Matrac

Memory matrac – tényleg olyan jó?

Memory matrac – csodaszer vagy szauna?

Írtam már néhányszor a memory matrac előnyeiről és hátrányairól, de most megint kaptam egy levelet egy bajbajutott embertől, aki több, mint pórul járt a memory habbal. Amit most itt összeszedtem neked, az az ország legrészletesebb memory matrac ismertetője, olvasd el bátran, ha ágybetétet keresel.

Ebben a videóban elmesélem, hogy mi a régi memóriahabok modern alternatívája.

De nézzük először a pórul járt érdeklődő levelét:


…másik problémánk az volt, hogy a lepedővel rendesen megágyazott matracon ruha nélkül fekve azt tapasztaltuk, hogy felső Visco Mind réteg visszaveri a testhőt, – így alváskor, az ágy felől, – alulról-, melegünk volt…


A levél küldőjén segíteni nem tudtam, mert a memory matracot nem nálunk vette – ezért érdemes neked is olyan helyen vásárolni, ahol van pénzvisszafizetési garancia -, de a történet jól illusztrálja, hogy van valami gond a memory habbal. A cikk biztosan őrült hosszú lesz, szóval nézzük meg, miről fogok beszélni:

Tartalomjegyzék:

 1. Mi az a memória hab?
 2. Mik a memory matrac előnyei?
 3. Mik a memory matrac hátrányai?
 4. Hogyan válasszunk memory matracot?
 5. Hol vegyünk memória habos matracot?

1. Mi az a memória hab?

Tudom, hogy vagytok néhányan, akik mindent tudni akartok a memory matracokról, szóval ez a korántsem túl szexy téma, de le kell írnom. A wikipedia nem segít túl sokat a témában, de a memory hab tulajdonképpen poliuretán hab.

Ebben a videóban magáról a memóriahab matracról beszélek – jó hosszan és részletesen:

 

 

Ez nekem sem mondana alapból sokmindent, így kértem egy kis segítséget aranybarátaimtól az Eurofoamnál. Ők azt mondták, hogy a következő anyagok kerülnek a fazékba:

 • difenil-metán-diizocianát,
 • poliészter-poliol,
 • poliéter-poliol,
 • toluilén-diizocianát,
 • mindenféle egyéb cuccok, amitől a matracod színes-szagos lesz,
 • nem árt, ha van olyan anyag is, ami beindítja a reakciót.

Izgalmas? Nem hiszem! Mérgező? Nem, de ezekről még írunk. Ha kémia szakos vagy, akkor írj nyugodtan a molnar.miklos(kukac)matracman.hu címre. Ha értelmesebben leírod, akkor esküszöm, hogy megjelenítem.

A fenti dolgokat egyébként jól összekeverik és már kész is a habod. Mélyebben nem foglalkoznék a dologgal, mert ezzel úgysem fogunk közelebb kerülni a legjobb matrac megtalálásához…

Ténlyeg a NASA fejlesztette? A memory hab története.

Bár sok helyen úgy adják elő a sztorit, mintha egyenesen Houstonból hoznák az űrhajósok alól a memory hab matracokat és még ma is minden űrhajós ezen aludna az űrutazások során, azt azért tudnod kell, hogy ez nem teljesen van így.

A NASA tényleg elég tevékenyen részt vett a fejlesztésében, de azért tudni kell, hogy ez egy kiszervezett munka volt, amely 1966-ban kezdődött. A cél nem az volt, hogy az űrhajósok jól aludjanak odafent, hanem kicsit sarkítva az, hogy ezzel béleljenek olyan dolgokat, amik amúgy nyomnák vagy megüthetnék őket. Amennyire én tudom, a memory hab végül soha nem jutott fel az űrbe. Ha valakit részletesebben érdekel a sztori, akkor elolvashatja angolul a NASA honlapján.

Végül a memory habot a nyilvánosság elé tárták. Először az amerikai focisták sisakjait bélelték, majd az egészségügyben kezdték el használni. A kórházakban főleg a felfekvések megelőzésére használták.

Matracként széles körben a Tempur mutatta be először – azóta is ezzel dicsekednek. 🙂 Az évek alatt egyre több gyártó vette fel a palettájára – ma már gyakorlatilag szinte nincs olyan matracgyártó üzem, aki ne foglalkozna vele.

2. Mik a memory hab matracok előnyei?

Az gondolom, hogy a memory matrac két legynagyobb előnye a formakövetés javulása és az, hogy olyan finoman pihe-puha.

Így követ formát a memory matrac

Látod, hogy egyenes a gerinc? Ezért nem kell kazánlemez keménységű matracon feküdni… Kép forrása: memoryfoamwarehouse.co.uk

Arról, hogy miért nem jó a testednek a kemény matrac, már írtunk itt: kemény matracok hátrányai. A memory matrac egyik legjobb tulajdonsága, hogy nem kemény. 🙂 Ha fogsz egy darab kemény valamit és rádobsz egy kis memory réteget, akkor máris egy félkemény matracot kapsz. Éppen ebből a logikából kiindulva készül a legtöbb fedőmatrac memory habból.

A félkemény matracok formakövetése jobb – magyarul sokkal jobb alátámasztást fog kapni a gerinced – ráadásul a vérkeringésedet sem fogja úgy elnyomni, mint egy kemény fekhely – ennek köszönhetően pedig nem fogsz annyit forgolódni, így végül kipihentebb leszel. A memory matrac tehát segít, hogy a gerinced, izomzatod és az ízületeid ne feszüljenek egész éjjel, ráadásul sokkal pihentebben is fogsz ébredni.

memory matrac süpped

A memory matrac felveszi a formát… Ha kell, akkor a tenyeredét… 🙂

A másik, amit mindenki imád a memory matracokban az az, hogy olyan pihe-puha. Ezt nehéz írásban visszaadni – ráadásul egy csomó üzletben a memory egyáltalán nem lágy -, de valahogy úgy kell elképzelni az érzést, mint amikor nyaraláskor elrepülsz a kiválasztott városba, bemászol a reptérről a hatalmas csomagjaiddal, de még nem tudod elfoglalni a szállást, ezért egy hátizsákkal, egy kistáskával meg egy gurulós bőrönddel nyakadba veszed a várost. Megvan az érzés, amikor már leszakadnak a végtagjaid? Végre megérkezel a hotelbe és lehuppansz az ágyba. Ugye, milyen finom puha? Sokan pont ilyen érzésről számolnak be a memory matracok esetében is. 🙂

Persze a legjobban akkor fogod érezni az előnyöket, ha kipróbálod valahol…

3. Mik a memory matracok hátrányai?

Be kell vallanom valamit. Régen éltem, haltam a memory matracokért. Van ez így. Az ember folyamatosan tanul és fejleszti magát, ami nálam rengeteg tesztet és olvasást jelentett a témában. Mára már a memory matracok egyik ellenzője vagyok. Szerintem van jobb. De most térjünk rá a hátrányokra.

Izzadsz, mint egy ló. A memory matrac nem egy jól szellőző dolog. Nem is tudom, hogy erről mit lehetne még írni. Néhány ezer matrac eladásával a hátam mögött elmondhatom, hogy a legtöbb vásárlói panasz a memory matracokkal kapcsolatban az, hogy túlságos bemelegszik. Ez azért van, mert egyszerűen nem szellőzik jól. Az előző munkahelyemen már hosszú évek óta adnak pénzvisszafizetési garanciát – és nem meglepő módon feljegyezzük, hogy miért hozzák vissza a matracokat. Nem árulok el nagy titkot: ha egy memory matrac visszajön hozzánk, akkor legtöbbször azért, mert túl melegnek érzik – esetleg túl puhának.

Mielőtt megint megkapnám legjobb cimboráimtól, a túlbuzgó konkurensektől, hogy “ez egyszerűen nem igaz, mert már vannak olyan memory habok, amik…” kezdetű okoskodást, inkább leírom neked a véleményemet ezzel kapcsolatban. A memory matrac melegedése csökkenthető azzal, ha az alatta levő anyag jól szellőzik – például légcsatornákat vágtak bele -, de ez a tapasztalatom szerint nem elég.

memory matrac szellőző

A memory hab alatti légcsatornák csak kis mértékben segítenek a melegedésen…

Vannak azonban memory hab matracok, amiket olyan anyagokkal turbóznak fel – pl. hűsítő géllel -, amelyek segítenek hűvösen tartani vagy éppen eleve nagyon jól szellőzőre készítenek – ilyen például a Cellpur is. Én mégis, amikor általánosságban beszélek a memory ágybetétekről, akkor azt mondom, hogy a memory hab melegszik.

Hogy miért teszem ezt? Nem azért, mert be akarlak csapni, hanem azért mert ezek a drágább megoldások a memory matracok közül olyan kevésben találhatóak meg – már az eladási számokat tekintve -, hogy téged szinte biztosan nem érint ez a kérdéskör. Az átlag memóriahabos matrac bizony nem szellőzik.

Fontos! Memory matrac gyerekágyba nem való!

Sokan keresnek nálunk mostanában gyerekmatracot memory habból. Az ő figyelmüket szeretném felhívni rá, hogy a gyerekek kis korban sűrűn temetkeznek arccal a matracukba. Ilyenkor a matracnak rendesen át kell szellőznie, hogy a baba levegőhöz jusson.

Anélkül, hogy bármit is mondanék ezzel kapcsolatban, ajánlanék egy egyszerű tesztet. Menj be egy üzletbe és temesd bele az arcod bármelyik memory matracba. Úgy érzed, hogy megfulladsz? Akkor talán a babábnak sem fog megfelelni…

Memory matrac és a szex

Aztán ott van még egy fontos kérdés, a szex a memory matracon. Nem tudom, hogy ezt hogyan fogom elmagyarázni, de azért teszek egy próbát. 🙂 Szex szempontjából az a legjobb, ha egy rugalmas, keményebb matrac van alattad. Ilyenkor könnyebb összedolgozni a pároddal és el lehet kapni a matrac visszarugózásából eredő ritmust.

A memory matrac ezzel szemben sokkal bajosabb. A párod ebben az esetben belesüpped a matracba és többet kell mozognod, hogy ugyanúgy elérd, ráadásul a mozgás is nehézkesebb lesz rajta. Persze a fő szempont az alvás, de azért ideális esetben más is történik a hálószobában… 🙂 Ha komoly szempont a szex, akkor én egy nagyrugalmassú hideghab matracot ajánlok.

A memory matrac drága?

Én a hátrányok közé emelném a memory matracok árát is. Mivel úgy gondolom, hogy egy memory matrac és például egy hideghab matrac összehasonlítása esetén a hideghab matrac könnyen nyerhet, ezért problémának érzem, hogy mégis a memory matrac kerül többe. A memory hab már csak ilyen, drágán mérik.

Már vádoltak engem sokmindennel a téma kapcsán – például, hogy a memory hab és hideghab összevetésben almát hasonlítok a körtével, de szerintem ez nem így van. A végén csak az számít, hogy melyik típusú matrac lesz a kényelmesebb számodra. És nálam a memory matracok elvéreztek a teszten…

4. Hogyan válasszunk memóriahabos matracot?

Ha fentiek olvasása után mégis úgy döntesz, hogy neked memory matracra van szükséged, akkor segítek, hogy a lehető legjobbat válaszd. Nézzük át pontról pontra, hogy milyen kritériumokra érdemes odafigyelned.

Milyen vastag legyen a memory réteg?

A memory matracokon a memory vastagsága elég széles skálán mozoghat. Gyakorlatilag 1-től akárhány centiméterig. Nehéz megmondani, hogy mi a tökéletes vastagság memory esetén. Elmondom, hogy én mit tapasztaltam a vásárlóimnál. A 10 centi vagy annál vastagabb memóriahab túl süppedős. Mi anno ki is listáztuk az ilyen vagy ennél vastagabb memory réteggel rendelkező matracokat. De én már 8 cm felett is aggódnék, hogy nem lesz jó.

Régen azt mondtam volna, hogy 4 cm alatt nincs memory matrac. Ma már belátom, hogy ebben is tévedtem. Most is azt mondom, hogy ha a memory réteg alatt egy sima hab, vagy egyéb formázás nélküli anyag található, akkor 4 centi a minimum – ahhoz, hogy formát is tudjon követni -, de ez véleményes.

Akár már egyetlen centi memory is lehet, hogy dob a komfortérzeteden. Nincs igazság a témában, de tapasztalataim szerint a magyar közizlés 4-6 centi között mozog.

Milyen legyen a sűrűsége?

A memory hab sűrűsége megint nagy vita tárgya szokott lenni. Amit biztos le merek írni, hogy itthon az átlagos memory matrac habsűrűsége 50kg/m3. Ami ennél alacsonyabb, ott leginkább arról van szó, hogy spórolni akarnak. A Jysk matracokba épített 30 kiló/köbméteres sűrűség pedig a vicc kategória.

Ökölszabályként elmondható, hogy minél nagyobb a memory hab sűrűsége, annál jobb minőségű a matrac. Tőlünk kicsit nyugatabbra az 50-es memory például belépőszint.

Viszont az is igaz, hogy a legtöbb esetben a memory hab sűrűséégével együtt nő a melegedésre való hajlam is. De ez nagyjából mindegy is számodra, mert elég ha arra figyelsz, hogy 30-40-es sűrűségű habot ne vegyél, mert az hamarabb fogja megadni magát. Fölfelé pedig úgyis csak a pénztárca szab határt.

Mi legyen a memory matrac alatt?

Nagyon fontos kérdéskör az is, hogy milyen alapon van a memory réteg a matracodon. A bonellrugós matracokat és a kókuszt én nem ajánlom senkinek. Betonkemények és nem követnek formát.

Memory hab alá szerintem zsákrugós rendszerek vagy hideghab alapok lehetnek a legjobbak. Hideghabból is olyat vennék, ami a memory hab alatt is meg van formázva, zónázva, mert ez hozzáad a matrac formakövetéséhez, szellőzéséhez. Ezzel szemben, ha a memory hab réteg van formára vágva, az semmilyen előnnyel nem jár – mindössze optikai tuning.

Ebben a videóban elmondom, hogy miért fontos a zónázás és mire kell odafigyelni, ha jó zónás matracot akarsz venni…

 

Milyen kemény legyen?

A memory hab meglepő módon nem csak puha változatban kapható. Nem tudom, hogy mi értelme van, de sok üzletben olyan memory matrac vásárolható csak, ahol a hab betonkemény. Én azt gondolom, hogy a memory habnak pont a lágysága az egyik fő előnye.

Azt azért érdemes fejben tartani, hogy a memory matrac hőemelkedésre lágyul, míg a hidegben akár konkrétan betonkeménnyé is fagyhat. Amikor a matracboltban próbálgatunk, nem árt tudni, hogy otthon – ha más a hőmérséklet -, teljesen más keménységet nyújthat a memory matrac. A hőmérséklet kérdés persze nem csak itt, hanem a szállítás során is okozhat gondot. Nemrég kaptam például ezt a levelet egy bajba jutott matracvásárlótól:


Tisztelt Gábor!

Vettünk egy kárpitos ágyat. Három kivitelben lehetett kapni, alapkivitel, közepes(ez kicsivel magasabb matracot jelent) és extra (ez kicsivel magasabb és erre jön rá még egy 8cm memóriaszivacs réteg). Maga a matrac amúgy rugós, habszivacs erősítéssel a közepén.

A vásárláskor kipróbáltuk mindhárom kiállított ágyat, és végül az extra mellett döntöttünk, a memória habszivacs réteggel.

Most hozták ki az ágyat, a matrac vastagsága alapján hasonló mint lennie kell, de nem érezzük azt a “memória hab hatást”, mint amit a bútoráruházban éreztünk, amikor kipróbáltuk az ágyakat.

Hogyan volna a legegyszerűbb kideríteni, hogy valóban a helyén van a memória hab szivacs? 

Mivel kárpitos bútor, így nem szívesen szedném le emiatt a szövetet róla..

Üdvözlettel,

XY


A probléma szerintem egyértelműen az volt, hogy a matrac most érkezett meg és még nem volt ideje felmelegedni.


Kedves XY!
 
A most azt jelenti, hogy ezekben az órákban? Ha igen, akkor nem kell megijedni. Minden bizonnyal arról lehet szó, hogy a hideg miatt a memory lemerevedett. Ha a keménység estére is megmarad, akkor felmerülhet a kérdés, hogy mi történt. Ha a felmelegedés után is érezhetően nem memory habos a matrac, akkor érdemes szólni a gyártónak, hogy nézzenek rá, mert a bemutatóteremben egészen másnak tűnt a matrac.
 
Alapesetben az is okozhatna nagy keménységbeli eltérést, ha a bemutatóterem és a hálószoba között nagy lenne a hőmérséklet különbség, de tapasztalatom szerint azért a bemutatótermeket csak a nagyobb áruházak fűtik túl. Témánál maradva: ha otthon 16-18 fok között van a hálóban és a bemutatóteremben volt 24-25 fok, akkor lehet, hogy ez okozza az érzésbeli különbséget.
 
A kárpit megbontását én sem ajánlom, mert ebben az esetben valószínűleg ugrana a garancia. 
 
Megtenné, hogy visszajelez majd, hogy merre folytatódott a dolog?
 
Üdvözlettel,
Hahn Gábor

Visszatérve az eredeti felvetéshez: a memory matrac lényege szerintem a lágysága. Akkor viszont minek vennél belőle keményet? Vagy megfordítva a dolgot: ha kemény matracot akarsz, akkor minek vennél memoryt, amikor sokkal olcsóbban juthatsz kemény matrachoz, ha nincs benne memory hab? Én azt tanácsolom, hogy ha nem érzed egy memory matracon, hogy finoman ölel körbe, hogy pihe-puha, akkor hagyd a fenébe.

5. Hol vegyünk memory matracot?

Már a leírás elején elsütöttük, hogy a legnagyobb probléma abból lehet, ha nem tudod visszavinni a matracodat. Lehet, hogy a világ legfelkészültebb eladója áll melletted és lehet, hogy akkor és ott úgy érzed, hogy biztos vagy a választásodban, de megeshet, hogy hazaérsz és az első éjszaka után te is vissza akarod vinni az új memory matracod.

Ezért én mindig azt ajánlom, hogy csak és kizárólag olyan helyen vásárolj, ahol van pénzvisszafizetési garancia a már használt matracokra is. Abból baj nem lehet. A többi pedig… Nézd, így is utálnak a konkurenseim, így mégsem írhatom azt, hogy én csak a Matracman Shopban vennék. Helyette inkább azt tanácsolom, hogy próbálj ki minél többet, hogy könnyebben képet alkothass…

És még egy pro tipp: matracot webáruházban nem veszünk, mert nem tudjuk kipróbálni. Ezt tartsd szem előtt.

Mit vegyünk memory matrac helyett?

A megfelelő matrac kiválasztásáról még többet lehetne írni, mint a memory matracokról. Ha képbe akarsz kerülni, hogy mi a legjobb választás, akkor olvasd el Molnár Miki kollégám cikkét: “Milyen matracot vegyek?

Gyakran ismételt kérdések a memory matracokkal kapcsolatban

Ezeket ti kérdeztétek tőlünk a memory hab matracokal kapcsolatban. Íme a válaszok:


“Normális, hogy a memory matracomon a memory hab teljesen sárga lett? Amikor vettük, hófehér volt!”

A fény és oxigén elegye elindít egy olyan kémiai reakciót, aminek hatására megsárgul a memória hab. Ha direkt napfény is éri, akkor először csak sárga lesz, majd minél tovább éri a nap egyre sötétebb lesz és a végén barnás színű.

Sárguló memory matrac

Bal oldalon az látszik, hogy egy lábvédő volt a matracon, míg jobb oldalon nem védte semmi, azért sárga.

Ez egy természetes folyamat a memória hab élete során, tehát normális, hogy ez történik. Ugyanez megy egyébként végbe a többi habnál is. Az alvást nem fogja befolyásolni ez a természetes sárgulás és a matrac minőségében sem jelent semmiféle romlást.


“Sziasztok! Az rendben van, hogy büdös a memory matrac amit most vettem? Mit csináljak?”

A memory matracok esetében sokszor hallani, hogy túl erős szaguk van, amikor kicsomagolják őket. Itthon viszonylag ritkán találkozni ezzel a problémával, inkább a németekre jellemző a dolog.  Általában néhány nap alatt elmúlik. Ha mégsem tudod megszokni, akkor megpróbálhatod visszavinni.


“A memory hab nem marad úgy, ha belefekszem?”

Nem. Nem kell attól tartanod, hogy ha kikelsz a memory matracodból, akkor nem nyeri vissza a formáját. A memory hab visszaáll – ha nem is egyetlen pillanat alatt, de biztosan. 🙂 Ezek az anyagok nagyon strapabíróak, nem jellemző rájuk, hogy deformálódnak.


A memory matracom huzata levehető, de bele van varrva abba is egy réteg memória hab. Kimoshatom?

Nem! Soha. A memory hab nem bírja a vízet. Ide nemsokára berakok egy videót, hogy megmutassam, mi történik a memory matraccal, ha víz éri. Addig is: ne mosd ki! A matracok tisztításáról ide kattintva olvashatsz bővebben.


Amennyiben maradt még kérdésed a memory matracokkal kapcsolatban, akkor nyugodtan írj a molnar.miklos(kukac)matracman.hu címre és válaszolok.

Ha tetszett a cikkünk, akkor kérlek oszd meg Facebookon, hogy mások is okulhassanak. Köszönöm!

6 említés a “Memory matrac – tényleg olyan jó?” cikkben/cikkekben

 1. Csiki Csaba szerint:

  Tisztelt Gábor !
  A linkben szereplő matracot szeretnénk meg vásárolni , : https://doktormatrac.hu/termekek/dynamic-balance-memory-matrac-14?fbclid=IwAR3MJfygiiNEE8252xKU-xZ_b9-lGkOBU5Ww3V39EW1l0ONcf-glyiKut58
  Mi lenne a véleménye róla ?
  Üdvözlettel , Csiki Csaba

  1. Kedves Csaba!

   A leírtak alapján a matrac jó habokkal rendelkezik. Amire figyelni kell, hogy a szellőzése valószínűleg nulla – a hagyományos memóriahab nem szellőzik át és a leírtak alapján ez sima – bár a hagyományosnál sűrűbb – memóriahab.

   Érdemes lenne kipróbálni vásárlás előtt, hogy a keménységgel nehogy gond legyen.

   Üdvözlettel,

   Hahn Gábor

 2. Visi Márton szerint:

  Kedves Gábor!

  A linkekben szereplő matracok közül szeretném az egyiket kiválasztani és megvásárolni:
  https://www.geminiduo.hu/materasso-wirbel160-wirbel-hab-matrac
  https://www.matracvasarlas.hu/matracok/hideghab-matracok/medical-concept-premium-matrac
  https://www.geminiduo.hu/materasso-swissergo160-swiss-ergoflex-matrac

  Ön szerint melyik érné meg legjobban? Mi lenne a véleménye róluk?

  Köszönettel: Visi Márton

  1. Kedves Márton!

   Az a baj, hogy nagyon nehéz okosnak lenni próba nélkül. Az én szívem a Medical Concept felé húz, de jó lenne még rákérdezni a habok sűrűségére mindhárom matracnál.

   Illetve én mindenképpen azt ajánlom, hogy személyesen is próbálja ki a matracokat.

   Üdvözlettel,

   Hahn Gábor

 3. Sàndornè Varga szerint:

  Kedves Gàbor! Köszönöm a tájékoztatást nehéz eldönteni hogy milyen matrac lenne a megfelelő. Remélem majd csak találunk olyat ami nekünk jó lesz. Üdvözlettel: Varga Sándorné

  1. Matracman - Hahn Gábor szerint:

   Kedves Varga Sándorné!

   Köszönöm szépen a visszajelzést! Ha bármiben tudok segíteni, írjon nyugodtan!

   Üdvözlettel,

   Hahn Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük