Alvás

Vajdasági magyarok alvásfelmérése (2019)

Magyarország városainak egy jó részét – néhány osztrák város mellett -már felmértük az elmúlt években. Ezúttal azonban új helyszínre merészkedtünk – a Vajdaságba. A múlt héten útjára indított kérdőívünkre 3385 válasz érkezett. A területen élő magyarok lelkesedésben minden eddigi felmérésünk kitöltőit felülmúlták – köszönjük szépen!

Az eredmények nagyjából az eddigi átlagot tükrözik. A többség kialvatlan, már reggel is fáradt, nem is fordít elég időt az alvásra, nem kezeli helyén az alvás fontosságát és a mindennapi éltben betöltött – fontos – szerepét. Nézzük meg egy kicsit mélyebben az eredményeket és egyből láthatóvá válik, hogy mire gondolok.

Így alszanak a Vajdaságban élő magyarok

Infografika-vajdasag-magyar-alvasfelmeres

Részletes adatok

Már az is sokatmondó, hogy a kitöltők majdnem negyede (22,8%) forgolódik éjszaka, míg 61 százaléka a reggeli ébredés után is fáradtnak vallja magát – képzeljük el az arányokat a nap végére. Azonban ezek a számok nem véletlenül születnek. Nem arról van szó, hogy álmosak vagyunk és bemondjuk, hogy fáradtnak érezzük magunkat.

Sokkal inkább arról, hogy szinte minden létező hibát elkövetünk saját pihenésünkkel szemben. Rossz szokások rabjai vagyunk. Nem elég, hogy nem szánunk elég időt az alvásra – hiszen ideális esetben nagyjából 7-9 órát kéne aludni minden nap -, mégis a vajdaságiak fele nem engedélyez magának 7 óra alvást sem.

Rossz a felkészülés

A kevés alvás mellet tovább súlyosbodik a helyzetet azzal, ahogy a többség felkészül a lefekvésre. Televíziót néz, számítógépezik, telefont nyomkod. A készülékekből érkező kék fény pedig azt az üzenetet küldi az agynak – felborítva a melatonin előállítását a szervezetben -, hogy “hahó, nem kell aludni, még világos van!”. Erről a témáról részletesebb írtunk ebben a cikkünkben: Miért ne tévézzünk elalvás előtt?

Persze a telefont is nyugodtan száműzhetnénk magunk mellől. Nem csak a kék fény miatt, de azért is mert károsíthatja a látásunkat az éjszakai telefonozás. Továbbá, ha nem némítjuk le megfelelően, akkor a csipogással, rezgéssel könnyedén felébreszthet és megszakíthatja alvásciklusunkat is.

A technikai eszközökön való függés nem csak a fiatalok sajátja, nem ők húzzák le a felmérés eredményeit – a kitöltők átlagéletkora 41 év volt -, hanem az összes korosztályt érinti.

Nincsenek nagy különbségek

Egyébként a Vajdaságban található települések között nincs nagy különbség a felmérés eredményeit tekintve. Az alábbi ábra a Vajdaság átlagát és a három legtöbb kitöltővel rendelkező település látható. Jól látszik, hogy néhány százalékon belül vannak az értékek.

délvidéki alvásfelmérés 2019

Talán az egyetlen nagyobb kilengést az alvásra fordított órák átlagában találhatjuk meg. Pozitív irányban Topolya lóg ki 6,81 órás átlaggal – persze még ez is a minimális 7 órás átlag alatt van, negatív irányban pedig Csantavér lakói mutatnak erősebb kilengést a maguk 6,3 órás pihenésre szánt idejükkel.

Átlagos alvásidők a Vajdaságban

Persze elsőre nem tűnik tragikusnak a dolog, sőt sokan el is intézhetnék azzal, hogy szorgos emberekről van szó, akik nem lustálkodással töltik az időt. Ennél nagyobbat viszont nem is tévedhetnénk.

A kevés alvás mellé fáradtság, fáradtság mellé pedig mind fizikálisan, mind mentálisan egészségtelen személyek párosulnak. A fáradt ember könnyebben betegszik meg, lassabban épül fel, de ami talán még ennél is rosszabb az a szellemi teljesítőképesség visszazuhanása és a hangulat romlása.

A kialvatlan emberek nem tudnak koncentrálni, nem képesek a munkájukra összpontosítani. Hogy egy gyakorlati példát hozzak, az autóvezetés közben olyan reakciókészséget mutatnak, mint egy ittas sofőr. Az Új-Dél-Wales-i Egyetem és az Új-Zélandi Foglalkozásegészségügyi Intézet kísérlete alapján 17-19 óra alvás nélkül eltöltött idő 0,5 ezrelékes véralkohol szintnek megfelelően befolyásolja a vezetési képességeket. Ez egy felnőtt férfi esetében két korsó sörnek felel meg. (Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1739867/)

Vajdasági alvásfelmérés - ki mennyit alszik

Ennél a pontnál érdemes megállni és számolni. 17 óra ébrenlét azt jelenti, hogy 7 óránál több nem jut az alvásra. A Vajdaságban pedig minden második ember 7 óránál kevesebbet alszik! Olyan, mintha két sörrel a fejében autókázna a régió fele – minden egyes nap, reggeltől estig.

A kialvatlanság a nyilvánvaló veszélyek mellett további negatív hatással van a hangulatunkra is. A fáradt ember nyugtalanabb, depresszívebb, hamarabb elveszíti vérmérsékletét. Nem csak a kedvünk lesz rosszabb, de kihatással vagyunk a körülöttünk élőkre is…

kiskorú gyermekek száma és alvással töltött idő Vajdaság

A kialvatlanság veszélye – mint mindenhol máshol – a Vajdaságban élő magyarok között is sokkal nagyobb azok között, akik kiskorú gyermeket nevelnek. A háromgyermekes családok esetében naponta fél óra alvással kevesebb jut a szülőknek a gyermektelenekhez képest.

Ez gyakorlatilag sokkal nagyobb csapás a kipihentségre, hiszen a gyermeknevelés egyébként is stresszesebb – főleg kissebb gyermekeknél. Amikor ez a stressz kialvatlansággal párosul, az csak ront a helyzeten.

Felmérés eredmény alvási szokás szerint

Tovább súlyosbítja a helyzetet, ha valaki a gyermekével együtt tölti el az éjszakákat. Ilyenkor még könnyeben zavarják meg egymás alvását a gyermekek és a felnőttek.

Minden mást fontosabbnak tartunk az alvásnál

A kevés alvásra fordított időn nehéz segíteni, hiszen míg magától értetődőnek vesszük, hogy a helyes táplálkozás és a rendszeres testmozgás fontos, addig az alvás jelentősége fel sem merül.

Fontosabbnak érezzük egy film megnézést, egy kis plusz munkát, a takarítást vagy bármi mást, mint, hogy időben lefeküdjünk. Ez részben természetes, hiszen az emberek állandó időhiánnyal küzdenek. Sőt a kapcsolatban vagy házasságban élőknek sokszor csak este jut idejük egymásra. Ez jól kiolvasható abból, hogy mikor megy el lefeküdni a többség.

Vajdaságban élő magyarok lefekvési ideje

Pedig, ha már fél, esetleg egy órával többet aludna mindenki, akkor sokkal jobb reggelekre ébrednének. Egy boldogabb, egészségesebb, kiegyensúlyozottabb társadalom lenne a jutalma…

Tippek, hogy jobban aludhassunk

Az alábbiakban összeszedtünk néhány egyszerű tippet, aminek a segítségével jobban aludhatunk:

  • Az alvást megelőző fél órában próbáljuk elengedni az elektronikus eszközöket! Ne nézzünk tévét, tegyünk le a telefonunkat. Olvassunk inkább!
  • Szánjunk elég időt a pihenésre! Ideális esetben naponta 7 és 9 óra közötti alvásidőre lenne szükségünk. Ne spóroljunk rajta!
  • A délutáni óráktól kezdve kerüljük a kávét és az egyéb energiaitalokat. Hiába telnek el órák a fogyasztás és a lefekvés között, nehezíteni fogja az elalvást.
  • Este étkezzünk könnyedebben.
  • Kerüljük az alkoholfogyasztást. Lehet, hogy úgy érezzük, hogy könnyebb elaludni, ha iszunk, de az alvásunk minősége sokkal gyengébb lesz.
  • Ha lefekszünk napközben, akkor se aludjunk fél óránál többet, mert bezavarhat bioritmusunkba.
  • Aludjunk sötétben – úgy értem teljes sötétségben.
  • Próbáljuk rendszert vinni a mindennapokba. A lefekvés és a felkelés lehetőleg legyen mindig azonos időpontban.

Még egyszer köszönöm a segítséget mindenkinek, aki kitöltötte a kérdőívet. Osszátok meg a cikket, hogy minél több emberhez eljusson!

Amennyiben bármilyen kérdés merülne fel a cikkel kapcsolatban, kérlek írj a hahn.gabor(kukac)matracman.hu címre.

A cikk tartalmát (mind az írást, mind pedig a felhasznált grafikákat) a szerzői jogi törvények védik. E jogok tulajdonosa hozzájárul ahhoz, hogy a cikk bármely elemét szabadon felhasználják, a következő feltétellel: amennyiben egy élő link mutat a cikkre, vagy a blog főoldalára (matracman.hu). Köszönjük!