Matrac

Luxus matrac – csilli-villi vagy minőség?

luxus matrac, luxury matrac

2010 óta foglalkozom matracokkal, és még mindig nehezen fogom meg, hogy mire gondolnak az emberek, amikor “luxus matracot” keresnek.

Vajon valami csillogó szart akarnak venni, aminek jó/nagy neve van? Vagy egy olyan matracot, amiben a legjobb alapanyagok vannak? Ha te valamilyen feltuningolt márkanevet keresel, akkor érdemes visszalépned a keresőben, mert rajtad nem tudok segíteni.

Ha viszont olyan matracot, amiben az elérhető legjobb anyagok vannak beépítve, akkor jó helyen jársz. Ezt a rövid összefoglalót neked írta Miklós kollégám – de előtte érdemes kitöltened ezt a kérdőívet:

Luxus matracot keresel?

Bár nem könnyű behatárolni, mit értünk pontosan luxus matrac alatt, az azonban biztos, hogy a legjobb alapanyagokból készült matracot luxus matracnak tarthatjuk.

Ebből az írásból megtudhatod, hogy melyik matrac számít valóban nagyon jó minőségűnek, vagy ha úgy tetszik luxus matracnak és hogy választhatsz biztos kézzel prémium matracot magadnak.

Hideghabból készült luxus matracok

hideghab matracoknál a felhasznált anyag sűrűsége határozza meg a matrac tartósságát illetve értékét. A tömörebb hideghab matrac tovább tartja a formáját és áll ellent a deformációnak.

Egy átlagos hideghab matrac anyagsűrűsége itthon körülbelül 30 kg/m3, ez számít tehát az átlagos minőségnek, a nagy sűrűségű, HD hideghab matracok (high density, nagy sűrűség kifejezésből) pedig a habmatracok csúcsát jelentik minőségben – ezeknél az anyagsűrűség 40kg/m3-től indul, ha valóban tartós habmatracot szeretnél tehát, akkor érdemes ezekkel szemezned.

Ebből a videóból kiderül, hogy mire érdemes figyelni, ha az ember luxus minőségű hideghab matracot keres:

Érdemes arra is figyelned emellett, hogy habmatracod HR hideghabból (high resilience, nagy rugalmasság kifejezésből) készüljön, mely ruganyosabb és komfortosabb, mint a hagyományos, merevebb érzetű hideghabból készült matracok.

A hideghab komfortréteggel rendelkező matracok képesek a legnagyobb kényelmet biztosítani. Ezek a luxus hideghab matracok már felveszik a versenyt kényelem szempontjából a memory matracokkal, sőt, le is körözik ezeket, mivel sokkal jobban szellőznek át és rugalmas anyaguk miatt megkönnyítik a mozgást a matracon.

Ilyen hideghab kényelmi réteg például a Xdura hab, mely egy nagy sűrűségű (50 kg/m3) és nagy szakítószilárdságú habanyag – előbbi tehát a formatartásra garancia, utóbbi pedig elnyűhetetlenné teszi az anyagot.

A finoman körbeölelő EMC habréteg (sűrűsége 48-65 kg/m3 között változhat) szintén a kényelemért felel a hideghab matracon, érzetre egy kicsivel lágyabb a Xduránál, szellőzésben viszont ugyanolyan hatékony. Az EMC hideghab matracok a legkényelmesebb habmatracok közé tartoznak.

Latex luxus matracok

latex matracok készülhetnek 100% természetes kaucsukból – ez a gumilatex anyag a trópusi kaucsukfa lecsapolt „tejéből” származik – vagy teljes mértékben műlatexből is, a legtöbb latex matracnak pedig e kettő keveréke alkotja az anyagát.

A műlatex matrac adja vissza legkevésbé a valódi latex matrac kényelmességét és rugalmasságát, ezekkel szerencsére kevésbé találkozhatunk a matrac piacon.

Nagyon népszerűek viszont a kevert latex matracok, melyek általában 20-40%-ban tartalmaznak natúr kaucsukot. Ezek a latex matracok már közelebb állnak komfort és rugalmasság szempontjából a natúr latex matracokhoz.

A 100% természetes latex natúr matracok extra rugalmasak, formakövetésben és kényelemben a legjobb matracok közé tartoznak, kiemelkedő anyagtömörségük – 70-90 kgm/3 – és ruganyosságuk pedig a legtartósabb ágybetétek közé emeli ezeket.

A natúr latex matracok már egyértelműen a luxus matrac kategóriát képviselik.

Memory matracok – a régi idők luxus matraca (néhány buktatóval)

Bár szintén nagyon kényelmesek, a memory matracok sajnos pocsékul szellőznek, izzadósabbaknak így nem ajánlottak – emellett mint anyag is megosztó a memória hab, mivel a süppedős, „mocsárszerű” érzés amit nyújt megnehezítheti a forgolódást a matracon illetve sokak idegenkednek ettől a fajta lágyságtól.

Az átlagos memory hab sűrűsége 50 kg/m3 itthon, a kevésbé sűrű verziókat érdemes hanyagolnod, mert nem lesznek eléggé tartósak. A luxus memóriahabos matracoknál a memory hab sűrűsége akár a 80-90 kg/m3-es sűrűséget is elérheti, a magyar matracpiacon ezek a prémium memory matracok azonban kevésbé érhetők el – ami talán nem is olyan nagy baj, mert a szellőzésük pocsék.

A lágy memória réteg a kényelem fokozását szolgálja egy keményebb tartómagon, az alátámasztó réteg pedig sokféle anyagból készülhet. A prémium kategóriás memory matrac jellemzője hogy a rugós, hab vagy latex tartóréteg is a legjobb anyagokból készül.

Rugós matrac

Ha rugós matracot szeretnél, akkor zsákrugós matracban érdemes gondolkodnod, ennek rugózata ugyanis számtalan kis rugóból áll, melyek különállóan, kis tasakokba varrva mozognak. A táskarugós matracok emiatt pontrugalmasak – csak ott nyomodnak be, ahol terhelést kapnak – és nagyobb kényelmet adnak, mint a bonell rugós matracok.

A zsákrugós matracoknál a rugózat és a kényelmi réteg tulajdonságai együttesen határozzák meg, hogy milyen minőségű a matrac illetve ez alapján milyen kategóriába sorolható. 

Egy átlagos táskarugós matrac 250 db rugót tartalmaz négyzetméterenként, a luxus zsákrugós matracok rugósűrűsége pedig általában 400-800 db/m2 között változik – a rugószám egyébként a kényelmességét és formatartását is növelheti a rugós matracnak.

Hogyan válassz luxus matracot?

Mindig nézd meg, hogy a luxus matrac amit kinéztél, milyen anyagokból készült. Önmagában az, hogy a forgalmazó a luxus matrac kategóriában szerepelteti, még nem garantálja a minőséget – bár nem igazán jellemző, láttam már teljesen átlagos matracot, mely „luxus matrac”-nak volt hirdetve. (Én már láttam olyan szeméttelep szökevényt is, ami luxus matrac – vagy luxury matrac – néven futott, szóval érdemes odafigyelni – a szerk.)

Készülhet egy matrac a legjobb alapanyagokból, attól még nem biztos hogy kényelmes lesz neked. Ezért ha lehetőséged van rá, menj el a szaküzletbe és a próbáld ki a matracot, ezzel már nagyjából belőheted, hogy tényleg arra a keménységre/komfortra van-e szükséged.

A személyes kipróbálás segíthet leszűkíteni a kört a legkényelmesebb matracokra, de az otthoni használat során derül ki, hogy valóban megvan-e köztetek a kémia. Előnyös tehát olyan helyen vásárolnod, ahol pénzvisszafizetési/cseregaranciát is kapsz a matracokhoz, mely biztonságot ad arra az esetre, ha utólag derül ki, mégsem kényelmes a matrac. 

A képhez tartozó alt jellemző üres; honap-matraca-nezd-meg.jpg a fájlnév

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük