Matrac

Habrugós matrac – mire figyeljünk választáskor?

Habrugós matrac vásárlási útmutató

Tartalomjegyzék

Mi az a habrugós matrac?

Mint a neve is mutatja, a habrugós matrac egy olyan ágybetét, melynek belső magját részben vagy teljesen habanyagból készült rugók alkotják, legtöbbször valamiféle hideghabból (jó ha tudod, ha az ecocell vagy eliocell kifejezést hallod, hideghabról van szó) készül a rugózat, de ritkább esetben memory habbal is találkozhatunk. A rugókat pedig tetszőlegesen kombinálhatják a gyártók acélrugókkal esetleg tömör habrétegekkel.

Nézd meg a habrugós matracokról szóló videónkat!

A táskarugós matracokkal szokták sokszor párhuzamba vonni (hiszen rugó-rugó), de a habmatracokkal is össze lehet őket persze hasonlítani. Azt is mondják, a habrugós matrac egyesíti a rugós és habmatracok előnyeit. Ebben is sok igazság van.

Milyen habanyagból készülhetnek a rugók?

Mielőtt az előnyöket ecsetelném, ki kell térnem arra, milyen habokból is készítik a rugózatot. Többek között ugyanis nagyban ettől  függenek a habrugós matrac előnyös tulajdonságai.

Tehát nem egyszerűen arról van szó, hogy akármilyen habanyagból lehet rugókat vágni, és máris kapunk egy kitűnő habrugós matracot. Mint fentebb említettem, általában hideghabból gyártják a habrugózatot.

De mi is az a hideghab?

Gyártástechnológiája miatt nevezik a – poliolból és izocianátból készülő – poliuretánt hideghabnak, tömörsége, rugalmassága és príma szellőzése különbözteti meg a habszivacstól (ami tulajdonképpen poliéter hab). A kettő tehát nem keverendő össze egymással!

A hideghabok csúcsát jelenleg a HR és HD komforthabok jelentik. A nagy rugalmasságú (HR, High Resiliency) hideghab ruganyosabb, nagyobb komfortot ad és nyitott cellaszerkezete miatt jobban átszellőzik, mint a hagyományos hideghabok.

habrugós HR, HD hideghab matrac

A nagy rugalmas hideghabok szinte minden esetben nagy sűrűségű (HD, High Density) habok is egyben, aminek köszönhetően a matrac ellenállóbb a puhulással szemben, vagyis hosszabb lehet a hasznos élettartama (egy matrac esetében ez átlagosan 7-8 év). A minimum 40 kg/m3-es sűrűségű habokat tekintjük nagy sűrűségű (HD) hideghaboknak.

A leírtakból kitűnik, hogy a nem rugós, hanem tömör HR és HD (legtöbbször ergonómiai zónákat is tartalmazó) komforthabok már önmagukban is nagyon kényelmesek, kiemelkedően rugalmasak és tartósak.

Az i-re a pontot ugyanakkor az ezekből a habokból készült habrugós matrac teszi fel. Véleményünk szerint jelenleg a HR és HD habok a legpraktikusabb habrugós matrac alapanyagok. A legtöbb gyártó HR hideghabból készíti habrugós matracait illetve egy cég memory habból.


Hogyan választhatsz tökéletes matracot magadnak? Kattints ide és olvasd el matracválasztási tanácsainkat!


A habrugós matrac előnyei

Rugalmasság

Az extra jó rugózás természetesen (főként) a rugós matracok sajátossága  (a latex is ilyen egyébként). A habból vágott rugózat szinte ugyanolyan kellemesen ruganyos mint az acélrugózat, ráadásul a legjobb habrugós matracok nagy rugalmas HR hideghabból készülnek, mely tovább növeli a matrac rugalmasságát.

A kellően rugalmas matrac már önmagában nagyobb kényelmet nyújt, mint a merev felületű ágybetétek, az átfordulás is sokkalta könnyebb egy ruganyos matracon illetve a formatartás szempontjából is jobban muzsikál.

Formakövetés/kényelem

Alapvető elvárás egy gerinckímélő matraccal szemben, hogy pontosan igazodjon a gerinc természetes hajlataihoz, így tehermentesítheti csak a gerinc csigolyáit, porckorongjait és az izmokat. A jó matrac tehát pontosan igazodik testünkhöz, és nem annak kell a matrachoz.

Habrugós matrac

A habrugós matracok jelenleg a legkényelmesebb és legjobb formakövetéssel rendelkező matracok közé tartoznak. Még a zónás kialakítású hideghab matracoknál is hatékonyabban képesek felvenni a  pihenő test formáját, köszönhetően a minden irányban, egymástól különállóan mozgó habrugócskáknak. A habrugós matrac kényelmessége a kialakítástól és alapanyagoktól nagyban függ természetesen. Keményebb ágybetét ugyanúgy készíthető belőle (bár nem sok értelme van), mint lágyabb.

Pontrugalmasság

A másik nagyon fontos szempont a komfortosság mellett az ágymatrac pontrugalmassága, mely a nyugodt és pihentető alvás számára nélkülözhetetlen. Ez annyit jelent, hogy a matrac csak ott nyomódik be ahol terhelés éri, így ha ráhuppanunk az ágyra lefekvés előtt, párunk abból semmit nem érez meg. Minél inkább korlátozódik a terhelt területre a benyomódás, annál jobb a matrac pontrugalmassága.


Megbízható, finoman körbeölelő és hosszabb távon is formatartó habrugós matracon szeretnél pihenni? Látogass meg minket (1136, Hegedűs Gyula u. 38.) és találd meg álmaid habrugós matracát! Addig is nézd meg, mit írtak rólunk vásárlóink:


Mára már szerencsére a legtöbb matrac olyan alapanyagból készül és olyan kialakítású, hogy megfelel a pontrugalmasság alapvető kritériumának. Az egymástól függetlenül mozgó habrugók garantálják, hogy habrugós matrac felületén nincs mozgásátvitel, így az valóban regeneráló pihenést tesz lehetővé.

Szellőzés

Sokszor felmerül kérdésként, miért olyan fontos a matrac szellőző képessége. Egész egyszerűen azért, mert az ideális alvásklímát csak az ideálisan átszellőző matrac képes a megújulni vágyó test számára megteremteni. A nem túl meleg, száraz klímában tudunk ugyanis a legkönnyebben elaludni és alvásunk minőségét is ez befolyásolja pozitív irányban.

habrugós matrac szellőzés

A habrugós matrac belseje kiválóan átszellőzik.

Mivel a habrugós matrac belső magja nem tömör habból készül, hanem különféle nagyságú és különféle formára vágott habrugók alkotják, a levegő könnyedén ventilál a belsejében. Így a habrugós matrac nemcsak a tömör habmatracoknál teljesít jobban átszellőzés tekintetében, hanem más matracokkal összehasonlítva is az egyik legjobban szellőző matracnak számít.

Élettartam

A habrugós matrac esetében a rugók alapanyaga határozza meg, mennyire lesz ellenálló a matrac a puhulással vagy kifekvéssel (gödrösödéssel) szemben (a matrac kialakításától függően szerepe lehet ebben persze a habrugók mellett felhasznált más alapanyagoknak illetve a matrac vastagságának is).

Az igazán tartós (ne felejtsd el, egy időtálló matrac hasznos élettartama nagyjából 7-8 év!) habrugós matrac ismérve, hogy nagy rugalmasságú (HR) és nagy sűrűségű (HD) hideghabból készül. A ruganyosság mellett tehát a habanyag tömegsűrűsége (kg/m3) mutatja meg, milyen gyorsan puhul majd fel alattad habrugós matracod (kisebb részben ugyan, de fontos lehet még a hab szakítószilárdsága is). Magyarországon a hideghab anyagok sűrűsége átlagban 30 kg/m3, nagy sűrűségű komforthabról pedig minimum 40 kg/m3-es habnál beszélhetünk.

Variálhatóság

Az egyik legnagyobb fegyvertény a habrugós matrac mellett, hogy szinte bármilyenre elkészíthető. A habrugós matrac belsejét ugyanis nemcsak habrugók alkothatják, ennek megfelelően a gyártók a többi felhasznált réteg és anyag segítségével „játszhatnak” például a keménységgel , rugalmassággal stb.

A habrugós matrac például tartalmazhat más habrétegeket a rugók alatt és/vagy felett, esetleg acélrugókkal is kombinálhatják. Ugyanígy, a habrugók akár több sorban is elhelyezkednek egymáson illetve van olyan habrugós matrac is, melynek magja csak és kizárólag habrugókból  áll, melyek emiatt jellemzően nagyobb méretűek és kisebb számúak.

Zónás habrugós matrac

Ilyen egy habrugós zónás matrac.

A habrugókat a CNC vágógépek ráadásul bármilyen formára elkészíthetik, ezzel is befolyásolva a matrac komfortját és más tulajdonságait. A habrugók kialakítása egy matracon belül ráadásul eltérő is lehet, az így létrejövő ergonómiai zónák a testnek még nagyobb kényelmet és pontosabb formakövetést adnak.

Habrugós matrac vs táskarugós matrac 

Bár a zsákrugós matracnál is könnyen változtatható a keménység és ruganyosság (amennyiben például vastag komfortréteget pakolunk a rugózatra) a rugó sűrűségtől (rugószámtól), rugós vastagságtól és a kényelmi réteg (topper) anyagától és vastagságától függően, mégis elmarad a habból készült rugós matracoktól variálhatóság szempontjából.

A fő különbség talán a komfortérzetben van a táskarugós és habrugós matrac között. Az acélrugó az acélrugó, magyarán szólva a rugó mindenképp feszesebb, keményebb érzetet ad, még akkor is ha viszonylag vékony (lágyabb) rugózattal dolgozunk (1,5-1,7 mm). Persze meg lehet pakolni extra vastag kényelmi réteggel a rugózatot, hogy ne legyen olyan feszes, csak akkor éppen a rugalmasság vész el.

A habrugókkal viszont alapvetően lágyabb hatást lehet elérni a táskarugózattal szemben, a túlzott süppedést pedig a habrugók mellett alkalmazott tömör habbal (vagy más anyaggal) lehet megakadályozni, vagyis a ruganyosság megtartása mellett kiküszöbölhetők vele az acélrugós matracok hátrányait (a túlzott feszesség vagy éppen a nyikorgás).

Mire kell figyelned habrugós matrac választáskor?

Az, hogy kinek milyen matrac ideális nagy részben személyes preferenciák függvénye. A személyre szabottan Neked optimális habrugós matracot úgy választhatod ki, ha ellátogatsz a szaküzletbe és kipróbálod a kiszemelt matracot.

A megszokott alvópózban legalább 15 percig próbáld a habrugós ágybetétet, ekkor tudod majd be lőni például, milyen keménység való neked. Felméréseink szerint egyébként az emberek jelentős része oldalt fekve is alszik (ez egyértelműen kiderül ebből az alvásfelmérésünkből is), ehhez pedig olyan félkemény ágybetétre van szükség, mely képes tehermentesíteni a csigolyákat és a gerincoszlop többi „alkatrészét”. Nem véletlen, hogy már gerincszakorvosok is publikálták kutatási eredményeiket a 2000-es évek elején, melyek szerint a félkemény matracokkal enyhíthetőek a derék és hátfájdalmak.

De mit is érdemes majd még  átgondolnod vásárláskor?

A habrugós matrac alapanyaga és annak tulajdonságai határozzák meg, mennyire lesz komfortos és strapabíró az. Ezért erre különösen nagy figyelmet kell fordítanod.

Szerintünk a legpraktikusabb habrugós matrac alapanyag a nagy rugalmasságú (HR), nagy sűrűségű (HD) hideghab. Ez kellemesen ruganyos, kiválóan alkalmazkodik a gerincoszlop természetes hajlataihoz, nagyon kényelmes és hosszú ideig bírja a gyűrődést. Emellé tehát nyugodtan leteheted a voksod.

Az hogy a kialakítás milyen – csak habrugókból áll, esetleg más anyagokkal kombinálják a rugókat – másodlagos illetve szintén a személyes adottságok és alvási szokások mutatják meg, milyenre érdemes beruháznod.

Olyan matrac szaküzletben a legszerencsésebb megvásárolni habrugós matracodat, ahol pontosan meg tudják mondani, milyen anyagból készültek a habrugók. A rugalmasság mellett ugyanolyan fontos a sűrűség. Ne feledd, a legjobbakat minimum 40 kg/m3-es sűrűségű (HD) hideghabból készítik.

Az pedig természetesen pluszpont, ha visszaviheted a matracot, amennyiben az mégsem lenne számodra kényelmes. Ez a gyakorlatban csere vagy pénzvisszafizetési garaciát jelent, melyek közül ez utóbbi a kényelmesebb megoldás.

Sikeres habrugós matrac választást kívánok Neked! 🙂

Kérdésed maradt? Írj nekem a molnar.miklos@matracman.hu-ra és gyorsan válaszolok Neked.

Nézd meg a Matracman Shop habrugós matracait: