnék rá egy 5-8cm hideghab fedőmatracot venni hogy megfelelőbbé tegyem. Azt olvastam 50-es a javasolt minőség – ellenben napok óta keresek ilyet a net-en, hivogatok cégeket, de vagy nem tudják megmondani a saját kínálatukban szereplő matrac ilyen értékét, vagy sajnálkoznak hogy ennyire hozzá nem értő vagyok és ilyet keresek mikor a 40-es és a 30-as is jó lenne.

  Hol lehet 50-es hideghab fedőmatracot venni ma Magyarországon (Budapest és környéke)?

  Válaszát előre is köszönöm!

  1. Kedves Hozzászóló!

   Az 50-es sűrűséget inkább a memóriahabra szokták mondani – általában mindenki ilyet árul. Hideghabban jelenleg talán nincs is ilyen fedőmatrac, de szerintem 40-es sincs. Szerintem 35-ös hideghab fedőnél nincs sűrűbb. Fedőmatracként nyugodtan bízhat tehát a 30-as feletti hideghab sűrűségben.

   Üdv: Hahn Gábor

 4. Névtelen szerint:

  Kérdésem lenne Önhöz.

  A fedőmatracok (pl. hideghabból) tudják-e nyújtani ugyanazt a minőséget, mint az alapmatracok? Eleget tesznek-e azoknak az elvárásoknak, melyeket elvárunk a matracoktól?

  1. Üdvözlöm!

   A fedőmatracok kizárólag arra szolgálnak, hogy a meglévő túl kemény matracot lágyabbá varázsolják. Önnállóan matracként nem állják meg a helyüket.

   Üdvözlettel,

   Hahn Gábor

 5. Peitl-Vörös Anita szerint:

  Kedves Gábor!

  Szeretnék tanácsot kérni Öntől, a problémám a következő:

  Párommal eddig mindig olyan franciaágyon aludtunk ami a falhoz volt tolva és ő mindig egészen a falhoz bújva aludt…Most azonban a szoba közepére került az ágy aminek ő még mindig a szélén alszik. A probléma az, hogy amikor kerestük az ágyat (ágyneműtartós, rugós franciaágyat, nem matracosat) fő szempont volt hogy ne legyen nagyon domború a felülete…Sokat nézelődtünk és ezt találtuk a leginkább vízszintes fekvőfelületűnek, ám párom még így is többször arra ébred éjjel, hogy majdnem leesik az ágy pereméről…Az érdekelne, hogy ha raknánk az ágyra egy sima, kemény habszivacs matracot az segítene-e a lekerekített ágyszélen? Vagy egyetlen megoldás, ha új ágyat veszünk?

  Várom válaszát!
  Előre is köszönettel: Peitl-Vörös Anita

  1. Kedves Anita!

   Sajnos nem láttam az ágyat, így nem tudom, hogy mennyire van lekerekítve a matrac széle. Az is lehet, hogy nem ezzel van a baj, hanem azzal, hogy párja nagyon kihúzodik a szélére.

   A matrac beleseje felé ugyanis keményebb lesz az ágybetét, hiszen onnan kap támasztást, míg a széle felől nem. Éppen ezért arra egy kicsit mindig “lejteni fog”. Szerintem a kemény matrac nem segítene ezen, maximum akkor ha tényleg egy vastagabb matracról beszélünk. De elvileg a széle felé ott is jobban engedne a matrac, mint befelé.

   Régen én is sokat aludtam úgy, hogy fal mellett volt az ágyam és én is gyakorlatilag “felfeküdtem” a falra. Ilyenkor a testem egy része tényleg szinte a levegőben volt. Ezt sajnos szerintem fal nélkül nem lehet reprodukálni – végül én is megszoktam. Én inkább erre játszanék és nem vennék új ágyat, ha az egyébként kényelmes.

   Üdvüzlettel,

   Hahn Gábor

   1. Peitl-Vörös Anita szerint:

    Kedves Gábor!

    Köszönöm a válaszát! Sejtettem, hogy ez lesz a gond…Ki is próbáltuk és az ágyat a falhoz toltuk…Persze, most, hogy a falhoz tud bújni, úgy alszik mint a bunda…Noha ezzel minden lakberendezési elképzelésemet keresztül húzza. De hát mit lehet tenni…Vagy a férjemet cserélem le, vagy lemondok a szép, szimmetrikus elrendezésről…Hmmm…Nem is olyan könnyű kérdés 😀 😀 😀

    Üdvözlettel,

    Anita

 6. Névtelen szerint:

  Kedves Gábor!

  Köszönöm a válaszát, sejtettem, hogy ez lesz a gond….Le is teszteltük és nekitoltuk az ágyat a falnak….Persze most, hogy a falhoz tud bújni tökéletesen alszik rajta, noha ezzel teljesen keresztül húzta az én lakberendezési elképzeléseimet 🙁 🙁 De hát mit lehet tenni vagy a férjemet cserélem le, vagy lemondok a szép szimmetrikus elrendezésről…Hmmm…..Nem is olyan könnyű döntés 😀 😀 😀

  Üdvözlettel,

  Anita

 7. Ükös Ibolya szerint:

  Kedves Gábor!

  Egy 10 éves matracom volt (cardo), amit nagyon szerettem, puha, kényelmes. Én a puhábbat jobban szeretem. Mivel már elég réginek gondoltam, egy ugyanolyant szerettem volna helyette. Ugyanazon a néven már nincs, helyette ugyanabból a családból egy jobb változatot választottam. Ezek már keményebbek. Én a félkeményet választottam, de már 3 napja alszom rajta és nagyon keménynek találom. Hogy tudom megállapitani, hogy keményet vagy félkeményet hoztak ki? Sehol nem szerepel. Mivel lehet puhitani? A fedőmatracból melyiket javasolná? Ezek állitólag nem légáteresztők. Lassan 70 éves leszek és szeretnék kényelmesen pihenni, aludni.
  Előre is köszönöm válaszát.
  Üdvözlettel: Ibolya

  1. Kedves Ibolya!

   Jól értem, hogy egy ugyanolyan matracnak van félkemény és kemény verziója is? Meg tudná adni a matrac nevét? Ha gondolja, küldheti egyből nekem is a hahn.gabor(kukac)matracman.hu címre.

   Üdvözlettel,

   Gábor

 8. Tímea szerint:

  Kedves Gábor!

  Egy kárpitosnál vásárolt 10 cm vastag, kemény habszivacsra fedőmatracot teszünk, akkor ezzel kiküszöbölhetjük a matracvásárlást, vagy ez annyira nem jó megoldás, illetve, ha igen milyen fedőmatracot javasol.
  Köszönöm Timcsi

  1. Kedves Timcsi!

   Attól tartok, hogy már középtávon is jobb megoldás lenne az egész matracot lecserélni. Fedőmatraccal lehetne javítani a komforton, de általában ezek a 10 centi vastagságú vágott habok nem fogják túl sokáig húzni.

   Üdv: Hahn Gábor

 9. Takács Andor szerint:

  Kedves Gábor!

  Hideghabból készült fedőmatracot szeretnék vásárolni. Az egyik gyártó oldalán 6 cm vastagságú (teljes vastagság 7 cm), 40kg/m3 hideghabból készült, félkemény, zónázott 80×200-as HR matracot hirdetnek jelenleg 20 ezer forintért (elviekben akciós,). A matrac huzata az Öko-Tex 100 szabványnak megfelel. Több huzat is választható a matrachoz.

  Az lenne a kérdésem, hogy ilyen paraméterek mellett a megadott ár reális lehet? Más oldalakon hasonló sűrűség mellett jóval drágább matracokat találtam, a kérdéses gyártóról vélemény nem volt fellelhető.

  Egy további kérdésem lenne. 6 cm vastagságú zónázott hideghab matrac esetében 25 kg/m3 sűrűség megfelelőnek mondható? A matrac “élettartamát” befolyásolja a sűrűség, vagy a keménységére is kihatással van?

  Köszönöm előre is a válaszát!

  Üdvözlettel,
  Andor

  1. Matracman - Hahn Gábor szerint:

   Kedves Andor!

   Minden lehetséges, de nekem azért nehezen jönnek ki a számok. Ha egy készletkifuttató akcióról van szó, akkor simán lehet. A hab sűrűsége egyébként viszonylag könnyen ellenőrizhető. Le kell mérni a habot és abból ki lehet számolni.

   A sűrűség a keménységre sosincs kihatással a habok esetében, inkább csak az élettartamra. Én nem ódzkodnék a 25-ös habtól, de ehhez össze kéne próbálni a 40-es habbal. A kényelem itt kulcsfontosságú ugyanis.

   Ha átküldi nekem emailben, hogy melyik fedőmatracokról beszélgetünk, akkor örömmel rájuk nézek (a 25-ös habot kitaláltam, a másikra nem jöttem rá.) Ide nyugodtan írhat: hahn.gabor(kukac)matracman.hu

   Üdvözlettel,

   Hahn Gábor

 10. Tóthné Klaudia szerint:

  Kedves Gábor!Véleményt szeretnék kérni!Férjem gerincsérv műtött.(42éves)Nem kényelmes a mostani matraca,melege is van tőle,reggelre fáj a dereka!Gondolkoztunk fedő matracon.Ajánlaná-e,ha igen,melyiket?Olvastam a hideg hab matrac nem “fűt” annyira!?Ha nem jó megoldás a fedő matrac,milyen matracot javasolna,ami hideg is,és reggel ki tud kelni az ágyból?Válaszát köszönöm!Üdvözlettel:Klaudia.

  1. Matracman - Hahn Gábor szerint:

   Kedves Klaudia!

   Ha a mostani matraccal nem az a baj, hogy túl kemény, akkor szerintem nem érdemes a fedőmatraccal vesződni, mert annak az a lényege, hogy lágyít egy esetleg túl kemény matracon.

   A választáshoz én mindenképpen azt ajánlanám, hogy menjenek el személyesen több boltba is és próbáljanak matracot, így lehet a legjobban belőni, hogy mi lehet a kényelmes. Egyébként jól érzik, amennyiben a férjének meleges van, akkor érdemes elkerülni a memóriahabos matracokat, ezeknek pedig jó alternataívája lehet egy hideghab matrac.

   Üdvözlettel,

   Hahn Gábor

 11. Róbert szerint:

  Kedves Gábor!

  Nemrégiben vettem egy táskarugós matracot, ami elsőre is kicsit másmilyen érzést kelt, mint a boltban. Lágyabbnak érzem enyhén. Tart, masszív, de kissé túl puhának érzem.
  Hosszabb ideje egy 30-as sűrűségű hideghabon feküdtem a földön, mivel gondok vannak a gericemmel régóta, azon egészen jól elvoltam.

  Tudom, hogy sokszor leírtad, a fedőmatrac nem keményíthet, de fenti esetben mégis – tehát amikor egy alapvetően masszív matrac süppedősebb felületéről beszélünk – javíthat valamit?

  1. Matracman - Hahn Gábor szerint:

   Szia Róbert!

   Ennek a táskarugós matracnak ugyanolyan kemény mindkét fele? Sokszor csinálják úgy a matracokat, hogy az egyik felület lágyabb – jellemzően az a fele, ami azért van, hogy rajta feküdjünk. Ha a tiéd is ilyen, akkor érdemes lehet megfordítani és kipróbálni a keményebb felét.

   Amúgy rugalmas ágyrácson használod vagy ezt is a földön? Ha rugalmas ágyrácson, akkor még lehet próbálkozni egy merev bordával. Sajnos fedőmatraccal ezt a problémát nem fogod tudni orvosolni… 🙁

 12. latexman szerint:

  Latexnál jobb nincs, véleményem szerint. Jó lenne abból lenne a fedőmatrac is. Nekem abból van a párnám , 10 éve használom kábé, bírja a mosást, tökéletesen szellőzik, mivel sűrűn lyuggatott, antiallergén, és a legfontosabb hogy elnyűhetetlen, azonnal visszanyeri a formáját terhelés nélkül, nem tizedmásodpercek múlva, soha nem lapul el, tökéletesen tart puhább is a memorynál.
  Sok párnát próbáltam már, azt tudom a memory az gagyi ellaposodik és legalább fél perc kell mire visszanyeri az alakját vagy egyáltalán nem.

  1. Matracman - Hahn Gábor szerint:

   A latex tényleg az egyik legjobb alapanyag. 🙂 Kár, hogy nincs több helyen, főleg a full natúr változat. A keménysége viszont elég változó – az típustól is függ.

 13. Veres Kata szerint:

  Kedves Gábor!

  Igaz-e, hogy a hideghab matracot nem lehet fordítani csak egy oldalát lehet használni?

  1. Matracman - Hahn Gábor szerint:

   Kedves Kata!

   Ez a típusától függ. Alapvetően vannak olyan hideghab matracok, amelyeknek mindkét oldala ugyanolyan, ezeket forgatni is lehet. Aztán vannak olyanok, amelyeknek eltérő az oldala – itt leginkább a kényelmesebb oldalt szokták csak használni.

   Üdvözlettel,

   Hahn Gábor

 14. Ildikó Nagy szerint:

  Kedves Gábor! Nálatok vettük a matracunkat kb 2 éve (sajnos a típusra nem emlékszem, de habszivacs, valamilyen X Dura). A lényeg, hogy iszonyú puha,ls szeretnénk valahogy keményíteni rajta. Mit javasolsz? Van rá fedőmatrac?

  1. Matracman - Hahn Gábor szerint:

   Kedves Ildikó!

   Sajnos keményítésre nem nagyon szokott működni – vannak ilyen termékek a piacon, de szerintem nem bírják a gyűrődést. Esetleg meg lehetne próbálni megfordítani a matracot – az egyik fele keményebb – vagy, ha rugalmas ágyrács van alatta, akkor meg lehetne próbálkozni egy merev ráccsal, az is segíthet.

   Üdv,

   Hahn Gábor

 15. Laszlo szerint:

  Rendeltem telefonon Mátracot régi kicserelelesere. Amit rendeltem azt mondtak, hogy nincs. Hejette ajanlottak a nő másikat, azt mondta az apjának is ilyen van nem panaszkodik rá, megjött ne foglalkoztam vele. Kibontásával észrevettem Rugós matravot küldték lengyel gyártmányút. Kiestem visszskuldesi időből nem tudtam csomagolás miatt vakumoztatni. RAFEKVE ÉREZTEM RUGOKAT ÉS MOST IS ÉRZEM ez a bajom. GOLDOLTAM FEDOMATRAC segitne e rajta Milyen fedő Mátracot ajánlanak rá. Lehet e segíteni?? Ez segítene e László.
  SEgitseget válaszát előre Köszönő sürgősen várom. Mit tegyek. László

  1. Matracman - Hahn Gábor szerint:

   Kedves László!

   A fedőmatrac általában nem oldja meg az érezhető rugók problémáját. Szerintem – sajnos – másik matracra lesz szükség.

   Üdvözlettel,

   Hahn Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük