Matrac

Kókuszmatrac – komolyan?

Kókusz matrac – avagy miért használjuk a kókuszt lábtörlőn kívül másban is?

Gondolom a címből már megfejtetted, hogy a kókuszmatrac szerintem egy baromság. Ha eddig azt kerestél, akkor persze nincsen semmi baj. Szerintem két lehetőséged van.

Ha ezt a cikket végigolvasod, akkor te is belépsz azoknak a táborába, akik nem szeretnének kókuszmatracot – vagy nem :). Végülis sokan azt is elhiszik, hogy a Föld lapos.

Vagy nézd meg kókuszmatracokról forgatott videónkat!

Tartalomjegyzék – kattintható:

Mi az a kókuszmatrac?

A kókuszmatrac a kókuszdió háncsából készül. Ebből nyerik ki az úgynevezett kókuszrostot. Ezt a kókuszrostot táblásítják – jó esetben latexálják, rosszabb esetben ragasztják. Szerintem elég sokszor ragasztják. De minek is beszélek én, a témában nincs több, még a kókuszmatrac Wikipedia oldala szerint sem.

Inkább nézd meg ezt a videót. Így készül egy kókuszmatrac…

Mikor nincs értelme a kókuszmatracról beszélni?

Sok matracot neveznek tévesen kókuszmatracnak, amelyek akár egyetlen centiméter vastagságú kókuszlapot is tartalmaznak. Ez nyilvánvalóan hülyeség, hiszen egy 20-25 centi vastag matrac esetében egyáltalán nem oszt vagy szoroz egyetlen árva centiméter kókuszlap.

Sőt, ha sima kókuszlapról van szó, akkor az még gondot is okozhat ha megtörik. Ez utóbbit egyébként az úgynevezett hullámkókusszal szokták megakadályozni.

Szóval kókuszmatracról szerintem akkor beszélhetünk, ha az ágybetét legalább felét kókusz alkotja. Addig csak van kókusz a matracban. Olyan ez, mint egy aranyozott karóra. Attól még nem lesz arany, ha rá van fújva egy kis aranypor…

Tévhitek a kókuszmatracok körül

A kókusz elűzi az atkákat, gombákat, baktériumokat és az űrlényeket: ez sajnos nem ilyen egyszerű. Nagyon sok matracra ráírják (nem csak kókuszra), hogy nem engedi magába az atkákat vagy baktériumokat, de valójában ilyen hatást szinte lehetetlen elérni. Ideig-óráig távol lehet tartani például az atkákat, de sok esély a tartós sikerre nincsen. Egyszerűen ezek a lények ilyenek. Kell egy jó matracvédő, amit magas hőfokon lehet mosni. Ezzel tehetünk ellenük a legtöbbet.

Egyébként, ha annyira jól szellőznek a kókuszmatracok és annyira a higiénia csúcsát jelentik, akkor nem tudom, hogy hogyan tud ilyen sok találat előbújni a Google keresőjéből a “penészes kókuszmatrac” szókapcsolatra. Érdekes.

Kókuszmatrac

Őrülten kényelmesnek tűnik…

Egyébként nekem is volt kókuszmatracom – a lányom használta kiskorában. Nagy hiba volt. Kettőt is kidobtam belőle, mire vettem egy hideghab gyerekmatracot. Mert bár sok helyen leírják, hogy milyen könnyű tisztítani, csak le kell venni a huzatot és át kell mosni a kókuszt, azért a gyakorlatban ez nem volt akkora móka.

Miért egészségtelen a kókuszmatrac?

A kókuszmatrac önmagában kemény. Azt már megbeszéltük, hogy nincs értelme 1-1 centi vastagságú kókuszlapot építeni a matracba, szóval innentől a kókuszmatrac alatt azt értem, hogy nem tartalmaz mást, csak kókuszt.

Szóval a kókuszmatrac kemény. A kemény matracokról már írtunk egy cikket, de röviden elmagyarázom itt is, hogy miért egészségtelenek. A legkönnyebben akkor tudom szemléltetni, ha azt vesszük alapul, hogy oldalt fekszünk – az ország fele pont így fekszik az alvásfelméréseink szerint.

Ebben a videóban elmondom, miért nem jó a kemény matrac…

Oldalt fekvésnél a váll és a csípő számára szükséges némi hely, hogy be tudjon nyomódni a matracba, különben két komoly problémával fogunk szembesülni. Egyrészt a gerincünk lógni fog, mint egy híd, hiszen nem lesz alátámasztva a váll és a csípő között rész. Ez már önmagában elég rossz hír, de lehet még fokozni.

Túl kemény kókuszmatrac

A sima kókusz túl kemény.

Mivel a váll és a csípő több terhelést kap, mint normál esetben ezért eleve nem tud természetes állapotában pihenni. Erre jön még, hogy a vérkeringésünk is el lesz zárva ezeken a pontokon. A zsibbadó érzés kellemetlen, azonban még kellemetlenebb, hogy testünk védekezési mechanizmusként ilyenkor felébreszt minket álmunkból és átfordít egy másik pozícióba.

Ez akár jó hír is lehetne, hiszen a vér útja újra szabad. De nem az, mert ehhez a mozdulatsorhoz fel kell ébrednünk. Az alvási ciklus megszakad, mi pedig másnap hulla fáradtak leszünk. Mindezt úgy, hogy nem is tudjuk, mi a baj, hiszen nem biztos, hogy emlékszünk az előző éjszaka történt forgolódásra. Ez a kemény matracok – és vele a kókuszmatracok – legnagyobb hátránya.

Miért népszerű a kókuszmatrac?

A “bio” jelzővel ma mindent el lehet adni. Így van ez a kókuszmatrac esetében is. Azonban, amíg régen a kókuszt vagy önmagában adták vagy latex hozzákeverésével, addig ma már szinte mindenbe beleteszik. Egyébként a latex esetében is felmerül, hogy mennyi a szintetikus latex aránya – súgok: elég nagy tud lenni.

De ennél sokkal súlyosabb például, ha az abszolút nem szellőző memory matracba raknak egy kis kókuszt és árulják azzal a szöveggel, hogy így majd jól szellőzik. Meg, hogy biomatrac. Persze, a kókusz ilyen csodaanyag, hogy ha ráhúzunk egy vastag kukás zsákot, akkor a varázslat hatására a nejlon is át fog szellőzni. Nem. Sokkal inkább arról van szó, hogy egyes gyártók és kereskedők marketinggépezetében beindul a bullshit generátor…

Ez valóban bio…

A kókusz önmagában lehet bio, de egyrészt ha mást nem adunk hozzá, akkor szörnyen kényelmetlen lesz, másrészt, ha hozzákeverünk egy csomó nem természetes anyagot, akkor elveszíti bio mivoltát. Így én úgy gondolom, hogy a kókuszmatracok gyakorlatilag matracevolúciós zsákutcát jelentenek.

Ennek talán legszebb beismerése, hogy a Novetex matrac – régebben Novetex biomanufaktúra – üzletpolitikája a kezdeti kókusz-latex matrac túlsúly után mostanra már elég nagy teret enged a különböző hideghab, memóriahab matracoknak…

Szóval ez az egész kókuszmatrac mizéria egy kicsit túl van hájpolva. Én általában semmiképpen sem ajánlom – legalábbis alvásra nem.

Ha tetszett a cikkünk, kérlek nyomj a “Tetszik” vagy “Megosztom” gombra. Köszönjük szépen! 🙂

10 említés a “Kókuszmatrac – komolyan?” cikkben/cikkekben

 1. Timea szerint:

  Szia én most szeretnék matracot venni kislányomnak te milyet vennél?Köszi válaszod

  1. Kedves Tímea!

   Ha én a következő gyerekem számára matracot keresnék, akkor habot vennék. A lányom elfogyasztott két kókuszmatracot is, nem voltam velük boldog…

   Üdv: Hahn Gábor

 2. Kucsák Jánosné/Judit szerint:

  Kedves Gábor ! Segítséget szeretnék kérni matrac vásárláshoz: nekem ágyéki gerinc és térd problémám van, amit januárban műtenek, férjem vállfájós. Milyen matracot tudnál ajánlani és hol találok ilyet ? Köszönöm válaszod Üdv. Judit Fótról

  1. Kedves Judit!

   Én semmiképpen nem gondolkodnék túl kemény matracban, de látatlanban nehéz bármit is mondani. Érdemes lenne több boltba is elmenni és személyesen próbálni. Melyik városban keresgéltek?

   Üdv: Hahn Gábor

 3. Dudás Sándor szerint:

  Mondhatsz, amit akarsz, de a tény az, hogy 1. az ortopéd orvosok évtizedeken át azt mondták, hogy aludj deszkán, elmúlnak a fájdalmaid, 2. amióta kifejezetten kemény kókuszmatracunk van, azóta megszűntek a mindenféle fájdalmaink, úgy alszunk, mint a bunda, teljesen kipihenten ébredünk. Mindketten 48 évesek vagyunk a feleségemmel. Ha pedig valahol hotelben alszunk, esély sincs még csak hasonlóan kemény matracra sem, rosszul alszunk, fájdalmakkal ébredünk. Mi kókuszmatrac függők lettünk.

  1. Kedves Sándor!

   Van olyan eset, amikor deszkán aludni javulást hoz. Ahogy van olyan orvosi eset, ahol az amputáció hoz javulást. Ahogyan nem ajánlunk minden bajra amputációt, úgy nem ajánlott mindenkinek a kemény matrac sem.

   Szuper, hogy nektek bejött, ennek szívből örülök. Ezek szerint ti a kemény matracokat kedvelitek. De azért ne terjesszétek nagyon, hogy a kemény matrac a jó, mert abban a mostani orvostudomány egyetért, hogy ez nem igaz.

   Üdv: Hahn Gábor

 4. Claudia szerint:

  Kedves Gábor!

  Ismét matracvásárlás előtt állunk. Egy új dolog vásárlása előtt mindig széleskörű kutatást folytatok. Korábban is ezt tettem, mikor gyermekeimnek megrendeltem a kókusz-lattex matracot. Akkor valószínűleg nem voltam elég körültekintő, mivel nem botlottam bele azokba az információkba, amelyekbe most. Úgy érzem, beleőrülük. Minél inkább szeretnék egy természetes összetételű matracot találni, annál inkább rájövök, hogy a piacon gyakorlatilag nem kapható egészséges matrac! Most már látom, hogy natúr lattex szinte nem is létezik. A kókusz valóban nagyon kemény, de legalább – ha nem ragasztott – természetes anyag. Habmatracot (hideg hab vagy akármilyen hab) pont azért nem vennék, mert szeretném elkerülni a poliuretánt, ami egy rendkívül mérgező anyag.
  Tehát: az ember ne vegyen kókuszmatracot, szintetikus lattexet (natúrként hirdetett), habmatracot, memóriamatracot (szintén nagyon egészségtelen a kutatások szerint). A rúgós matracok még jók lennének – attól eltekintve, hogy a nagy tömegben jelenlévő fémhuzalok felerősíthetik a lakásban lévő elektroszmogot -, amennyiben természetes anyagokkal, pl. gyapjú, pamut lennének kombinálva. Sajnos, ilyenre a webáruházakban nem akadtam.
  Mégis csak jó lenne visszatérni a szalmazsákhoz?? Úgy néz ki, hogy jelenleg, SEMMILYEN egészséges matrac nem kapható manpaság a piacon. Mi erről a véleménye?

  1. Matracman - Hahn Gábor szerint:

   Kedves Claudia!

   Jelen pillanatban természetes összetevő kettő van a piacon – már nagy tömeg számára elérhető módon. Az egyik a kókusz, a másik a latex.

   Gyakorlatilag egyiknek sem lesz olyan formája, amiben nincs valamilyen szintetikus anyag. Én a kókuszt a már leírt okok miatt nem kedvelem, de tény, hogy ettől az még természetes anyag marad mondjuk, ha natúr latex segítségével latexálják.

   A poliuretán mindenhol ott van az életünkben és olyan minősítéseket adnak ki rá, amelynek a határértékei akár élelmiszer határértékei is lehetnének, tehát én azzal nem értek egyet, hogy mérgező lenne. Többek közt Oeko-TEx minősítést is kap a legtöbb hab, erről itt olvashat: https://matracman.hu/oeko-tex-standard-100-matrac/

   Én semmilyen hivatalos, megalapozott kutatásról nem tudok egyébként, amely bármely létező matracipari alapanyagot mérgezőként tüntetne fel. Szerintem inkább arról van szó a természetes anyagoknál, hogy melyiknek mekkora az ökológiai lábnyoma.

   Egyébként a rugós matracok tetején az esetek 99 százalékában poliuretán hab található. Ha a gyapjúról és a pamutról azt gondoljuk, hogy kiüti az elektroszomogot, akkor egyszerűen fogni kell egy gyapjú takarót és egy derékaljat és akor bármi lehet alatta a matracban.

   Kétlem, hogy a szalmazsák jó megoldás lenne, én azt gondolom, hogy azért elég nagy a választék matracokból. Itthon is előfordulnak komoly természetes latex tartalommal rendelkező matracok, több helyen is, csak meg kell kérdezni az összetételt – és remélni, hogy tényleg tudják rá a pontos választ.

   Az én véleményem egyébként az, hogy ortopédiai szempontból töretlenül fejlődik például a magyar piac és soha ilyen jó lehetüségeink nem voltak még, hogy egészséges matracon feküdjünk, hiszen kialakulóban van – még ha csak csírájában is – a magyar matracipari szakma és egyre komolyabb matracok válnak elérhetővé mindenkinek.

   Üdvözlettel,

   Hahn Gábor

 5. Anicska szerint:

  Üdvözlöm! Én szeretnék kiállni az igazán kemény matracok mellett. Rengeteg próbálkozásunk volt már, és a leginkább a 100-as sűrűségű darált szivacsmatrac jött be. Ez egy nagyon kemény matrac, és bár párszor valóban át kellett fordulni éjjelente, reggel viszont fel tudtunk kelni az ágyból legalább. Nem beszélve a tartósságáról, hiszen az a matrac, kb 7 év után kezdett csípő részen összeállni, míg a mostani hideghab matracunk, ami szintén keménynek mondott HR4542, egy év után kigödrösödött! Amikor elmegyünk egy matracboltba, nagyon sokféle matracot érzünk kényelmesnek……mert mindössze 5-10 percig használjuk! Megvesszük, aztán pár hét múlva már jön a gödör, a jó esetben csak reggeli derékfájás és imádkozhatunk, hogy visszavegye a gyártó.. mert nem jó. Eléggé el vagyunk keseredve, szerettünk volna felnőtt teherbírású tiszta kókuszmatracot, de nem lehet kapni sehol. Esetleg van valami jó tippje? Köszönöm!

  1. Matracman - Hahn Gábor szerint:

   Kedves Ancsika!

   Köszönöm szépen, hogy megírta a véleményét! Én nem tagadom, hogy nagyon ritkán a kemény matrac lehet a megfelelő megoldás. De ez tényleg ritka. A tartósság kérdéséről viszont azt gondolom, hogy az nem előnye egy matracnak, ha cseppet sem idomul a testünkhöz. Ez olyan, mintha vennénk egy új cipőt. Időnként előfordul, hogy az első egy-két hétben töri a lábunkat. Aztán ránk idomul. Az nem lenne a cipő előnye, ha soha nem idomulna a lábunkra.

   Ugyanígy van a matracok esetében is. Az nem hátrány, ha a matrac bizonyos részeken puhul – főleg, ha nincs zónázva. Például egy zónázás nélküli matrac esetén oldalt fekvésnél a vállnál és a csípőnél a matrac puhulni fog. Ettől azonban nem rosszabb, hanem jobb lesz a formakövetése. Ha nem lenne szükségünk formakövetésre, akkor feküdhetnénk a padlóra is. Persze van olyan eset, amikor valakinek erre van szüksége, de ez tényleg nagyon ritka…

   Kókuszmatracban én egyébként a Novetexet ajánlom, ők nagyon pengék ebben a témában – szerintem ők a legtapasztaltabbak az országban kókusz téren.

   Üdvözlettel,

   Hahn Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.