Matrac

Milyen matracot vegyek?

Milyen matracot vegyek? 

Válassz ideális matracot – új gerincet ugyanis nem kapsz a boltban!

Cikkemnek azt a címet is adhattam volna, „mire figyelj matrac vásárláskor”, ebben ugyanis nemcsak a matractípusokról, azok előnyeiről és hátrányairól ejtek majd szót, hanem teljes matracvásárlási kisokost adok kezedbe. Tartsd be ezeket a tanácsokat, aludj Te is jobban!

Miért merek egy ilyen nagy és komoly témát megírni?

Könyvtárnyi szakirodalom átrágása és több, mint 2000 matrac értékesítése közben szerzett tapasztalat alapján írtam ezt a tanulmányt.

Tartalomjegyzék – kattintható

Miért fontos a kényelmes matrac és a jó minőségű alvás?

Fórumokat böngészgetve olvastam egy nagyon találó véleményt arról, mekkora jelentősége van a minőségi alvásnak mindennapjainkra. Valahogy így szólt: „Úgy találtam, az alvás mindennek az alapja, a megfelelő alvástól jobb ember lettem, jobb apa, férj és alkalmazott. Kevés alvás mellett jobb esetben valahogy csak túlélem a napot, rosszabb esetben pedig ingerlékeny seggfejjé változok”.

milyen matracot vegyek

Tényleg ennyi minden múlhat egy kényelmes matracon…(képek forrása: pixabay.com, imgur.com)

Valóban, a kényelmes és gerincedet jól alátámasztó matrac és az általa biztosított megfelelő minőségű és mennyiségű alvás egyszerűen jobbá teszi életminőségedet. Ennek hiánya nagyon veszélyes fizikai és mentális bántalmakat  okoz.

Hát és derék fájdalom, nagyobb hajlam a szív és érrendszeri megbetegedésekre, elhízás, ingerült, vagy akár agresszív viselkedés, csökkenő libidó és termékenység, magas vérnyomás és a 2-es számú cukorbetegség kialakulása, korai öregedés, memória zavarok, gyenge immunrendszer és betegeskedés. Ez mind a rossz alvás velejárója.

Még manapság is – bár a ráirányuló érdeklődés javuló tendenciát mutat – az egészséges életmód mostohagyerekének tarthatjuk az alvást. Lapozd csak fel az egészséges életmóddal foglalkozó magazinokat. Mást se olvashatsz bennük, mint fogyókúrás tippeket, és azt hogyan lesz kockás hasad (tudod, amin sajtot lehet reszelni) nyárra, vagy hogyan tüntesd el a narancsbőrt. Arról az alvásról, amely jobb közérzetet  és sikeresebb életet jelenthet , egy szó sem hangzik el…

A kreatív, egy matracot forgalmazó amerikai Casper nevű cég vezérigazgatója, Philip Krim ezt így fogalmazta meg: “Megfigyeltük, hogy mindenki zöld gyümölcslevet iszik, és íróállványokon dolgozik, hogy egészséges maradjon, és fokozza a termelékenységet, de az alvás volt az, amit mindenki feláldozott – mondta. Ami még rosszabb, dicsekedtek is vele, milyen keveset aludtak”. (Arianna Huffington, Az alvás forradalma. Geopen könyvkiadó, 2016. 329).

Ha egészségesebb és sikeresebb, egyszóval teljesebb életet szeretnél,  nagy gondossággal kell megválasztanod a személyre szabottan Neked megfelelő matracot.

Tekints úgy a matracvásárlásra, mint egy hosszú távú befektetésre az egészségedbe!

Milyen az ideális matrac? 

Mióta világ a világ makacsul tartja magát az az elképzelés, hogy a kőkemény matrac a legjobb, ugyanis csak az tudja jól alátámasztani a gerincet, sőt, olyan megfogalmazásokkal is találkoztam már, hogy  „földön aludni a legegészségesebb”.

Az igazság azonban az, hogy ez a hosszú évek óta beidegződött gondolkodásmód alap nélküli volt. Az orvosok kutatásainak ugyanis soha nem volt korábban fókuszpontjában az alvás és a matrac kapcsolata. Ezt fogalmazta meg a nívós brit, egészségmegóvással foglalkozó portálon Jenny McConell, a University Of Melbourne gerincspecialistája és Prof. Maureen Simmonds (University of Southampton, Rehabilitációs Intézet) is.

Nézd meg, hogy nálunk milyen típusú matracokból válogathatsz!

Hideghab matracok (16)

Habrugós matracok (4)

Latex matracok (6)

Memóriahab matracok (helyett) (7)

2003-ban látott napvilágot egy spanyol tanulmány, mely végül elhozta a paradigmaváltást, és azóta az orvosok ezt iránytűként kezelve ajánlanak matracot pácienseiknek. A 90 napos kísérletben 313 derékfájással küzdő felnőtt vett részt, eredménye pedig teljesen egyértelmű lett: A félkemény matracok a legegészségesebbek, ugyanis ezekkel lehet leghatékonyabban megelőzni a hátfájást.

milyen matracot vegyek

Gerincoszlopunk természetes hajlatai. Kép forrása: http://anatomy4fitness.blogspot.hu

Gerincoszlopunk három természetes görbülettel rendelkezik. A fordított c alakú homorú hátgerinc 12, a c alakú domború derék 5, a nyaki gerincszakasz pedig 7 csigolyából áll. Szakorvosok szerint a félkemény matracok alkalmazkodnak csak igazán hatékonyan ezekhez a természetes gerinchajlatokhoz. Az átlagos testalkatú emberek számára tehát a közepesen kemény matracok nyújtanak pihentető alvást.

A túlzottan kemény matrac nyomáspontokat képezhet a csípő, derék vagy váll részen, ezek a kemény alátámasztási pontok kórosan deformálják a gerincet (a középső része U alakot vesz fel), és elszorítják a vérkeringést, a puha matrac pedig nem tudja megtartani a deréktáji csigolyákat, teljesen belesüpped a test

A túl kemény vagy túl puha matrac jelentős feszültséget okozhat a derék csigolyáinak” (Harry N. Herkowitz (William Beaumont kórház, Ortopédia vezetője). Vagyis túlterheli az inakat és idegeket a gerincoszlopban.

A keménység és alátámasztás fogalma nem keverendő össze egymással!

Az ideális matrac megfelelő keménységű ahhoz, hogy megtámassza a gerincoszlopodat, de annyira lágy is, hogy a test kontúrját kövesse, a gerincoszlop íveit támogassa. Oldalt fekvésnél a váll és csípő, háton alvásnál a derék (illetve a hátgerinc), hason fekvésnél pedig a felsőtest (főleg a derék) és a nyakcsigolyák (ilyen esetben csak a fejedet elfordítva tudsz elaludni) vannak veszélyben, ezek nyomódhatnak.

milyen matracot vegyek, matrac

Kép forrása: www.sterlingmattress.com

A kemény alátámasztási pontoktól, és a reggeli vagy napközbeni hát vagy derékfájdalmaktól tehát a félkemény matrac használatával szabadulhatsz meg a legnagyobb eséllyel.

A jó matrac amellett hogy egészséges gerinctartást biztosít,  természetesen formatartó és időtálló, jól szellőzik, ezzel optimális alvásklímát teremt.

Milyen matracot vegyünk?

A matracválasztás nagyon szubjektív dolog. Ahhoz hogy ne nyúlj félre, figyelembe kell venned magasságod, testsúlyod (testalkatod), alvási szokásaidat illetve egészségügyi bántalmaidat (pl. porckopás, allergia stb).

Másrészt a matracvásárlás összezavaró élmény is lehet. Ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor belépsz egy végtelen labirintusba. Röpködnek az éterben a matrac alapanyagok, brandek és típusok. Ember legyen a talpán, aki kiigazodik ebben az útvesztőben…

Nézzük át először a főbb matractípusokat, inkább csak úgy rébuszokban, a fő jellemzőket, előnyöket és hátrányokat megemlítve.

Hiszem, hogy nincsenek  „üdvözítő” matrac alapanyagok, nincs olyan hogy valamelyik neked biztosan beválik. Azonban vannak praktikusak és kevésbé praktikusak.

Rugós matracok

Alapvetően két típusát különböztethetjük meg a rugós matracoknak.

Nem akarok hosszabban kitérni az úgynevezett bonell-rugós matracokra, bátran kijelenthetjük ugyanis, hogy egy mára már elavult technológiáról beszélünk.

HA mégis részletesen érdekel, ebben a videóban minden elmondok a bonell matracokról!

A nagyméretű, spirális rugók egymáshoz illetve egy acélkerethez vannak rögzítve a matracmagban (önmagukban nem valami kényelemesek, ezért ez még kiegészül valamilyen párnázó réteggel), egymással mechanikus kapcsolatban vannak, ebből ered a bonell-rugós matracok legnagyobb gyengesége, a pocsék formakövetés (némileg leegyszerűsítve túlzott keménység) és az áthullámzás (síkrugalmasság).

Arrafelé lejt a matrac felülete, ahol a nagyobb terhelés éri, ezért párod legkisebb rezdülésedet is érzi.

Ez az alapvető probléma a bonell-rugós matracoknál.

Más tészta a táskarugós matrac (nevezik zsákrugósnak is), ezt tekinthetjük a bonell továbbfejlesztett változatának (van egy közbenső lépcső is a rugós matracok evolúciójában, Herkules-rugózatnak hívják, a rugók valamivel kisebbek a bonell-hez képest).

Amiben gyenge volt a bonell-rugós matrac, azt kiküszöbölték táskarugós nagytestvérénél, sok, kisméretű rugóból áll a matracmag, melyek tasakokba varrva egymástól függetlenül mozognak. A táskarugós matrac ezért pontosan illeszkedik tested kontúrjához,  hatékonyabban tehermentesíti a csigolyákat. Pontrugalmasság terén is jobban teljesít, mint a bonell-rugós matracok, bár a hideghabtól vagy memory habtól azért elmarad.

A rugók száma alapjaiban határozza meg a táskarugós matrac kényelmességét és értékét. Minél több rugó alkotja a matracot, annál kényelmesebb, annál jobb formakövetéssel rendelkezik. Ezt négyzetméterre adják meg, 200-tól akár 2000-ig is terjedhet.

Az ideális rugószámról eltérőek a vélemények, Michael Breus (Phd) a webmd alvásszakértője és Arya Nick Shamie (Santa Monica UCLA Medical Center, Ortopédia, Agy- és Idegsebészet professzora) szerint 390 db/m2 felett már nem lehet jelentős különbséget érezni.

A rugók vastagsága (a rugóhuzal átmérője) szintén a komfortosságot befolyásolja, a vastagabb rugók alkotta táskarugós matrac keményebb, nehezebb összenyomni (nagyjából 1 és 2 mm közé esik a rugóvastagság). Komfortréteget a táskarugós matracoknál is sokszor alkalmaznak, hogy a kényelmet még nagyobbra növeljék.

Mikor ajánlom Neked és mikor nem a rugós matracokat?

Ha ragaszkodsz a rugalmas felülethez, és kiválóan átszellőző matracot keresel. Természetesen a kényelmesebb táskarugós matracok közül érdemes választanod, ezek számtalan kényelmi fokozatban megtalálhatók a matracboltokban, könnyen kiválaszthatod a számodra legideálisabb keménységet.

A bonell-rugós matracok ha másra nem is, trambulinnak kiválóak.

Kezelhetőség szempontjából viszont nem igazán praktikusak, elég masszív és nehéz egy táskarugós matrac. Sokan a rugós matrac előnyének tartják a tartósságot. Bár az acélrugózat tényleg időtállóbb lehet, mint bármelyik habanyag, miután azonban a rugók között és felett elhelyezkedő habanyag tönkremegy, elveszti a korábbi komfortjátÁr-érték arányban a táskarugós matracok sajnos nem kelhetnek versenyre a habmatracokkal.

„Biomatracok”

Azért tettem idézőjelbe a kifejezést, mert biomatracok valójában nem léteznek. A természetes anyag és a bio anyag ugyanis nem egyezik meg egymással. Vegyünk mondjuk egy párna huzatot, amely készülhet normál pamut anginból, illetve olyan biopamutból, melynél a gyapotnövényt nem kezelték vegyszerekkel, csak ez utóbbi számít bio anyagnak.

Amit „bio” matracnak hívunk, nemhogy nem bio, de mégcsak nem is 100% természetes anyag. Ezen matracok gyártása folyamán ugyanis (ahhoz hogy a kívánt előnyös tulajdonságokat elérjék) olyan  technológiákat alkalmaznak, melyek már csak részben természetes anyagokat eredményeznek.

Nézd meg latex matracokról szóló videónkat!

Itt a kókusz és a latex említhető, tűz és víz, mondhatnánk. A latexet az egyik legjobb matracipari alapanyagnak tartom, a kókuszt a legrosszabbnak. Azért tarthatjuk a legkevésbé praktikusnak a kókuszt, mert önmagában nem használható fel alapanyagként (ez persze a memory habra is igaz), viszont még támasztó rétegként is fényévekre elmarad például a hideghaboktól. (betonkemény, ha nem elég vastag, könnyen megtörhet stb.)

Memory habbal és latex anyaggal is kombinálják, hogy a kőkemény felületet egy kicsit elviselhetőbbé tegyék (egy memory-kókusz matrac azonban még mindig elmarad egy memory-hideghab matractól érzetre).

milyen matracot vegyek

A kaucsukfa tejéből vulkanizált és habosított latex alapanyag kiemelkedő rugalmassággal, formatartással rendelkezik. Ha a latex matracok többsége ugyan nem is teljesen természetes, ettől függetlenül nagyon kényelmesek. Rugalmasak és jó formakövetésük miatt hatékonyan tehermentesítik a csigolyákat.

A latex matrac sokféle keménységben készülhet, ezért komfortrétegként is funkcionálhat, de csak latexből készülő matracok  is találhatók a matrac piacon.

Mikor ajánlom Neked a mikor nem a bio matracokat?

Ha kellemesen visszarugózó, kényelmes matracot szeretnél, mely prímán idomul testedhez, akkor a latex matracokkal érdemes szemezned. A habmatracok mellett ezekkel lehet hatékonyan enyhíteni a hátfájdalmak tüneteit is. A sűrű latexből készülő matracok formatartása, időállósága szintén kiemelkedő.

Hátrányuk, hogy nagy fajsúlyuk miatt bitang nehezek, ezért mozgatni vagy átforgatni ezeket nem egyszerű művelet. A latex matrac szellőzéséről eléggé eltérőek a vélemények, de a mi tapasztalataink pozitívak. Annyi bizonyos, hogy a legtöbb latex matrac belsejét átlyuggatják (erről később), a szellőzőcsatornák pedig optimális ventillációt biztosítanak.

A Matracman Shop kínálatában a következő 100 százalék natúr latexből készült matracokat találod:

Real Green 80 latex matrac

192 374 Ft394 748 Ft

Real Green 90 latex matrac

207 653 Ft425 306 Ft

Habmatracok

Sokféle hab alapanyagot használ a matracipar, ezek közül kettő emelnék ki, melyek előnyös tulajdonságaik miatt a legnépszerűbbek – a hideghabot és a memory habot.

Bátran kijelenthetjük, a 21. század talán legjobb matracipari alapanyaga a hideghab. Semmi köze nincs a régebben kanapéknál használt habszivacshoz. Mind az adalékanyagok, mind a gyártástechnológia (elnevezése is innen ered) szempontjából eltér azoktól. Két komponens (izocianát és polyol) lép reakcióba egymással, viszonylag alacsony hőfokon  (30-75 fok) és viszonylag rövid ciklusidő (3-5 perc) alatt.

A variálhatóság nagy erénye a hideghab matracoknak, így szinte bármilyen testfelépítésű és alvási szokású ember tetszését megnyerhetik. Három fő jellemzőjük a keménység, sűrűség és rugalmasság.

Minden, amit a hidehab matracokról tudnod kell, egy videóban.

A nagyon kemény, merev és teljesen tömör hideghaboktól a félkemény vagy lágy, rugalmas profilozott hideghabokig terjed az a széles paletta, amelyek közül  ki ki megtalálhatja a számára legjobbat. Tehát nem feltétlenül szükséges a gyártónak a hideghabra memória habot tennie, hogy az igazán kényelmes legyen.

milyen matracot vegyek, matrac

Ilyen egy profilozott hideghab matrac

A nagyrugalmasságú, félkemény hideghabok (HR hab) akár a memory habokhoz hasonló kényelmet is adhatnak számodra, csak éppen sokkal jobban szellőznek (belsejét millió számra szövik át a mikroszkopikus csatornák; egyedül a rugós matracok szellőznek át jobban). Pontrugalmasak, így ha ráhuppansz is az ágyra, párodat akkor sem zavarod majd pihenésében.

Fárasztásos vizsgálatok szerint a hideghab matracok még hosszabb távú, nagyobb terhelés esetén is kevésbé deformálódnak, mint más alapanyagok. A hideghab sűrűsége határozza meg mennyi ideig fog kitartani alattad. (Ha esetleg ebbe a tételbe valamely konkurensünk belekötne, akkor nekik jelezném hogy ez a hazai piacon megtalálható 99 százalékára igaz, ugyanis hozzánk még alig gyűrűztek be a fejlettebb megoldások – Hahn Gábor)

Hideghab matracaink

Wave HD matrac

104 735 Ft325 766 Ft

Fifty Wave SHD matrac

126 711 Ft384 296 Ft

eNdura Comfy hybrid matrac

140 308 Ft299 326 Ft

Big Springy HD matrac

142 797 Ft331 526 Ft

A rugalmas felület és a profilozás (formára vágott a matrac teteje, ezért jobban besüpped és hatékonyabban szellőzik) gondoskodnak arról, hogy alvás közben gerinced természetes pozíciójában pihenhessen a hideghab matracon.

Tehát amikor hideghabot matracot választasz, a keménységre, rugalmasságra és sűrűségre kell figyelned. A rugalmas kényelmesebb és optimálisabban támasztja alá a gerincet, és ha jobb formakövetésre vágysz, akkor válassz profilozottat.  A hazai piacon főleg 28-32 kg/m3-es sűrűségű hideghabokkal találkozhatsz, azt javaslom inkább a sűrűbbek mellé tedd le a voksod, minimum 35-ös (vagy még nagyobb) sűrűségűt vásárolj.

Főként hideghab anyagból gyártják a habrugós matracokat is. Ezeknél a matrac magja részben vagy teljes egészében rugó formájú habból áll (a CNC vágógépekkel tulajdonképpen bármilyen alakú rugózat elkészíthető). A habrugós matrac még a “normál” zónás hidegahab matracoknál is rugalmasabb, még hatékonyabban átszellőzik, ráadásul kényelemben és formakövetésben is felülmúlhatja (kialakítástól függően persze).

Habrugós matracból is érdemes a nagy rugalmasságút (HR) és nagy sűrűségűt (HD) választani. Ha teheted, a minimum 40 kg/m3-es tömegsűrűségűt célozd meg.

Habrugós matracaink

Big Springy HD matrac

142 797 Ft331 526 Ft

Springy EMC HD matrac

171 763 Ft401 899 Ft

Deep Zone EMC HD matrac

198 329 Ft466 383 Ft

200×200-as matrac akció

217 363 Ft240 501 Ft

A memory matracok népszerűsége a mai napig töretlen, olyan kényelmet nyújtanak ugyanis, amire csak nagyon kevés ágybetét képes. Tested súlyára és hőmérsékletére reagálva a különleges memory hab felpuhul, és finoman körbeölel. Ennek köszönhetően nem alakulnak ki ízületi fájdalmakat okozó nyomáspontok, a természetes gerinchelyzet miatt a csigolyák tehermentesülnek, te pedig zavartalanul aludhatsz.

A memory matrac pontrugalmassága az egyik legjobb, így pároddal biztos nem zavarjátok egymást, ha időnként átfordultok éjszakánként.

Részletesebben egyébként itt beszéltem a memóriahabos matracokról:

Ez a kiváló nyomásmentesítő anyag tehát a kényelmet biztosítja  az alapvetően merevebb és keményebb alátámasztó rétegen (ez lehet valamilyen hab, táskarugózat vagy kókusz is).

A memory habréteg keménységétől, sűrűségétől, vastagságától és a  tartóhab minőségétől függ, mennyire lesz kényelmes a memóriahabos matrac. Soha nem értettem, miért forgalmaznak egyesek kimondottan kemény memória habot, mivel ezek lényege pont a puhaság és formakövetés.

Az anyagsűrűség nemcsak a memory matrac értékét határozza meg, hanem fontos tulajdonságait is. Nálunk az 50 kg/m3-es sűrűségű memory matracok a legelterjedtebbek, de egyes lakberendezési áruházak nem ódzkodnak a 30-as habtól (Nahát, itt kire gondolhat a kollégám? A Jyskre? – Gábor) sem, illetve a prémium kategória  85-95 kg/m3-es memory matracai is egyre több helyen elérhetők.

Túlzott leegyszerűsítés lenne, ha azt írnám, hogy a sűrűbb memory hab egyszerűen jobb. A memory hab előnyei és hátrányai egyaránt felerősödnek a nagy sűrűségű memory matracoknál. Kényelmesebbek, még kellemesebben ölelnek körbe, és tartósabbak is, viszont még inkább melegszenek, a memory matracokra jellemző „mocsár érzés” jobban érvényesül.

milyen matracot vegyek, matrac

A 4 cm vastag memory hab már optimális lehet.

Két tényezőtől függ, milyen vastag memory réteg az ideális. Egy kemény alátámasztó habon lévő átlagos sűrűségű (50 kg/m3) memory habnak 4-7 cm-es vastagság optimális a megfelelő formakövetéshez, ha a memory alatti támasztó réteg rugalmasés formakövető, akkor akár a 2-3 centi is elég lehet, a nagy sűrűségű haboknál pedig akár a 8-10 centi vastagok is megállják a helyüket.

Mikor ajánlom Neked és mikor nem a memory matracot?

Ha egyszerűen egy nagyon kényelmes (alapvetően lágyabb) matracot szeretnél, esetleg ízületi fájdalmaid vannak, sokat forgolódsz éjszaka, vagy reggel hát vagy derékfájdalmakkal ébredsz. Ágyhoz kötött betegeknél a memória matrac használatával előzhetők meg talán a leghatékonyabban a felfekvéses panaszok.

Menekülj viszont a memóriahabos matractól ha izzadós vagy (a tárgyilagosság kedvéért megjegyezném, csillagászati áron beszerezhetők kevésbé melegedő memory anyagok, pl memory gél), idegenkedsz a „süppedős érzéstől” (sokan vannak így ezzel!) vagy ha nem akarsz olyan matracot, mely akadályozhatja mozgásodat.

Memóriahabot helyettesítő matracaink

eNdura Comfy hybrid matrac

140 308 Ft299 326 Ft

XDura Classic HD matrac

158 624 Ft339 676 Ft

XDura Wave HD matrac

158 624 Ft370 001 Ft

EMC Classic HD matrac

160 584 Ft374 698 Ft

Springy EMC HD matrac

171 763 Ft401 899 Ft

Deep Zone EMC HD matrac

198 329 Ft466 383 Ft

200×200-as matrac akció

217 363 Ft240 501 Ft

Zónás matracok

Mint korábban említettem, az alvás során kemény alátámasztási pontok alakulhatnak ki, melyek egyrészt a gerincfájdalmakért felelősek, másrészt a vérkeringés hatékonyságán is csorbát ejthetnek. Testünknek az egyes pontjain más és más mértékű alátámasztásra van szüksége, testrészeink ugyanis eltérő súlyúak és formájúak.

Ezt a célt szolgálja a matracoknál az ergonómiai kialakítás, melynek köszönhetően ezek még precízebb formakövetést biztosítanak, és a gerincoszlopot még hatékonyabban tehermentesítik. A zónás matracok (az 5 és a 7 zóna a lejellemzőbb) keménysége változó a fej résztől a láb felé haladva, a váll részen jobban süppednek, kicsivel keményebb alátámasztást nyújtanak a deréknál.

milyen matracot vegyek

A habmatracoknál a matrac rétegeinek különféle vastagsága, illetve a profilozás; latex matracoknál a magot keresztülszövő csatornák átmérője és mennyisége, táskarugós matracoknál pedig a rugók száma, átmérője és vastagsága alakítja ki a zónákat.

Ha mélyebben érdekelnek a zónák, nézd meg ezt a videót!

Matrac keménység és testsúly

A legfontosabb – ahogy szakemberek is sokszor hangsúlyozzák – , hogy a keménység és alátámasztás nem ugyanazt jelenti! Kőkemény matracok senkinek sem javallottak!

Olyan keménységű matracot kell választanod, mely lehetővé teszi gerinced természetes alakjának alátámasztását.

Persze van összefüggés a matrac keménysége és testsúlyod között, a nagyobb súlyú (100-110+) embereknek valamivel nagyobb eséllyel felelhetnek meg a keményebb matracok is, a pehelysúlyúak pedig a lágyabbakon is elvannak.

Dr. Raymond Hall gerincorvos az 50 kiló alattiaknak puha vagy extra lágy, az 50-90 kiló közöttieknek félkemény, a 90 kiló felettieknek pedig kemény matracokat ajánl. (Szerintem téved, én 105 kiló vagyok és meghalnék egy kemény matracon :). Viccet félretéve: az amerikaiaknál teljesen mást jelent a kemény matrac. Ők nem arra a kazánlemezre gondolnak, amire itthon mondjuk, hogy kemény.  – Gábor)

Ettől függetlenül nem gondolom azt hogy ez, és az ehhez hasonló irányelvek mindenkire és minden esetben érvényesek lennének, annyi mindentől függ ugyanis, milyen keménységű matracon tudod kipihenni magad. Testalkatod (pl milyen széles a medence-csontod) , alvóhelyzeted is nagyban befolyásolja azt.

Ha normál testalkattal rendelkezel, a félkemény matracok támasztják majd alá gerincoszlopodat.

Hogy választhatod ki a számodra megfelelő keménységet?

Nem tehetsz mást, mint felkerekedsz, elmész a szaküzletbe és kipróbálod a kiszemelt matracokat, ezután tudod csak eldönteni, milyen keménységű lenne a legjobb döntés számodra.

Milyen vastag legyen a matrac?

Az optimális matracvastagság is több mindentől függ, minél „emberesebb” vagy, annál vastagabbat érdemes választanod, az ugyanis tovább húzza majd, illetve az sem mindegy, milyen ágyrácsot használsz, illetve a matrac alapanyagainak minősége és keménysége is meghatározó lehet.

milyen matracot vegyek

Normál súlyú felnőttek számára én minimum 17-18 centis matracot szoktam javasolni, ez már elegendő lehet, hogy testedet alátámassza, és ne érezd magad alatt az ágybordákat. A közepesen kemény, 18 cm vastag matrac alá nem szükséges rugalmas ágyrácsot helyezned, bőven jó lehet a merev ágyborda. Másrészt a vastagabb matrac tartósabb is valamivel a vékonykánál, hiszen több anyagot tartalmaz.

Amennyiben már rendelkezel rugalmas ágyráccsal, vagy csak egyszerűen ezt preferálod, akkor akár  12 cm vastag matracot is használhatsz, ugyanis a farugós ágyrács további formakövetést és kényelmet ad. A viszonylag vékony matracot viszont valószínűleg gyakrabban kell cserélned, mert gyorsabban elfáradhat az anyaga.

Matrac és alváspóz

Alvásszakemberek egyértelműen a háton illetve oldalt fekvést tartják egészségesnek, tehát ha teheted, te is próbáld meg így álomra hajtani fejedet. Természetesen mindkettőnek vannak azért hátrányai, de így is klasszisokkal jobbak, mint a hason alvás.

Ahogy nincs „üdvözítő” matrac alapanyag, úgy nincs ilyen alvási helyzet sem. Tehát az alváspózodhoz illő matracot és kiegészítőket kell használnod ahhoz, hogy jól kipihend magad (ez fordítva is igaz lehet, meglévő matracodhoz kell igazítani alvóhelyzeted).

A gerincednek a háton alvás lehet a legkényelmesebb, ugyanis ekkor érheti a legkevesebb terhelés, ekkor a legjobb a súlyeloszlás. Ráadásul a gyomorégés és reflux tünetei ebben a helyzetben is megelőzhetők (ehhez azonban a fejednek kicsit magasabban kell elhelyezkednie, mint a gyomornak).

Háton fekvéshez használhatsz félkemény de akár egy viszonylag keményebb matracot is (a beton kemény itt is kilőve!). Háton fekvésnél a térded alá tegyél lapos párnát, mely tehermentesíti a deréktáji csigolyákat, illetve olyan párnát a fejed alá, mely nem deformálja a nyakcsigolyákat.

Ugyanakkor hátrányai is vannak ennek az alvóhelyzetnek, nem véletlen, hogy a felmérések szerint csak az emberek 20-30%-a – a saját felméréseink mást mutatnak, de még nincs elég nagy statisztikai alapunk – alszik így. A légzési problémák, a horkolás és apnoé (légzéskimaradás) ugyanis a háton alvókat érinti a leginkább.

Az oldalt alvással is hatékonyan tehermentesítheted gerinced, természetes pozitúrában regenerálódhat.  Csak egy olyan félkemény matracot kell használnod, mely ideálisan engedi benyomódni vállad, csípőd és derekad, hiszen ekkor lesz csak egyenes gerinctartásod. Célszerű lapos párnát tenni a térdeid közé, hogy ne csússzanak el egymásról, ne keletkezzen feszültség a lumbális csigolyákban, és a keresztcsont szimmetriában maradjon.

milyen matracot vegyek, matrac

Kép forrása: http://www.ladylifehacks.com

Ebben a pózban megelőzheted a horkolást és légzéskimaradást is, de refluxos tüneteket esetén is előnyös lehet így aludnod. 50-60%-a az embereknek a tengerentúlon de hazánkban is ezt a pózt preferálja.

A hason alvás azért a legelőnytelenebb, mert szinte az egész gerincszakaszt túlzott terhelés alá helyezheti, a derék és nyakcsigolyákat pedig különösképpen, az emberek ezért is  10-20%-a alszik csak hason. Azért is problémás a hason fekvés, mert csak a fejedet elfordítva tudsz elaludni, aminek köszönhetően a nyakcsigolyák biztosan deformálódnak.

Ha nem tudsz máshogy elaludni, rakj egy vékony párnát a csípőd és a hasad alá. Hogy jót is mondjak, az alvási apnoé és horkolás hason alvással szüntethető meg.

Speciális gerincproblémák

Ízületi gyulladás, oldalirányú gerincferdülés és reuma esetén mindenképpen kerüld a csigolyáid feszülését okozó kemény matracokat.

Amennyiben csontízület-gyulladás kínoz, a magzatpóz (oldalt fekvés felhúzott lábakkal) és a félkemény matracok jelenthetnek gyógyírt. A gerinccsatorna-szűkület tüneteit szintén a fetális (magzati) alvópóz enyhítheti.

A nyáktömlő-gyulladás szintén félkemény matracot kíván, mely megakadályozza a nyomáspontok kialakulását. Aludj oldalt, lábaid között lapos párnával ha csípő fájdalmak keserítik meg életed.

milyen matracot vegyek, matrac

Kép forrása: thespinaldecompression.in

Bár alapvetően nem ajánlott a hason alvás, degeneratív, kopásos gerincbetegségeknél mégis ez lehet a megoldás. A csigolyaközi porckorongok tehermentesítése hason fekve, némileg kemény matracon valósítható meg. A has és csípő alá helyezz egy lapos párnát, hogy az ágyéki csigolyák nem nyomódjanak.

Ha paracentrális porckorongsérvben szenvedsz, szintén a hason alvás javallott, a foraminálisban pedig a magzati póz jelenthet kiutat a fájdalmakból.

Amit nem lehet kihagyni: a matracpróba

A jó matrac hosszú távon befektetés az egészségedbe, ezért szánj elegendő időt a számodra ideális matrac kiválasztására. Biztos kézzel, jól választani pedig csak a kipróbálással lehet.

Én nem vagyok híve a „menj el minden matracüzletbe, és próbáld ki mindegyik matracot” elvnek, a matracok jelentős része kis túlzással pepitában ugyanaz. Sőt, matracértékesítés közben azt tapasztaltam, minél többre fekszik rá a vásárlóm, annál inkább összezavarodik. Ha betérsz egy matrac szaküzletbe kb. 3 matrac fajtát érdemes kipróbálnod alapanyag és keménység szerint.

Mennyi ideig és hogyan kell próbálni?

Van olyan szakember, akik 10-15 percet mond. Ennyi is elég lehet de szerintem azért próbálj meg kicsivel azért több időt rászánni (volt olyan vásárlóm, aki kb 10 alkalommal volt benn az üzletben, és órákig  a matracon fekve olvasott, ez talán már egy kicsit túlzás 🙂

matrac és lány

Ne hagyd otthon kedvenc párnádat!

A matracot abban a pózban próbálgasd ahogy otthon aludni szoktál (ha forgolódsz, akkor mindenhogy). Vidd magaddal kedvenc párnádat, vagy kérj az eladótól egy ahhoz hasonlót. A bemutató matracok valószínűleg nem egy napja vannak kirakva a szaküzletben, ezért számíts arra, hogy a vadiúj matracod kicsomagolás után azért némileg keményebb lesz, az idő során majd hasonlóra puhul.

Ha nem kimondottan vastag a kiszemelt matrac (mondjuk 14-15 cm) akkor érdeklődd meg, hogy milyen ágyrács van alatta, mert lehet hogy rugalmas vagy éppen kemény ágybordádon neked másmilyen érzés lesz majd.

A matrac mellé járó szolgáltatások

Mint minden másnál, matracvásárlásnál is nagy figyelmet kell arra fordítani, milyen további támogatást, extrákat kapsz a forgalmazótól matracod mellé, ami megerősítheti hogy tényleg jól választottál.

Például a vákuumcsomagolt matracoknál (ezek úgy néznek ki, mint egy hatalmasra nőtt kapszula, főleg habmatracok) gyakran ingyenes kiszállítást is igénybe vehetsz, egyes forgalmazók elviszik a régi matracodat ha náluk vásárolsz, a szolgáltatások közül mégis a garancia, a cseregarancia és a pénzvisszafizetési garancia a legfontosabb.

A matracokhoz járó garancia alapvetően gyártási hibákra vonatkozik, az anyagfáradásra (és a kényelmességre)  nem. Tehát ha a matracodba fél év után már teknő lesz, az anyaghibára utal, vagyis garanciális, az hogy a 8 (a matracok reális élettartama 7-8 év!) éves matracod a derekadnál némileg puhább, arra a garancia nem fog vonatkozni.

Nem azt mondom ezzel, hogy vegyél 2 éves jótállással ellátott matracot, de a 10 évnél hosszabb garancia irreális. Még a legkomolyabb gyártók (pl Tempur) is akkor vállalnak garanciát a termékükre, ha abban minimum 2 cm mély látható gödör van, ez viszont nem fog előfordulni…

1-2 éjszaka után nem derül ki matracodról hogy ténylegesen rád szabták-e, erre legalább 1 hét kell (van aki szerint még több, hogy betörjön a matrac). Ha például évek óta egy kifeküdt matracon fekszel, és gerinced megszokta azt, akkor idő kell hogy új matracodat kényelmesnek érezd.

Vagyis a matrac választás egy kicsit mindig lutri…

Erre találták ki a csere-, illetve pénzvisszafizetési garanciát. A kettőt nem szabad összekeverned, előbbi azt jelenti, hogy a kényelmetlen matrac helyett másikat választhatsz az üzletben. Utóbbi pedig részbeni vagy teljes pénzvisszafizetést ígér. Ezt általában feltételekhez kötik (nem viheted vissza piszkosan, sérülten a matracot, ezért matracvédő lepedőt kell hozzá vásárolnod), ritkább esetben viszont akár feltétel nélkül is megkapod.

Hol vegyél matracot?

Matracot is érdemes szaküzletben vásárolni. Itt ugyanis szakszerű kiszolgálást kapsz, hozzáértő eladók segítenek az ideális matrac kiválasztásában. A szakboltban nemcsak addig foglalkoznak veled, amíg ki nem lépsz onnan, (feltételekkel vagy feltételek nélkül) plusz  szolgáltatásokat is kaphatsz matracodhoz (kiterjesztett garancia, csere vagy pénzvisszafizetési garancia). Ezekre egy lakberendezési áruházban nem nagyon számíthatsz…

Az online vásárlás nagyon kényelmes ugyan, de ilyenkor nincs lehetőséged a matrac próbára, tehát akkor vásárolj matracot neten keresztül, ha pénzvisszafizetési garanciát adnak hozzá.

Gomba módra szaporodnak tőlünk nyugatra azok a matracüzletek (Bear, 4sleep, Tuft&Needle, Casper, Emma, Eve) akik kifejlesztettek egy olyan univerzális keménységű matracot, ami mindenkinek jó lehet. Jellemzően feltételek nélküli, 30-101 napod pénzvisszafizetést adnak matracuk mellé.

Ha nem akarsz izgulni azon, hogy jó matracot ajánlanak-e neked, akkor pedig nézz be hozzánk a Matracman Shopba!

+ 1 tipp: Védd meg a befektetésed matracvédő lepedővel!

Matracod normális esetben 7-8 évig biztosítja egészséges és pihentető alvásodat. Gondoskodj róla, hogy idő előtt ne kopjon szét huzata, nem piszkolódjon, és ne váljon atkatemető belőle (az asztmás és allergiás panaszok többségéért az atkapiszokban található fehérje a felelős).

milyen matracot vegyek

A magas hőfokon mosható matracvédő jó szolgálatot tehet matracodnak.

A matracnak (és a matrachuzatnak) az élettartamát leghatékonyabban egy matracvédő lepedővel hosszabbíthatod meg. Ezek a szteppelt takaróhoz hasonló védőlepedők vastagabbak mint egy normál gumis lepedő, minimum 90 fokon moshatók (a poratkák 60 fok felett pusztulnak el) nagy gyakorisággal is, védik a matrachuzatot a sérülésektől, kopástól és az atkáktól!

+még 1 tipp: mikor kell új matracot venned?

Egyes tengerentúli szakemberek 5 évente ajánlják a matrac cseréjét (én is 5 évente ajánlom, pedig csak Dunántúli vagyok… bocs a szörnyű viccért – Gábor), néhányan úgy gondolják, hogy egy jó matrac akár 8-10 évig is használható, én azokkal értek egyet, akik szerint maximum 7-8 esztendeig érdemes használni egy ágybetétet, ezután nemcsak a tartását veszti el a matrac, hanem le is amortizálódik (ráadásul a higiéniai szempontokat is figyelembe kell venni).

De mikor érett meg a matracod a cserére?

Ha reggel ébredés után fáj a hátad vagy a derekad, ha kevesebb az energiád és ingerültebb vagy nap közben mint általában, ha gyakran forgolódsz éjjelente, matracod megérett a cserére (ráadásul változó alvási szokásaid is rákényszeríthetnek a váltásra). Ha szeretnéd ezeket inkább megelőzni, akkor legkésőbb 8 év után ejtsd meg a cserét.

Sikeres matracválasztást kívánunk!

További kérdéseid lennének a matracválasztással kapcsolatban? Írj nekem a molnar.miklos@matracman.hu-ra.

Matracainkat itt tekintheted meg:

Hideghab matracok (16)

Habrugós matracok (4)

Latex matracok (6)

Memóriahab matracok (helyett) (7)

Források:

 • www.webmd.com/sleep-disorders/features/how-to-pick-your-perfect-mattress#1
 • www.webmd.com/sleep-disorders/features/how-to-pick-your-perfect-mattress#2
 • www.webmd.com/sleep-disorders/features/how-to-pick-your-perfect-mattress#3
 • lifehacker.com/5862152/how-to-choose-the-right-mattress-so-you-sleep-peacefully-every-night
 • www.getrichslowly.org/blog/2009/07/17/how-to-buy-a-mattress/
 • www.getrichslowly.org/blog/2009/07/15/preparing-to-shop-for-a-new-mattress/
 • www.spine-health.com/blog/top-12-tips-buying-a-new-mattress
 • www.theguardian.com/lifeandstyle/2016/feb/01/softly-does-it-how-to-choose-the-perfect-mattress
 • sleepopolis.com/guides/how-to-choose-a-mattress/
 • www.goodhousekeeping.com/home-products/a25695/mattress-buying-guide/
 • www.huffingtonpost.com/2015/06/29/mattress-myths_n_7662014.html
 • www.pillo1.com/blog/tips-tricks/how-to-choose-the-right-mattress-and-the-right-firmness.html
 • sleepopolis-mattress-reviews.com/mattress-firmness-guide/
 • www.medicalnewstoday.com/releases/4678.php
 • www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14630439
 • www.amerisleep.ca/best-mattresses-for-back-pain
 • johnryanbydesign.co.uk/understanding-beds/pocket-springs/
 • www.eurofoam.hu/alvaskultura/hideghab/
 • www.sleeplikethedead.com/mattressreview-memory-foam.html
 • www.medicaldaily.com/sleeping-positions-stay-healthy-best-and-worst-ways-sleep-during-night-296714
 • www.spine-health.com/wellness/sleep/mattresses-and-sleep-positions-each-back-pain-diagnosis

15 említés a “Milyen matracot vegyek?” cikkben/cikkekben

 1. Nagyon hasznos cikk volt vagyis felvilágosítás! Mindenkinek a figyelmébe ajánlom aki nem tudja, hogy mi a megfelelő matrac .

 2. Petrovszki istvan szerint:

  Nagyon hasznos volt, végig olvastam, bár nem igazán jutottam előre. Ha lehetne választ kapni, akkor az volna a kérdésem-mi 90 kg körüliek vagyunk és 40 és éveinek végén vagyunk, sajnos komoly hátproblémával. Szeretnék tanácsot kérni melyik matrac lenne nekünk jó,leginkább oldalt fekszünk. Köszönöm a választ.

  1. Matracman - Hahn Gábor szerint:

   Kedves István!

   Én mindenképpen valami félkeményet ajánlanék. Olyat, ami zónázva van, esetleg valamilyen komfortréteg is van a tetején. A legidálisabb egy személyse próba lenne, mert nagyon nehéz távolról belőni, hogy ki mit tart kényelmesnek…

   Üdvözlettel,

   Hahn Gábor

   1. Magda szerint:

    Tehat, problemam…..oldalt fekvo vagyok, gerinc es vall fajassal ebredek, es melegem van allandoan. Melyiket ajanlja?

    1. Matracman - Hahn Gábor szerint:

     Kedves Magda!

     Érdemes lenne itt a tesztet kitölteni, ebből elég jól le tudjuk szűrni, hogy milyet érdemes keresni: https://matracman.hu/matrac-kerdoiv/

     Üdvözlettel,

     Hahn Gábor

 3. Janos szerint:

  Kedves Gabor!
  Nagyon jo volt a cikk!
  1, Viszont nem tudom, hogy mitol szamit a matrac kemenynek vagy felkemenynek? A surusegetol? Az 50kg/m3 tol mar kemeny? Egyebkent pl az Ikeas felkemeny az puha, a kemeny meg inkabb a felkemeny kategoria, hogy lattam. ..
  2. Fontos-e az agykeret? En Angliaban olyan zsakszeru agyon aludtam, ahol nem volt keret(csak alap) es szerintem az oldalra kinyomhatta a matracot(vagyis gyorsabban amorizalodott tole).

  1. Matracman - Hahn Gábor szerint:

   Kedves János!

   Köszönöm szépen a visszajelzést! A kemény és a félkemény egy elég nehéz fogalom, mert eddigi tapasztalatom szerint ez mindenkinek mást jelent. A habsűrűség sajnos nem mutatja meg egy hab keménységét, lehet bármilyen sűrűségből bármilyen keménységet csinálni. De ha tudjuk is egy hab keménységét, az akkor sem mutat feltétlenül irányt, mert a zónázás ezt bőven megváltoztathatja.

   Az Ikea esetében valóban így van, ez főleg onnan ered, hogy ők nem Magyarországra szabják a matracaikat – főleg lágyabb matracokat kedvelő országokból kerülnek ki a tervezőik.

   Az ágykeret nem elengedhetetlen – hacsak az adott matrac használati útmutatója mást nem mond. Szerintem egy jó matracnál ez nem fog gondot jelenteni. Erre inkább akkor érdemes figyelni, ha nem egy nagy, hanem két kis matracot tervezünk az ágyunkba, mert ebben az esetben szétcsúszhatnak a matracok.

   Üdvözlettel,

   Hahn Gábor

 4. Liza szerint:

  Kedves Gábor,

  Gumotex Diamond hideghab matracot vettünk, mert a kemény matracot szeretjük és az üzletben ezt javasolták. A helyszínen próbáltuk és kényelmes is volt, viszont itthon az első nap után én túl keménynek érzem, a páromnak viszont tetszik. Én 159 cm vagyok és 56kg, hason és oldalt alszom, a párom 186 cm és 105kg és oldalt alszik. A kérdésem az lenne, hogy ha pár nap múlva is keménynek érzem, akkor egy félkemény fedőmatrac segítene kényelmesebbé tenni?

  Köszönöm a segítséget

  1. Matracman - Hahn Gábor szerint:

   Kedves Liza!

   Igen, a fedőmatrac erre lett kitalálva, szerintem segíteni fog. 🙂

   Üdvözlettel,

   Hahn Gábor

 5. Alexandra szerint:

  Kedves Gábor!

  Nagyon jó, informatív cikk. Abban kérném a tanácsát, hogy derékfájdalmak esetén, rugalmas ágyrácshoz jó lehet- e egy 18 cm vastag Comfort Wool hideghab matrac (ebből a hideghab vastagsága 16 cm, sűrűsége 40kg/m3), vagy egy 14 cm vastag (ebből a hideghab 12 cm vastag, sűrűsége ugyanaz). Köszönöm.

  1. Matracman - Hahn Gábor szerint:

   Kedves Alexandra!

   A 14 centis matracot én eleve elvetném, mert nagyon vékony, ez inkább gyerekmatrac – a 16 centis magvastagság sem túl acélos, de sokat segít, ha tényleg 40-es a sűrűsége. Hacsak nincs nagyon jó rugalmas ágyrácsa (Olyan, ami legalább 70 százalékban alátámasztja a matracot.), akkor inkább vennék alá egy merevet. 🙂

   Üdvözlettel,

   Hahn Gábor

 6. Magdi szerint:

  Kedves Hahn Gábor!
  Érdeklődve olvastam, és hasznosnak találtam az összefoglalót! Ha megengedi, egy kérdésre sehol nem találok választ, bízom benne, hogy segítségemre tud lenni. Lehet-e 180×200-as méretű, egy felületű lamellás ágyra, 2db. 90×200-as táskarugós matracot tenni? Nem fog billegni?
  Előre is köszönöm válaszát!

  1. Matracman - Hahn Gábor szerint:

   Kedves Magdi!

   A lamellás az jelen esetben rugalmas ágyrácsot jelent, ugye? Elég ritka, hogy ilyen méretben rugalmas ágyrács legyen, csak azért kérdezem. Ha rugalmas, akkor könnyen megeshet, hogy zavaró lesz a mozgás továbbterjedése.

   Üdvözlettel,

   Hahn Gábor

 7. Kovács Zoltán szerint:

  Kedves Hahn Gábor!
  Régi 15 éves táskarugós matracomat ideje lecserélnem, hideghabos félkemény matracokat nézegettem, de akkora a választék, hogy nem tudom melyiket válasszam 200000Ft a keretem a matracra. Ezeket nézegettem:
  https://albakomfort.hu/webaruhaz/27/hideghab-matracok/1513/comfort-medium-hr-hideghab-matrac-20-cm-160-x-200-cm#termek
  (ezt ajánlottak, nem ismerem a céget)
  https://www.ikea.com/hu/hu/p/akrehamn-habszivacs-matrac-koezepesen-kemeny-feher-60481652/
  https://www.ikea.com/hu/hu/p/abygda-habszivacs-matrac-kemeny-feher-50481469/
  illetve egy Best Dream Siglo
  (erről jók a válemények, csak sok helyen keményként van feltüntetve, nem félkemény)
  Ön melyiket választaná?
  Előre is köszönöm.
  Üdvözlettel:
  Kovács Zoltán

  1. Matracman - Hahn Gábor szerint:

   Kedves Kovács Zoltán!

   Nálam a két IKEA kiesik, mert úgy látom, hogy hagyományos memóriahab van bennük, aminek a szellőzése nagyon gyenge. Az Albakomfort matracában nincs semmilyen zónázás – ha jól látom -, így azt csak akkor ajánlom, ha valaki a feszesebb matracokat kedveli. A Siglo matracon nem feküdtem egy ideje, de az emlékeimben egy nagyon kemény matrac képe él.

   Üdvözlettel,

   Hahn Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük