Fenntarthatósági program

Mielőtt elindítottuk volna saját üzletünket, leültünk és átbeszéltük, hogy hogyan figyelhetnénk oda jobba környezetünkre.

Ebben a kérdésben ketté kell bontanunk a fenntarthatóságot, mint témát. Egyrészt van egy szakmai része, mely arra vonatkozik, hogy hogyan tervezzük meg termékeinket – milyen anyagokat használunk, hogyan minimalizáljuk a környezeti hatást.

Másrészt ott vannak azok a mindennapi dolgok, melyekkel minden ember szembe találkozik az élete folyamán.

Nézz bele, hogy mit teszünk, hogy matracod minél kevesebb negatív hatást gyakoroljon a környezetedre – és nézz bele, hogy hogyan kezeljük a mindennapjainkat – hátha neked is adunk egy jó ötletet, amit beemelhetsz az életedbe.

Szakmai felelősségvállalás környezetünkért

6 olyan lépést vezettünk be, amellyel csökkenthetjük az általunk okozott környezeti terhelést:

Maximalizáltuk matracaink vastagságát

Egy matracnak nem kell 40 centisnek lennie, hogy jól aludj rajta. Ahogyan nem csak háromezer köbcentis motorral ellátott autóval lehet közlekedni, úgy a matracok esetében sem kell elszállni.

Valójában egy bizonyos szint felett egyáltalán nem számít a matrac vastagsága. Ezt a szintet mi 20 centiméterben határoztuk meg. Ennél nagyobb vastagságot szerintünk ritkán lehet megmagyarázni ésszerű érveléssel.

Persze vannak olyan matracok, ahol a sztorihoz jár a vastagság, de meggyőződésünk, hogy pazarló luxus csak azért növelni egy matrac vastagságát, hogy azzal könnyebb legyen eladni.

Minimalizáltuk a műanyagszemetet a matracok huzatában

Amikor egy matrac huzatáról azt írják, hogy 100 százalék Tencelből, vagy egyéb természetes anyagból áll, az a legritkább esetben igaz.

Az igazság ugyanis az, hogy ez maximum akkor lenne igaz, hogy ha nem vennénk figyelembe a huzat töltőanyagát, ami úgynevezett vlies – műszál – anyagból készül.

Bizonyos matracoknál a huzat vatagsága elérheti akár a 2 centimétert is és nem azért, mert minden jóval telerakják, hanem azért, mert ez a vattaszerű anyag olcsó, így könnyen lehet vele optikailag javítani egy matrac vastagságát.

Nem mindegy, hogy egy 20 centiméteres matrac 20 centi habból áll, egy vékony, spéci huzattal, vagy 16 centiméter habból és 4 centi vattából. De ez inkább szakmai, mint környezetvédelmi kérdés.

Mégis, ez a szakmai döntés azt eredményezte, hogy éves szinten minimum 4-5 tonnával kevesebb műanyag vattát szórunk a környezetünkbe.

Kidobtuk a felesleges csomagolást.

Egy vákuumcsomagolt matracot két módon lehet becsomagolni. Az egyik módszer az, hogy amikor vákuum csomagoljak, akkor egy műanyagfóliába tekerik… és kész is van.

A másik módszer, hogy a műanyagfólia után még kap egy csillivilli kartont is.

A műanyagfólia kiváltására egyelőre nincsen alternatíva – sajnos sehol a világon nem találkoztam még ilyennel. A szupercsinos karton dobozra azonban valóban szükség van?

Csak azért, hogy amikor megérkezik, akkor legyen egy szuper díszes dobozod, amiből kiveheted az új matracod? Egy perc boldogságért? Ennek semmi értelme, igaz?

Mi is így éreztük, ezért nem csomagoljuk díszes dobozba az új matracod. Ennek két következménye is van. Egyrészt olcsóbb lett a matracod – hiszen nem kell fizetned a szuper dijáznos csomagolásért. Másrészt megóvtad a környezetedet minimum  tonna karton felesleges legyártásától – ennyit használnánk fel évente matracainkhoz.

Elhagytuk a felesleges hálót a matracok magjáról.

Lehet, hogy láttál már matracot kibontva. Sokszor a huzat alatt van még egy huzat. Ezzel egyrészt elfedhetik, hogy mit rejt a matrac, vagy ideálisabb esetben azért teszik rá a matracmagra, hogy esztétikusabb legyen.

Ez az anyag vagy valami műszál, vagy pamut szokott lenni. Ezt a belső zsákot mi elhagytuk. Egyrészt azért, mert büszkék vagyunk azokra a habokra, amikkel dolgozunk, másrészt azért, mert etikai kódexünk megköveteli, hogy minden szakmai tudásunkat felhasználjuk környezetünk védelmére.

Bár a pamut természetes anyag, előállítása nem túl környezetbarát. Egyetlen kilogramm pamuthoz nagyságrendileg 3,6 kg szén-dioxidot, 0,3 kg műtrágyát, 0,3 kg növényvédőszert, 20 000 liter víz (Forrás: WWF).

Azzal, hogy elhagytuk ezt a belső hálót, számításunk szerint hozzávetőlegesen 900 kilogramm pamutot spóroltunk meg. Ezzel pedig 270 kilogramm műtrágyától, 270 kilogramm növényvédőszertől, 3240 kilogramm széndioxidtól és  18 millió liter víz elpazarlásától szabadítottuk meg bolygónkat – egyetlen év alatt.

ENNYIT JELENT, HOGY ELHAGYTUK A BELSŐ PAMUT HÁLÓT...

3240 kilogramm széndioxid
270 kilogramm műtrágya
270 kilogramm növényvédőszer
18000000 liter víz

Mindezt úgy, hogy igazából nem vásárlóink nem veszítettek semmit – sőt, olcsóbb lett a matrac.

Zöld alternatívát nyújtunk

Ágyaink főként fából készülnek, de ezzel sokan vannak így. Sokkal érdekesebb, hogy habmatracaink mellett 100 százalék tisztaságú natúr latexből készült matracokat is kínálunk.

A natúr latex matracok alapanyaga megújuló forrásból érkezik, így bárki számára zöldebb alternatívát kínál – ráadásul nálunk nem csak kevert, szintetikus változata érhető el.

Közeli – lehetőleg hazai partnerekkel dolgozunk

Nem lehet mindent megoldani Magyarországon, de igyekszünk.

Ennek köszönhetően habmatracaink Magyarországon készülő habból állnak – csak a hab egy minimális része érkezik Ausztriából (ezek speciális habok, amikhez itthon nem lehet hozzájutni), de ezeket is itthon vágják formára.

A habok egészen konkrétan Miskolc mellől, Sajóbábonyból érkeznek, az Eurofoam Hungary Kft. üzeméből.

Latex matracaink egy részét a Csehországban, másik részét a Belgiumban készítik, maga a latex alapanyag pedig Guatemalából érkezik.

Guatemala ugyan messze van, de logisztikailag majd kétszer annyi távolságot tesz meg például a Vietnámból érkező latex, így ezzel is csökkenteni tudjuk az ökológiai lábnyomot.

Matracaink huzata Belgiumból érkezik, de a varrás már itthon, Nyíregyházán történik.

Minden egyes partner kiválasztásánál kiemelt fontosságú számunkra, hogy ne nagy távolságokból szerezzünk be alapanyagokat – természetesen amellett, hogy az elérhető legjobb minőséget szerezzük be.

Fenntartható gondolkodás a mindennapokban

A szakmai témáktól eltekintve a napi munkamenetben is igyekszünk zöldebbek lenni. A következő apróságokat vezettünk be, hogy csökkentsük ökológiai lábnyomunkat…

Nincs több bugyi!

Kivezettük a genotherm (közismert nevén bugyi) alkalmazását a mindennapjainkból. Ezzel a lépéssel évente minimum ezer darab műanyag bugyival kevesebbel terheljük környezetünket. Ez majdnem 6 kiló műanyag évente.

Spórolunk a papírral

Az eddig A4-es méretben nyomtatott garanciáink nyomtatási beállításait addig variáltuk, amíg 3 lap helyett, már egyre is rá tudjuk varázsolni a szükséges infókat. Ezzel a lépéssel nagyjából 5000 A4-es papírral kevesebbet pazarolunk évente.

Ez 25 kg papírt jelent évente, aminek elkészítéséhez több, mint tízezer liter vízre, 42,5 kilogramm fára és 18 kWh energiára lenne szükség – egy csomó adalékanyag mellett.

Újrapapír!

Természetesen nekünk is használnunk kell papírt a napi munkánk során, azonban erre a célra kizárólag úgynevezett újrapapírt használunk, amely mindössze negyedannyi vízből, 33 százalékkal kevesebb energiából és pontosan nulla darab fa kivágásával elkészíthető.

“Nüanszok”

A nagyobb dolgok mellett rengeteg apróságra is odafigyelünk. Ennek megfelelően papír kéztörlő helyett törölközőt használunk, folyékony szappan helyett természetes tömbszappant, környezetbarát mosogatószert, a matracok huzatának mosásához természetes mosószert.

Odafigyelünk rá, hogy munkatársaink számára legyen ételhordó az üzletben, így ha a közeli éttermekbe mennek ebédért, akkor nem kell felesleges műanyag tárolót kérniük. A nyomtatóink tonerét nem dobjuk ki, hanem utántöltetjük, szelektíven gyűjtjük, esténként nem világítjuk meg feleslegesen üzletünket, stb… Próbálunk minden apróságra odafigyelni.

Ha neked is van ötleted, hogy mivel lehetnénk még zöldebbek, akkor írj nekünk a hello(kukac)matracman.hu címre!

Utolsó módosítás: 2020.01.19.

100