Matrac

Elállási jog matracok esetében.

Matracok és elállási jog

Először fontos leszögeznünk, hogy egyáltalán mi az az elállási jog és mire vonatkozik. Nagyon egyszerűen meg tudom neked fogalmazni, hogy mi a törvény lényege. Ha veszel valamit a neten, akkor 14 napig otthonodban próbálgathatod és ha nem tetszik, akkor csak szólnod kell és visszaviheted. Ilyenkor a termék állapotától függetlenül vissza kell adják a pénzedet.

matrac elállási jog2017-től az NFH sem vigyáz már ránk…

Nagyon fontos, hogy ez csak az interneten keresztül vásárolt dolgokra vonatkozik. Ha besétálsz a boltba és veszel egy kávéfőzőt, akkor nem tudod visszavinni. De nézzük tovább a dolgot a matracok szemszögéből, mert itt válik értelmezés kérdésévé az egész történet…

Mire vonatkozik az elállási jog a matracoknál?

Nézőpont kérdése. Ami biztos: ha a matracot nem bontod ki a csomagolásából, akkor 100%, hogy vissza tudod szerezni a pénzed. De van egy érdekes kitétel a törvényben:

45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet
14. A fogyasztót megillető elállási és felmondási jog alóli kivételek
e) olyan zárt csomagolású termék tekintetében, amely egészségvédelmi vagy higiéniai okokból az átadást követő felbontása után nem küldhető vissza;

Na. Nyilván a higiéniai termékek körébe tartozik például egy bugyi. Szeretnél felvenni egy bugyit, miután valaki 10 napon keresztül pihentette benne a pucér mindenségit? Nem szeretnél? Én megértem. Ezen a vonalon elindulva egy matracba sem szeretnél belefeküdni, ha valaki két hétig gyakorolta benne a Kámaszútrát, igaz? Minden bizonnyal ezért nem akarják majd visszavenni tőled a neten vásárolt de két hétig már használt matracod.

De a kép azért ennyire nem egyszerű. Én például megkérdeztem néhány fogyasztóvédőt az esetről: elég sok féle véleményt hallottam. (Fogyasztóvédők! Ha van véleményetek a témával kapcsolatban, küldjétek el és én megjelenítem!) A konkluzió: el lehet vinni az ügyet perre és akkor az éppen ott csücsülő bíró véleményétől fog függeni, hogy visszakapod-e a pénzed. De kinek kell ez a hajcihő, amikor van ennél sokkal jobb megoldás is.

Matracok pénzvisszafizetési garanciával

Ma már rengeteg olyan matracos van, aki pénzvisszafizetési garanciát kínál. Ezek a garanciák arra vonatkoznak, hogy ha véletlenül rossz matracot választunk – rossz méret, kényelmetlen vagy igazából akármi -, akkor visszaadják a pénzt.

Ilyen garanciákat kaphatsz akár a Matracman, a Matrackuckó, a Napsie, az FDM, a Dormeo, a Kanapékirály és az IKEA matracok esetében is (ha valaki lemaradt a listáról, nyugodtan írjon emailt és felteszem.).

Ha nem nyer a matrac, semmi gond, a pénzed visszakapod – küzdés és hiszti nélkül. Nem árt tudni, hogy minden helyen más időtartamot határoznak meg próbálgatni a matracodat. Általában 30 és 101 nap között.

Arra érdemes még odafigyelni, hogy van néhány cég, aki csak cseregaranciát ad. Ilyenkor pénzt nem kapsz vissza, csupán csak a lehetőséget, hogy egy új matracot válassz – ugyanabban a boltban.

Mindent összegezve: ha tudod, hogy nehéz eset vagy és fennáll a veszélye, hogy a matracodat vissza fogod küldeni – vagy csak félsz, hogy nem válik majd be -, akkor vedd figyelembe ezt már a vásárlás tervezésekor és keress olyan üzletet, ahol visszaveszik a matracot, ha nem vagy vele megelégedve.

Persze érdemes benézned hozzánk is a Matracman Shopba, mert szuper pénzvisszafizetési garanciát adunk. 🙂

Forrás:

http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=167547.260043

Értékelni a csillagok nyomkodásával tudod cikkünket:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük