Alvás

10 különleges alvásbarát szálláshely a világon

A hálószoba szerepe a szállodaiparban

A hálószoba szemet gyönyörködtető összhatása pillanatok alatt szertefoszlik, ha a matrac nem kényelmes. Gondolom nem csak velem fordult elő, hogy a várva várt nyaralást megkeserítette – vagy akár megédesítette – egy szállodai ágy.

Alvásbarát szálláshely

Mivel az alvás éjjel-nappal életem meghatározó részévé vált, tulajdonképpen olyan lelkesedéssel viseltetek a matracok felé, mint az ínyencek egy Michelin-csillagos étteremben. Mindig nagy szívfájdalmam, ha egy helyen a lakosztály berendezése szöges ellentétben áll a fekhelyre fordított figyelemmel.

A turisztikai szakembereknek végre ideje felismerniük, hogy mennyire illúzióromboló, ha egy rossz minőségű ágy miatt a vendég nem tud megfelelően pihenni.

Szerencsére egyre több az előremutató kezdeményezés és persze az önmagában is igényes, színvonalas szálláshelyből is akad bőven, de még mindig sajnos sokszor távozom úgy valahonnan, hogy egy félvállról vett matrac miatt nem tudtam megfelelően kipihenni magam.

10 alvásbarát szálláshely nem mindennapi szolgáltatásai

Vannak azonban a világon olyan szállodák, ahol már korábban felismerték, hogy nemcsak a hangulatunknak tesz jót, hanem egy erősen elkötelezett vásárlói réteget tudnak azzal magukhoz kötni, ha a pihenni vágyók ténylegesen jól is pihennek.

Mindig nagy vágyam volt kipróbálni ezek közül valamelyiket, ha egyszer eljutok odáig, ígérem, hogy nem feledkezem meg leírni az élményeimet! De addig is, ha az egyik szerencsés olvasónk már esetleg volt ilyen jellegű hotelben, akkor ne tartsa magában és kérem ossza meg velünk a tapasztalatait! ?

 • The Park Hyatt (Sidney): Már abban forradalmasították az alvásbarát fogalmát, hogy saját, kizárólag nekik tervezett és gyártott ágyakat használnak. De ha mindez nem lenne elég, ehhez még hozzájön egy olyan technika, ami minimalizálja a partnerünktől származó éjszakai mozgás hatását. Emellett a választható párna már alap, mint ahogy a tökéletes sötétítő rendszerük is.

Alvásbarát szálláshely

A The Park Hyatt Hotel egy lakosztálya

 • The Langham (Sidney): Az ő titkuk a szó szerint hatalmas ágyakban rejlik: 2,1*2 méter. A párna választék itt is óriási, a vendégek kérhetnek memóriahabos, mágneses, de akár horkolást gátló párnát is.
 • The Westin (különböző helyen): A hotel saját gyártású ágyai és párnái annyira jól sikerültek, hogy a vendégek akár meg is vehetik azokat. Ha hiszitek, ha nem, sokan előszeretettel élnek is a lehetőséggel! Ezenkívül szakemberek segítségével kialakítottak egy úgynevezett „Aludj jól!” menüt, ami olyan válogatott és egészséges összetevőket tartalmaz, hogy biztos ne legyen gondunk este az elalvással. Szuper ötlet!

Alvásbarát szálláshely

 • Corinthia Hotel (London): Itt egy alvás- és egy táplálkozási szakértő együttműködéséből született meg a jelenlegi, pihenésre összpontosító rendszer. Rendelhetünk alvást elősegítő ételeket, illetve részt vehetünk egy komplett alvás szertartáson, ami nyugtató masszázst, aromaterápia olajos kezelést és akár még alvási akupunktúrát is tartalmaz. Mindemellett tökéletes sötétítés és csodás párnaválaszték várja a látogatókat.
 • Crowne Plaza Hotels & Resorts (különböző helyeken): Itt egy olyan egyszerű, de praktikus ötlettel állt elő a szállodavezetés, hogy a békére, pihenésre vágyó vendégeket egy külön, zajmentesen kialakított emeleten szállásolják el.
 • Four Seasons (különböző helyeken): A hotel saját hőelnyelő matracokkal (Simmons) büszkélkedhet, ami különböző keménységekben is igénybe vehető. Ezenkívül igyekeznek figyelni a legapróbb részletekre is: a fűtő- és hűtőrendszert a mennyezetbe építik be, hogy ezzel is minimálisra csökkentsék a zajszintet, illetve a szobákat a „fejtámlától fejtámláig” koncepció alapján rendezik be, hogy a TV ne zavarja a szomszédban vendégeskedőket.
  Alvásbarát szálláshely

Az elegáns Four Seasons

 • MGM Grand Hotel & Casino (Las Vegas): Itt a legegyedibb módokon igyekeznek levenni a látogatókat a lábukról: a C-vitaminos zuhany, aromaterápia és az egészséges fogások mellett nagy gondot fektetnek a cirkadián ritmusnak megfelelő világítás kialakítására is.
 • Kamalaya (Koh Samui): Az abszolút kedvenc! Itt a hosszútávú eredményekre koncentrálnak, épp ezért a minimum foglalási időszak 5 nap. Ezalatt az idő alatt tulajdonképpen egy szakértőkkel körülvett alvás-tanfolyamon veszel részt, jógával, akupunktúrával és különféle relaxációs programokkal.

Alvásbarát szálláshely

Álomhotel: Kamalaya

 • Six Senses Hotels Resorts Spas (különböző helyeken): Szintén nagyon egyedi módszerekkel, a jóga nidrán keresztül igyekeznek mindenkit bevezetni a jó alvás világába. Namaste!
 • Grand Resort (Bad Ragaz): A szálloda mögött egy felkészült orvos csapat áll, akik különböző vizsgálatok (EEG, légzésfigyelés) után adnak személyre szóló tanácsokat az alváskultúránk javítására vonatkozóan.

Alvásbarát Szálláshely program

Nagy büszkeségünkre szolgál, hogy az egyik legszínvonalasabb szállodákat célzó alvásbarát kezdeményezés a magyar Sleepfriendly Program. A projekt célja, hogy a szálláshelyeket minél jobb alvási körülmények kialakítására sarkallja.

Alvásbarát szálláshely

Ennek részeként többek között minden évben odaítélik az Alvásbarát Hotel díjat, egy a témában kimagaslóan teljesítő szállodának. A 2016-os címet például az V. kerületi Prestige Hotel Budapest nyerte el.

Nincs egyszerű dolga a pályázóknak, a szigorú szakmai zsűri nagyjából 150 szempont alapján veszi őket górcső alá. Ebben benne van természetesen a fekhely minősége (matrac, ágynemű, párna), de ugyanúgy figyelmet kell fordítaniuk a zajszintre, a fény és a levegő állapotára is.

Alvásbarát szálláshelyPrestige Hotel Budapest

A zsűri tagjai között-  a teljesség igénye nélkül – a következő szaktekintélyeket találjuk:

 • Németh György – Sleepfriendly Program Hungary és a Benyovszky Alvásterápiás Központ igazgatója, a magyarországi World Sleep Day program vezetője
 • Félegyházi Zsolt főorvos – Sleepfriendly Program Hungary orvos szakmai igazgatója, pszichiáter, alvásterapeuta, a stockholmi Karolinska Egyetem munkatársa
 • Dr. Halmy László – az MTA doktora, lipidológus, életmód szakértő
 • Hermanné Fogarassy Éva – pszichológus, alvásterapeuta, a hazai alvásterápia úttörő képviselője

Mielőtt bárki azt gondolná, hogy a program csak a hazai szálláshelyek vizsgálatára korlátozódik, az meg fog lepődni! A nemzetközi listán ugyanis olyan nevek szerepelnek, mint a londoni Ritz vagy a Four Seasons Hotels. A magyar kezdeményezés tehát a világon mindenhol egyre növekvő sikereket ér el.

Ha tetszett a cikk, támogasd földalatti-alvásmozgalmunkat egy lájk vagy megosztás formájában! 🙂

Felhasznált forrás:

http://www.huffingtonpost.com.au/2015/11/05/best-sleep-hotels_n_8483040.html

http://www.huffingtonpost.com/entry/best-hotels-for-sleep-in-the-us_us_561d44b2e4b050c6c4a3018b

http://www.vogue.com/article/sleep-hotels-luxury-getaways-relaxation-retreats

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük