Matrac

Latex matrac – Mire kell figyelned vásárlásnál?

Latex matrac – minden, amit tudnod kell róla

Az egyik legpraktikusabb matracipari nyersanyag napjainkban kétségkívül a latex (gumilatexnek vagy kaucsuknak is nevezik). Amíg a „biomatracok” között a kókuszt sokszor ostoroztuk már, a rugalmas és időtálló latex matracot vele szemben tényleg az egyik legjobbnak tarthatjuk.

Sokoldalúságában a komforthabokra (nagyrugalmasságú és nagysűrűségű hideghabok) hasonlít leginkább. Rugalmassága, keménysége és sűrűsége változtatható, alátámasztó és komfortrétegként egyaránt felhasználható a matracban valamint (szinte minden esetben) zónás kivitelben készül.

Minden, amit a latexről tudni kell… Egyetlen videóban!

A habmatracoktól viszont megkülönbözteti magas fajsúlya és tömörsége (egy átlag latex matrac dupla olyan nehéz, mint egy átlagos hideghab), melynek köszönhetően kiemelkedő strapabírással rendelkezik illetve a komolyabb típusok természetes kaucsuk tartalma nagyon magas (akár 95%) is lehet, így a környezettudatos emberek igényeit is mindenben kielégítheti.

A latex matracok ráadásul a legkényelmesebb ágybetétek közé tartoznak.

Tartalomjegyzék (Kattints arra a témára amelyik érdekel!)

Hogyan készül a latex matrac?

Első körben érdemes megismerkedned egy kicsit a latex matrac gyártásának folyamatával,  ezzel ugyanis a latex matrac tulajdonságait és a különféle latex alapanyagok közti különbségeket is jobban megérted majd.

Nézd meg latex matracainkat:

Small Green 60 latex matrac

111 559 Ft254 313 Ft

Small Green 55 latex matrac

131 379 Ft272 758 Ft

Small Green 65 latex matrac

147 530 Ft336 021 Ft

Small Green 70 latex matrac

155 610 Ft354 194 Ft

Real Green 80 latex matrac

192 374 Ft442 842 Ft

Real Green 90 latex matrac

207 653 Ft477 219 Ft

Két fő technológiát különböztethetünk meg a latex matrac gyártásban. A népszerűbb, Dunlop latex 1929 óta létezik, a másik hozzá képest újabb keletű és a Talalay névre hallgat. A készítés folyamatának első része megegyezik egymással.

A trópusi Hevea Brasiliensis (kaucsukfa vagy gumifa) kérgét óvatosan megvágják, így kapják meg azt a tejszerű, sűrű folyékony anyagot (gumitej), melyet tálkákba gyűjtenek.

Ezt levegővel habosítják, majd öntőformába teszik (különféle adalékanyagok hozzáadásával). A magas hőfokra hevítéssel (kb.  100 fokra melegítik), vulkanizálással  (a technológiát 1844-ben szabadalmaztatta Charles Goodyear) pedig térhálósítják, vagyis szilárddá teszik a latexet. Ezután pedig megmossák és megszárítják.  Így készül az elterjedtebb Dunlop latex.

milyen matracot vegyek

Amíg azonban a Dunlopnál a formát teleöntik latexxel, addig a Talalay esetében csak részben töltik meg (nagyjából félig, attól függően milyen tömörre akarják készíteni), ezután vákuum létrehozásával a latex szétterjed a kamrában, lefagyasztják, majd ugyanúgy vulkanizálják és tisztítják.

Dunlop és Talalay latex

Az eltérő gyártástechnológia határozza meg a Dunlop és Talalay latex tulajdonságait.

Amint már említettem, a Dunlop latex gyártás régebbi és szélesebb körben elterjedt, mint a Talalay, emellett energia hatékonyabb és olcsóbb is. Mivel ennél az öntőformát teljesen megtölti a kaucsuktej (amit habosítanak majd felhevítenek, a Dunlop latex tömörebb és ruganyosabb, sűrűbb (valamivel keményebb is lehet), merevebb és nehezebb is.

A Talalay gyártásánál viszont csak kisebb mennyiséget használnak fel (illetve ezt vákuumozzák és fagyasztják), így ez a latex levegősebb, lyukacsosabb szerkezetű (nyitott cellaszerkezetű), kevésbé tömör és ruganyos, valamint lágyabb a Dunlop latexnél.

Mind a Dunlop latex matracnak, mind a Talalaynak variálható ugyan a sűrűsége, ezáltal pedig a rugalmassága és keménysége, emellett viszont a Talalay mindig lágyabb, a Dunlop pedig mindig tömörebb, ruganyosabb,  masszívabb és egy kicsivel keményebb.

A Dunlop latex matrac annyiban mindenképpen praktikusabb , hogy tömörebb szerkezete miatt strapabíróbb lehet, mint a Talalay (ez a felhasznált latex anyag sűrűségétől és a természetes anyag tartalmától is függ persze) illetve az anyagsűrűségét változatva  a tartómag és kényelmi réteg funkcióját együttesen látja el a matracban.

Ezért azok a matracok, melyek kizárólag latexből állnak, szinte minden esetben Dunlop latexből készülnek. A Talalay latexet ezzel szemben szinte mindig variálni kell valamilyen más anyaggal – ami Dunlop latex vagy kókusz, de habanyag, esetleg rugózat is lehet – hogy megfelelő alátámasztást tudjon nyújtani. Vagyis a Talalay ágybetétek általában más anyaggal kombinált, „hibrid” matracok.

Mind a Dunlop, mind a Talalay latex készülhet természetes, kevert és szintetikus latexből, olyan védjegyekkel (pl GOLS) viszont, melyek a nagy arányú természetes anyag tartalmat bizonyítják, egyelőre inkább csak a Dunlop latex matracok rendelkeznek.


Tudtad, mennyi mindenre kell figyelned matrac vásárláskor? Kattints ide a legrészletesebb matracválasztási útmutatóhoz!


Latex matrac – valóban bio?

Nálunk annak idején nagy divat volt a „biomatrac”, arról azonban kevesebb szó esett, hogy közel sem mindegyik latex matrac készül természetes latexből, ami a matrac piacon elérhető.

Egyes gyártók meglovagolták a természetes anyagok iránti szimpátiát és marketingkommunikációjuk szerves részévé tették azt, hogy csak natúr kókusz és latex alapanyagból készítik ágybetéteiket. A kókuszról legyen most elég annyi, hogy latexálják, méghozzá általában nem természetes, hanem szintetikus latexxel, ahhoz hogy rugalmas és tartós maradjon, ráadásul mint matrac alapanyag szinte csak hátrányokkal rendelkezik…

Tulajdonképpen háromféle latex matracot különböztethetünk meg a matrac piacon:

1.100% természetes latex (nagyjából 95% organikus latexet tartalmaz).

2.Kevert latex (műkaucsuk és természetes latex keveréke).

3.Szintetikus latex (Sztirol-butadién kaucsukból készül).

A fentiekből láthatod, hogy vannak olyan matracok, melyek természetes kaucsuk tartalma valóban nagyon magas, annyi a probléma, hogy valódi minősítéssel rendelkező (ilyen pl a Global Latex Standard) 100% természetes latex matrac csak nagyon kevés van.

Latex matrac

A világ matracpiacának jelentős részét ugyanis a kevert illetve szintetikus latex matracok fedik le. A kevert latex matracok natúr latex és sztirol-butadién kaucsuk (ez egy petróleum származék) keverékéből készülnek (60, 80% a sztirol-butadién aránya általában) illetve sok esetben kizárólag műkaucsukból készülnek a matracok (szintetikus latex).

Fontos megemlítenem hogy csak a minősítéssel rendelkező latex matracokat tarthatjuk nagyjából természetesnek, azzal hogy ráírják a matracra a „latex” vagy akár „természetes latex” szót még nem válik azzá.

A Global Organic Latex Standard (GOLS) a magas természetesanyag tartalmat (minimum 95%), az európai latex matrac gyártókat tömörítő Eurolatex védjegye pedig a káros anyag mentességet garantálja.

Nota bene, attól hogy egy matrac nagyrészt szintetikus latexet tartalmaz, még nem jár együtt azzal hogy egészségünket veszélyeztető anyagokat bocsátana ki magából, így a kevert latex matracok is kaphatnak káros anyag mentességet igazoló védjegyet.

Nézd meg natúr latex matracainkat:

Real Green 80 latex matrac

192 374 Ft442 842 Ft

Real Green 90 latex matrac

207 653 Ft477 219 Ft

Főleg azért keverik más anyagokkal a natúr latexet, mert a nyers latex ára már önmagában is magas illetve a gyártás költsége még tovább drágítja azt. Egy kaucsukfa napi szinten 15 gramm latexet ad, egy kétszemélyes latex matrachoz 2500 fa napi termelésére van szükség.

Az igazi, 100% latex matrac jótékony tulajdonságai (rugalmasság, komfort, formatartás) a kevert és szintetikus latex matracokra nem jellemzőek olyan mértékben.

A natúr latex matrac ugyanis sokkal ruganyosabb, kényelmesebb és hatékonyabb formakövető, mint a természetes-szintetikus latexből készült testvére.

Érdemes tehát olyan latex matracot választanod, mely vagy 100% latexből készült (ez annyira Magyarországon sajnos nem jellemző), vagy minél nagyobb arányban tartalmaz természetes latexet, ezek adják meg ugyanis a valóban kiemelkedő alvásélményt.

Latex, az egyik legkényelmesebb matrac alapanyag

Ha három szóban kellene összefoglalnom a latex matrac előnyeit, ez a három lenne: kényelmes, tartós, jól szellőzik.

Szerintem a gumilatex az egyik legkomfortosabb matrac alapanyag. Ha nem próbáltad még, érdemes ellátogatnod valamelyik matrac szaküzletbe és (már csak érdekességképpen is) kipróbálnod.

Nagyon finoman (a memory habhoz hasonlóan) öleli körbe a testet de ruganyossága miatt nem „ragadsz benne”, mint a memory habban (ez persze kicsit leegyszerűsítés, sokféle kialakítású latex matrac létezik, én most a szerintem ideálisabb, kellemesen lágy latex matracról beszélek),

Kényelmes és egyúttal egészséges alvást is biztosít, ugyanis a gerinc csigolyáit a latex matraccal (is) nagyszerűen lehet tehermentesíteni. Rugalmas anyaga stabil de dinamikus támaszt ad a gerinc természetes hajlatainak.

A rugós matracoktól eltérően nem egész felületen rugózik át a latex matrac, csak nagyjából azon a ponton ahol a terhelés éri, pontrugalmassága (amely azonban elmarad némileg a haboktól, főként a memory habtól) révén nyugodt és regeneráló pihenést biztosít, a partnerek ugyanis nem zavarják meg egymást forgolódás közben (a merevebb felületű Dunlop latex ilyen szempontból praktikusabb a Talalaynál).

Latex matrac

A latex matrac szellőzése

A jó alváshoz nélkülözhetetlen az ideális, nem túl meleg, száraz alvásklíma. Ebben is hűséges társ lehet latex matracod.

A latex matrac tömör belső magjában ugyanis számtalan kis egymáshoz kapcsoló légcsatorna biztosítja az optimális ventillációt illetve a páraelvezetést. Ennek köszönhetően pihentető és nyugodt lehet alvásunk. Ennek megtapasztalásához elég csak latexet nyomni orrunkra és megpróbálni beleszívni egyet, ez valóban könnyen megy majd, ugyanígy működik az éjszaka folyamán is a légáteresztése.

Emellett a latex matrac magjában sok, kisebb nagyobb átmérőjű „lyuk” található, mely még hatékonyabbá teszi az átlélegzést.

Olyan öntőformába kerül ugyanis a folyékony latex, mely telis-tele van különféle méretű tüskékkel. Egy fórumon azt olvastam, erre azért van szükség hogy ne égjen meg az anyag vulkanizálás közben. Mindenesetre a latex matrac belseje tele van ilyen csatornákkal, melyek ideális ventillációt biztosítanak és nem izzasztják le a pihenő testet.

Antiallergén-e a latex matrac?

Szinte minden oldalon tényként kezelik, hogy a latex anyag antiallergén és antibakteriális. Ezt annyiban mindenképp megerősíteném, hogy a poratkák számára a tömör anyagok nem jelentenek optimális körülményeket a megtelepedéshez, a nagy fajsúlyú (kb. 55-90kg/m3) latex pedig ilyen.

Mivel a poratkák a párás, meleg klímát kedvelik, a jó páraelvezető és átszellőző latex matracban talán nem is érzik annyira jól magukat, hogy hosszabb időre ott rendezkedjenek be.

Másrészt mint említettem, a folyékony latexet vulkanizálással teszik szilárddá, a magas hőfokra hevítés pasztörizálja  a latexet, amelyből így távoznak az allergén anyagok és baktériumok.

A legfontosabb mégis az, hogy allergiás és asztmás tünetek esetén magas hőfokon mosható matracvédő lepedővel biztosíthatjuk, hogy a poratkák (melyeknek speciális fehérjét tartalmazó ürüléke okozza a tüneteket) egyáltalán el se érhessék matracunk belsejét.

Latex matrac tartósság és garanciavállalás

A rugalmas, nagy sűrűségű latex élettartama is figyelemreméltó. Ez persze nem jelenti azt, hogy latex matracod 15-20 év után is ugyanolyan kényelmet ad mint újkorában, de elhasználódása, felpuhulása talán nem annyira érezhető az első pár évben, mint más matracoknak (egyébként a latex matracokra is a 7-8 éves hasznos élettartam jellemző).

Szerkezetük ugyanis nagyon tömör, sűrű (összevetésképpen, egy átlagos  natúr latex matrac  70-90 kg/m3-es tömegsűrűségű, szemben a hideghab matrac átlagos 30-35-ös sűrűségével). Ebből kifolyólag az anyag ellenállóbb a puhulással és kifekvéssel szemben.

De a természetes anyag tartalom is befolyásolja a latex matrac puhulásra való hajlamát, minél inkább természetes latexből épül fel a matrac, annál jobban bírja a terhelést és strapabíróbb (a ruganyosabb natúr latex matracok ráadásul sűrűbb szerkezetűek, mint a kevertek vagy a műkaucsukból készültek).

Nem meglepő tehát a sleeplikethedead matrac tartósság felmérésének eredménye, melyben a latex matracok hozták el a pálmát a maguk 8 éves hasznos élettartamával. Ezek a felmérések persze kicsit mindig szubjektívek, hiszen nagyon egyéni, hogy ki mennyire érzékeli matracának puhulását.

Ahogy a legtöbb matracnál, a latexnél sem vonatkozik viszont a garanciaidő az anyag természetes elhasználódására, az amortizációra – a garanciavállalás kizárólag anyaghibákra illetve gyártási hibákra terjed ki. Vagyis a garanciaidők a latex matracnál sem fedik le általában a hasznos élettartamot (eddig képes egy matrac egészséges gerinctámaszt biztosítani).

Latex matrac és ágyrács

A  gyártók és forgalmazók a matracok használatát minden esetben ágyrácson ajánlják – bizonyos esetekben ezt annyira komolyan veszik, hogy azt is kikötik, milyen ágyrácsot kell használni , sőt a garanciavállalást is ehhez kötik.

Megfelelő stabilitást – és ezzel a test számára alátámasztást és kényelmet –  illetve tartósságot az ágyrács nyújt a matracnak, emellett pedig lehetővé teszi ideális átszellőzését.

Matrac választáskor pedig mindig felmerül a kérdés, vajon a merev ágyrács, a tömörfa ágydeszka is megfelel –e latex matracunk alá, esetleg szükség lehet a rugalmas ágyrácsra.

Amennyiben a latex matrac ideális vastagságú – egy felnőtt ember esetében ez minimum 17-18 centis magasságot jelent vagy éppen némileg vékonyabb ugyan, de nagyon masszív – nagy tömörségű – akkor minden probléma nélkül képes alátámasztani a testet, ilyen esetben bőven elegendő a fa ágyborda, mely ráadásul költséghatékony és időtálló megoldás.

A vékonyka (14-16 centis) vagy éppen vastagabb,  de túlzottan lágy latex matrac alá viszont szükséges lehet a farugós ágyrács, e nélkül a plusz rugalmasság nélkül ugyanis kényelmetlen lenne a matrac (a merev borda nyomná az oldalunkat).

Sok esetben van szükségünk a fix helyett állítható ágyrácsra, melyet vagy manuálisan vagy motorral lehet fej és/vagy lábvégnél emelni. Reflux esetén például szükséges a fejrész megemelése, ahhoz hogy a gyomorsav ne tudjon visszaáramlani illetve tévét nézni is kényelmesebben lehet, idős emberek is gyakran tartanak igényt erre a hasznos funkcióra.

A latex matrac nagy előnye, hogy rugalmas anyaga miatt anélkül hajlítgatható, hogy szerkezete bármiféle deformációt szenvedne. Más, merev ágybetétekkel szemben az emelhető ágyrácsok latex matraccal prímán használhatók tehát.

Minél több természetes latexet tartalmaz matracod, annál hatékonyabban képes megadni a fenti áldásos tulajdonságokat számodra.  Nem meglepő tehát a független amerikai matracportál felmérése, melyből az derül ki, hogy a természetes latex matracokkal 15-20%-al elégedettebbek a vásárlók, mint a kevert és szintetikus latex matracokkal.

A latex matracok szerkezete

Szerintem az a legjobb megoldás, ha a latex matrac csak latex felhasználásával készül, ugyanis keménysége és rugalmassága könnyen változtatható, aszerint Dunlop vagy Talalay latexet használnak-e fel illetve azokat kombinálhatják is egymással.

Másrészt viszont a latexet olyan öntőformában vulkanizálják, mely különféle átmérője tüskéket tartalmaz, a latex matrac átlyuggatott belsővel készül. Ezeket úgy alakítják ki, hogy ergonómiai zónákat hoznak létre, melynek köszönhetően még precízebb formakövetést és nagyobb kényelmet nyújt a latex matrac. Így szinte bármilyen testsúlyhoz és alváspózhoz ideális lehet.

Latex matrac

Így néz ki egy 7 zónás latex matrac felülete.

Amennyiben a környezettudatosság is szerepet játszik a döntésben latex matrac vásárlásnál, akkor pedig piros pont, hogy a tiszta, más anyagokkal nem kombinált (natúr) latex matrac nagyrészt valóban természetes anyagokból készül.

Emellett viszont a latexet szinte minden matrac alapanyaggal kombinálják, a legkevésbé praktikus szerintem a kókusz. Számomra kicsit furcsa érzés volt, amikor ráfeküdtem a kényelmes, puha latexre, majd amikor eléggé belesüppedtem, hirtelen „megérkeztem” a kőkemény kókuszra.

Alátámasztó rétegként sokkal jobb szerintem egy kemény, de rugalmas hideghab vagy egy ideális sűrűségű táskarugózat a kókusz helyett.  A süppedés mértékét a latex komfortréteg vastagsága határozza meg a tartómagon.

Mire kell figyelned latex matrac vásárláskor?

Ha lehetőséged van, válassz olyan latex matracot, mely nagy részben (ha lehet, akkor teljesen) natúr latexből készül, ezek ugyanis kényelmesebbek, ruganyosabbak,  tartósabbak és jobban szellőznek, mint a szintetikus latex matracok.

Minél több természetes latexet tartalmaz tehát  matracod, annál hatékonyabban képes megadni a fenti áldásos tulajdonságokat számodra.  Nem meglepő tehát a Sleeplikethedead felmérése, melyből az derül ki, hogy a természetes latex matracokkal 15-20%-al elégedettebbek a vásárlók, mint a kevert és szintetikus latex matracokkal.

Ahogy már fent is említettük, a matrac piacon jelentős számban találhatók kevert és szintetikus latex matracok, a 100%-os természetes latex tartalomra a védjegy lehet a garancia (ilyen például a Global Organic Latex Standard  vagy az Eurolatex Standard).

Dunlop vagy Talalay latex – melyiket válasszuk?

A hagyományosnak mondható, Dunlop eljárással készült latex matracok előállítása kevesebb energia befektetéssel jár (itt két lépcsőfok is kimarad a gyártás folyamatából), vagyis környezetkímélőbb ez a megoldás. De nem csak az ökológiai lábnyoma kisebb a Dunlop latexnek, hanem a tulajdonságai is kedvezőbbek.

A kizárólag latexhabból felépülő matracokat Dunlop latexből szokták gyártani, a tömegsűrűséget variálva ugyanis könnyen lehet változtatni a keménységet. A Dunlop latex így az alátámasztó és kényelmi funkciót egyben láthatja el a latex matracban.

Az eltérő gyártástechnológia miatt a Talalay latex az esetek többségében túlzottan lágy ahhoz hogy alátámasztás nyújtson a testnek, ezért azt kombinálni szokták valamiféle tartó maggal – ez Dunlop latex, de rugózat vagy habanyag is lehet. Vagyis a Talalay latex matracok a legtöbbször „hibrid” matracok, melyek nemcsak latexet tartalmaznak – így pedig lényegében oda lehet a matrac természetessége.

Ráadásul a Dunlop technológiával készült latex matracok rendelkeznek általában olyan védjegyekkel, amiket az előbb említettünk.

Mindezek alapján azt mondhatjuk, hogy a Dunlop latex matrac jobb választás lehet, mint a Talalay.

Latex matrac keménység és sűrűség

A latex matrac keménységét a tömegsűrűsége határozza meg – itt természetesen a tiszta latex matracról van szó, nem a hibridről, ott a kombinált anyag is nagyban befolyásolja azt. Minél magasabb a latex fajsúlya, minél tömörebb, annál keményebb is illetve a testsúlyt is jobban elbírja vagyis tartósabb.

A természetes latexre ez a fajta teher és strapabírás még inkább jellemző, mint a kevertre vagy a szintetikusra. Mivel a natúr latex ruganyosabb és lágyabb, mint a merev műkaucsuk, a természetes latex matracoknál magasabb sűrűséget is alkalmaznak.

A belga Artilat latex matrac gyártó például 55-70 kg/m3-es sűrűséget használ a kevert latex matracainál, a natúr latex ágybetéteknél pedig 70 és 90 kg/m3 közé esik ez az érték. A 70-es latex  lágynak, a 80-as a félkeménynek, a 90-es pedig keménynek számít (ők a hagyományos, Dunlop technológiával készítik matracaikat).

A keménység persze nagyon szubjektív fogalom a matracoknál, ugyanis a használó testsúlya, testalkata és alvás pozíciója is szerepet játszik abban, mennyire érzi majd keménynek matracát. Éppen ezért nincs sok értelme szerintünk a néhány gyártó által használt H1-H5 keménységi skálának.

Általános vélekedés, hogy az erősebb testalkatú vagy átlagnál súlyosabb embereknek keményebb felületű, az átlagos vagy törékenyebb alkatú embereknél viszont a lágyabb matracok válhatnak be. Ebben persze sok igazság van, láttunk azért nem egyszer kivételeket.

Ugyanilyen módon, hanyatt alvásnál a jó testsúly eloszlás miatt a keményebb felületű matrac is megfelelő lehet, oldalt fekvésnél viszont olyan lágyabb ágybetétre van szükség, mely hatékonyabb formakövetést kínál.

A fenti példánál maradva, a 70-es sűrűségű natúr Dunlop latex a karcsúbb, törékenyebb testalkathoz, a 80-as az átlagos testsúlyhoz ajánlható, ezek ideálisak lehetnek minden alvópózban, az extrém testsúlyt viszont a 90-es tudja megtartani és lehet tartós hozzá, az ilyen sűrűségű latex inkább csak háton alváshoz ajánlott.

Vásárlás előtt próbáld ki latex matracodat, így választhatód csak ki a számodra legkényelmesebbet. Nem biztos azonban sajnos, hogy a szaküzletben kipróbált matrac otthon is komfortos lesz néhány éjszaka után. Ilyenkor jön nagyon jól a csere vagy pénz visszafizetési garancia. Ennek pontos feltételeiről vásárlás előtt érdemes tudakozódnod a forgalmazónál.

Ha segítségre van szükséged, akkor mi sok szeretettel várunk a Matracman Shop üzletében! Nálunk a következő latex matracokat próbálhatod ki:

Nézd meg latex matracainkat:

Small Green 60 latex matrac

111 559 Ft254 313 Ft

Small Green 55 latex matrac

131 379 Ft272 758 Ft

Small Green 65 latex matrac

147 530 Ft336 021 Ft

Small Green 70 latex matrac

155 610 Ft354 194 Ft

Real Green 80 latex matrac

192 374 Ft442 842 Ft

Real Green 90 latex matrac

207 653 Ft477 219 Ft

Sikeres latex matrac vásárlást kívánok!

Hasznosnak találtad az írást? Kattints a “Tetszik” gombra vagy oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is okulhassanak belőle!

Források:

Saját tapasztalatok.

bengreenfieldfitness.com/article/lifestyle-articles/what-is-the-best-natural-organic-mattress/

http://www.sleeplikethedead.com/mattress-reviews-latex.html

https://sleeponlatex.com/blogs/news/7845413-dunlop-vs-talalay-latex-foam

https://www.vitatalalay.com/dunlop-latex-vs-talalay-latex-mattress/

sleepingorganic.com/talalay-vs-dunlop-latex/

Bed Times. The Business Journal for the Sleep products Industry. 2017, November. 31-41.

4 említés a “Latex matrac – Mire kell figyelned vásárlásnál?” cikkben/cikkekben

 1. Vámosi Ferencné szerint:

  Nagyszerű, részletes és korrekt tájékoztatást találtam itt a MATRACMAN oldalán. Örülök, hogy körül néztem a neten és ráakadtam erre az oldalra, mert ezzel elkerültem egy rossz választást. Kitöltöttem a kérdőívet is a saját részemre történő ajánlás céljából. Másnap megkaptam részletes leírással a részemre 2 fajta matrac ajánlatát. Köszönöm szépen, nagyon jó és hasznos az oldal.

  1. Matracman - Hahn Gábor szerint:

   Kedves Vámosi Ferencné!

   Köszönjük szépen a visszajelzését, örülök, hogy segíthettünk. 🙂

   Üdvözlettel,

   Hahn Gábor

 2. Nagyné Molnár Mária szerint:

  Kedves Hahn Gábor Úr!
  Az Ön által leírtak és a Matracman Shop által kapott alapos és részletes tájékoztatás alapján megrendeltük és -2023.01.18.-án meg is kaptuk- a Real Green 80 és 90-es Dunlop matracokat. Még aznap lecseréltük a régi( szintén latex )matracunkat, nem csalódtunk, nagyon jót aludtunk ! Nagyon köszönjük a sok hasznos tanácsot, információt, segítséget és szinte családias társalgási viszonyt! Ez nem a reklámról szólt, hanem arról hogy mi mint vásárlók alkatunknak megfelelően a legjobb döntést hozzuk.
  Hálásan köszönjük!

  1. Matracman - Hahn Gábor szerint:

   Kedves Mária!

   Nagyon szépen köszönjük a bizalmat és a visszajelzést. 🙂

   Üdvözlettel,

   Hahn Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük