Matrac

Ifjúsági matrac – mi az egyáltalán?

Mi az az ifjúsági matrac?

Az ifjúsági matrac az a típusú matrac, amelyiket a gyártók hülyébbnél hülyébb méretekben furábbnál furább összetételű anyagokkal készítenek egy ágybetétet, lehetőleg minél olcsóbban.

Viccet félretéve, az ifjúsági matrac nem egy olyan egzakt kategória, mint például az ifjúsági irodalom, ráadásul az ifjúság alatt is mindenki mást ért, így nehéz kiigazodni a választékban. Elmondom, hogy néhány ezer eladott matrac és 7 év (2017-ben) matraciparban töltött munka tapasztalatával én hogyan választanék gyermekemnek.

Ifjúsági matrac gyermek

Nem mindegy, milyen matracon alszik a gyerek…

A válasz amúgy nagyon egyszerű: olyan matracot keresnék, ami formát követ és szellőzik, de látni fogod, hogy nem olyan egyszerű kiszűrni a tökéletes matracot.

Miért fontos a megfelelő matrac a gyerekeknek?

Először is fontos elmondanom, hogy ha azt gondoltad, hogy a gyereknek jó lesz majd valami legegyszerűbb szivacs, mert ők úgyis bírják a kemény dolgokat, akkor el kell keserítselek.

Gyermeked valójában többet dolgozik, mint te. Reggel nyolcra becammog a suliba és jó eséllyel délután négy óráig elő sem kerül onnan. Ezután még tanulnia kell, méghozzá nem is keveset és ha van még néhány különóra, szakkör, esetleg sport, amire járatod, akkor simán ki is jöhet neki a 10-12 órás munkaidő.

Hogy nehezebb legyen szegény ifjúság dolga emellé még a mindennapok nehezítéseként társul, hogy szervezete fejlődik – ez már önmagában is megerőltető. Gondoltad volna, hogy egy átlagos kisfiú 10 és 11 éves kora között majdnem 5 centit nyúlik és négy kilót felszed? Nem kell zseninek lenni, hogy belássuk: ez nagyon megerőltető, ezt a munkát – amit a szervezet automatikusan végez – rendesen ki kell pihenni.

És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a nap folyamán tanultakat éjjel, alvás közben dolgozza fel az agyunk (bizony, valójában nem is pihen az agy, hanem rendszerezi a napi dolgokat!), és ugye egy átlagos gyerek egész nap új infókat kap a suliban és még azon kívül is folyamatosan új ingerek érik.

Ezt csak azért írtam le, mert nagyon fontos, hogy tudd, mi mindennel kell megküzdenie gyermekednek a mindennapok folyamán – és milyen fontos, hogy kipihenten ébredjen. Különben hogyan teljesítene jól az iskolában?

Milyen ifjúsági matracot vegyek?

Amikor arról írtunk cikket, hogy felnőttek mi alapján válasszanak matracot, akkor nagyjából 33.000 karakterben sikerült összehoznunk egy összefoglalót. Ez egy fél főiskolai szakdolgozat. Itt most nem fogjuk megismételni, de ezen a linken el tudod olvasni – az alapelvek a felnőtteknél és gyermekeknél is ugyanazok.

Az alapokat azért elmondom: a megfelelő ifjúsági matrac formát követ és megfelelően szellőzik. Kemény matracot nem veszünk, mert az elnyomja az ízületeket, az idegeket, az izmokat, a vérkeringést, rossz pozícióban tartja a csigolyákat, az egész gerincet. Ha a matrac túl kemény, akkor egész éjjel forgolódni fog a gyerek, így pedig nem lehet nyugodtan aludni. A kemény matracokról itt olvashatsz részletes leírást, ha nem győzött meg az előző néhány mondat.

Szóval olyan matracot nem érdemes venni, amiben nincsenek ergonómiai zónák vagy ami csak kókuszból áll – ugyanis a kókusz olyan kemény, mint a beton – mert ezek általában őrületesen kemények.

Ugyanígy nem ajánlom, hogy memory habos matracot vegyél, mert a memory habbal az a baj, hogy melegszik – és az egyértelmű, hogy úgy nehéz jól aludni, ha izzadunk. Erről részletesebben itt olvashatsz. Mondjuk nem jellemző, hogy az ifjúsági matracok memory habból készüljenek, mert ez egy alapvetően drágább alapanyag…

Tehát a lényeg még egyszer, olyan ifjúsági matrac kell, ami szellőzik és formát követ.

Milyen méretű ifjúsági matracot vegyek?

Ha rossz méretet választasz, azt később bánni fogod. A normál sablon Magyarországon a következők szerint alakul: 80×200, 90×200, 140×200, 160×200, 180×200.

Ha a fentiektől eltérő méretű matracot választasz, akkor szinte biztosan nem fogsz hozzá ágyat kapni. Egyedi méretben kell majd csináltatnod, amivel az a baj, hogy a gyártók háromnegyede nem csinálja meg, a többi pedig felárat számol érte. Így végül kevesebb közül, drágábban kell majd választanod.

Én azt tanácsolom, hogy ha nem muszáj, ne válassz a felsoroltakon kívül eső méretet, mert azzal csak a baj van… Hasonló problematikája van a 80×160-as ágyaknak is, ott már leírtuk, hogy miért kerül majd a végén többe a furcsa méret miatt a sztori.

Hol vegyek ifjúsági matracot?

Én mindig azt mondom, hogy próbálj ki több matracot is, mert úgy könnyebb kiválasztani a megfelelőt. Nyugodtan vidd magaddal a gyereket is,  imádni fogja. Én mondjuk a Matracman Shopban vennék. 😀

Ha bármilyen kérdésed van, amire nem kaptál választ, írj nyugodtan a molnar.miklos(kukac)matracman.hu címre és válaszolunk neked!

Ha pedig tetszett a cikkünk, nyugodtan nyomd meg a “Tetszik” gombot. Köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük