Ágynemű

Matracvédő lepedő – A hosszú életű, higiénikus, antiallergén matrac titka

Matracvédő lepedő – Védi matracod a piszoktól, atkáktól és meghosszabbítja élettartamát!

Az egyik leghasznosabb alváskiegészítő kétségkívül a matracvédő lepedő. Kis túlzással azt mondhatnám, enélkül nem is érdemes matracot venni, ugyanis nélkülözhetetlen az egészséges és higiénikus alváshoz, megelőzhetők vagy enyhíthetők vele az asztma és allergia tünetei, ráadásul matracod élettartamát is meghosszabbítja.

Nézzük kicsit részletesebben, miért gondolom “kötelezőnek” a matracvédő takaró használatát, vagyis milyen elévülhetetlen előnyökkel rendelkezik, egyáltalán, milyen matracvédő lepedőt érdemes venned, mi tartja vissza időnként az embereket a matracvédő huzat vásárlásától, illetve ejtenék néhány szót az “alternatív” matracvédőkről is.

Tartalomjegyzék – Kattints arra a témára, amelyik legjobban érdekel!

  1. A matracvédő lepedő előnyei
  2. Matracvédő lepedő – enélkül nincs is antiallergén matrac!
  3. Matracvédő lepedő nélkül “ugrik a matrac garancia”?
  4. Milyen matracvédő lepedőt válassz?
  5. Félelmek a matracvédő lepedőkkel kapcsolatban
  6. Matracvédő lepedő méretek
  7. Alternatív matracvédők

1.A matracvédő lepedő előnyei

Amikor egy matrac tartósságáról beszélünk, sajnos sokszor elfelejtkezünk a “higiéniai faktorról. Közhely, de életünk egyharmadát valóban ágyban-párnák közt töltjük el. Gondold csak el, hány liter verejtéket izzadsz bele az esztendők során matracodba (most a nyálra és más testnedvekre nem térnék ki…).

Az általában fehér színű matrachuzatok nagyon gyorsan beszennyeződnek és porosodnak. Emellett az ágyadat átjáróháznak használó házi kedvenceid, a kutya és cica is könnyen összepiszkolja a matrac huzatát. Az “egyszerű balesetek” is könnyen bekövetkeznek, amikor például leöntöd valamivel matracod. Kisgyermekeid pedig még összepisiléssel is “fenyegethetik”.

Sok matrac ráadásul még ma is úgynevezett fix huzatos kivitelben készül, nem lehet levenni a matracmagról, vagyis nem tisztítható ki (a porszívózás nem sokat ér). Amelyik matrac huzata levehető, mosható, azt pedig nem egyszerű kezelni, levenni-feltenni, illetve nagy többségük egyben szedhető le, tehát kizárt hogy például egy franciaágy méretűt bele tudsz majd gyömöszölni mosógépedbe (nemcsak a mérete, hanem a vastagsága miatt sem).

matracvédő lepedő

Viszonylag ritka a képen látható körcipzáras huzattal ellátott matrac.

A matrachuzatok emellett nem bírják a gyakori mosást (összemegy, vagy éppen kinyúlik, esetleg a szövet gyorsabban szétjön), valamint csak 30-40 fokon moshatók (hogy tárgyilagos maradjak, előny ugyan a levehető huzat, de tényleg csak arra jó, hogy félévente kimosd, vagy elvidd a tisztítóba).

Szerintem te sem szeretnél évekig egy koszos, csapzott matracon feküdni, ami olyan, mintha a kutya szájából húztak volna ki.

Képzeld el, milyen praktikus a matracvédő lepedő, melyet egyszerűen csak a matracodra kell rögzítened, és megóvja matracod huzatát a szennyeződésektől, foltoktól. Egy mozdulattal levehető és (általában magas hőfokon) kimosható, így évek múlva is egy friss illatú, higiénikus matracon aludhatsz.

Erre azt mondhatod, ott van a sima lepedő, az nem jó erre a célra?

Sajnos nem. A vékony lepedő nem sokat ér, ha példának okáért nagyobb mennyiségű folyadék kerül a matracodra, míg a vízzáró matracvédő nem engedi behatolni, a nem vízzáró, de elég vastag, többrétegű matracvédő pedig hatékonyan felszívja.

matracvédő lepedő

A vékony gumis lepedő nem védi meg a matracot hatékonyan a kopástól és a piszkolódástól.

Napi szinten legalább 7-8 órát töltünk alvással, éjszakánként jópárszor átfordulunk (sokféle okból forgolódhatunk, ez egy bizonyos szintig a szakértők szerint normális). A matrac huzata a gyakori, folyamatos használat és a forgolódások miatt fokozott igénybevételnek van kitéve.

A forgolódástól, a fizikai súrlódástól a matrac huzata kopni kezd, és szépen lassan elhasználódik. Azt tapasztaltam, hogy a matracvédő lepedő nélkül használt matracok huzata nagyjából 2 éven belül már komolyan megsínyli ezt (szaküzletünkben a nem állandóan használt bemutató matracoknál ez volt jellemző, milyen lehet ez állandó napi használat esetén…). A vékonyabb, normál pamut lepedők sem sokat javítanak a helyzeten.

Az igazi megoldás ebben az esetben is a vastagabb matracvédő lepedő, mely lecsökkenti ezt a súrlódást, és évekkel is kitolhatja matracod élettartamát, hiszen megóvja a korai elhasználódástól, kopástól  (persze a védő is foszlani kezd egy idő után, az viszont cserélhető, és kedvezőbb árfekvésű, mint egy matrachuzat). Vegyük azt, hogy 8 évig kényelmes pihenést nyújt matracod, igazán kellemetlen, ha 2-3 éven belül szétkopik a huzata. A “hiper-szuper” tulajdonságokkal rendelkező matrac huzatok előnyei egyrészt elvesznek ha a huzat fele hiányzik, másrészt sok matracnál a vastag huzat kényelmi funkciót is ellát részben.

matracvédő lepedő

A legbiztosabb megoldás a foltok és a huzat elhasználódása ellen a vastag matracvédő lepedő.

Mivel a matracok huzata sok helyen nem egykönnyen beszerezhető, illetve a gyártó nem mindig biztosít cseredarabot, ha kapsz is hozzá, nem mérik túl kedvező áron, a matracvédő lepedővel akár egy kisebb vagyont is megspórolhatsz.

2. Matracvédő lepedő- enélkül nem létezik antiallergén matrac!

Matrac értékesítés közben számtalanszor megkaptam azt a kérdést: “Ugye ez a matrac antiallergén?”. Önmagában antiallergén matrac sajnos nem létezik (hiába kecsegtet ezzel minket sok matrac gyártó és forgalmazó), viszont a matracok atkamentessé varázsolhatók.

Nem kell más hozzá, csak egy olyan, többrétegű matracvédő lepedő, mely elég vastag ahhoz, hogy a poratkák ne vándoroljanak át rajta villámsebesen, illetve magas hőfokon (minimum 60 fok, de mégjobb a 90-95) mosható.

többrétegű matracvédő

A háromrétegű, 95 fokon mosható matracvédő távol tartja ágyadtól az atkákat.

Az atkák, ezek a szabad szemmel nem látható, kis pókszerű élősködők ugyanis a bőrről, hajról és körömről elhalt hámsejtekkel és korpával táplálkoznak. Ennek megfelelően belemásznak a matracod huzatába majd a belsejébe is, ott pedig gyorsan elszaporodnak. A levegőben szabadon szálló, beszáradt ürülékük olyan fehérjeanyagot tartalmaz, mely a porallergia és asztma fő okozója. A probléma komolyságát mutatja, hogy az allergia mind Magyarországon, mind az egész világon népbetegség lett mára.

Azonban azt is tudjuk ezekről kártevőkről, hogy 60 fokos hőmérséklet felett elpusztulnak.

Tehát nem kell mást tenned, mint matracvédővel használni a matracodat, melybe persze ugyanúgy belemegy a poratka, viszont ha minél gyakrabban, magas hőfokon kimosod, akkor hatékonyan száműzheted ezeket az egészségedet megkeserítő kis dögöket fekhelyedből.

3. Matracvédő lepedő nélkül “ugrik a matrac garancia“?

Külföldi oldalakon találkoztam ezzel a problematikával. Idehaza csak átvitt értelemben beszélhetünk persze a kérdésről, szó szerint nem veszted el a matrachoz járó garanciát ha nem veszel, vagy nem használsz matracvédő lepedőt.

Azonban a matracoknál a garancia csak és kizárólag a gyártási hibákra vonatkozik, amiatt tehát nem reklamálhatsz hogy a matrac a csípődnél puhább 6 év múlva (ezt nevezik természetes elhasználódásnak), illetve az idejekorán szétfeslett huzatanyagra sem hivatkozhatsz, hiszen meg van rá a lehetőséged hogy matracvédő lepedőt használj, a felelősség tehát nem a matrac gyártót terheli.

Egyébként a huzatra nálunk szinte mindenhol 1-2 jótállást vállalnak a forgalmazók, de a természetes kopást ezen az időintervallumon belül sem ismerik majd el garanciális problémaként. Pályafutásom során egy alkalommal találkoztam olyan matraccal, ahol a merinó gyapjús téli oldal varrásai elkezdtek szétjönni kb. 2 hónapon belül, ez nyilván más tészta, ami már gyártási hibának számít, és ennek megfelelőn kezelték a gyártói oldalról.

Van olyan forgalmazó viszont (Matracman Shop), amely (bizonyos feltételek mellett) 30 nap pénzvisszafizetést biztosít matracaihoz, ha matracvédő lepedőt vásárolsz náluk (a matracokat ugyanis csak tisztán veszik vissza, amit a védőlepedő használata garantál).

4. Milyen matracvédő lepedőt válassz?

De melyik matracvédő lepedővel jársz a legjobban? Hogy választhatod ki a számodra legideálisabbat?

Személyes preferenciáid határozzák majd meg pontosan milyenre van szükséged. Normál használatra olyat szoktunk ajánlani, ami jól átszellőzik, és nem fülledsz bele. Ezekről azt kell tudni, hogy nem vízzárók, vagyis csínján kell bánni a pohár borral vagy a kakaóval.

Kisgyermekeknek viszont a vízzáró matracvédő takaró praktikus, mely megvédi a matrac belsejét a “balesetektől”, egy csepp folyadék sem képes áthatolni rajta, az alja ugyanis PVC-ből készül. Ezeknél bele kell számolnod azonban, hogy az átszellőzés csapnivaló, illetve a felső részük “kartonos érzetű”, frottír anyag, melyet egy pamut lepedővel tehetsz kényelmesebbé. Betegápolási célra, inkontinencia esetén, idős emberek számára szintén a vízzáró matracvédő lepedők nyújtanak biztos megoldást.

Egyes matracvédők csak a matrac tetejét, felső részét fedik be, és gumipánttal lehet ezeket a matrac sarkaira rögzíteni, mások pedig a matrac oldalait is (olyanok mint a gumis lepedő). Én az első megoldást elegendőnek találom, ugyanis a legnagyobb veszély mindig a matrac tetejét fenyegeti (kopás, foltok stb).

matracvédő lepedő rögzítése

A gumipántok segítségével stabilan rögzíthető a védőtakaró a matracra.

Fontos még a matracvédő alapanyaga, mint említettem, a vízzárók alja PVC, a tetejük pedig pamut frottír. A jól szellőző, normál matracvédő lepedők pedig általában kevert szálas anyagból készülnek. Azért pamut-műszál keverék az alapanyag, mert csak ezek moshatók magasabb hőfokon, a 100% pamut matracvédő “nem bírná a kiképzést”.

Mindenképpen 60 fok felett mosható matracvédő huzatot válassz (a jobbak 90-95 fokon is főzhetők), ugyanis csak ezekkel atkamentesítheted, teheted antiallergénné matracodat. Valamint ha teheted vastagabbat válassz, mely felszívja a ráöntött folyadékot, állja a sarat akár egy atkahadsereg ellen is (nem vonulnak át rajta olyan gyorsan), illetve a vastag matracvédő egy picivel kényelmesebbé teszi matracodat. A legjobbak a háromrétegű matracvédők, amikor az összeszteppelt fedőanyagokat meg is töltik.

5. Alaptalan félelmek a matracvédő lepedőkkel kapcsolatban

Az előbb felsoroltak meggyőzhettek már arról, mennyi előnye is van egy matracvédő lepedőnek. Azonban találkoztam olyan vásárlókkal is, akik mégis aggályaiknak adtak hangot a matracvédő takarókkal kapcsolatban (az is igaz, ezek nagyjából évente kétszer merülnek fel).

Az egyik, hogy a matracvédő lepedő rontja a matrac szellőzését. Valóban, bármilyen ágyneműt, lepedőt teszel a matracra, az egy picivel mindig csökkenti az átlélegzését. Azonban még így is megéri használni, ez a kis hátrány semmi (elhanyagolható) a bőséges áldásos előnyökhöz képest, másrészt viszont tényleg érdemes jól átszellőző, nem teljesen műszálast választani. Egyébként ezzel az erővel semmilyen lepedőt nem szabad az ágyra tenni.

matracvédő lepedő

Azért nem olyan vastag a matracvédő huzat, hogy jelentősen módosítaná a matrac keménységét.

A másik, hogy a matracvédő megváltoztatja a matrac komfortját. A szteppelt, töltőanyaggal rendelkező, vastagabb védőtakarók egy leheletnyivel tényleg puhítják a matracod, de ettől sem kell megijedned, egy kemény ágybetétet nem tesznek félkeménnyé.

“Miért nem teljesen pamut az anyaga?”

Ezt a kérdést is megkaptam már. A matracvédő lepedők lényege a magas hőfokon való moshatóság, ezzel lehet antiallergén mivoltát megőrizni a matracnak. A pamut anyagok többsége azonban rosszul reagál a (összemegy, nyúlik stb) a főzésre, csak 30-40 fokos mosást bírnak, ezért ritka a teljesen pamutból készült matracvédő.

6. Matracvédő lepedő méretek

Meglepő módon a matracvédő lepedők mérete megegyezik a szabványos matracmérettel. Ami azt jelenti, hogy a forgalmazók a 80, 90, 140, 160, 180×200-as matracvédő lepedőket tartják általában raktáron, illetve ezek rendelhetők rövid szállítási idővel.

Amennyiben egyedi méretű a matracod, akkor esetleg kereshetsz olyan gyártót, aki vállalja a méretre gyártást is, itt több hetes, hónapos szállítási idővel kell számolnod, és az előleg befizetésével vagy a teljes vételár kifizetésével rendelhetsz.

Ha franciaágyadban két egyszemélyes matracok használsz, érdemes nem két kicsi, hanem egy nagy matracvédő lepedőt venni, az ugyanis elfedi a két matrac közti rést (illetve a nagyméretű matracvédőt valószínűleg kedvezőbb áron kapod meg, mint a két kicsit).

7. Alternatív matracvédők

Vannak olyan esetek is, amikor bizonyos alváskiegészítők matracvédőként is megállhatják a helyüket.

matracvédő gyapjú derékalj

Ilyen a gyapjú derékalj, mely kellemes, meleg, száraz alvásklímát teremt pihenésre vágyó testednek, megóv a megfázástól, de pihe-puhaságával kényelmesebbé teszi matracodat. A gyapjú derékalj elválasztja tested a matrac huzatától, tehát egyfajta védőréteget képez rajta. Öntisztuló anyag, melybe kutatások szerint nem telepszenek meg az ágyatkák sem.

A fedőmatrac azoknak a műfaja, akik pórul jártak kemény matracukkal. A memory hab, hideghab, vagy latex fedőmatracok gondoskodnak arról, hogy túlzottan kemény matracodon is kényelmesen aludhass, ne nyomja el csípődet és válladat alvás közben, ne fájduljon meg a hátad. De nemcsak kényelmi réteg a fedőmatrac, hanem a matracod huzatát is megvédi a külső behatásoktól, piszkolódástól, kopástól.

matracvédő fedőmatrac

De vedd figyelembe, hogy ezek a hasznos kiegészítők sem pótolják könnyen kezelhető, magas hőfokon mosható matracvédő lepedőt, sőt, matracvédő nélkül gyorsabban elhasználódnak, illetve a pénztárcád sem fog örülni, ha megfordulna fejedben ezeket matracvédő helyett vásárolni. 

Sikeres matracvédő lepedő vásárlást kívánok Neked!

Hasznosnak találtad az írást? Akkor kattints a “Tetszik” vagy “megosztás” gombokra! Köszönjük.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük