Alvás

Miért egészségtelen alvás előtt és közben TV-t nézni.

TV nézés alvás előtt és alvás közben

Előre megjegyezzük a trollkodás elkerülése végett: tudjuk, hogy alvás közben nem lehet tévét nézni. De ha már szőrszálat hasogatunk, akkor meg kell jegyeznünk, hogy hallgatni igen.

Azt gondolná az ember, hogy nincs semmi gond azzal, hogy lefekvés előtt nézünk egy kis tévét. Levezetjük a napi stresszt, kikapcsoljuk az agyunkat és megyünk aludni. Sajnos ez nem igaz. A tudomány makacs dolog és pontosan megmutatja, hogy a TV nézés elalvás előtt kimondottan káros a pihenésre. Ha pedig alvás mellett is megy a televízió, akkor még nagyobb kárt teszünk magunkban…

TV nézés alvás előtt

Ránézni is fáj, nem hogy aludni mellette. Kép forrása: news.at

Mit mondanak az orvosok a lefekvés előtti tévézésről?

A TV-nek van egy erős agyat stimuláló hatása, ráadásul a melatonin hormon termelésére is hatással van és ez a hormon fontos szerepet játszik a pihentető alvás elérésben.

A napi huszonnégy órás ritmusunkat a TV, a számítógépek vagy a telefonok kék fénye könnyedén megzavarja, így ezek a készülékek jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy másnap kevésbé legyünk kipihentek.

Az orvosok szerint, a legnagyobb veszélynek a gyerekek vannak kitéve. Hiszen lassan már minden gyereknek a szobájában saját TV van, ami miatt nehezen  kontrolálható a TV bambulásával töltött órák száma. Pedig pont a gyerekeknek van legnagyobb szüksége a nyugodt alvásra, hiszen alvás közben agyunk nem csak pihen, hanem számos folyamat játszódik le benne – például ilyenkor termelődik a növekedési hormon is.

Gyerekek esetében érdemes már egy órával a lefekvést megelőzően kikapcsolni a tévét és olvasásra ösztönözni őket – vagy olvasni nekik. Mert hiába veszed meg a legjobb matracot a srácoknak, ha nem tanítod meg őket jól aludni…

gyerek tévét néz alvás előtt

Nem jó, ha tévét néznek alvás előtt… Kép forrása: rundschau-online.de

A serdülőknél sem javasolt sok időt tölteni a TV előtt, hiszen ebben a korban magas az alvásigényünk. Emellett rontja az iskolai teljesítményét, növeli az elhízás esélyét és persze tartalomtól függően, akár rémálmokat is okozhat.

Ne nézz tévét lefekvés előtt!

A legfontosabb, hogy alvás előtt egy órával már ne nézz TV-t. Ha viszont mégis nézel, akkor azt javasoljuk, hogy inkább nyugtató természetfilmet nézzél. Az agresszív filmek csak megnehezítik az elalvást, hiszen sokszor az ilyen filmeket az ember úgy éli meg, mintha valóságos lenne. Könnyen megeshet például, hogy egy keményebb horror után álmodban a filmben vagy a filmhez hasonló helyzetben találod magad. Nem túl nagy móka az Alien éppen aktuális részében szerepelni – főleg, ha nem tudod, hogy álmodsz.

A németeknél például az orvosok javasolják, hogy aki egyedül, magányosan él, és ha úgy érzi, hogy a TV megnyugtatja, akkor inkább kapcsolják be – bár ha egy kicsit megerőltették volna magukat, akkor eljuthattak volna oda is, hogy hallgass inkább rádiót… Tehát ha filmet választasz, annak ellenére, hogy már nem kellene bekapcsolnod a TV-t, akkor válasz valami nyugodtat, ami nem tereli el a figyelmedet az alvásról.

Például a modern televízióknál már integrálható youtube, ahol rengeteg nyugtató természetfilm vagy zene közül választhatsz. Ha ezeket elindítjuk akkor akár segíthet is az elalvásban. Akár segíthet is, de most őszintén: te sem halnál bele, ha inkább könyvet vennél ám a kezedbe, ugye? Okosabb lennél, jobban aludnál, stb…

TV mellett aludhatok?

Nem. Most őszintén, már a kérdés is hülyeség, hiszen, ha alvás előtt nem jó tévézni, akkor minden bizonnyal alvás közben sem egészséges a televíziót bekapcsolva hagyni…

TV mellett aludni nem jó

Nem jó elaludni a tévé előtt… Kép forrása: motherboard.vise.com

Maga a zajjal való alvás igényének az oka a rossz nevelés is lehet, hiszen aki úgy nő fel, hogy a háttérbe mindig megy a TV, annak később nehezebb lesz lszokni erről a rossz szokásról. Nem beszélve arról, hogy az ilyen emberekkel nehezebb is együtt élni, hiszen akit zavar a háttérben lévő zaj, az nem tud zavartalanul aludni párja mellet, ami későbbiekben kihatással lehet a párkapcsolatra is.

Két nagy baj van azzal, ha megy a tévé alvás közben. Az egyik a zajok. Megpróbálom egy egyszerű példán keresztül érzékeltetni, mi a probléma. Volt már olyan, hogy álmodban csöngettek, aztán hirtelen arra ébredtél fel, hogy a valóságban is csöngetnek? Bármilyen meglepő, alvás közben is tudod érzékelni a külvilágot. A TV hangjára könnyen felébredhetsz – sőt, lehet, hogy másnap nem is emlékszel rá. Ha pedig megszakítod az alvást, amikor nem kéne, akkor bizony reggel fáradtabb leszel.

Ráadásul nem elég, hogy a zajra felébredsz, ha kinyitod a szemed, akkor kapsz bele még egy kis kék fényt is… Nagyon lebutítva azt mondhatjuk, hogy a retinádon keresztül bejut az agyadba az üzenet, hogy halló, itt nem kell ám aludni, hiszen világos van! Közben pedig hajnal 3 óra van, csak te inkább tévé mellett alszol… Bumm! Dupla sokk! Esetleg ha még fizetnél valakinek, hogy ilyenkor öntsön arcon egy pohár hideg vízzel, akkor tudnád rontani a helyzetet.

Sokan azt mondják, hogy abban az esetben, ha valaki depressziós vagy egyedül van és szüksége van a zajra, kapcsoljon be egy nyugodt műsort, filmet – és vele a kikapcsolás időzítőt – ha már muszáj tévézni. De én igazából azt ajánlom, hogy próbálj leszokni erről a rossz szokásodról.

Sőt, inkább próbálj keresni valami olyan hangot, amit egész este hallgathatsz és megnyugtat. Például tölts le a telefonodra végtelenített esőt, vagy ha ez nem jön be, akkor próbálkozz a több tucat program egyikével, ami a nyugodt alvásodat szolgálja és le tudod tölteni a telefonodra – akár ingyen is.

Tehát nincs kifogás, TV kikapcs és sipirc aludni!

Ha tetszett a cikk, akkor kérlek oszd meg Facebookon is. Köszönöm!

Források:

  • Józan paraszti ész.
  • https://www.welt.de/print/wams/lifestyle/article137463140/Warum-nicht-beim-Fernsehen-einschlafen.html
  • http://ichbinarzt.de/schlafen-nach-plan-die-dos-und-donts-der-nachtruhe/
  • https://www.kindergesundheit-info.de/themen/schlafen/alltagstipps/schlafprobleme/schlafstoerer-vermeiden/
  • http://www.betten.de/magazin/schlafen/schlaf/irrtuemer-ueber-den-schlaf.html

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük