Alvás, Alvásbetegségek, Matrac

Ez a 9 komoly veszély leselkedhet rád, ha rossz a matracod!

Milyen veszélyeket rejt a rossz matrac használata?

Írásom célja, hogy bemutassam Neked miért olyan fontos a számodra ideális matrac gondos megválasztása. Sajnos úgy működünk, hogy sokkal jobban odafigyelünk egy témára, hogyha nem az előnyök oldaláról közelítjük meg, hanem a hátrányokat vesszük számba. Ezért így jártam el most is.

Ha rosszul választod meg ágybetéted (esetleg halogatod a régi kicserélését), komoly egészségügyi kockázatokkal kell szembenézned. Ezek között egészen nyilvánvalóak és kevésbe ismertek is megtalálhatóak.

A testedet sanyargató, túl kemény, vagy éppen túlzottan puha matrac hát-, derék vagy nyakfájást okozhat, illetve megakadályozza a nyugodt, zavartalan pihenést, szervezeted regenerálódását, a kevesebb és rosszabb minőségű alvás miatt pedig mentális problémák garmadájával kell megbirkóznod.

Végül életminőséged fogja majd megsínyleni a nemtörődömségedet (Az alvásmegvonás olyan szörnyű tüneteket produkálhat, hogy a kora-újkori boszorkányperekben kínzásként is alkalmazták).

Nézzük is most ezeket (a sorrend nem tükrözi a problémák fontosságát!).

Meg kell barátkoznod az állandó hát és derékfájdalmakkal!

Hátfájdalom vagy lumbágó sokféle okból kialakulhat. A gyakorta hangoztatott helytelen életmód mellett a kellő alátámasztással nem rendelkező ágymatrac is kiválthatja tüneteit.

rossz matrac

Kép forrása: Kjpargeter / freepik.com

Az ideális matrac úgy támasztja meg testedet alvás közben, hogy gerinced természetes pozíciójában pihenhet (a gerincoszlop 3 természetes görbülettel rendelkezik, nem teljesen egyenes!), így csigolyáid tehermentesülnek, a nedvkeringésük hatékony lesz (Spanyol és amerikai kutatások megerősítették, hogy az átlagember számára a félkemény matracokkal enyhíthető a leghatékonyabban a hát és derékfájás).

Nem így az a matrac, mely nem alkalmazkodik testsúlyodhoz és alvópózodhoz, túl kemény ahhoz hogy kövesse tested kontúrját, ezért a kiugró testrészeken (ezek jellemzően a csípő, derék vagy váll) nyomáspontokat képez, vagy olyannyira puha, hogy teljesen belesüppedsz, gerinced pedig kórosan deformálódik. A régi, kiteknősödött matrac ugyanez a kategória.

Ezeken tehát lehetetlen kipihenni magadat, ugyanis feszültséget teremtenek gerinccsigolyáidban, ízületi fájdalmakat okoznak, izmaid ellazulása nem következik be, mely agyad folyamatos kontrollját követeli meg, azért hogy az állandó forgolódással enyhítsd fájdalmaidat.

Kibírhatatlan fráterré válhatsz!

Egy külföldi fórumon olvastam egy nagyon találó véleményt arról, milyen jelentős szerepe van életünkben a jó alvásnak. Valahogy így hangzott: ” Úgy találtam az alvás mindennek az alapja, a megfelelő alvástól jobb ember, apa és férj lettem. Kevés alvás mellett jobb esetben valahogy túléltem a napot, rosszabb esetben viszont ingerlékeny seggfejjé változtam.”

A nem optimális matrac a kellőnél kevesebb és rosszabb minőségű alvást eredményez. A gyakorta előforduló extrém szintű álmosság és fáradtság napközben nem normális dolog, jól jelzi, hogy valami baj van a matracoddal. Ilyenkor az alvásmegvonás miatt jelentkezik a kóros fáradtság.

Rossz matrac

Kép forrása: 9gag.com

De az alváshiány felerősíti a negatív érzelmeket, az aggodalmaskodást, depressziót is. A Pennsylvania Egyetem kutatói olyan tesztalanyokat találtak, akik egy héten keresztül napi 4,5 órát aludtak, emiatt pedig stresszesebbek, dühösebbek, ingerlékenyebbek és szomorúbbak lettek. Hangulatuk a normális alvásra való visszatéréssel nagymértékben javult.

Egy 2009-es tanulmány is megerősíti ezt. A kutatásban 59 egészséges felnőttet vizsgáltak, 28 napig meglévő, hagyományos matracukon aludtak, a rákövetkező 28 napban pedig új, félkemény matracokon hajtották álomra  fejüket. A vizsgálat megerősítette, hogy a matrac csere a stressz szint, aggódás, ingerlékenység, remegés és fejfájás csökkenését eredményezte.

Ne használj kényelmetlen matracot! Legyél inkább kiegyensúlyozott és jókedvű a mindennapokban!


Szeretnéd elkerülni hogy rossz matracot vegyél? Segítünk Neked ideális matracot választani, kattints!


Nagy eséllyel hízol majd el!

Amennyiben matracod nem hagyja hogy kialudd magad, energiadeficittel kelsz majd fel reggelente. Emiatt rákényszerülsz a kellő energia pótlására napközben, ami azt jelenti, hogy kalóriadús ételeket veszel majd magadhoz, illetve túleszed magad, magyarán szólva zabálsz.

Ez a jelenség fordítva is igaz, az elhízás alvási zavarokhoz is vezethet, melyek között a horkolást, és az általa is kiváltott alvási légzéskimaradást kell megemlíteni.

Azok tehát akik keveset alszanak, vagy alvásuk nem zavartalan, gyakran felkelnek az éjszaka közepén, hajlamosabbak az elhízásra. A kövérség káros egészségügyi hatásairól pedig azt hiszem nem kell beszélnem…

Könnyebben megtalálnak a szívbetegségek!

Nagyon komoly, akár életveszélyes kockázatai is lehetnek a silány matracon való alvásnak a szívbetegségek és keringési problémák.

Különösen a napi 6 óránál rövidebb alvástartam növeli meg a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Az European Heart Journal erről a témáról szóló 15 orvosi tanulmányt szemlézett, melyek 475 ezer ember bevonásával készültek. Az eredmények magukért beszélnek.

Rossz matrac

Kép forrása: http://www.drharryfisch.com

A keveset alvóknál 48%-al magasabbra emelkedett az esélye hogy szív-, és koszorúér betegségekben halnak meg és 15%-al arra, hogy stroke (szélütés) okozza halálukat (érdekes ugyanakkor, hogy a hosszabban alvók csak a koszorúér bántalmakban teljesítettek sokkal jobban, viszont hajlamosabbak voltak a stroke-ra. A kutatók egyelőre nem tudják teljesen megmagyarázni ezt a jelenséget).

Diane Lauderdale, phd, a Pritzker School of Medicine epidemológia professzorának 2008-as tanulmánya szerint a kevés alvás magas vérnyomást okoz.

Mivel kerülheted el tehát a legbiztosabban ezeket, és védheted meg szívedet?

Tarts be az aranyszabályt, aludj minimum 7-8 órát, aminek alapfeltétele lesz egy egészséges gerinctartást biztosító matrac. Az alvásmegvonással járó gyors szívverés stresszesebbé tesz, a nívós alvástól viszont alacsony marad a vérnyomásod, a szívverésed pedig lelassul alvás közben, így jobban érzed majd magad a bőrödben.

Aludj többet és jobbat, a kialvatlanság ugyanis a C-reaktív protein felhalmozódásával jár, ami mind a stresszel, mind az izgalommal kapcsolatban van, és megnöveli a szívizomgyulladás valószínűségét, emellett pedig inzulin rezisztenciát is okoz, ami hajlamosabbá tehet a 2-es típusú cukorbetegségre.

Garantált az aranyhal memória!

Alvás közben agyad serényen dolgozza fel a napi információkat, ezekből pedig megteremti emlékeidet. Ha nem alszol eleget, kevésbé lehet hatékony azt a képességed, hogy új információkat tanulj és őrizz meg.

Az alvás milyensége tehát jelentős hatással van a tanulásra és memóriára, a kutatások szerint kétféle módon is befolyásolhatja azt. Minőségi alvás hiányában rosszabbul tanulsz és nehezebben koncentrálsz. A jó alvás elengedhetetlen ahhoz, hogy memóriád megedzed, ami által képes leszel később visszaemlékezni a veled történt dolgokra.

Rossz matrac

Kép forrása: dailymail.co.uk

Hogyan akadályozd meg tehát a memória vesztést?

Vegyél kényelmes, ugyanakkor megfelelő alátámasztással bíró matracot, mely idomul gerinced természetes íveihez. Figyelj a biológiai órádra! Próbálj ugyanabban az időben feküdni és kelni.

Veszélyben a párkapcsolat? Csökkenő libidó is lehet a rossz matrac átka!

Sajnos sok más mellett a férfiak szexuális teljesítménye is csökkenhet, amennyiben matracuk nem hagyja pihenni őket, ami akár végzetes is lehet a párkapcsolat szempontjából.

A silány alvás ugyanis csökkenti a tesztoszteron-szintet, és ezzel a szexuális vágyat, valamint a termékenységet. A kialvatlanság ráadásul merevedési zavarokhoz és a spermium mennyiségének csökkenéséhez vezethet.

Idejekorán megjelenő ráncok!

Ha nem alszol jól és eleget, akkor annak következményei bizony bőrödön is meglátszanak majd.

Az Esteé Lauder nevű kozmetikai cég megbízásából a University Hospital Case Medical Center kutatóorvosai készítettek egy tanulmányt, mely kapcsolatot mutatott ki az alvásminőség és a bőr öregedése között. A vizsgálat szerint a legjobban alvó nők bőre volt a legfiatalosabb, akik viszont nem tudták könnyen álomra hajtani fejüket, azokon egyértelműen látszódtak az öregedés jelei.

Alvásmegvonás és agresszió!

Az agresszió sajnos az emberi alaptermészet része, próbáljuk azonban minél jobban háttérbe szorítani. Ha gyakran telnek úgy éjszakáid, hogy éppen csak lehunyod szemed egy kis időre, agresszívebb és erőszakosabb lehetsz a mindennapokban.

Az agresszió kialakulásában még nagyobb szerepe van az alvásnak, mint ahogy eddig a kutatók sejtették. Az Iowa State University kutatói, Zlatan Krizan és Anne Herlache rámutattak hogy vezet az alváshiány az agresszív impulzusukhoz és erőszakos viselkedéshez.

Kutatásokból kiderült, hogy az erőszakos bűnözők kevésbé viselkedtek agresszívan, miután kezelték alvászavaraikat, ugyanis az alvás jelentős hatással van arra, mennyire tudjuk megtartani önuralmunkat, és mennyire kezeljük helyesen érzelmileg a minket körülvevő helyzeteket.

Szép lassan leépülő agy!

A Center for Sleep and Circadian Neurobiology (University of Pennsylvania) kutatói arra a következtetése jutottak, hogy az átvirrasztott éjszakák hosszú távon az agy bizonyos típusú celláit roncsolják (a locus coreuleus neuronokat). Ezek pedig nagy szerepet játszanak az éberség és ébrenlét szabályozásában.

Rossz matrac

Kép forrása: http://www.counselheal.com

A dolog kis szépséghibája, hogy a kísérleteket egereken végezték, de amint azt Sigrid Veasey (MD, University of Pennsylvania) megerősítette: “Lehet hogy ez csak egy egyszerű kis állatka, de azt sugalmazza számunkra hogy nagy figyelmet kell fordítani az emberre is”. Valamint azt is hozzátette, egyértelmű bizonyítékok vannak arra, hogy agyunk visszafordíthatatlan sérüléseket szenvedhet.

Remélem sikerült meggyőznöm Téged, hogy nagy odafigyeléssel, elég időt rászánva válassz matracot, hogy eséllyel kerülhesd el a fent említett egészségi problémákat!

Források

 • www.oddmattress.co.uk/10-annoying-health-side-effects-of-sleeping-on-a-bad-mattress/
 • www.huffingtonpost.com/2014/02/09/mattress-sleep-health_n_4740435.html
 • www.psychologytoday.com/blog/media-spotlight/201610/does-lack-sleep-make-people-more-violent
 • www.forbes.com/sites/melaniehaiken/2014/03/20/lack-of-sleep-kills-brain-cells-new-study-suggests/#2afbdc4b6e9d
 • healthysleep.med.harvard.edu/need-sleep/whats-in-it-for-you/mood
 • www.telegraph.co.uk/news/health/news/8555899/Lack-of-sleep-kills-a-mans-sex-drive-study-concludes.html
 • www.uhhospitals.org/about/media-news-room/current-news/2013/07/estee-lauder-clinical-trial-finds-link-between-sleep-deprivation-and-skin-aging
 • www.webmd.com/sleep-disorders/sleep-deprivation-effects-on-memory#1
 • www.webmd.com/sleep-disorders/sleep-deprivation-effects-on-memory#2
 • www.webmd.com/sleep-disorders/features/how-sleep-affects-your-heart#1
 • www.webmd.com/sleep-disorders/features/how-sleep-affects-your-heart#2

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük