Ágynemű

Gyapjú takaró – Itt a legátfogóbb gyapjú ágynemű választási útmutató

Gyapjú takaró – 7 holtbiztos tipp, mely segít a legjobb gyapjú ágynemű kiválasztásában és gondozásában

 

Tartalomjegyzék – (kattints arra, amelyik a legjobban érdekel!)

 

Bátran kijelenthetjük, a gyapjú takarók a mai napig töretlen népszerűségnek örvendenek.

De minek köszönhetik ezt a hallatlan sikert?

Ha bújtál már gyapjú ágyneműbe, te is pontosan tudod. A puha, meleg gyapjú takaró és derékalj finoman ölel körbe, még a leghűvösebb éjszakán is melegen tart, anélkül hogy túlhevítene, és az enyhébb időszakban sem izzaszt le. Verejtékben tocsogás helyett, frissen, energiától duzzadva kelsz fel minden reggel.

A cikk szerzője, Molnár Miklós és Hahn Gábor beszélget a gyapjúról. Nézz bele!

A gyapjú – melyet az emberiség évezredek óta használ – a természet igazi csodája, 100%-ig természetes anyag, mely fenntartható forrásból származik, újratermelődik és teljes mértékben le is bomlik. Különleges hőszabályozó képessége révén nyáron hűt, télen fűt. Selymesen simogató érzetű, bőrbarát, textilipari alapanyag, nem okoz allergiát, illetve lanolin (gyapjúviasz) tartalma miatt nem porosodik és öntisztuló.

Nem olyan egyszerű azonban kiválasztani a valódi gyapjúból készülő, személyre szabottan számodra legideálisabb gyapjú ágyneműt. És a kiválasztás csak az első lépés! A gyapjú meghálálja a gondoskodást, akár 10-15 évig is biztosíthatja szép álmaidat, ehhez azonban elengedhetetlen a megfelelő karbantartás, tisztítás és mosás.

Kövesd tanácsainkat, és garantáltan nem nyúlsz majd félre!

 

1. Valódi egyáltalán a gyapjú ágynemű?

Egyszer betoppant hozzám egy idős bácsi a szaküzletbe, és kedvesen megpróbálta eladni nekem gyapjú ágyneműjét. Gyorsan kiderült, hogy házalók keresték fel, akik hamis gyapjú ágynemű garnitúrát sóztak rá. A kinézetre silány gyapjú ágynemű nagy valószínűséggel gyapjú-műszál keverék volt.

Ezekről a hamis vacakokról tudni kell, hogy meg sem közelítik élményben a 100% gyapjú ágyneműket, a klíma-szabályozó képességük pedig egy fabatkát sem ér.

Gyapjú takaró égése

Így néz ki a megperzselt gyapjú.

Ha az öregúr ismerte volna az “ősi trükköt”, biztos hogy nem szedik rá…

A gyapjúszál tulajdonképpen egy keratinnak nevezett fehérjeanyag, hidrogénből, nitrogénből, szénből, oxigénből és kénből áll, illetve 18 féle aminósavat tartalmaz, hasonlít a más állati szőrökre, de az emberi hajra is (csak más formájú, és sokkal finomabb azoknál), hőforrás közelében pedig jellegzetesen viselkedik.

Gyújtsd meg a gyapjút! – a mindent eldöntő tűzpróba

Ennek köszönhetően a gyapjút könnyen meg tudjuk különböztetni a műszálas vagy növényi szálas anyagoktól. Nem kell mást tenned, csak elvégezned a következő tesztet, és Téged már biztos nem fognak átejteni a cseles “gyapjú” kereskedők.

Tépj ki néhány szálat a gyapjú ágyneműből és pirítgasd meg egy gyufával vagy öngyújtóval. A növényi és műszálas anyagok lángra lobbannak és gyorsan leégnek, a műszál égés közben erős műanyag szagot bocsát ki. Ha tehát ezt tapasztalod, akkor biztosan nem igazi gyapjú ágyneművel van dolgod.

A gyapjú ugyanis nem kap nagy lángra, hanem a láng fölé téve lassan izzani kezd, miközben égett szőr/hajszagot áraszt (ez az a jellegzetes szag, amit megszokhattál disznóvágáskor amikor pörzsölik a szőrt). A gyapjú különlegessége az ún. önkioltó képesség, vagyis amint a hőforrást elveszed abbamarad az izzás (tudtad, hogy az utasszállító repülőgépek üléseit emiatt gyapjúval vonják be?).

gyapjú market

A 100% valódi gyapjú égésterméke könnyedén szétmorzsolható.

Ez alapján tehát pofonegyszerűen meg lehetne különböztetni a gyapjút a műszálas anyagoktól. Csak egy kis bökkenő van…

Aki át akar ejteni, az nem tiszta műszálat akar majd rádsózni, hanem gyapjú-műszál keveréket, amely ugyanúgy viselkedik és pont olyan illatú égés közben mint a valódi gyapjú ágynemű. Az összetétele miatt természetesen közel sem nyújtja viszont azt az élményt.

Egyetlen dolgot kell csak tenned hogy kiderítsd, 100% gyapjúból készült-e a kiszemelt ágynemű. A leégett anyag égéstermékét próbáld meg szétmorzsolni az ujjaid között, a kevert szálas anyag olyannyira megkeményedik hogy ez lehetetlenség, míg a gyapjú könnyedén szétmorzsolható.

Még egyszer hangsúlyozom, a műszálas és kevert szálas ágyneműk nem említhetők egy lapon a bőrbarát, puha, hőmérséklet-kiegyenlítő hatású 100% tiszta gyapjúból készült ágyneműkkel, ezért kell résen lenned vásárláskor.

2. A gyapjú takaró alapanyaga

Ha megbizonyosodtál a gyapjú ágynemű eredetiségéről, következő lépésed az ideális gyapjú alapanyag kiválasztása lesz. Mielőtt belevágnánk egy kis érdekesség: eredetileg csak a juh szőrzetének legfinomabb részét, a pehelyszőrt nevezték gyapjúnak (tehát a durvább szőrszálak nem keverendők össze a gyapjúval!) később pedig már a kasmír kecske, láma (alpaka, vikuna), teve és angóra kecske bundájának (mohair gyapjú) pehelyszőrét is ezzel a megnevezéssel illették.

Merinó birka és bárány gyapjú takaró

Behatóbban most azokkal a gyapjú anyagokkal foglalkoznék, amelyekből a Magyarországon kaphatók ágyneműk készülnek, a többiről rébuszokban, érdekességképpen teszek említést.

Birka vs. bárány gyapjú takaró

Nemcsak kinézetre van különbség a birka és bárány gyapjú között, a bárány tapintásra is sokkal puhább!

A juhfajtákat az alapján is csoportosíthatjuk, hogy azok durva vagy finom gyapjút adnak. A finom gyapjút adó fajtákat merinó (vagy merinói) juhoknak nevezzük (a merinó Spanyolországból származik, őse pedig valószínűleg a mai Irán területén alakult ki). Innen ered a merinó(i) gyapjú kifejezés is, mely talán a legismertebb és legnépszerűbb gyapjú fajta.

Csakhogy ne legyen egyszerű az élet, a merinó gyapjún belül is megkülönböztethetünk két típust. A birka gyapjú az idősebb merinó juh sokadik nyírása, sprődebb, kicsivel durvább mint a hófehér színű, pihe-puha bárány gyapjú, mely az 1 évesnél fiatalabb állat első nyírása. Amikor tehát merinó gyapjú takarót látsz valahol, mindig kérdezz rá, hogy a puhább bárány, vagy a kevésbe finom birkából készült-e, mert azért nagy különbség van köztük.

A merinó bárány gyapjú ágynemű az egyik (hanem a legjobb) választás, azonban itt is van a minőségnek egy szigorú fokmérője, amit figyelembe kell venned. Ez pedig a merinó nyersgyapjú származási helye. A világ legjobb minőségű merinó gyapja Ausztráliából (Ausztrália délkeleti részéből, Új Dél-Wales és Victoria államból, valamint Tasmania szigetéről) és Új-Zélandról érkezik Olaszország és Németország szövőüzemeibe.

ausztrál gyapjú takaró

Az ausztrál merinó juh adja a legjobb minőségű gyapjút. Kép forrása: Dr. Vahid Yousefi-Kóbori Judit: A merinó juhok tenyésztése és kiválasztása. Szaktudás Kiadó Ház, Budapest, 2002. 52.

Az ausztrál és új-zélandi gyapjú hófehér színű, kiemelkedő a tisztasága (rendementje), és nagyon finom tapintású (a mérsékelt, óceáni klíma teszi lehetővé hogy a juhokat egész évben a szabadban tartsák, ezért ilyen jó minőségű ez a gyapjú, illetve a világ gyapjútermelésének közel egyharmadát teszi ki). Azt javaslom, próbálj meg ausztrált vagy új-zélandit választani, a komolyabb gyártók feltüntetik egyébként a gyapjú származási helyét.

Különleges gyapjú takarók – Láma, kasmír, teve, mohair gyapjú

Magyarországon a merinó gyapjú ágyneműk mellett megtalálhatók (bár jóval kisebb számban) a különlegesebbnek, exkluzívabbnak számító láma és kasmír gyapjú ágyneműk is. Arra mindenképpen felhívnám a figyelmedet, hogy ezek a gyapjú ágyneműk sohasem 100% láma vagy kasmír gyapjúból készülnek, hanem merinó gyapjúval vannak keverve. Szó sincs azonban csalásról (ettől persze még egy kicsit megtévesztő ez a gyakorlat), csak annyiról, hogy ezek a gyapjú alapanyagok jóval drágábbak, mint a bárány gyapjú, a tiszta láma vagy kasmír gyapjú ágynemű gyakorlatilag megfizethetetlen lenne. 

A láma gyapjú ágyneműk többsége Magyarországon általában 50% láma és 50% merinó gyapjúból készül, míg a kasmír gyapjú takaró 3-30% kasmírt tartalmaz a magyar piacon (Egy kis érdekesség: A Boch Kft. annak idején 10% kasmírral készítette takaróit és derékaljait, a Kaschmir Gold gyapjú takarója pedig 30% kasmírt tartalmaz!).

Az Andok-hegységben élő kecses teherhordó állat, a láma barnás színű gyapja a merinó bárányhoz hasonló finomságú. A kasmír kecske Tibetben őshonos, különlegesen puha, finom gyapjat növeszt, a rendkívül alacsony nyírósúly miatt olyan magas árfekvésű a kasmír gyapjú (30 kasmír kecske pehelyszőre szükséges egy férfiruha előállításához).

Láma gyapjú takaró vs. bárány gyapjú takaró

A láma és bárány gyapjú takaró hasonlóan finom tapintású.

Csak hogy érzékeltessem a bárány, láma és kasmír közti puhaságbeli különbséget számokban: a világhírű ausztrál merinó gyapjú szálfinomsága átlagosan 22-24 mikrométer, a láma gyapja 27 mikronos, míg a kasmír pehelyszál átmérője 14-15 mikron.

Tehát van némi különbség finomság szempontjából a gyapjú fajták között, de azért ez nem olyan számottevő (a kasmír gyapjú érzetre egy picivel selymesebb) másfelől viszont mindegyik fajta gyapjú ugyanazokkal a tulajdonságokkal rendelkezik, így mindegy merinó, láma vagy kasmír takaróba bújsz-e bele, a kellemes, száraz és nem túl meleg klíma, az izzadásmentes pihenés mindegyiknél érvényesül majd.

Magyarországon ezekkel a gyapjú alapanyagokkal találkozhatsz, másutt azonban készítenek más állati szőrökből is ágyneműket és ruházatot. Mohairnak nevezzük az angórakecske gyapját, mely valamelyest durvább, mint az előbb ismertetett gyapjú típusok (12-90 mikron közötti a finomsága), kiemelkedően rugalmas és tartós textilipari alapanyag,  az exkluzív teve gyapjú vöröses barna színű, különösen puha tapintású (10-30 mikron finomságú).

vikuna gyapjú

A vadon élő vikuna gyapja a legfinomabb állati szőr. Kép forrása: Zilahi Márton: A textilipar nyersanyagai. Tankönyvkiadó, Budapest, 1953. 464. sz. ábra.

A legfinomabb állati szőrrel a legkisebb lámafajta, a vikuna dicsekedhet. A vadon élő vikuna pehelyszőrének finomsága 13 mikron, a ritkaságnak számító vikuna gyapjúból készült szövet egy vagyonba kerül.

Superwash gyapjú ágynemű

A normál gyapjúból készült ágyneműk mellett léteznek úgynevezett superwash gyapjú takarók. A superwash gyapjú egy különleges, szálkezelési eljáráson megy keresztül, mely megszünteti a gyapjúszál felületén lévő pikkelyeket.

A superwash gyapjú ágyneműk ennek köszönhetően mosógépben is moshatók (gyapjú programon, kímélő centrifugálással), nem filcesednek (gyapjú nemezelődése ugyanis nagyrészt a pikkelyes felületből adódik), és selymesebb tapintásúak, puhábbak a hagyományos gyapjúnál (a superwash gyapjú takaró árfekvése a drága alapanyag miatt magasabb, mint a normál gyapjúé).

Superwash merinó gyapjú takaró

Bal oldalt láthatod a selymes érintésű superwash merinó gyapjút.

Ha érzékeny a bőröd és a normál gyapjút “szúrósnak” érzed, huzatba pedig nem szeretnéd beletenni takaródat, illetve fontos számodra az ágynemű könnyű moshatósága, akkor a superwash gyapjú takaró minden bizonnyal beválik majd neked (ebből az alapanyagból nyári és átmeneti takarók készülnek).

3. Miért fontos a gyapjú ágynemű szálsűrűsége és vastagsága?

A gyapjú szálsűrűség fogalma

A gyapjúsűrűség vagy szálsűrűség azt mutatja meg, hogy az ágynemű, a takaró vagy derékalj egy négyzetméter hordozófelületen hány gramm gyapjút tartalmaz.

Ha a végletekig le szeretném egyszerűsíteni, azt írnám hogy minél nagyobb ez a szám, annál hatékonyabban tudja kifejteni a gyapjú ágynemű jótékony tulajdonságait (mivel több gyapjút tartalmaz). De ez azért nem egészen van így, néha a kevesebb, több  (az alapanyag minősége ugyanolyan lényeges, hanem lényegesebb, mint a szálsűrűség).

Gyapjú takaró vastagsága – egy és kétrétegű merinoflór gyapjú ágynemű

A sűrűség mellett az sem mindegy, egy vagy két réteg gyapjúból készült-e a takaró. A vastagabb, inkább télen praktikus ágyneműknél két gyapjúszövetet varrnak össze, míg a nyári és átmeneti takarók egy gyapjúszövet átbolyhosításával készülnek.

Kétrétegű téli gyapjú takaró

A kétrétegű merinó bárány gyapjú takaró inkább télen lehet praktikus.

A kétrétegű gyapjú takaró “lomhább”, nehezebb de jobb a hőtartása, a bolyhosított, egyrétegű kevésbé meleg, de simulékonyabb és könnyebb (+1 tipp: hűvösebb időben takarózz a merinoflór oldallal, a bolyhos oldallal pedig a kellemesebb időszakban). Ez persze a gyapjúsűrűség függvénye is.

Milyet érdemes választanod?

A (valamiért egyre szűkülő) magyar piacon a gyapjú ágyneműk szálsűrűsége 400 és 700 g/m2 közé esikMinél nagyobb a gyapjú takaród sűrűségeannál nehezebb és melegebb.

Az hogy neked melyik a legpraktikusabb három tényező dönti el: melyik évszakban használnád a gyapjú takarót (télre keresel csak, vagy egész évre); milyen a hálószobád hőmérséklete (pl a felfűtöttsége télen); mekkora a személyes hőigényed (van aki jól elvan a hűvösben, mások a kimondottan meleget kedvelik).

Amennyiben kimondottan télire keresel gyapjú takarót, olyat válassz ami dupla gyapjú rétegű és legalább 600 grammos szálsűrűséggel rendelkezik. Tapasztalataink szerint ezek már ideális hőszigeteléssel bírnak a hidegebb időben is. Hátrányuk a nagyobb súly és a merevség. Ha fázósabb vagy, gondolkodhatsz akár még sűrűbb ágyneműben is. Jelenleg az Aranygyapjú Prémium takarója a legsűrűbb gyapjú takaró Magyarországon.

Többen kérdezték már  tőlem, hogy akkor a vastag, sűrű gyapjút nem is lehet nyáron használni? A különleges, hőszabályozó gyapjúba szinte lehetetlen  beleizzadni, ettől függetlenül a téli gyapjú takaró azért “sok lehet” az enyhébb időben (nem véletlen, hogy sokan egyáltalán nem használnak takarót nyáron).

Egyrétegű bolyhosított gyapjú takaró

Az enyhébb időben az egyrétegű, bolyhosított gyapjú takarók a nyerők.

A nyári és tavaszi időszakban pedig a vékony, egyrétegű, 450-550 g/m2 sűrűségű gyapjú takarók lehetnek optimálisak számodra. Ezek simulékonyak és könnyűek, meleg tartásuk mérsékeltebb.

Persze sokan négy évszakos gyapjú ágyneműt keresnek, melyet egész évben használhatnak. Itt jönnek a képbe az egyrétegű, de nagy sűrűségű gyapjú takarók. Állandó, egész éves használatra a 600-700 grammos egyoldalas gyapjú ágyneműk talán a legalkalmasabbak.

Vedd figyelembe hogy mindenki más más klímában érzi jól magát, ezért a fenti megállapítások szubjektívek némileg (Matracmannak például annyira fel van fűtve télen a hálója hogy a nyári, 450-es takarója is ugyanolyan jól szuperál). Azt javaslom, vásárlás előtt próbáld ki a kiszemelt gyapjú takarót, így kisebb eséllyel nyúlsz félre. A legtutibb megoldás ha a gyapjú takaróra van csere vagy pénzvisszafizetési garancia.

Gyapjúszál hossza

Ez a téma sincs igazán körbejárva nálunk, mégis fontos lehet. A különféle ágyneműk gyapjú szövete rövidebb illetve hosszabb gyapjú szálakból is állhat. A hosszabb szőrű gyapjú takaró kényesebb, gyorsabban filcesedik, jobban meglátszik rajta a használat. A tömöttebb, rövid szálú gyapjú tartósabb, többet bír, a nemezelődése is lassabban megy végbe.

Gyapjú takaró vagy gyapjú paplan?

Nem szabad összetévesztened a takarót a paplannal, egész más műfajról van ugyanis szó a kettő esetében. A gyapjú takaró, egy gyapjúszövet (ezt merinoflórnak is nevezik) átbolyhosításával, vagy két gyapjúszövet összevarrásával készül (léteznek olyan takarók is, amelyeknél a gyapjúszövethez pamutot varrnak).

A gyapjú takarók fésűsgyapjúból (az első osztályú, fonásra alkalmas, 6-14 cm hosszú gyapjút nevezzük fésűs gyapjúnak) készülnek, a hőmérséklet-kiegyenlítő hatás 100%-os hatékonysággal érvényesül ezeknél (állandó, száraz és kellemesen meleg klímát teremtenek, anélkül hogy megfáznál vagy leizzadnál), ugyanis szinte csak és kizárólag gyapjút tartalmaz az ágynemű.

Gyapjú paplan

A gyapjú paplan esetében az általában pamut fedőanyagba kártolt gyapjút töltenek. A kárt gyapjú elmarad minőségre a fésűsgyapjútól. De nem ez a fő baj a gyapjú paplannal, hanem az, hogy a pamut nem rendelkezik a gyapjú áldásos tulajdonságával. A gyapjúnak kiváló a nedvszívása, a testpárát felveszi de még nagy nedvesség tartalomnál is a száraz tapintású, ideális, száraz alvásklímát és nyugodt, pihentető alvást nyújt. Erre pamut viszont nem képes, így a gyapjú paplan melegen tart ugyan, de könnyen leizzaszthat.

4. Gyapjú derékalj – Ne hagyd ki!

Elhanyagolt terület ez sajnos, pedig a gyapjú ágynemű garnitúra nélkülözhetetlen eleme a gyapjú derékalj. Az ideálisan hőszigetelő gyapjú véd a melegtől és hidegtől egyaránt, egyenletes és állandó klímát ad a pihenni vágyóknak.

Ahogy a takarót magadra teríted esténként és hagyod hogy álomba ringasson, ugyanúgy kellene magad alá tenned a gyapjú derékaljat. Ekkor ugyanis egy jótékony gyapjú burokba kerül a tested, és alulról sem izzadsz illetve fázol meg. Ezért azt javaslom, ha teheted használj gyapjú takaródhoz derékaljat is, hogy alvásod még pihentetőbb legyen.

matracvédő gyapjú derékalj

A gyapjú derékalj az ágynemű garnitúra szerves része.

Más előnye is van a gyapjú derékaljnak. A vastag (dupla falu gyapjúból készült) puha gyapjú réteg kényelmesebbé teszi fekhelyedet, másrészt viszont matracvédő funkciót is ellát. Az ágybetétre terítve ugyanis megóvja azt a kopástól, a foltoktól.

+1 tipp: franciaágyra inkább nagyméretű gyapjú derékaljat érdemes venned, mint két egyszemélyest, mivel az kevésbe tud elcsúszkálni. Még jobb ha a gyapjú derékalj sarkain gumipánt van, akkor ugyanis hozzá lehet rögzíteni a matrachoz. A szabványos ágy méretekhez vannak igazítva a gyapjú derékalj méretek is: a kétszemélyesek általában 140, 160 illetve 180×200-asak, az egyszemélyesek pedig 80, 90×200 centisek.

5. Gyapjú ágynemű – Hogyan kell kezelni, tisztítani, mosni?

Szellőztetés

A gyapjú nemcsak puha, kényelmes és meleg hanem még öntisztuló is, a gyapjú szálakon található gyapjúviasz, lanolin (nevezik gyapjú zsírnak is) ugyanis védi a piszkolódástól, porállóvá (antisztatikussá) teszi. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem kell nagy figyelmet fordítani a gondozására, hogy soha nem kell tisztítani, mosni.

A legfontosabb mégis a gyakori szellőztetés. Ausztrália délkelet részének mérsékelt, óceáni klímája teszi lehetővé, hogy a merinó juhokat egész évben szabadon tarthassák (rideg tartás), a folyamatos friss levegő biztosítja a juhok gyapjának kiemelkedő minőségét. Kiszámolták, hogy a gyapjúnak óránként 3-5 m3 friss levegőre van szüksége.

Élő gyapjú szellőztetése

Az élő gyapjúnak olyan a friss levegő, akár halnak a víz.

Gyapjú takaród a szellőztetéstől felfrissül, szinte új életre kel, érdemes akár naponta is kiraknod a levegőre, vagy legalábbis hetente, de akkor minimum 8 órára. A legjobb az egyébként, ha nem is suvasztod be az ágyneműtartóba vagy a szekrény aljába, hanem kint hagyod. Azért praktikus eső után szellőztetni, mert a párát magába szívja a gyapjú és felfrissül tőle. A tűző napra semmiképpen ne rakd ki, mert attól kiszikkadhat.

Amikor kicsomagolod gyapjú takaródat, lehet egy kis birka szaga, ez teljesen természetes, a nyers gyapjút, az ebből készült gyapjúszövetet, illetve a kész gyapjú ágynemű általában fóliában tárolják addig amíg kézbe veheted. Ettől egy kicsit “beragad a szag”, ami egyébként nem szokott vészes lenni, a gyakori szellőzéstől elmúlik a jelenség 2.3 héten belül (a teljes szagtalanságig hónapok is eltelhetnek.)

Tisztítás

A használtasabb, szöszösebb gyapjú  takarót többféleképpen is kitisztíthatod. A népi praktika szerint, télen, hószállingózáskor ki kell rakni a szűz hóra és végighúzni. Ezt meg kell ismételni a másik oldalával is a takarónak, majd le róla seperni a havat. Így a nedvességet magába szívva megtisztul a gyapjú.

Nyáron pedig amikor gyapjú takaród szellőzteted, tiszta vizet keverj össze gyapjú mosószerrel, öntsd bele egy virágpermetezőbe, majd permetezd át vele a gyapjú egész felületét.

Mosás

A kevéssé porosodó, öntisztuló gyapjú takarót elég 2-3 évente kimosni, gyakrabban akkor kell ha már nagyon összepiszkolódott, vagy “baleset” történt, mondjuk leöntötted kakaóval.

Házilag mosni a gyapjút kicsit problematikus, szerintem csak akkor próbálkozz meg vele ha kertes házban laksz. A mosógépet nyugodtan el is felejtheted, mind a takaród, mind a mosógéped bánni fogja ha megpróbálod beletenni. Egyrészt egy vastagabb gyapjú ágynemű bele se fér a gépbe, másrészt akkora mennyiségű vizet szív magába a gyapjú hogy a súlyától leszakadhat a mosógép dobja, harmadrészt pedig a vízben állás és centrifugálás hatására a gyapjú gyorsabban összefilcesedhet.

Mosógépben is mosható spw gyapjú takaró

A superwash gyapjú takarót mosógépben is kimoshatod kímélő programon.

Kézzel viszont kimoshatod gyapjú ágyneműdet. Kézmeleg, 25-35 fokos vízben, lanolint tartalmú gyapjú mosószerrel, arra figyelj csak, hogy ne áztasd benne hosszú ideig, óvatosan nyomogasd meg, ne csavargasd, mert a gyapjú összefilcesedhet. Miután kivetted, gyengéden simogasd ki a vizet belőle. Szárításkor a szabadban, levegős helyen terítsd fekvő fregolira, hogy ne nyúljon meg (készülj fel rá, hogy a nagyon lassan fog megszáradni). A Erős napfény ne érje, mert besárgulhat, kiszáradhat.

A hagyományos, kézzel mosható gyapjú ágyneműkkel szemben a superwash gyapjú takaró mosógépben is kimosható,  a speciális szálkezelési eljárásnak köszönhetően (a nemezelődésért felelős pikkelyeket szüntetik a gyapjúszál felületén) ugyanis ez a takaró nem filcesedik. A különlegesen puha superwash gyapjú ágynemű kímélő/gyapjú programon, könnyű centrifugálással mosható ki.

Huzat használata

Én a huzat nélküli használatot részesítem előnyben, a gyapjú takarók előnyei ugyanis így érvényesülnek a leghatékonyabban. Ugyanakkor komoly érvek szólnak a huzat használata mellett is (olyan természetes anyagú huzatot preferálj, mely jó szellőzik pl. pamut, len).

Gyapjú ágynemű huzattal vagy huzat nélkül

A korábban többször említett filcesedés (a gyapjú összetömörödése hő, nedvesség és fizikai súrlódás hatására) lassabban megy végbe, mert a huzat elválasztja a bőrtől az ágyneműt, így az kisebb igénybevételnek van kitéve. Másrészt a huzat megóvja a gyapjú takarót a piszkolódástól, foltoktól.

+1 tipp: ha nem kedveled a szőrös felületű merinoflór takarót, tedd huzatba vagy válaszd a selymes tapintású super wash gyapjút.

6. Gyapjú allergia – amikor nem ajánlott a gyapjú takaró 

Allergiásként mindig nagy figyelmet kellett fordítanom arra, milyen anyagokkal veszem magam körül. Olyan ágyneműbe bele nem bújnák, ami kiválthatja nálam az allergia vagy asztma tüneteit. Közkeletű tévedés a gyapjúval kapcsolatban hogy allergiát okoz, mivel “szőrös”, és mint tudjuk mindentől ami szőrös – plüss maci, szőnyeg stb. – tüsszögsz és bevörösödik a szemed, mert atkásodik és porosodik.

A birka bundáját durva felszőr, fedőszőr és finom, puha pehelyszőr alkotja. A gyapjú takarók a selymes tapintású pehelyszőrből készülnek, ami eltér a durvább állati szőröktől. A kutya, macska vagy birkaszőr teljesen egyenes, míg a gyapjúszálon ívelődések találhatók. Kísérletek bizonyítják, hogy a göndör szálú gyapjúba az atkák nem tudnak megtelepedni  (Dr. Vahid Yousefi-Kóbori Judit: A merinó juhok tenyésztése és kiválasztása. Szaktudás Kiadó Ház, Budapest, 2002. 20. oldal).

A gyapjúviasszal (lanolin) bevont gyapjúszál ráadásul antisztatikus, nem porosodik. Emellett a száraz, hűvösebb klíma nem kedvez a poratkák elszaporodásának (a poratkák ürülékében található fehérjeanyag váltja ki az allergia és asztma tüneteinek jelentős részét).

Antisztatikus gyapjúszál

A gyapjúszálon nem tapad meg a por.

A legjobb bizonyíték mégis az, hogy én aki gyermekkorom óta asztmában szenvedek, és úgy megbuktam a Prick teszten, mint a huzat (az egész karom vörös volt), soha nem tapasztaltam tüneteim kiújulását vagy felerősödését.

Nagyon ritka esetben a gyapjú kiválthat allergiát, ez azonban az allergiás emberek mindössze 1%-át érinti csak.

Végezd el a következő tesztet, hogy megtudd, van-e hajlamod a gyapjú allergiára. Szorítsd a gyapjú anyagot a kezedre 10-15 percig. Ha bevörösödik, kiütéses lesz, vagy bevörösödik a bőrös, akkor sajnos hanyagolnod kell a gyapjú ágyneműket.

7. Gyapjú ágynemű garancia és egyéb szolgáltatások

Gyapjú takaró garancia – mikor érvényesíthető?

Mire vonatkozik a garancia a gyapjú takarónál?

Alapvetően a gyártási és anyaghibákra, ami a gyapjú esetében legtöbbször varrási hibákat jelent (elenged a varrás stb). Az 1-2 éves jótállás egyébként a legjellemzőbb a magyar piacon.

És mire nem?

Ha nem kényelmes a gyapjú takaró, ha túlzottan meleg, vagy éppen fázol benne (tudom, ez elsőre egyértelműnek hangzik, sokan viszont nem tudják).

A gyapjúszál pikkelyes felülete, rugalmassága, nyújthatósága, hajlékonysága miatta a gyapjú ágynemű hajlamos a filcesedésre (nemezelődésre). Ez egy tejesen természetes folyamat, mely huzat használatával lelassítható, illetve a gyapjú kedvező élettani hatásait és értékét nem csökkenti (a korábban említett super gyapjúnál nem tapasztalható). Így a garanciaigényed sem lesz jogos ha erre hivatkozol.

Filces gyapjú ágynemű

A gyapjú nemezelődése miatt nem reklamálhatsz.

Az új gyapjú takarónak lehet egy kis birka szaga (a szálkezelt superwash gyapjú ágynemű szagtalan), mely a rendszeres szellőztetéssel pár hét alatt megszűnik. Természetesen ez sem garanciális indok.

Hol vegyél gyapjú ágyneműt?

Ott ahol el tudják neked mondani a fent olvasható információkat. De komolyra fordítva a szót.

Kezdjük azzal inkább, hol ne. Házalótól, termékbemutatón, lakberendezési áruházban. Olyan helyen se, ahol nem tüntetik fel a gyapjú takaró alapanyagát vagy szálsűrűségét, és nem is tudnak róla semmit mondani.

Akkor tudsz a legkevésbé hibázni, ha  szaküzletben veszed meg gyapjú takarót és gyapjú derékaljat. Itt garantált a megfelelő minőség, hozzáértő szaktanácsadást kapsz, illetve a későbbi támogatás sem marad el.

Csere és pénzvisszafizetési garancia

Vannak olyanok, akiknek egyszerűen “nem jön be” a gyapjú takaró, túl nehéznek, lomhának találják, vagy éppen nem szeretik  a “szőrös tapintást” a bőrükön. Emellett nem könnyű kiválasztani a legideálisabb gyapjú takarót.

Semmi nem garantálja jobban hogy nem jársz majd pórul gyapjú ágynemű vásárláskor, mint a pénzvisszafizetési garancia. Tudomásom szerint jelen pillanatban egyedül az Aranygyapjú biztosít 30  napos, 100%-os pénzvisszafizetést gyapjú termékeihez.

Sok sikert kívánok gyapjú ágyneműd kiválasztásához!

Kérdésed maradt? Írd meg nekem a molnar.miklos@matracman.hu címre.

Segítségedre volt a cikk? Nyomj a “Tetszik” gombra, vagy oszd meg ismerőseiddel! Köszönjük!

Forrásaink:

 • Sok éves gyapjú ágynemű értékesítés közben szerzett tapasztalat.
 • Dr. Vahid Yousefi-Kóbori Judit: A merinó juhok tenyésztése és kiválasztása. Szaktudás Kiadó Ház, Budapest, 2002.
 • Zilahi Márton: A textilipar nyersanyagai. Tankönyvkiadó, Budapest, 1953.
 • Gaál László: A gyapjútermelés zsebkönyve. Gyapjú és textilnyersanyag Forgalmi Vállalat, Budapest, 1967.

2 említés a “Gyapjú takaró – Itt a legátfogóbb gyapjú ágynemű választási útmutató” cikkben/cikkekben

 1. Névtelen szerint:

  Azt hallottam,hogy nem paplant, hanem gyapjú takarót erdemes venni, és huzat nelkül használni.

  Ebben az esetben annak tisztantartasat hogyan lehet megoldani? Pizsamaban alszunk, de hát megis… Huzatos pehelytoll paplanunkat néhány éve nem mostuk ki, csak a huzatot cserélgettük szorgalmasan, bár lassan úgy érzem, valahogy annak is itt lenne az ideje talán…

  1. Hello!

   Itt összeszedtük, hogy mikét lehet tisztítani: https://matracman.hu/gyapju-takaro/#gyapju-agynemu-mosas. Esetleg még abban lehet gondolkodni, hogy vannak úgynevezett “Superwash” anyagú gyapjúk, amik gépben is moshatóak (nekem ilyen van, rendszeresen mosom, jól bírja).

   Üdv: Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük