Matrac

Hogyan válasszunk matracot?

Ebben az írásban összefoglalom neked, hogyan tudod kiválasztani biztos kézzel a számodra legideálisabb matracot. Évtizedes tapasztalatok alapján összegyűlt tudást szeretnék megosztani veled, mely körbeöleli a matracválasztás minden fontos aspektusát. 

Azt gondolom, hogy ezen pragmatikus tanácsok figyelembevételével sok fejfájástól kímélheted meg magad – és elkerülheted a matracválasztás legnagyobb csapdáit is.

A matracpróba

A kiszemelt matrac kipróbálása nélkül vajmi esélyed van rá, hogy pont a legkényelmesebbet találhasd meg. Az ugyanis, hogy kinek melyik matrac válik be nagyon egyéni, a ráfekvés és próba után derülhet ki, hogy neked melyik alapanyag/keménység tetszik a legjobban.

Mielőtt azonban próbálnál, ki kell találnod persze, hogy egyáltalán milyen matracokban érdemes gondolkodnod. Ehhez érdemes már előzetesen végigböngészned a matrackínálatot a forgalmazóknál. 

Azt javaslom, hogy maximum 3-4 helyre menjél el és próbálj ki néhány féle matracot – lehetőség szerint minden alapanyagot nézz azért meg. Ha mindenhova elmész, akkor a bőség zavara azt fogja eredményezni, hogy végén már nem tudsz semmilyen különbséget tenni az egyes típusok között.

hogyan válasszunk matracot

A választás alapja a próba – pont mint a képen. 🙂

Szánj elegendő időt a matracpróbára, hiszen a kiválasztott ágybetéten töltöd majd a következő éveidet, ez biztosítja pihentető alvásodat, amely még hétköznapjaid minőségére is kihat. 

A kiszemelt matracot legalább 10-15 percig próbálgasd, de az sem baj ha több időd van és még tovább pihensz rajta – tapasztalataink szerint sok esetben olyan kis különbségek vannak egyes ágymatracok között, hogy csak a hosszabb próba során érzed meg a köztük lévő különbséget.

Ha lehetőséged van, akár menj vissza egy helyre többször is, ha nagyon szimpatikusak voltak a matracok, könnyen előfordulhat ugyanis, hogy az újbóli próbával ülepednek csak le a dolgok, és tisztábban látod melyik a neked leginkább való matrac – főleg ha egymás után több helyre is elmész.

Bár a szaküzletben erről külön szoktak tájékoztatni, de azért tartsd észben, hogy a kiállított matracok keménysége némileg eltérhet a frissen kicsomagolt, gyári matractól.

Az is nagyon lényeges, hogy az otthon megszokott alvási helyzetben feküdj a matracon, a különféle alvópózok ugyanis más-más rugalmassságot/keménységet igényelhetnek. Ha mindenhogy alszol, akkor tényleg minden pózban próbálj. 

Ha igazán profi vagy, akkor viheted magaddal az otthoni párnádat is, azzal lesz ugyanis teljes a próba, nagyon nem mindegy ugyanis milyen keménységű/magasságú a párnád és ez mennyire passzol majd az új matracodhoz – ha nincs nálad, akkor viszont kérj a matracboltban egy ahhoz hasonlót.

Vedd figyelembe azt is, hogy bizonyos esetekben nincs lehetőség arra, hogy visszavidd a matracot, ha mégsem kényelmes – például az egyedileg készített, nem szabvány méretű matracokat sehol nem veszik vissza. A személyes próba jelentősége ezeknél tehát még fontosabb.

Az egészségügyi problémák sajnos keresztbe tehetnek a sikeres matracpróbának, ha krónikus hátfájásban szenvedsz, akkor nagy valószínűséggel ez nem fog hirtelen elmúlni az újonnan kipróbált matracon, ilyen állapotban nagy valószínűséggel nem tudsz majd felelős döntést hozni.

Hol vegyél matracot?

Olyan helyen célszerű a matracot kipróbálnod illetve megvásárolnod, ahol valóban értenek is a matracokhoz illetve plusz szolgáltatásokat is kaphatsz a matrac mellé. 

Egy matracszaküzletben nagyobb valószínűséggel kaphatsz komolyabb szaktanácsadást a matracválasztáshoz – és ezzel jobb döntést is hozol – , mint egy lakberendezési áruházban. Ha belegondolsz, hogy egy matrac hosszú távú befektetés az egészségedbe, nagyon nem mindegy, hogy milyen minőséget választasz, kényelmes lesz-e a matrac hosszú távon is akár.

Elengedhetetlen ugyan a személyes próba a számodra legjobb matrac megtalálásához, ez sem tudja azonban 100%-ig garantálni, hogy az valóban kényelmes lesz több éjszaka után is – az otthonihoz hasonló alvási körülményeket ugyanis lehetetlen teljes mértékben szimulálni a próba során.

Emiatt lényeges annyira, hogy olyan üzletben válaszd ki álmaid matracát, ahol vállalják, hogy visszaveszik ha mégsem lenne kényelmes a számodra. A cseregarancia is praktikus, de a leginkább szerencsés az, ha a pénzvisszatérítést is vállalják, ha úgy döntenél, hogy mégis más helyen vennél matracot – egyes cégek 100%-ban is megtérítik akár a matrac vételárat, mások kezelési illetve egyéb költségeket is levonhatnak. 

Ne felejtsd el megnézni, hogy pontosan mi a pénzvisszafizetés feltétele az adott cégnél. 

Hogyan válasszunk matrac alapanyagot?

A legtöbb alapanyagból lehet kényelmes és egyben tartós matracot készíteni, az viszont már nagyon szubjektív hogy neked melyik tetszik majd a legjobban.

Hideghab matracok

A hideghab matrac az egyik legsokoldalúbb és legnépszerűbb matrac típus, nem véletlenül, ez ugyanis nagyon kedvező ár-érték arány mellett szinte bármilyen keménységre és rugalmasságra elkészíthető, könnyen megtalálhatod tehát a számításod te is egy hideghab matracban.

Ez a videó arról szól, hogyan válasszunk hideghab matracot…

A legfontosabb tulajdonsága és értékmérő tényezője a hideghab matracnak az anyagsűrűsége, mely a matrac tartósságát és teherbírását és meghatározza. Ez nagy általánosságban 30 kg/m3 a legtöbb forgalmazónál, a kiemelkedő, HD (High Density, nagy sűrűség) hideghab matracoknál pedig 40 kg/m3-nél kezdődik – ezek már valóban a súlynak legjobban ellenálló, legtartósabb hideghab matracok.

Latex matracok

A latex matracok extra rugalmas, nagy tömörségű kaucsuk anyagból készülnek – egy átlagos latex matrac tömegsűrűsége 55-90 kg/m3 között változik – , melynek köszönhetően ezek a matracok a legkomfortosabb és legtartósabb ágybetétek közé tartoznak.

Hogyan válasszunk latex matracot? A videóból kiderül!

Különlegessége a latex matracnak, hogy akár 100% természetes kaucsukból is készülhet, de megtalálhatók a matracpiacon a kevert (natúr-műlatex keverék) illetve teljes mértékben műlatex matracok is. 

Memory matrac

A memory matracoknál is az anyagsűrűség határozza meg azt, hogy meddig bírják a strapát, meddig lesznek kényelmes. Az 50 kg/m3-es sűrűségű memória habbal rendelkező matrac már jó minőségűnek számít, persze az is nagyon lényeges ezeknél a matracoknál, hogy milyen a memory réteg alatt elhelyezkedő anyag – ez többek között lehet hideghab, rugózat, latex is.

Hogyan válasszunk szellőző memóriahabos matracot – a videóban elmondjuk!

A memory matracok ugyan szintén nagyon kényelmesek – a memory réteg kiváló nyomáscsökkentő tulajdonsága miatt – , hátrányuk azonban, hogy pont ezen anyag miatt nagyon rosszul szellőznek át így ha izzadósabb vagy, ezt a matrac típust inkább kerüld el.

Rugós matrac

A többi matractípussal leginkább a táskarugós matrac veheti fel a versenyt, ami a formakövetést és kényelmet valamint a tartósságot illeti – ennél a különálló, zsákocskákba varrt, egymástól függetlenül mozgó rugók ugyanis nagyon jó pontrugalmasságot illetve komfortot tesznek lehetővé.

A zsákrugós matracnál többek mellett a rugósűrűség illetve a kényelmi réteg tulajdonságai határozzák meg majd, hogy mennyire lesz kényelmes illetve formatartó.

Zónás matracok

Alapvető követelmény egy jó matracnál, hogy igazodjon testünkhöz és hatékonyan vegye fel gerincoszlopunk természetes hajlatait, ezzel képes csak ugyanis tehermentesíteni a csigolyákat.

A zónás matracok pont amiatt lesznek kényelmesek és nyújtanak egészséges támaszt, mert figyelembe veszik testünk alakját és igazodnak ahhoz. 

Hogyan válasszuk ki a tökéletes zónás matracot? Megmutatjuk a videóban, mire kell figyelni!

A különböző ergonómiai zónák eltérő keménységűek a zónás matrac esetében, oldalt fekvés esetén – ami egyébként felmérések szerint a legnépszerűbb alvási helyzet – például a váll és csípő részen alakulhatnak ki fájdalmakat okozó nyomáspontok, a zónás matrac pedig ezeken a részeken jellemzően lágyabb.

A legtöbb zónás matrac 5 vagy 7 zónát tartalmaz, ami már minden igényünket kielégítheti. 

A zónázás más és más módon oldható meg az egyes matractípusoknál, a habmatracoknál a belső magot vágják meg ehhez, a rugós matracoknál a különféle átmérőjű acélrugókkal érik el, a latex matracnál pedig a belső magban lévő lyukak átmérőjével.

Matracválasztás és alvópóz

Matrac választáskor nagyon fontos szempont az is, milyen pózban hajtjuk álomra fejünket. Az alvópózodból következtethetsz arra is, milyen keménységű matracra lehet szükséged.

Az egyik legjobb alvópóz az oldalt fekvés, nem véletlen hogy a legtöbb ember így vagy legalábbis így is alszik. Arra kell csak nagyon figyelned, hogy oldalt fekvéshez mindenképpen olyan félkemény matracot válasszál, mely pontosan leköveti a tested kontúrjait, így a válladat és csípődet nem fogja nyomni – erre a célra kiválóak például a zónás matracok.

Háton fekvéshez a feszesebb matracok is beválhatnak, ugyanis más a testsúly eloszlása mint oldalt alvásnál, persze kimondottan kemény matrac ehhez a pózhoz sem ajánlott, mert a fenékrész nyomódhat, a lumbális csigolyák pedig rendellenes helyzetet vehetnek fel illetve a hátcsigolyák sem köszönik meg a kemény felületet. 

A leginkább természetellenes alvási testhelyzet a hason fekvés, mely a fej elforgatása miatt a nyaki, de a deréktáji csigolyákra is veszélyt jelenthet. Érdemes tehát ha lehet elkerülnöd, mindenesetre viszont itt sem praktikus a nagyon kemény matrac, inkább valamilyen feszesebb félkemény típussal érdemes szemezgetned.

Matrac – egyben vagy különálló legyen?

Mind az egyben lévő franciaágy méretű, mind a két kis matrac mellett szólnak érvek és ellenérvek egyaránt. 

Ha pároddal használod a matracot és hasonló keménységű matracokat szerettek, akkor praktikus lehet a nagy egyben matrac is, azzal viszont számolnotok kell, hogy kezelni, forgatni nehezebb lesz majd – sok matracot ráadásul fej- lábvég illetve fekvőfelület irányban is lehet forgatni, ezt pedig 1-2 havonta érdemes is megtenni, hogy matracunk tartósságát maximalizálhassuk. 

Tény viszont, hogy ennél a megoldásnál nem lesz probléma a réssel, ami a két egyszemélyes matracnál jellemző. 

Amennyiben viszont nagyon eltérő a kényelmi igényetek, akkor a két kis matrac lesz számotokra a jó megoldás, hiszen így egyedileg választhatjátok ki a számotokra legkényelmesebbet. Az egyszemélyes matracokat egyszerűbb is kezelni, forgatni is. Egy vastagabb matracvédő lepedő segíthet abban, hogy az esetlegesen középen alvó fél kevésbé érezze a matracok közti rést. 

Hogyan válasszunk ágyrácsot matracunk mellé?

Ha azt szeretnéd, hogy matracod hosszú ideig megőrizze tartását és kényelmét, akkor mindenképpen ágyrácson használd. Ez stabilan megtámasztja a matracot illetve lehetővé teszi azt is, hogy jól átszellőzzön alulról.

Rugalmas ágyrácson és merev ágydeszkán is használhatók a matracok, viszont mindkét típusnál lényeges a lécek sűrűsége. A keskeny és vékony lécekből álló farugós ágyrács esetén legalább 70%-os sűrűség szükséges, a masszív ágybordáknál pedig minimum 50%-os alátámasztás – ahhoz hogy ezt megkapd, a lécek szélességét kell felszoroznod a lécek számával és a rácsozat teljes hosszához viszonyítanod.

Tapasztalataink alapján a merev ágydeszkákat szeretik legjobban a matracok, ezekkel lehet igazán maximalizálni az élettartamukat, egy 18-20 cm vastag felnőtt matrac esetében ezek az ágybordák a legideálisabbak – egyébként nagyon nem nyúlhatsz mellé, mert egy normál felnőtt matrac ilyen vastagságnál kezdődik.

A rugalmas ágyrács viszont egy kicsit lágyabbá és rugalmasabbá teheti a kiszemelt matracot, ezzel mindenképpen számolj vásárláskor – a rugalmas rácsok egyszemélyes verzióban érhetők el, így két ilyen egyszemélyes rácsot kapsz majd a franciaágyhoz is, melynek hátránya, hogy nem nyújt egységes támaszt a nagyméretű matracnak, tehát ebből a szempontból is praktikusabbak a merev ágyrácsok.

+1 tipp profiknak

Hogyan válasszunk matracot hátfájás esetén?

Bár sokáig tartotta magát az az elképzelés, hogy kemény matracra van szükségünk és hátfájás illetve gerincproblémák esetén a földön a legjobb aludni, kutatásoknak köszönhetően mára már bebizonyosodott, hogy az ideális matrac az, mely stabil támaszt nyújt ugyan, de rendelkezik annyi lágysággal, hogy a test vonalához idomulva tehermentesíti a csigolyákat.

Tehát hátfájás illetve egyéb gerincbántalmak esetén is olyan félkemény matracban érdemes gondolkodnod, mely testalkatodhoz és alvópózódhoz idomulva képes levenni a terhelést a gerincoszlopodról és azok „alkatrészeiről”, a csigolyákról, porckorongokról, ínakról és inszalagokról.

Azt viszont tartsd szem előtt, hogy ez a kérdéskör olyan összetett és bonyolult, annyi minden állhat a gerincbántalmak hátterében, hogy egy matrac önmagában nem biztos hogy képes megszüntetni a lumbágót és hátfájdalmakat, enyhítésükben viszont lehet szerepe. A témáról itt írtunk egyébként bővebben: matracok hátfájásra.

milyen-vastag-matrac

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük