Matrac

Matrac vastagság – Milyen vastag matracot válasszunk?

Milyen vastag legyen a matrac?

Matrac választáskor az egyik legalapvetőbb eldöntendő kérdés, hogy milyen vastagot érdemes választani. De hogyan tudod profin kiválasztani a megfelelő vastagságú matracot?

Cikkünkben összeszedtünk minden lényeges szempontot, melyek alapján a legjobb döntést hozhatod meg matrac választáskor – figyelem, a cikkben található tippek segítségével egy kisebb vagyont spórolhatsz meg vásárláskor.

Milyen vastag matracot vegyek?

Az itthoni piacon sokféle matraccal találkozhatsz a kimondottan vékony, 12-14 centisektől az egészen vastag, 30-40 cm-es típusokig.

Lényeges kérdés ugyanakkor, hogy mely vastagság az, amely már minden igényünket kielégíti és mikor veszti el értelmét teljesen a vastagság növelése. 

Pszt! Érdekel néhány matracokról szóló videó? Ide kattintva megnézheted őket. Ízelítőnek pedig itt egy részletes videó a hideghab matracokról:

A matrac alapvető funkciója a test megfelelő alátámasztása –  ideális esetben egyszerre tart stabilan a matrac de annyi lágysággal is rendelkezik, hogy kövesse a test formáját és tehermentesítse a csigolyákat. 

Ahhoz, hogy a matrac egy felnőtt ember súlyát alá tudja támasztani, szüksége van egy bizonyos vastagságra vagy ha úgy tetszik mélységre, hogy a testet be tudja fogadni, anélkül hogy az alatta lévő ágybordák vagy rácsok kényelmetlen nyomását éreznénk. 

milyen vastag legyen a matrac?

Általánosságban elmondható,  hogy egy felnőtt matracnál 18-20 cm-es magasság elegendő a test optimális megtámasztásához és a kényelem biztosításához. Ennél a vastagságnál már a csípőnek és vállnak is bőven van elegendő hely oldalt fekvéskor, hogy a matracba nyomódjon.

Bizonyos speciális esetekben előfordulhat ugyan, hogy a valamivel vékonyabb matrac (mondjuk 15-16 centi vastag) is olyan erős és masszív anyagokból készül, hogy képes ideális támaszt adni, de a legtöbb matracra azért nem ez a jellemző – az ilyen matrac ráadásul a masszívsága miatt túlzottan feszes is lehet oldalt alvás, illetve átlagos testalkat esetén.

Ugyanilyen módon, ha túlzottan lágy anyagokból készül egy matrac, akkor még 18 centis magasság esetén is érezni lehet az ágybordákat – az itthoni matracpiacon ezek a nagyon süppedős matracok azonban szinte egyáltalán nincsenek jelen.

Tehát az általános ökölszabály, hogy matracunk legalább 18-20 cm vastag legyen, ez képes megfelelő támaszt adni és lesz tartós is egyben.

Nem véletlen, hogy a 10-16 centi magas matracok a gyermek illetve esetleg az ifjúsági matrac kategóriában kapnak általában helyet – legalábbis a komolyabb gyártóknál/forgalmazóknál – , hiszen ezek a kis súly megtartására vannak kitalálva.

Az ilyen matracokat érdemes kerülni, hiszen sem kényelmesek, sem időtállók nem lesznek. Egyébként a matracválasztásról írtunk egy részletes cikket, azt is érdemes lehet elolvasni: Milyen matracot vegyek?

Matrac vastagság és ágyrács

Ahogy már az előbb érintőlegesen szóba is került, az ideális matrac vastagság kérdése összefügg az ágyráccsal vagy ágybordával is. 

Ha legalább 18-20 cm vastag matracot választunk, akkor általában már nem lesz szükségünk rugalmas rácsra, ugyanis ez a mélység már elegendő a testünk megtámasztására és befogadására. 

Tehát a megfelelő vastagságú matrac esetén tökéletesen elegendő a masszív, fix ágyborda, mely olcsóbb és tartósabb megoldás is, mint a rugalmas ágyrács – tapasztalataink szerint a merev ágydeszka ráadásul kedvező hatással van a matrac formatartására is.

Vagyis a rugalmas ágyrács gyakorlatilag teljesen felesleges egy optimális vastagságú matrac esetén, ez csak vékony matrac alatt lát el funkciót – plusz rugalmasságot és formakövetést ad, melyre a nagyon alacsony matrac önmagában nem lenne képes.

Matrac vastagság és testsúly

Nagy testsúly esetén különösen fontos hogy matracunk ne legyen túlzottan vékony, hiszen ekkor még jelentősebben terheljük a matracot, jobban benyomódik a test, tehát szerencsés ha „van anyag” a matracban – vagyis bírja a strapát – és a nagyobb súlyt is probléma nélkül be tudja fogadni.

Azonban alapvetően téves az az elképzelés, hogy a nagy súlyhoz extra vastag, 30-40 cm-es matracra lenne szükség. Az ugyanis, hogy egy matrac mennyire bírja a súlyt és mennyire időtálló nagy mértékben függ a felhasznált alapanyagoktól és azok minőségétől, a matrac vastagsága kevésbé meghatározó. 

Magyarán szólva, egy profi anyagokból, megfelelően összerakott 20 centi vastag matrac jobban bírja majd a strapát a nagy testsúly alatt, mint egy gyengébb anyagokból készült 30 centi magas.

Általánosságban tehát elmondható, hogy egy jó minőségű, 18-20 cm vastag matrac már nagy testsúlynál is tökéletesen ellátja funkcióját. 

Matrac vastagság és tartósság

Tehát amikor matracot választunk, elsősorban azt érdemes figyelembe venni, hogy a matrac milyen alapanyagokból épül fel illetve ezek milyen tulajdonságokkal rendelkeznek, matracunk tartóssága ugyanis ezeken múlik, a matrac vastagsága másodlagos – természetesen a 18-20 centis magasság azért „szükséges”, ennél vékonyabb ne legyen a matrac.

A matrac alapanyagok közül mindegyiket el lehet olyanra készíteni, hogy a viszonylag hosszú távon megtartsa formáját és komfortját – lényeges persze a matrac szerkezete és kialakítása is.

A habmatracoknál például az anyag sűrűsége, a rugós matracoknál a rugószám illetve a rugók vastagsága valamint a kényelmi réteg minősége, a latex matracnál pedig a kaucsuk összetétele és minősége határozza meg a teherbírást és a formatartást.

Szükség van-e extra vastag matracra?

A fentebb említettek fényében felmerül a kérdés, érdemes-e olyan matracba egy kisebb vagyont fektetni, mely nagyon vastag, vannak-e egyáltalán ezeknek a matracoknak előnyeik.

Való igaz, a magas matrac megemeli a fekvőfelületet, így a nehezebben mozgó illetve idősebb emberek számára előnyt jelenthet, hogy könnyebb felállni az ágyról.

Ugyanakkor egy magasított ágykeret – olyan ágyak is vannak, melyeknél például állítható az ágyrács magassága – könnyen megoldást jelenthet erre a problémára, tehát csak emiatt felesleges súlyos plusz kiadásokba verni magunkat. 

A vastag matrac ráadásul nehezebb is, emiatt pedig a forgatása és kezelése is problémásabb. Nem beszélve arról, hogy az extra vastag matraccal több szemetet is termelünk, amikor ugyanis éltes lesz matracunk és eljön a csere ideje, akkor tulajdonképpen jóval több anyagot dobunk ki a szemétbe.

Tehát azt mondhatjuk, hogy a 30-40 cm vastag matracok semmivel sem kényelmesebbek és nem is tartósabbak, mint a normál vastagságú ágybetétek, ilyet vásárolni gyakorlatilag felesleges pénzkidobás.

Ezek helyett válasszunk inkább olyan matracot, mely minőségi alapanyagokból készül.  

Ha matracot keresel, tanácsot szeretnél, vagy bármilyen kérdésed van, itt elérsz minket: Matracman elérhetőségei.

milyen-vastag-matrac

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük