Párna

Párna választási tanácsok

Hogyan válassz párnát magadnak?

Sokszor elfelejtjük, hogy a kényelmes és pihentető alvás nemcsak a matracunktól függ. Pedig a személyes igényeinkhez alkalmazkodó párna nélkül is búcsút inthetünk a szép álmoknak.

Engedd meg, hogy bevezesselek a párnák világába, és megmutassam, mire kell figyelned a számodra ideális párna kiválasztásához.

Az elmúlt néhány évben számtalan embernek segítettem párnát választani, tapasztalataimat is megosztom veled ebben a cikkben.

Tartalomjegyzék – Kattintható

A nyaki gerinc felépítése és funkciója

Nyakunk csigolyák, izmok, inak, ínszalagok, ideggyökök  jól felépített szerkezete, mely meglepően erős és rugalmas, lehetővé teszi hogy fejünket bármilyen irányba elforgathassuk.

7 csigolyából áll, mely a koponyaalapot köti össze a hátgerinc felső szakaszával. A csigolyák között porckorongok találhatók (szám szerint 6, melyek a nyak rugalmasságát és mozgását segítik), valamint 8 ideggyök.

Az agyból kiinduló ideggyökök (melyek a gerincvelő részei) végigfutnak gerincünk teljes szakaszán, információkat hordoznak egész testünk számára, a különböző testrészek motoros és érzékelési képességeit irányítják.

párna

Kép forrása: http://corewalking.com

A nyaki gerinc pedig ezt a gerincvelőt hordozza és védi. De nyaki csigolyáink elévülhetetlen érdeme fejünk támasztása, és mozgékonyságának biztosítása is (különleges szerepe van ebben a nyakszirtcsont alatti két csigolyának, az Atlasnak és Axisnak, mely a fej háromirányú mozgását valósítja meg). Emellett a véráram agyba jutását is elősegíti, a vérkeringést hatékonyabbá teszi

Miért fontos és milyen a jó párna?

A párna tehát szinte ugyanolyan fontos szerepet játszik alvásod minőségének szempontjából, mint maga a matrac, de amíg a matrac a hátgerinc és a lumbális csigolyák egészségéért felel, addig a párna a nyakcsigolyák tehermentesítését végzi nap mint nap.

Az optimális párna stabilan tartja fejedet, megakadályozza nyakcsigolyáid deformálódását, mivel tökéletesen támasztja alá a nyaki gerinc természetes C alakú ívét. Így nem alakulnak ki a vérkeringésed hatékonyságát veszélyeztető nyomáspontok sem.

párna

Tehát álmaid párnája kényelmes és a nyakadat tehermentesítve támaszt alá. A higiénia megőrzése a párna esetében is ugyanolyan lényeges, mint a matracnál. Nagy előny tehát a párna átszellőzése és moshatósága.


Milyen problémákat okozhat a nem megfelelő párna?

A túlzottan magas/kemény vagy éppen alacsony/puha párna nyakfájást vagy nyakmerevséget (csigolyák deformálódása, idegek nyomódása, izom vagy ínszalag feszültség ), a váll illetve a karok zsibbadását (vérkeringés problémák), állandó éjszakai forgolódást illetve fejfájást, tüsszögést és nehézlégzést is okozhat – figyelmeztet Andrew Hecht, ortopéd szakorvos (ezek a problémák természetesem nemcsak párnádon múlhatnak, de összefügghetnek egészségi állapotod ilyen irányú romlásával).

Ezekkel pedig lehetetlenné teszi a nyugodt és regeneráló alvást, a derűs és kiegyensúlyozott hétköznapokat.

Hogyan válassz tökéletes párnát?

Ahhoz hogy sikerrel találd meg a számodra legjobb párnát, figyelembe kell venned alvási szokásaidat (alvópózodat), testfelépítésed, esetleges egészségügyi bántalmaidat (gerincbetegségek, allergia stb.)

Első körben tehát ezeket kell átgondolnod, és párnád alapanyagának illetve típusának megválasztása után már csak fel kell kerekedned, és meg kell látogatnod az alvásszaküzleteket, ahol a párnákat kipróbálhatod.

Párna és alváspóz

Egyértelműen ez a leglényegesebb szempont párna vásárláskor, ugyanis minden alvási helyzet más más párnát igényel (magasság és keménység szerint, az alapanyag másodlagos). Az tehát a cél, hogy párnád – bárhogy alszol is –természetes (neutrális) helyzetben tartsa nyaki csigolyáidat.

Oldaltfekvés

Kezdjük talán az oldalt fekvéssel, mely a legnépszerűbb alvóhelyzet (nem véletlen, ez az egyik, amivel a gerinc természetes hajlatait meg lehet támogatni), felmérések szerint az emberek 50-60%-a piheni így ki mindennapi fáradalmait. Oldalt alváskor a vállad és nyakad közötti távolságot kell kitöltenie a párnának. Vagyis – ettől a távolságtól függően – viszonylag magasabb párnára lehet szükséged, amelyen nem lóg a fejed, de nem is tolódik magasabbra (hogy tovább cifrázzam a dolgot, ez lehet egy magas, de süppedős párna, vagy egy kicsit alacsonyabb, de kemény). Az sem mindegy, milyen kemény a matracod, vagyis mennyire süpped bele a vállad, ugyanis ez is módosíthatja párnád magasságát.

Amikor oldalt alszol, a térdeid elcsúszhatnak egymásról, az ágyéki gerinced csavarodhat. Ezért szakemberek azt ajánlják, tegyél egy lapos kispárnát térdeid közé, a keresztcsont így szimmetriába kerül és elkerülheted hogy a lumbális csigolyák feszüljenek, így semleges pózban pihenhetnek (ezt megerősíthetem, én is így alszom, és egyszerűen sokkal kényelmesebb térdek közti párnával aludni).

párna

Kép forrása: http://www.ladylifehacks.com

Hátonfekvés

Sokunk szeret háton aludni (20-30%), ebben a pózban érheti a legkevesebb terhelés gerincedet (ekkor a legjobb ugyanis a súlyeloszlás). Háton fekvéshez valamivel alacsonyabb párnára van szükséged, mint oldalt alvás esetén, de azért ne legyen olyan lapos sem mintha hason feküdnél. A lényeg hogy ne feszüljenek alvás közben nyaki csigolyáid. Azt mondhatjuk tehát, hogy a közepes vastagságú (és keménységű) párna lehet praktikus számodra háton fekvéshez.

Ha így hajtod álomra fejed, tudnod kell, hogy nemcsak a fej alá való párnával tehetsz jót gerincednek. Érdemes a térdeid alá is lapos párnát raknod, hogy kiegyenlítsd a túlzott terhelést, amely az ágyéki csigolyáidat veszélyeztetheti.

Hason alvás

A sor végén kullog, mint a legrosszabb alvásmód, 10-20%-unk alszik csak így (ha egy tippet megengedsz, próbálj meg máshogy aludni, ha teheted!). A gerincoszlopod túlzott nyomás alá kerülhet, ha így alszol, főként a lumbális szakasz csigolyái és izmai feszülhetnek. Ezért itt is testpárnát kell alkalmaznod, méghozzá egy laposat a medence részen illetve a hasad alatt, mellyel elviselhetőbbé és komfortosabbá válhat az alvás.

Másik nagy hátránya a hason fekvésnek, hogy csak a fejedet valamilyen irányba elfordítva tudsz elaludni (másként nehezen kapnál levegőt), ami nyakcsigolyáid idegpályáit túlterhelheti. Van aki egyáltalán nem használ párnát ebben a pózban, másoknak a lapos, vékony párnák jönnek be, melyek éppen hogy csak megemelik a fejet. A párna próba döntheti majd el, Neked melyik lesz optimális.

Párna alapanyagok szerint

A különböző alapanyagokból készülő párnák érzetre nagyban eltérhetnek egymástól. Amikor kiválasztod a számodra legkényelmesebb párna alapanyagot, vedd figyelembe a tisztíthatóságot és az átszellőzést is.

Memory párna

A memory hab népszerűsége a mai napig töretlen (mind párna, mind matrac alapanyagként). Ezt annak köszönheti, hogy a különleges, memory hab – mely súlyra és hőre lágyul – olyan kényelmet ad és olyan precizitással idomul a nyak és fej formájához, amire csak kevés párna képes (úgy írtam le az előző mondatot, hogy nem vagyok memory hab párti!). Ezek a párnák tehermentesítik leghatékonyabban a nyaki csigolyákat.

Memory párna

Három lényeges szempont memóriahabos párna választáskor: a memory hab sűrűsége, a párna formája és magassága valamint a keménysége. Az anyagsűrűség befolyásolja a kényelmességet illetve azt, hogy a memory anyag lassú visszarugózó képességét meddig tudja megtartani.  Válassz minimum 50 kg/m-es (vagy nagyobb) sűrűségű memory párnát (a kisebb, 30-40-es sűrűségű hamarabb megadja magát, a nagy sűrűségűek bár nagyon kényelmesek, rendesen átmelegszenek).

A hagyományos (szappanformájúnak is mondott) memory párnák mellett elterjedtek az anatómiai memory párnák. Ezek az ergonómia kialakítású párnák lehetővé teszik a nyak még jobb alátámasztását. Én úgy látom, a kezdeti érdeklődés az anatómiai párnák iránt némileg alábbhagyott mostanra. A “hullámos” alakú memory párna jól támasztja ugyan nyakat, de én például úgy érzem mintha lógna a fejem rajta. Másrészt, az éjjeli pozícióváltások (mindannyian forgolódunk, ez egy bizonyos szintig természetes!) sem egyszerűek vele (Az emberek többségének az anatómiai párna vastagabb részének kell a nyak alá kerülni, az alacsonyabb hason fekvés vagy szűk nyak-váll távolságnál lehet optimális).

Csak érdekességképpen említeném meg az úgynevezett memory darálékos párnákat, melyek átmenetet képeznek a memory párnák és a hagyományos párnák között. Ezek nem öntött/formázott memória habból készülnek, hanem apró memory hab darabkák huzatba töltésével (ha szereted gyűrni a párnád, akkor ez praktikusabb lehet, mint a tömör memória párnák, illetve egy részük állítható keménységű kivitelben is készül).

Alváshelyzeted határozza majd meg, milyen magasságú és keménységű memory párnát lesz érdemes választanod. Kerüld el azonban a nagyon keményeket vagy éppen túl puhákat, a puha csak ritka esetben támaszt alá megfelelően, a kőkeményen pedig egyszerűen elveszik a nyakadat finoman körbeölelő érzés.

párna

Az anatómiai memory párnák közül mindenki találhat kedvére valót

Ha izzadós vagy, akkor pedig felejtsd el a memory párnákat (vannak persze újabb fejlesztésű, memory gél párnák, melyek hűsen tartják a fejedet nyáron, hatékonyságukról nem vagyok teljesen meggyőződve), a hőérzékeny, túlhevülő és rosszul szellőző memory anyagon még nehezebben fogod elviselni a hőséget.

Pro: nagyon kényelmes, egészséges tartást biztosít

Kontra: könnyen felmelegszik, nem szellőzik

Toll/pehely párna

Nem azonos a régi korok tollal töltött vánkosával, melyet a nagyidnál használtál. Kényelmesebb, ugyanis nem vagy nemcsak tollal töltik, hanem pehellyel is. Nem szurkálja a nyakad és az arcod, ugyanis a gyártók toll/pehelybiztos pamut angin huzatot alkalmaznak.

Ezen párnák toll/pehely aránya változó, a toll jól rugózik vissza, így képes a nyak hatékony alátámasztására, míg a pelyhek finom puhaságukkal a kényelmet fokozzák. A 3/4 rész tollat, 1/4 rész pelyhet tartalmazó párna optimális lehet, illetve a többrétegű pehelypárna is megjelent a piacon, melynél a támasztó, tollas belső magra egy vagy több pehely réteget tesznek.

Ha a pehelypárna mellett voksolsz, mindig nézd meg a töltősúlyt, ettől függ a párna töltöttsége, keménysége (és persze próbáld is ki a párnát). Némileg vitás kérdés, kiválthat-e a toll/pehelypárna allergiás tüneteket. A gyártók azt hangsúlyozzák, hogy a huzatba csak és kizárólag termálvízzel mosott és sterilizált tollat és pelyhet töltenek, ezért nem okozhat allergiát vagy asztmát. Elméletben.

Azt gondolom, kisebb eséllyel tüsszögsz majd a pehelypárnától, mint a nagyi toll vánkosától, allergiásként és asztmásként én azonban mégsem javaslom ezeket (a poratkák magas hőfokon pusztulnak el, a pehelypárnák viszont csak maximum 30 fokom moshatók). (szerk. van olyan pehelypárna mely szárítógépbe is berakható, 120-130 fokon ebben viszont garantáltan feldobják a bakancsot).

Pro: rugalmas, kényelmes alátámasztást kínál

Kontra: por allergiát/asztmát válthat ki

Biopárna

Egyre nagyobb keletje van a tönköly és köleshéj párnáknak, bár nem olyan kedveltek mint mondjuk a memória párnák. A tönkölybúza jótékony hatásait már a középkorban felfedezték, a kovasavat tartalmazó tönköly fájdalomcsillapító és nyugtató hatással van a pihenni vágyókra (én ezt ugyan különösebben nem tapasztaltam, de a tönköly kellemes zizegése valóban megnyugtat, bár ezt sokan inkább hátrányként szokták felróni).

Tönkölypárna

A tönköly pelyva szabadon mozog a huzatban, ezért a tönkölypárna jól illeszkedik nyakad ívéhez, stabil támaszt ad a fejnek. Stabilt írtam, ezt egy memoryhab párnához képest azért keménynek érezheted. És amiért az én kedvencem a tönkölypárna, az a szuper átszellőzés. A sok kis tönkölyhéj levegős töltést ad a párnának, sokkal hatékonyabban lélegzik, mint a tömör hab vagy másmilyen párnák,

Ha finomabb kényeztetésre vágysz, és  a tönkölypárnát túl keménynek találtad, próbáld ki a kölespárnát is. Az apróbb köleshéj jobban hozzásimul nyakadhoz és fejedhez, kényelmesebbnek érezheted (egy picivel rosszabbul szellőzik a tönkölynél, viszont nem zizeg annyira).

Előnye a tönköly illetve kölespárnának hogy állítható a töltet magassága, vagyis minden alvóhelyzetben praktikusak lehetnek (a huzaton lévő zipzár segítségével cserélheted a tönkölytöltetet vagy állíthatod meg magasságát).

párna

Allergiásként is használhatod a tönkölypárnát, csak sterilizálnod (csírátlanítanod) kell lefekvés előtt (fagyaszd 8 órán keresztül, vagy 15-30 percre tedd bele az 50 C°-os sütőbe), huzata pedig kézmeleg vízben kimosható.

Pro: stabil támaszték, állítható magasság, kiváló szellőzés

Kontra: hangos (“zizeg”)

Ide kívánkozik még egy-két szóban gyapjú és pamut párna is. Töltőanyagként a gyapjú és pamut szerintem nem igazán praktikus, elég gyorsan tömörödnek, idő előtt lelapulhatnak. Inkább huzatként (vagy a huzat alá szteppelve) állják meg a helyüket. A pamut kellemes tapintású és jól szellőzik, a puha, meleg tapintású  gyapjú pedig ideális klímát teremt alvás közben.

Műszálas párna

Kétféle típust tartok említésre méltónak ebben a kategóriában. A műszálas töltetű párnák egy része úgy készül, hogy a külső (általában kevert szálas, pl bambusz vagy pamut-műszál) huzatba egy belső huzat kerül, melyen zipzár található. A szilikongolyós töltet nagysága ezen keresztül könnyen beállítható, így minden alvás pozícióban nagyszerű komfortot nyújt. A műszálgolyós, állítható keménységű párna ruganyos, kellemesen lágy, mégis stabil támasztékot kínál a nyaki csigolyáknak, és viszonylag jól szellőzik.

Amennyiben allergiás tünetek kínoznak, azt javaslom fagyaszd le a párnát (ettől a poratkák elpusztulnak), majd mosd ki. A művelet hátránya, hogy a hatékonyság érdekébe gyakran meg kell ismételni. Van azonban egy sokkal kényelmesebb megoldás is számodra.

A magas hőfokon főzhető párnák jelentik a legbiztosabb megoldást allergia és asztma ellen. A poratka ürülékében található fehérje váltja ki a tünetek többségét, az atkákat 60 C° feletti mosással lehet eltüntetni a párnából. A kevert, pamut-műszál huzattal, illetve főzhető antiallergén töltettel rendelkező párnák bármilyen gyakorisággal, 95 fokon moshatók. Vagyis úgy ahogy vannak bedobhatod ezeket a mosógépbe és magas hőfokon kimoshatod.

Állítható műszálas párna

Pro: állítható keménységű; magas hőfokon mosható, antiallergén

Kontra: rövidebb élettartam

Mikor kell párnát cserélned?

A matrachoz hasonlóan a párna is elhasználódik egy idő után. De nemcsak a tartását veszti el, és okoz nyakfájást nap mint nap, hanem leamortizálódik, higiénia szempontból is vállalhatatlanná válik.

Meddig tartja meg párnád alátámasztását?

Ez alapanyag függő, a szilikongolyós, pamut vagy éppen gyapjú töltet már 1-3 év után összetömörödhet, a toll/pehely sem sokkal jobb nála, a memory hab is jelentősen veszthet a kezdetben nyújtott kényelemből (lassú visszarugózó képességből) 3-4 éven belül, tartósság szempontjából a versenyt a tönkölypárna nyeri, ez (megfelelően erős, masszív huzat esetén) jó pár évig kitarthat, a tönköly vagy köles töltőanyag ugyanis jóformán elnyűhetetlen (ha odavagy a friss tönköly illatért, azért cseréld ki a töltetet legalább 4-5 évenként).

Ha számít ez egyáltalán valamit. Ésszerű döntés lehet elgondolkodni a párna cseréjén már akkor is, amikor még viszonylag kényelmesnek mondható. Gondolj csak bele, nap mint nap mennyit izzadsz párnádba, vajon hány liternyi verejték kerülhet bele, emellett az évek során atkák, baktériumok és egyéb élősködők tanyájává válhat. A moshatóság ezen persze segít, de amennyiben nem 95 fokon főzhető párnát használsz, az előbbi faktor azért érvényes lesz nálad is (ha teheted, olyan párnát vegyél, aminek legalább 60 C°-on mosható a huzata, illetve főzhető párnavédővel is találkoztam már, egyelőre még nem értek el áttörést sajnos).

Matracunkhoz hasonlóan hajlamosak vagyunk párnánkat azután is használni, miután már nem is igazán kényelmes és támaszt alá megfelelően. Ne várd meg, amíg a rossza párna hátrányait megtapasztalod, ejtsd meg a cserét időben. Nyugati alvásszakértők egyébként 1-1,5 évente ajánlják a párna cseréjét.

Hogyan kell párnát próbálni?

Az hogy számodra melyik a legkényelmesebb párna csak kipróbálással döntheted el. Miután kiszemelted a szimpatikus párnákat, keresd fel a szaküzletet (tipp: azért csörögj rájuk, és kérdezd meg, ténylegesen ki lehet-e próbálni az adott párnát).

Az értékesítőt kérd meg, hogy mutassa meg a tiédhez legjobban hasonlító matracot. Feküdj úgy a matracon, ahogy otthon szoktál aludni (ha váltogatód a pózokat, akkor itt is tedd meg). Tölts el annyi időt a párnán, amennyit jónak érzel ahhoz hogy eldöntsd: nem kemény/magas esetlen puha/alacsony-e a párna? Egyszerre kényelmes és jól alá is támaszt? Jól szellőzik/nem izzaszt-e le?

párna

A próbával sem mehetsz persze biztosra (csak néhány éjszaka után derül ki, valóban jól választottál-e), de reményre adhat okot, hogy néhány helyen már csere vagy pénzvisszafizetési garanciát is kaphatsz párnádhoz.

Remélem segítettem Neked közelebb kerülni a párna választás rejtelmeihez.

Bármilyen kérdés esetén szívesen állok rendelkezésedre, bátran írj a molnar.miklos@matracman.hu-ra.

Sikeres párnaválasztást kívánok! 🙂

Tetszett az írás? Oszd meg barátaiddal, hogy ők is kényelmesen aludhassanak!

Források

 • www.spine-health.com/conditions/spine-anatomy/cervical-nerves
 • www.spine-health.com/conditions/spine-anatomy/cervical-spine-anatomy-and-neck-pain
 • www.bpillow.com/
 • www.webmd.com/sleep-disorders/features/snuggle-up-with-the-perfect-pillow#1
 • www.webmd.com/sleep-disorders/features/snuggle-up-with-the-perfect-pillow#2
 • www.webmd.com/sleep-disorders/features/snuggle-up-with-the-perfect-pillow#3
 • sleep.org/articles/what-pillow-is-best-for-you/
 • sleephabits.net/best-pillow

4 említés a “Párna választási tanácsok” cikkben/cikkekben

 1. Gergő szerint:

  Köszönöm! Nagyon hasznos volt! 🙂

  1. Matracman - Hahn Gábor szerint:

   Kedves Gergő!

   Köszönjük a visszajelzést! 🙂

   Üdv: Hahn Gábor

 2. Andrádi Katalin szerint:

  Köszönöm, nagyon hasznos infókat kaptam, korrektül beszámolva a negatívumokról is ! Megpróbálok nem hason aludni ? ?

  1. Matracman - Hahn Gábor szerint:

   Kedves Katalin!

   Köszönöm a visszajelzést, örülök, hogy segíthettünk! 🙂

   Üdvözlettel,

   Hahn Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük