Matrac

Kemény matrac egészségügyi hatásai

Kemény matrac zsibbadás

Kemény matrac – népi hiedelem a gerinced ellen…

Biztosan mindenki ismeri azt a gondolatsort, hogy a kemény matrac a jó matrac. A nagyszüleinktől hallottuk, az orvos mondta a Sacinak, amikor a sérve miatt a földre kellet feküdnie, meg amúgy is, “régen szénán-szalmán aludtak az emberek, oszt mégis éltek“, aztán “még régebben meg a földön a barlangban, aztán látod, mire jutott az emberiség“, meg hát “eddig is keményen aludtam, minek vegyek most puhát?“…


Figyelem! Ha matracot keresel, érdemes elolvasni az ország legrészletesebb matracválasztási tanácsadóját.


Amiket itt fent felsoroltam, valójában mind súlyos tévedéseken és félreértéseken alapulnak. A kemény matracok nem csak a gerincedet nyírják ki, de kihatással vannak a mindennapjaidra, sőt túlzás nélkül a családod mindennapjaira is. A cikk végére érteni és tudni fogod, hogy miért nem szabad túl kemény matracot venni és miért jobb, ha inkább félkeményben gondolkodsz.

Ha nincs kedved olvasni, nézd meg a videót, amit a kemény matracokról készítettünk!

Kemény matracok 5 hibája

Tartalomjegyzék – erről lesz szó:

FIGYELEM!

Ha te mindenképpen kemény matracot keresel, akkor nézd meg a következő hármat: ezek elég kemények…

Double Firm HD matrac

151 109 Ft351 731 Ft

Endura SHD matrac

206 202 Ft485 566 Ft

Wave HD matrac

104 735 Ft325 766 Ft

Fogalmi problémák – egyáltalán mikor számít keménynek a matrac?

A matrac keménységére sajnos nincsen optimális mérőszám. A német matracosok bevezettek rá egy rendszert, ha jól emlékszem, H1-H5-ig jelölik a keménységet, de igazából ez sem teljesen mérvadó, mert hiába általánosítunk, nehéz okosat mondani, anélkül, hogy kipróbáltuk volna a matracot.

Én például találkoztam olyan kirívó esetekkel, amikor a 130 kilós ügyfél extrém mértékben puhította a matracát – összesen 11 centi memory hab került rá, a lágyabb fajtából -, amíg végül azt mondta, hogy ez már jó. Azóta is vígan használja gerincsérv mellett.

A fenti történetből is látszik, hogy annak a meghatározása, hogy mi a kemény, elég nehézkes. A haboknál például létezik a sűrűség mellett egy keménységi mérőszám is – a keménységet itt kilopascalban adják meg – de én óva intek attól mindenkit, hogy ebből próbáljon következtetéseket levonni.

A kemény matrac tartósabb?

Sok ember azért vesz kemény matracot, mert azt gondolják, hogy az jobban fogja tartani a formáját az évek alatt. Ez nem csak, hogy nem igaz, hanem pont az ellenkezője történik. Legtöbbször a kemény matracok gyorsabban puhulnak, mint a lágyabb társaik.

kazánlemez kemény matrac

Csak a kazánlemez tart örökké. A matracok nem.

Ahhoz, hogy egy matrac kemény legyen, nem szükséges több anyagot rakni bele. A habok esetében úgy is lehet növelni egy matrac keménységét, hogy a hab sűrűsége nem változik. Így a minőség egyáltalán nem mérhető le a matrac keménységén keresztül.

Az orvos miért mondja, hogy a kemény matrac a jó?

Az az igazság, hogy orvos ilyet nem mond. Üsd be nyugodtan a keresőbe, hogy “ortopéd orvos kemény matrac”. A valóság az, hogy jó érzésű orvos nem nagyon ajánl ilyet. Mert a kemény matrac árt a gerincednek.

A félreértés oka az, hogy bizonyos esetekben gerincsérv miatt szokták javasolni, hogy keményebb felületre feküdjünk – bár ebben sincs konszenzus. A földre fekvés alkalmanként lehet jó, de a mindennapokban biztosan nem megoldás. Megesik tehát, hogy az orvos földre fektet.

Ez nem azt jelenti, hogy ez az ideális állapot, hogy minden este betonon kell aludnunk. Csupán vannak ilyen orvosi esetek. Ugyanígy vannak olyan esetek, amikor a beteget mesterséges kómába rakják, vagy mondjuk amputálják egy végtagját. Ezt sem tekintjük normális állapotnak. A kemény felületre fektetéssel se tegyük azt.

A gerincünk nem attól lesz egészséges, ha kazánlemezen fekszünk. Ha ez így lenne,  akkor mindenki fa deszkákon aludna. Olcsó is és tartós is…

Mit mond valójában az orvostudomány a kemény matracokról?

A kérdés talán rosszul van feltéve. Helyesen az lenne a kérdés, hogy milyen matracot ajánlanak az orvosok. A válasz pedig, az, hogy félkeményet. Persze megint visszajutunk oda, hogy most melyik matrac milyen keménynek is számít valójában. Talán nem is ez a legfontosabb, hiszen az már megírtuk, hogy milyen matracot érdemes venni. Cikkünk egyetlen célja, hogy elmagyarázzuk, miért rosszak a kemény matracok.

Túl kemény matrac

Így fekszel egy kemény matracon. A piros célkereszt mutatja, hogy hol nincs alátámasztva a gerinced. Kép forrása: thebedcompany.co.za

Szóval. Egy 2003-as spanyol tanulmány 313 gerincbántalmakkal küzdő beteget vizsgált. A kísérlet minden tudományos feltételnek megfelelt, több szaklapban is ismertették az eredményeket. A betegek régi matracait fogták és kidobták a fenébe, hogy új, félkemény matracokkal helyettesítsék azokat. A vizsgálat időtartama 90 nap volt.

A kísérlet végén nem meglepő módon a félkemény matracok nyertek. Az a csoport, amelyik ilyen keménységű matracon feküdt, kevesebb fájdalomról számolt be, mint a többi kontrollcsoport. A tanulmány eredményeit röviden itt összesítik. A kísérlet felkutatásért köszönet illeti Molnár Miki kollégámat.

Az interneten még tucatnyi hasonló tanulmány található, amely mind azt bizonyítja, hogy nem a kemény matracok a legjobb megoldás a hátnak és a gerincnek. Ha egy kicsit jobban utánaolvasol, akkor magyar orvosok ajánlásait is megtalálod az interneten. A legtöbb olyan orvos, aki névvel és arccal vállalja a véleményét, nem kemény matracot ajánl.

A többiek a népi hiedelmek táborát erősítik. Legtöbbször persze név nélkül “az orvosom azt mondta, hogy” kezdetű beszámolókban találkozol keménypárti véleményekkel – ezeknek pedig nem érdemes hinni.

Mik a kemény matrac hátrányai?

Nem kell orvosnak lenni ahhoz, hogy két hatalmas hátrányt is fel tudjunk sorolni a kemény matracok használatával kapcsolatban. Az egyik a gerincünket bántja, a másik pedig leginkább az alvásunkat zavarja meg. A problémákat oldaltfekvő helyzetben fogjuk elemezni, mert a lakosság 50-60 százaléka ebben a pózban alszik.

A kemény matrac hátrányai közé tartozik, hogy gerincünk nem tud pihenni.

Még egy kép arról, hogy milyen rossz a gerincednek a túl kemény matrac. Forrás:europeanbedding.sg

Nézzük meg elsőként, hogy miért fogsz rosszul aludni, ha kemény matracod van. Ilyenkor a fő nyomáspontok a vállad és a csípőd lesznek. Az ízületeidet és minden létező izmodat nyomni fogja a túl kemény fekhely. Ez már önmagában nem túl kényelmes és akár deformitáshoz is vezethetne, de további problémát okoz, hogy a vérkeringésedet is elnyomja.

Mivel az nem túl jó dolog, hogy ha a vér nem áramlik ereidben – ez okozza egyébként a zsibbadást is- , ezért ilyenkor a szervezeted egy nem túl bonyolult védekezési mechanizmust indít el. Mégpedig azt, hogy megfordulsz álmodban. Ilyenkor a vér újra utat talál magának, cserébe viszont testünket meg kell mozdítanunk, ami miatt az alvás nyugalma csökkenni fog.

Az állandó éjszakai forgolódás tehát kinyírja a nyugodt alvást és kialvatlansághoz vezethet. Ebben a cikkünkben egyszer már egyébként összeszedtük, hogy milyen következményei vannak, ha rossz a matracod, érdemes elolvasni.

Felméréseink alapján a lakosság 20-25 százaléka forgolódik éjszakánként, aminek az egyik oka tehát pont a túl kemény matracok.

Félkemény matrac - így néz ki rajta a gerinced

Ilyen lenne a gerinced egy félkemény matracon. Pont jó. Forrás:europeanbedding.sg

A másik nagy probléma pontosan a gerinc nem megfelelő alátámasztása. Ahogy már említettem, a túl kemény fekvőfelületen a vállad és a csípőd lesz a két felfekvési pont. A gerinced e két pont között úgy fog viselkedni, mint egy híd. Gyakorlatilag lógni fog a levegőben – alátámasztás nélkül. A gerinced, tehát nem tudja magát kipihenni az éjszaka, hiszen nincs nyugalmi állapotban, sőt helyette még feszül is.

Egy normális matracnak pont az lenne a feladata, hogy oldaltfekvésnél a csípődet és a válladat magába engedje kissé, hogy a gerinced is kapjon megfelelő alátámasztást. Ebben az esetben nem forgolódnál egész éjszaka és még a gerincoszlopod sem látná kárát az estének.

Kemény matrac előnyei – a szűk keresztmetszet.

Adott esetben kár lenne elhallgatni, hogy lehetnek a kemény matracnak is előnyei. Csak nagyon kevés. Mindenki hallott már olyat, hogy valakit az orvos a padlóra fektet. Van ilyen is, de ez egy radikális válasz egy radikális esetre. Akut derékfájás esetén például jó lehet néhány napig. De ennyi.

A kemény matracnak alapvetően nincsenek előnyei egy egészséges ember számára….

Kemény vagy puha matrac – melyiket vegyük?

A kemény ágymatrac egészségtelen. Ezt már tisztáztuk. Akkor ezek szerint a puha matrac lenne a nyerő? A válasz: nem. Sem a kemény ágy, sem a túl puha nem egészséges.

Míg a kemény ágybetét mellékhatásait az előbb már kitárgyaltuk, addig a puháról annyi szó még nem esett. A túl puha matracok pedig ugyanúgy károsak, mint túl kemény társaik. Nem tudunk bennük aludni, fájdalmat okoznak, stb.

Ha a fekhely nem támaszt alá megfelelően, akkor egyszerűen belesüllyedünk, pelesüppedünk, így gerincünk – és egész testünk – rendellenes tartást vesz fel, ami szintén nem túl pihentető. Óvakodni kell tehát ezektől a fekvőbetétektől is.

Puha vagy kemény matracon fájdalmaink lehetnek.

A túl puha és a túl kemény matrac is okozhat fájdalmakat…

Szerencsére a túl puha matracoktól való tartózkodást nem kell különösen kihangsúlyozni, ugyanis a magyar ember kerüli őket, mint macska a vízet.

Ennek megfelelően Magyarországon igazából nincs is túl nagy kínálat puha matracokból. Mivel mi inkább a feszesebbeket szeretjük, így – például az angolszász országokkal ellentétben – nem árulnak belőlük tűl sokat az üzletek. A legtöbb helyen például egyáltalán nem lehet kapni belőlük…

Félkemény matrac a megoldás!

Közepesen kemény hideghab matracok, habszivacs matracok, memory matracok, stb… mindegy melyiket fogod választani – kis túlzással. A lényeg, hogy ne legyen se túl kemény, se pedig túl puha. Keresd az arany középutat.

A félkemény komfortú matracok lesznek azok, amelyek engedik, hogy tested kiálló részei kissé besüppedjenek és így teljesen alá legyél támasztva az éjszaka során. És ezek azok az ágybetétek, amelyek megakadályozzák, hogy túlságosan belesüppedj ágyadba.

A közepesen kemény matracok – ha memóriahab nélküliek – általában el vannak látva valamilyen zónázással, hogy még tökéletesebben kövessék le tested formáját. Ha rám hallgatsz, akkor valami ilyesmit keresel. Persze előre nem lehet megmondani, hogy melyik lesz számodra kényelmes, ehhez ugyanis próbálni kell.

Tehát a hideg logika is azt támasztja alá, amit az orvostudomány – lásd kicsit feljebb a “mit mond az orvostudomány” résznél. A félkemény matrac a nyerő!

Az én véleményem a kemény matracokról

Biztosan kitaláltad már, hogy Hahn Gábornak mi a magánvéleménye a túl kemény matracokról. Most viszont szeretném, ha megismernéd egy olyan matracos véleményét is, aki több, mint ezer matracot adott el személyesen.

Évek óta kínálunk pénzvisszafizetési garanciát. Két fő oka van annak, ha visszahoznak hozzánk egy matracot. Vagy a méretet nézik el, vagy pedig túl kemény a matrac és nyomja az embert – nagyon ritkán fordul csak elő, hogy egy ágyat túl puhának éreznek.

zsibbadó váll - nem a puha matrac jele

Ha elnyomod, bizony zsibbadni fog a vállad. Kép forrása: continentalhospitals.com

Sokat gondolkodtam rajta, hogy miért választják minden tanácsunk ellenére sokan mégis a nyilvánvalóan túl kemény fekhelyeket. Talán azért, mert a kemény matracok általában olcsóbbak vagy azért, mert azokat még lehet puhítani  – például a kemény matrac puhítása tökéletesen megoldható egy fedőmatraccal.

Ezzel szemben egy túl puha matrac keményítése lehetetlen feladat (bizony, nem létezik matrac keményítő!). Tényleg nem tudom, miért szeretik az emberek a túl kemény matracokat.

Azt azonban észrevettem, hogy általában azok döntenek rosszul, akik azt gondolják, hogy két perc alatt ki lehet választani a megfelelő matracot és egyáltalán nem érdekli őket, hogy min fekszenek. Csak le akarják tudni a dolgot. Ők legtöbbször tévednek. Összeszedtem neked pár tippet, hogy hogyan ne próbáld meg eldönteni egy ágybetétről a keménységét:

  • Ne gondold, hogy ha leülsz a matrac szélére, akkor abból tudni fogod, hogy milyen rajta feküdni.
  • Ha ketten vagytok, akkor mindketten próbáljatok. Ne csak egy valaki.
  • Ha a matracon ülsz és kicsit besüpped, az nem baj, mert feküdni fogsz rajta és fekvő pozícióban egészen más a súlyelosztásod.
  • Ha már most nyom, otthon is nyomni fog.
  • A kézzel nyomkodást – hacsak nem dolgozol aktívan a matraciparban – felejtsd el.
  • Ne feledd, azért mert kemény, nincsen benne több anyag!

Azt remélem külön meg sem kell említenem, hogy a matrac webáruház nem opció… Ott ugyanis nem lehet kipróbálni az ágybetéteket… (És az sem hátrány, ha olyan helyet keresel, ahol kapsz mellé valamilyen pénzvisszafizetési garanciát, hiszen bárki félrenyúlhat…)

Száz szónak is egy a vége: ne vegyél túl kemény matracot, mert a gerinced nem fog szeretni érte… Keresd inkább azt, amit az orvosok is tanácsolnak: félkeményet.

Ha kérdésed maradt, írj nyugodtan a molnar.miklos(kukac)matracman.hu címre.

Matracainkat itt tudod megnézni:

Hideghab matracok (16)

Habrugós matracok (4)

Latex matracok (6)

Memóriahab matracok (helyett) (7)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük