Matrac

Kókuszmatrac – komolyan?

Kókusz matrac – avagy miért használjuk a kókuszt lábtörlőn kívül másban is?

Gondolom a címből már megfejtetted, hogy a kókuszmatrac szerintem egy baromság. Ha eddig azt kerestél, akkor persze nincsen semmi baj. Szerintem két lehetőséged van.

Ha ezt a cikket végigolvasod, akkor te is belépsz azoknak a táborába, akik nem szeretnének kókuszmatracot – vagy nem :). Végülis sokan azt is elhiszik, hogy a Föld lapos.

Vagy nézd meg kókuszmatracokról forgatott videónkat!

Tartalomjegyzék – kattintható:

Mi az a kókuszmatrac?

A kókuszmatrac a kókuszdió háncsából készül. Ebből nyerik ki az úgynevezett kókuszrostot. Ezt a kókuszrostot táblásítják – jó esetben latexálják, rosszabb esetben ragasztják. Szerintem elég sokszor ragasztják. De minek is beszélek én, a témában nincs több, még a kókuszmatrac Wikipedia oldala szerint sem.

Inkább nézd meg ezt a videót. Így készül egy kókuszmatrac…

Mikor nincs értelme a kókuszmatracról beszélni?

Sok matracot neveznek tévesen kókuszmatracnak, amelyek akár egyetlen centiméter vastagságú kókuszlapot is tartalmaznak. Ez nyilvánvalóan hülyeség, hiszen egy 20-25 centi vastag matrac esetében egyáltalán nem oszt vagy szoroz egyetlen árva centiméter kókuszlap.

Sőt, ha sima kókuszlapról van szó, akkor az még gondot is okozhat ha megtörik. Ez utóbbit egyébként az úgynevezett hullámkókusszal szokták megakadályozni.

Szóval kókuszmatracról szerintem akkor beszélhetünk, ha az ágybetét legalább felét kókusz alkotja. Addig csak van kókusz a matracban. Olyan ez, mint egy aranyozott karóra. Attól még nem lesz arany, ha rá van fújva egy kis aranypor…

Tévhitek a kókuszmatracok körül

A kókusz elűzi az atkákat, gombákat, baktériumokat és az űrlényeket: ez sajnos nem ilyen egyszerű. Nagyon sok matracra ráírják (nem csak kókuszra), hogy nem engedi magába az atkákat vagy baktériumokat, de valójában ilyen hatást szinte lehetetlen elérni. Ideig-óráig távol lehet tartani például az atkákat, de sok esély a tartós sikerre nincsen. Egyszerűen ezek a lények ilyenek. Kell egy jó matracvédő, amit magas hőfokon lehet mosni. Ezzel tehetünk ellenük a legtöbbet.

Egyébként, ha annyira jól szellőznek a kókuszmatracok és annyira a higiénia csúcsát jelentik, akkor nem tudom, hogy hogyan tud ilyen sok találat előbújni a Google keresőjéből a “penészes kókuszmatrac” szókapcsolatra. Érdekes.

Kókuszmatrac

Őrülten kényelmesnek tűnik…

Egyébként nekem is volt kókuszmatracom – a lányom használta kiskorában. Nagy hiba volt. Kettőt is kidobtam belőle, mire vettem egy hideghab gyerekmatracot. Mert bár sok helyen leírják, hogy milyen könnyű tisztítani, csak le kell venni a huzatot és át kell mosni a kókuszt, azért a gyakorlatban ez nem volt akkora móka.

Miért egészségtelen a kókuszmatrac?

A kókuszmatrac önmagában kemény. Azt már megbeszéltük, hogy nincs értelme 1-1 centi vastagságú kókuszlapot építeni a matracba, szóval innentől a kókuszmatrac alatt azt értem, hogy nem tartalmaz mást, csak kókuszt.

Szóval a kókuszmatrac kemény. A kemény matracokról már írtunk egy cikket, de röviden elmagyarázom itt is, hogy miért egészségtelenek. A legkönnyebben akkor tudom szemléltetni, ha azt vesszük alapul, hogy oldalt fekszünk – az ország fele pont így fekszik az alvásfelméréseink szerint.

Ebben a videóban elmondom, miért nem jó a kemény matrac…

Oldalt fekvésnél a váll és a csípő számára szükséges némi hely, hogy be tudjon nyomódni a matracba, különben két komoly problémával fogunk szembesülni. Egyrészt a gerincünk lógni fog, mint egy híd, hiszen nem lesz alátámasztva a váll és a csípő között rész. Ez már önmagában elég rossz hír, de lehet még fokozni.

Túl kemény kókuszmatrac

A sima kókusz túl kemény.

Mivel a váll és a csípő több terhelést kap, mint normál esetben ezért eleve nem tud természetes állapotában pihenni. Erre jön még, hogy a vérkeringésünk is el lesz zárva ezeken a pontokon. A zsibbadó érzés kellemetlen, azonban még kellemetlenebb, hogy testünk védekezési mechanizmusként ilyenkor felébreszt minket álmunkból és átfordít egy másik pozícióba.

Ez akár jó hír is lehetne, hiszen a vér útja újra szabad. De nem az, mert ehhez a mozdulatsorhoz fel kell ébrednünk. Az alvási ciklus megszakad, mi pedig másnap hulla fáradtak leszünk. Mindezt úgy, hogy nem is tudjuk, mi a baj, hiszen nem biztos, hogy emlékszünk az előző éjszaka történt forgolódásra. Ez a kemény matracok – és vele a kókuszmatracok – legnagyobb hátránya.

Miért népszerű a kókuszmatrac?

A “bio” jelzővel ma mindent el lehet adni. Így van ez a kókuszmatrac esetében is. Azonban, amíg régen a kókuszt vagy önmagában adták vagy latex hozzákeverésével, addig ma már szinte mindenbe beleteszik. Egyébként a latex esetében is felmerül, hogy mennyi a szintetikus latex aránya – súgok: elég nagy tud lenni.

De ennél sokkal súlyosabb például, ha az abszolút nem szellőző memory matracba raknak egy kis kókuszt és árulják azzal a szöveggel, hogy így majd jól szellőzik. Meg, hogy biomatrac. Persze, a kókusz ilyen csodaanyag, hogy ha ráhúzunk egy vastag kukás zsákot, akkor a varázslat hatására a nejlon is át fog szellőzni. Nem. Sokkal inkább arról van szó, hogy egyes gyártók és kereskedők marketinggépezetében beindul a bullshit generátor…

Ez valóban bio…

A kókusz önmagában lehet bio, de egyrészt ha mást nem adunk hozzá, akkor szörnyen kényelmetlen lesz, másrészt, ha hozzákeverünk egy csomó nem természetes anyagot, akkor elveszíti bio mivoltát. Így én úgy gondolom, hogy a kókuszmatracok gyakorlatilag matracevolúciós zsákutcát jelentenek.

Ennek talán legszebb beismerése, hogy a Novetex matrac – régebben Novetex biomanufaktúra – üzletpolitikája a kezdeti kókusz-latex matrac túlsúly után mostanra már elég nagy teret enged a különböző hideghab, memóriahab matracoknak…

Szóval ez az egész kókuszmatrac mizéria egy kicsit túl van hájpolva. Én általában semmiképpen sem ajánlom – legalábbis alvásra nem.

Ha tetszett a cikkünk, kérlek nyomj a “Tetszik” vagy “Megosztom” gombra. Köszönjük szépen! 🙂

30 említés a “Kókuszmatrac – komolyan?” cikkben/cikkekben

 1. Timea szerint:

  Szia én most szeretnék matracot venni kislányomnak te milyet vennél?Köszi válaszod

  1. Kedves Tímea!

   Ha én a következő gyerekem számára matracot keresnék, akkor habot vennék. A lányom elfogyasztott két kókuszmatracot is, nem voltam velük boldog…

   Üdv: Hahn Gábor

 2. Kucsák Jánosné/Judit szerint:

  Kedves Gábor ! Segítséget szeretnék kérni matrac vásárláshoz: nekem ágyéki gerinc és térd problémám van, amit januárban műtenek, férjem vállfájós. Milyen matracot tudnál ajánlani és hol találok ilyet ? Köszönöm válaszod Üdv. Judit Fótról

  1. Kedves Judit!

   Én semmiképpen nem gondolkodnék túl kemény matracban, de látatlanban nehéz bármit is mondani. Érdemes lenne több boltba is elmenni és személyesen próbálni. Melyik városban keresgéltek?

   Üdv: Hahn Gábor

 3. Dudás Sándor szerint:

  Mondhatsz, amit akarsz, de a tény az, hogy 1. az ortopéd orvosok évtizedeken át azt mondták, hogy aludj deszkán, elmúlnak a fájdalmaid, 2. amióta kifejezetten kemény kókuszmatracunk van, azóta megszűntek a mindenféle fájdalmaink, úgy alszunk, mint a bunda, teljesen kipihenten ébredünk. Mindketten 48 évesek vagyunk a feleségemmel. Ha pedig valahol hotelben alszunk, esély sincs még csak hasonlóan kemény matracra sem, rosszul alszunk, fájdalmakkal ébredünk. Mi kókuszmatrac függők lettünk.

  1. Kedves Sándor!

   Van olyan eset, amikor deszkán aludni javulást hoz. Ahogy van olyan orvosi eset, ahol az amputáció hoz javulást. Ahogyan nem ajánlunk minden bajra amputációt, úgy nem ajánlott mindenkinek a kemény matrac sem.

   Szuper, hogy nektek bejött, ennek szívből örülök. Ezek szerint ti a kemény matracokat kedvelitek. De azért ne terjesszétek nagyon, hogy a kemény matrac a jó, mert abban a mostani orvostudomány egyetért, hogy ez nem igaz.

   Üdv: Hahn Gábor

   1. Névtelen szerint:

    Matracman, az orvostudomànyhoz és az anatómiához semmi közöd. Nettó hülyeségeket írtál a kemény matracról – nem először. Tudod, attól, hogy nyegle pökhendiséggel írsz, még nem leszel hozzáértő. Kereskedő vagy, nem orvos.

    1. Matracman - Hahn Gábor szerint:

     Szia Névtelen!

     Köszönöm szépen, hogy írtál nekem. Teljesen igazad van azzal kapcsolatban amit írsz. Nem vagyok orvos. Nem tanultam anatómiát. Éppen ezért hallgatok az orvosokra. És az orvosok azt mondják, hogy a kemény matrac egészségtelen. Bár nem vagyok orvos, szerencsére ahhoz nem kell annak lennem, hogy az orvosok által írt tanulmányokat el tudjam olvasni és megértsem a végeredményüket. A modern orvostudomány egyetért abban, hogy a kemény matrac nem jó.

     Ha gondolod – és van kedved – érdemes lehet átfutni a következő orvosi cikkeket – csak kettőt emelnék ki, de biztosan találsz még a témában – a DOI azonosítóra rákeresve biztosan ingyen is elérhetőek több helyen:

     https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(03)14792-7/fulltext
     https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1984006315000589?via%3Dihub

     De a kérdésben ugyanígy támpont lehet a Basic Biomechanics of the Musculoskeletal System című szakkönyv is – a (Baltimore: Lippincott, Williams and Wilkins, 2001, 268–271. p, 433–434. p), (https://shop.lww.com/?promocode=WJ12LCZZ&intcmp=MOZULWW-UnderTopNav-FirstTimeVisitors-Save15) ahol teljesen világosan leírják, hogy a matracnak kell követnie a test vonalát, nem pedig fordítva.

     Üdv: Gábor

     1. Névtelen szerint:

      Szerintem csak simán hülye vagy, mint a segg és ezt úgy próbálod leplezni, hogy okosnak tetteted magad.

     2. Matracman - Hahn Gábor szerint:

      Hello!

      Köszi az értékes hozzászólást! 🙂

      Gábor

 4. Claudia szerint:

  Kedves Gábor!

  Ismét matracvásárlás előtt állunk. Egy új dolog vásárlása előtt mindig széleskörű kutatást folytatok. Korábban is ezt tettem, mikor gyermekeimnek megrendeltem a kókusz-lattex matracot. Akkor valószínűleg nem voltam elég körültekintő, mivel nem botlottam bele azokba az információkba, amelyekbe most. Úgy érzem, beleőrülük. Minél inkább szeretnék egy természetes összetételű matracot találni, annál inkább rájövök, hogy a piacon gyakorlatilag nem kapható egészséges matrac! Most már látom, hogy natúr lattex szinte nem is létezik. A kókusz valóban nagyon kemény, de legalább – ha nem ragasztott – természetes anyag. Habmatracot (hideg hab vagy akármilyen hab) pont azért nem vennék, mert szeretném elkerülni a poliuretánt, ami egy rendkívül mérgező anyag.
  Tehát: az ember ne vegyen kókuszmatracot, szintetikus lattexet (natúrként hirdetett), habmatracot, memóriamatracot (szintén nagyon egészségtelen a kutatások szerint). A rúgós matracok még jók lennének – attól eltekintve, hogy a nagy tömegben jelenlévő fémhuzalok felerősíthetik a lakásban lévő elektroszmogot -, amennyiben természetes anyagokkal, pl. gyapjú, pamut lennének kombinálva. Sajnos, ilyenre a webáruházakban nem akadtam.
  Mégis csak jó lenne visszatérni a szalmazsákhoz?? Úgy néz ki, hogy jelenleg, SEMMILYEN egészséges matrac nem kapható manpaság a piacon. Mi erről a véleménye?

  1. Matracman - Hahn Gábor szerint:

   Kedves Claudia!

   Jelen pillanatban természetes összetevő kettő van a piacon – már nagy tömeg számára elérhető módon. Az egyik a kókusz, a másik a latex.

   Gyakorlatilag egyiknek sem lesz olyan formája, amiben nincs valamilyen szintetikus anyag. Én a kókuszt a már leírt okok miatt nem kedvelem, de tény, hogy ettől az még természetes anyag marad mondjuk, ha natúr latex segítségével latexálják.

   A poliuretán mindenhol ott van az életünkben és olyan minősítéseket adnak ki rá, amelynek a határértékei akár élelmiszer határértékei is lehetnének, tehát én azzal nem értek egyet, hogy mérgező lenne. Többek közt Oeko-TEx minősítést is kap a legtöbb hab, erről itt olvashat: https://matracman.hu/oeko-tex-standard-100-matrac/

   Én semmilyen hivatalos, megalapozott kutatásról nem tudok egyébként, amely bármely létező matracipari alapanyagot mérgezőként tüntetne fel. Szerintem inkább arról van szó a természetes anyagoknál, hogy melyiknek mekkora az ökológiai lábnyoma.

   Egyébként a rugós matracok tetején az esetek 99 százalékában poliuretán hab található. Ha a gyapjúról és a pamutról azt gondoljuk, hogy kiüti az elektroszomogot, akkor egyszerűen fogni kell egy gyapjú takarót és egy derékaljat és akor bármi lehet alatta a matracban.

   Kétlem, hogy a szalmazsák jó megoldás lenne, én azt gondolom, hogy azért elég nagy a választék matracokból. Itthon is előfordulnak komoly természetes latex tartalommal rendelkező matracok, több helyen is, csak meg kell kérdezni az összetételt – és remélni, hogy tényleg tudják rá a pontos választ.

   Az én véleményem egyébként az, hogy ortopédiai szempontból töretlenül fejlődik például a magyar piac és soha ilyen jó lehetüségeink nem voltak még, hogy egészséges matracon feküdjünk, hiszen kialakulóban van – még ha csak csírájában is – a magyar matracipari szakma és egyre komolyabb matracok válnak elérhetővé mindenkinek.

   Üdvözlettel,

   Hahn Gábor

 5. Anicska szerint:

  Üdvözlöm! Én szeretnék kiállni az igazán kemény matracok mellett. Rengeteg próbálkozásunk volt már, és a leginkább a 100-as sűrűségű darált szivacsmatrac jött be. Ez egy nagyon kemény matrac, és bár párszor valóban át kellett fordulni éjjelente, reggel viszont fel tudtunk kelni az ágyból legalább. Nem beszélve a tartósságáról, hiszen az a matrac, kb 7 év után kezdett csípő részen összeállni, míg a mostani hideghab matracunk, ami szintén keménynek mondott HR4542, egy év után kigödrösödött! Amikor elmegyünk egy matracboltba, nagyon sokféle matracot érzünk kényelmesnek……mert mindössze 5-10 percig használjuk! Megvesszük, aztán pár hét múlva már jön a gödör, a jó esetben csak reggeli derékfájás és imádkozhatunk, hogy visszavegye a gyártó.. mert nem jó. Eléggé el vagyunk keseredve, szerettünk volna felnőtt teherbírású tiszta kókuszmatracot, de nem lehet kapni sehol. Esetleg van valami jó tippje? Köszönöm!

  1. Matracman - Hahn Gábor szerint:

   Kedves Ancsika!

   Köszönöm szépen, hogy megírta a véleményét! Én nem tagadom, hogy nagyon ritkán a kemény matrac lehet a megfelelő megoldás. De ez tényleg ritka. A tartósság kérdéséről viszont azt gondolom, hogy az nem előnye egy matracnak, ha cseppet sem idomul a testünkhöz. Ez olyan, mintha vennénk egy új cipőt. Időnként előfordul, hogy az első egy-két hétben töri a lábunkat. Aztán ránk idomul. Az nem lenne a cipő előnye, ha soha nem idomulna a lábunkra.

   Ugyanígy van a matracok esetében is. Az nem hátrány, ha a matrac bizonyos részeken puhul – főleg, ha nincs zónázva. Például egy zónázás nélküli matrac esetén oldalt fekvésnél a vállnál és a csípőnél a matrac puhulni fog. Ettől azonban nem rosszabb, hanem jobb lesz a formakövetése. Ha nem lenne szükségünk formakövetésre, akkor feküdhetnénk a padlóra is. Persze van olyan eset, amikor valakinek erre van szüksége, de ez tényleg nagyon ritka…

   Kókuszmatracban én egyébként a Novetexet ajánlom, ők nagyon pengék ebben a témában – szerintem ők a legtapasztaltabbak az országban kókusz téren.

   Üdvözlettel,

   Hahn Gábor

 6. Reni szerint:

  Szia Gábor!
  7 hónapos kisfiam 20 percenként forgolódáss kelt a kiságyba ahol 10 cm kókusz matrac van. Első perctől nem alszik benne jót. Csak 2 hónap volt amikor átaludta az éjszakát. Most a hitvesi ágyba mellettem alszik. Ortopedico matracunk van Félkemény. Szeretjük. A pici is alszik. Viszont szeretnék a kiságyba szoktatni. A férjem így a nappaliba alszik. Milyen matracot vegyek? Hideghab matracot néztem ami 10 cm vastag. Antiallergén huzattal.

  1. Matracman - Hahn Gábor szerint:

   Szia Reni!

   Ha a saját gyerekeimnek vennék matracot, akkor én is valamilyen hideghabban gondolkodnék – vagy latexben, de az nem túl jellemző itthon. A 10 centis vastagság bőven elég, a huzatnál pedig a legfontosabb, hogy bírja a mosást.

   Gábor

 7. Ferenc szerint:

  Kedves Gabor!
  Nekem kifejezett derek es hatfajdalmaim vannak a tul puha matracoktol, csakugy mint a tul kemenyektol. Nemreg vasaroltam egy Novotex kokuszmatracot es eddig elegedett vagyok vele, szinte teljesen megszuntek a reggeli fajdalmaim. Mivel van egy 8 cm vastag latexreteg a kokuszretegen en nem gondolnam, hogy egyaltalan ne kovetne a testem vonalat, de a kokusz stabilan tartja a derekam, gerincem. Mit gondol, egy ilyen hibrid matrac is egeszsegtelen lehet hosszutavon?

  1. Matracman - Hahn Gábor szerint:

   Kedves Ferenc!

   Ebben az esetben biztos vagyok benne, hogy a 8 centi latex teszi a dolgát – ha nem nagyon kemény latexről beszélünk – és megfelelő formakövetést ad. A fenti cikkem inkább a tiszta kókuszból készült matracokra vonatkozik.

   Üdvözlettel,

   Hahn Gábor

   1. Virányi Gábor szerint:

    Köszönöm ezt a kiegészítést! Hiányoltam a fenti cikkből! Ugyanis elődeink amikor a szalmazsákot használták, arra közvetlenül nem feküdtek. Arra jött még a derékalj, ami pl. tollal volt töltve, arra egy pokróc, majd a lepedő. Mind természetes anyagokból, amik megadták a derék megfelelő alátámasztását -hiszen az sem jó, ha háton alszik valaki és túl besüppedhet a derék rész, mert az ugyanolyan rossz, mintha oldalt feküdne és nem süppedhetne be a váll és derékrész- ugyanakkor a derékalj mintegy fedőmatrac adott egy képlékenyebb réteget. Azért nem voltak totál idióták az őseink…..sőt…nem gyártottak ennyi műanyag szemetet. Most olvasom, hogy még fájdalomcsillapító hatása is van a szalmának -szintén orvosi vélemény- igaz kicsit másként alkalmazva;) Ergo, kókuszmatracot használni sem idiotizmus, csak kell adni neki egy megfelelően kikisérletezett, személyre szabott puhaságú fedőmatracot!

    1. Matracman - Hahn Gábor szerint:

     Kedves Gábor!

     Ahogy mondani szoktam, akár beton alapból is lehet jó párnázó rétegekkel matracot építeni – csak akkor minek a beton bele. 🙂 Alapvetően – (szakmai) véleményem szerint a legtöbb esetben a kókusznak nincs kimondott hozzáadott értéke a hazai matracokhoz. Vissza is szorult rendesen.

     Üdvözlettel,

     Hahn Gábor

 8. Zsófi szerint:

  Kedves Uram! Múlt szerdán becsípődött a derekam, úgy 30 éve van ezzel problémám, a lényeg, hogy csak akkor kezdett javulni, miután deszkákat raktam az ágyra, arra néhány plédet, és azon aludtam. Csak ez segített. Tegnap kiszedtem a deszkákat, és ma reggelre ismét rosszabb lett a derekam. Mindeközben nemigen látok keményítő matracbetétet (nincs pénzem új matracra jó drágán), ezért most veszek egy kókusz fedőmatracot kb. 15.000 Ft-ért, hogy végre ne deszkán kelljen aludnom, mégis megkönnyítse a nehéz heteket. Üd, Zsófi

  1. Matracman - Hahn Gábor szerint:

   Kedves Zsófi!

   Sajnos azt kell mondjam, hogy szerintem nem igazán lesz a piacon használható és tartós megoldás a helyzetre, ha kemény fedőmatracot keres.Nem tudom, hogy pontosan milyen matracot használ most, de feltételezem, hogy minimum félkeményet, vagy éppen lágyabbat és ezért szeretné keményíteni. A rossz hír viszont az, hogy ha egy ilyen lágyabb felületre ráteszi a kemény fedőmatracot, akkor az meg fog törni, illetve idővel – rövid idővel – szépen leköveti majd az alatta lévő matrac formáját.

   Azt is fontos lenne tudni, hogy milyen ágyrácsot használ most az ágyon és pontosan milyen matraca van – ha gondolja, nyugodtan írja meg nekem a hahn.gabor(kukac)matracman.hu címre.

   Egyébként, ha ebben a megoldásban kell gondolkodnunk, akkor én inkább máshogy állnék neki. Fognám azt a deszkát, amin tudtam aludni, ráraknám a matracomra és inkább a deszka tetejére raknék egy lágyabb fedőmatracot. Így lesz némi komfort is, illetve a tartás is megmarad. Mindazonáltal én konzultálnék az orvosommal is, mert hosszú távon ez nem lesz jó – és pihentető – megoldás. Ezt csak akkor érdemes használni, ha “sos” helyzet van, tehát, amikor becsípődik a derék.

   Üdvözlettel,

   Hahn Gábor

 9. Zelenka szerint:

  Szia,

  Ebben a kérdésben nehéz általános igazságot tenni, mert ahány ember, annyiféle testi adottság létezik, és ami kényelmes az egyiknek, az nem jó a másiknak. Most lehetne sorolni, hogy a lordózisos vagy kifózisos nyaki görbület esetén mi az ideális, de nem ez a lényeg. Az a lényeg, hogy mindenki a számára megfelelő matracot találja meg. Nekem sokféle matracom volt már, leginkább a kókusz jött be, mert kemény. Nekem most olyan van, amiben két 7cm-es kókuszréteg között van egy kb. 5cm-es habszivacs. Ez az egyetlen minden eddigi közül, aminél nem fáj a derekam reggelente. Nekem pl. a memóriahab sehol nem jön be. Vettem ilyen típusú párnát, ami eleve “hullámos”, mert az volt a marketing maszlag, hogy egészséges a fej/nyaki gerinc követése miatt. Nos, 1 hónap után már olyan szinten tette tönkre az alvásomat, hogy ki kellett dobnom a francba. A végén már beállt tőle a nyakam, bemerevedett. Párnából a puhábbak jönnek be. A lényeg tehát az, hogy a kérdés egyedi, nincs olyan, hogy ez vagy az egyértelműen rossz.

  1. Matracman - Hahn Gábor szerint:

   Szia!

   Általános igazságok nincsenek természetesen. Azonban trendek vannak sajnos. Van egy olyan trend, hogy az emberek alapvetően kemény matracot keresnek – mert az hallották valahol – és van ezzel szemben egy olyan tény is, a kemény matracok általában nem segítenek.

   Minden gerinc más és más – és teljesen igazad van, hogy mindenkinek másmilyen matrac lesz kényelmes és egészséges -éppen ezért érdemes sokat próbálni és elengedni a prekoncepciókat. 🙂

   Üdv,

   Hahn Gábor

 10. Pollák Ildikó szerint:

  Nekem 41 eves koromtól kb.53 eves koromig lumbalis gerincproblemaval nagyon jo volt a keményebb kókusz matrac 6 cm latexszel a tetején. Most úgy tűnik, ez mar nem megfelelő. Felső hati, nyaki szakaszi fájdalmaim vannak reggel, de érdekes módon az egész reggeli fejfajasokkal kezdődött. Sokaig azt hittem, migrénem van. Túl vagyok vizsgálatokon, terapiakon, párnacseréken. Vleg a túl kemény matrac lesz a ludas. Szóval lehet, az életkor is benne van, valamint az, hogy mely részed terhelodik napközben a legjobban. Csak azt akarom ezzel mondani, hogy ezektől is függ, hogy milyen matrac lesz számodra a legjobb.

  1. Matracman - Hahn Gábor szerint:

   Kedves Ildikó!

   Köszönöm szépen a hozzászólást. Nagyon jól látod, hogy az életkor hatalmas szerepet játszik a matracválasztásban. Ami jó volt 10 éve, az ma már nem biztos – ezt én nem csak a matracoknál érzem. 🙂

   A matrac vásárlás mindig személyre szabott döntés, sajnos nincsenek “csoda” megoldások. Viszont, ha a matrac túl kemény, akkor érdemes mindig egy fedőmatracban gondolkodni, mielőtt lecserélnénk.

   Üdv,

   Hahn Gábor

 11. Andi szerint:

  Kefves Gábor!

  Kb 15 éve vásároltam kókuszmatracot. A réteg 4cm latex – 4 cm kókuszrost – 6 cm latex. Most a 6cm-es oldalán alszom. Korábban forgattam.
  Oldalt fekve alszom, és az utóbbi 1 hónapban többször arra ébredek, hogy fáj a csípőm. így forgolódom.
  Gondoltam fedőmatracot veszek rá.
  Kipróbáltam boltban a 4 cm-es memóriahabosat, a 6 cm-es latexet illetve hideghabosat. Gondolom azért is volt mind jó, mert puhább mind, mint a mostani. 🙂
  Milyet érdemes véleményed szerint venni? Vagy mire figyeljek a kiválasztásnál?

  Előre is köszönom a válaszod!
  Andi

  1. Matracman - Hahn Gábor szerint:

   Kedves Andi!

   A puhítás szerintem sem árthat. 🙂 Én bármelyiket jó szívvel tudnám ajánlani – a memóriahab kivételével, mert az nem fog szellőzni. Érdemes lenne olyan helyet keresni, ahol vissza lehet vinni a fedőmatracot, ha nem válik be. Így nem érhet semmilyen meglepetés.

   Üdvözlettel,

   Gábor

 12. Niki szerint:

  Kedves Gábor!

  Bárcsak korábban olvastam volna ezt a cikket! 🙁 A héten vásároltunk egy matracot, 24cm-es 12 cm magas táskarugók, 2×3 cm magas hideghab és 4x1cm-es kókuszréteg benne. A leírása szerint félkemény. Vacilláltunk egy puhábbal is, amiben csak 1cm-es kókuszréteg volt, de az üzletben ez is nagyon kényelmesnek tűnt, nem túl puha, nem túl kemény, és a férjem a fájós dereka miatt jobban húzott a picit keményebb felé, én meg nagy különbséget nem éreztem. De lehet ez volt életem tévedése, az első két napban jónak tűnt, de azóta huzamosabb idő után forgolódok, mert zsibbad és nyom a csípőtájékon, ha oldalt fekszem. Teljesen el vagyok keseredve, mert sokba került, nagyon vártam, hogy végre jókat aludjak, de jelenleg rosszabb, mint a régi ágy. (Vissza nem cserélik, mert egyedi méretre gyártott. Soha többé ilyet. Se kókuszréteg…)
  Van rá esély, hogy idővel ez is puhább lesz, mint bent az üzletben? Vagy inkább ruházzak be egy fedőmatracra, az segíthet rajta?
  Nagyon köszönöm a segítséget!

  1. Matracman - Hahn Gábor szerint:

   Kedves Niki!

   Egy kicsit puhulhat az első hónapban, de ez tényleg nagyon kevés, nem hiszem, hogy megoldja a problémát. Szerintem sajnos tényleg csak a fedőmatrac segíthet. 🙁

   Üdvözlettel,

   Hahn Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük