Matrac

Legjobb matrac

Legjobb matrac – van ilyen?

„Melyik a legjobb matrac?” – számtalan vásárlónk tette fel ezt a kérdést az évek folyamán, miután belépett matrac szaküzletünkbe.

Erre pedig nem igazán lehet pontos választ adni, hiszen annyi mindent kell figyelembe vennünk matrac választáskor, hogy inkább így szólna a kérdés helyesen: „melyik a legjobb matrac számomra?”

Ilyen egyéni preferenciák matrac vásárláskor például a testsúly és testalkat, a megszokott alvási pozíció, az esetleges egészségügyi problémák – akár légzőszervi, mint amilyen a horkolás vagy az alvási apnoé, akár gerinccel kapcsolatos, mint amilyen a porckorongsérv például – , illetve a „nagy úr”, a megszokás.

Emellett pedig még az életkorunk és nemünk is befolyással lehet arra, hogy melyek lesznek a legjobb ágymatracok számunkra.

Melyik a legjobb matrac a gerincnek?

Amit sokan összekevernek sajnos, az az alátámasztás és keménység fogalma matrac választáskor. Nálunk általános közhiedelem volt évtizedekig, hogy a legjobb matrac az, amelyik kemény, „hiszen az tudja jól megtámasztani a gerincet”.

Melyik a legjobb matrac

A valóság ezzel szemben az, hogy egészséges alátámasztást csak olyan matrac tud nyújtani, mely nem túl kemény, de nem is túl lágy. Szerencsére a lágy matracoktól alapból irtózunk, mint ördög a tömjénfüsttől, tehát az elég ritka eset, hogy valaki pont „belenyúl” és nagyon puha matracot választ magának.

A lágy matrac ugyanis valóban nem képes megtartani a testet, a nehezebb testrészek, testalkattól függően a medence és/vagy akár a hasi tájék túlzottan belesüpped a matracba, ez pedig deformálja a gerincoszlopot és fájdalmakat okoz.

A videóban elmeséljük, hogy miért lesz rossz egy túl kemény matrac…

Azonban azt már kevesebben gondolják át, mit okozhat ha épp az ellenkezője történik meg, vagyis ha nagyon kemény a matrac – tapasztalataink szerint sokkal gyakoribb, amikor valaki tudatosan kemény matracot választ és a használat során derül ki, hogy az kényelmetlen neki.

A túlzottan kemény matrac pedig egészségtelenül nagy mértékű nyomást helyezhet a csípőre és vállra – alvópóztól függően pedig akár a medencére vagy a térdekre is.

A nagyon kemény matrac mereven tartja a gerincet tehát, nyomja a csípőt és a vállat, a köztük elhelyezkedő rész pedig támasz nélkül marad, lóg a levegőben, ami pedig szintén kóros gerinc deformációt és fájdalmakat okoz. Ez tehát ugyanolyan rossz megoldás, mint a nagyon lágy matrac.

Milyen tehát a legjobb matrac?

Az, amelyik annyi keménységgel rendelkezik, hogy stabilan meg tudja támasztani a testünket, ugyanakkor annyi lágyságot is biztosít, hogy alkalmazkodik a gerincünk. Ezek pedig általában a félkemény matracok.

A legjobb félkemény matracok pontosan lekövetik gerincünk természetes íveit – gerincoszlopunk ugyanis nem teljesen egyenes, hanem S alakú –  ezzel pedig tehermentesítik a gerincünk csigolyáit, a porckorongokat és izmokat, inakat és ínszalagokat, valamint hatékonyabbá teszik a porckorongok nedvkeringését és anyagcseréjét.

A félkemény matracok sokszor zónázva vannak. A videónk elmondom, hogy ez miért fontos!

 Ezek a formakövető matracok végső soron tehát engedik hogy gerincünk, szervezetünk és ezzel pedig agyunk kipihenje magát egy fárasztó nap után és regenerálódjon.

Azonban a keménység a matracoknál nagyon relatív fogalom, nyilvánvaló, hogy más matrac nyújt stabil de kényelmes támaszt egy testesebb férfinak és más egy törékenyebb hölgynek.

Melyik a legjobb matrac a testsúlyunkhoz?

Vagyis olyan ágymatrac lesz a legjobb neked, amelyik alkalmazkodva a testsúlyodhoz stabil de kényelmes alátámasztást nyújt a gerincednek.

Meglehetősen logikusnak tűnik, hogy az erősebb testalkathoz és nagyobb súlyhoz valamivel keményebb matrac a jobb, mint átlagos vagy törékeny alkathoz.

legjobb matrac eltérő testsúlyhoz
Testfelépítésünk is meghatározza, hogy melyik matrac lesz számunkra a legjobb.

Ez az esetek többségében valóban igaz is lehet, hiszen az a matrac, amelyik keménységével az átlagos testsúlyhoz – mondjuk 50-80 kg – a  legjobb, az a 120 kilót már nem valószínű hogy jól meg tudja támasztani.

Vannak azonban egyedi esetek, amikor rendhagyó módon a nagyobb testsúlyú ember is puhább matracot választ vagy akár a törékenyebb alkatú keményebb matracot. Ennek oka lehet például a megszokás, aki ugyanis keményebb matracon aludt évtizedekig, annak nehezebb megszoknia egy lágyabb matracot.

Másrészt viszont  valamilyen szintű lágyságra és formakövetésre még az erősebb testalkatú embernek szüksége van, tehát a nagyon kemény – a természetes gerincvonalhoz gyengén alkalmazkodó – matracok szinte senkinek sem ajánlottak.

Legjobb ágymatracok és az alváspóz

Gerincoszlopunk számára a legegészségesebb alvópóz a háton alvás, ekkor ugyanis a legjobb a testsúlyunk eloszlása alvás közben és hatékony a csigolyák tehermentesítése.

Mivel ideális helyzetben van a gerincoszlop hanyatt fekvéskor és nincsenek úgynevezett kiugró testrészek (csípő és váll), amiket a nyomáspontok veszélyeztethetnének, ezért ennél az alvási helyzetnél a némileg feszesebb matracok is ideálisak lehetnek, de a nagyon kemény matracok ekkor sem jók, azok ugyanis a deréktáji vagy akár hátcsigolyákat is veszélyeztethetik.

Háton alvásnál azonban a légzőszervi problémák előjöhetnek – horkolás illetve a komolyabb veszélyeket is rejtő alvási légzéskimaradás vagy apnoé – emiatt pedig nem ez a leggyakoribb alvópóz.

Az is fontos szempont, hogy milyen pozícióban alszunk.

Itthoni és külföldi felmérések szerint a legnépszerűbb alváshelyzet az oldalt alvás a lakosság körében. Amikor oldalt fekve hajtjuk álomra a fejünket, akkor is hatékonyan lehet nyomásmentesíteni a gerinc csigolyáit és kényelmesen lehet aludni, ehhez viszont már semmiképpen nem jó a feszesebb matrac, különben a csípő és a váll nyomódhat.

Oldalt fekvéshez ezért olyan lágyabb félkemény matrac a legjobb, amely príma formakövetéssel rendelkezik és engedi benyomódni az előbb említett kiugró testrészeket.

Ha lehet érdemes elkerülni a hason fekvést azonban, ugyanis a lumbális – derék – csigolyák illetve a nyakcsigolyák is feszülhetnek ebben a pózban illetve a térd is nyomódhat. Hason alvásnál nem ajánlott a lágy matrac, inkább egy feszesebb félkemény matrac lehet kényelmes.

Legjobb matracok – hideghab matrac vagy memory hab? Rugós matrac vagy latex?

Melyik a legjobb matrac alapanyag?

Alapanyagtól függetlenül minden matrac lehet kényelmes és egészséges – az azonban hogy kinek melyik tetszik a legjobban, már a személyes preferenciáktól függ. Ehhez viszont jól kell megválasztani a matrac alapanyagok tulajdonságait.

A legjobb rugós matracok közé tartoznak a táskarugós matracok – ezeket emlegetik még zsákrugós, tasakrugós és Marshall-rugós matracokként is. A táskarugós matrac belseje sok kicsi rugócskából épül fel, melyek kis zsákba varrva, egymástól függetlenül mozognak.

A táskarugós matrac ezért tehát pontrugalmasságban, formakövetésben és kényelemben valamint tartósságban is jobb, mint a bonell rugós matrac – a bonell rugózatnál a nagy méretű rugók össze vannak kötve egymással.

A táskarugós matrac rugószáma, rugósvastagsága és a rajta lévő kényelmi réteg tulajdonságai határozzák meg a komfortosságot és a formatartást is. A magasabb rugószám például kényelmesebb és tartósabb zsákrugós matracot eredményez.

A latex matracokat biomatracokként is emlegetik, annyiban viszont szerencsétlen ez a gyakorlat, hogy jelentős részük természetes és szintetikus latex keverékéből készül és csak egy kisebb részük teljesen természetes latexből – emellett pedig van olyan latex is, mely egy csepp natúr latexet sem tartalmaz.

Minden, amit a latex matracokról tudnod kell, egyetlen videóban.

A legjobb latex matracok nagy részben – akár 90-100%-ban – természetes kaucsukból készülnek. Ezek a 100% natúr latex matracok hihetetlenül kényelmesek illetve rugalmasabbak és tartósabbak, mint a kevert latex és szintetikus latex társaik.

A keménységét a latex matracnak a tömegsűrűsége határozza meg. Törékeny és átlagos súlyhoz a kevésbé tömöret – ez a natúr latex matracoknál nagyjából 70-80 kg/m3 körül van – , a nagyobb testsúlyhoz pedig a tömörebbet szoktuk ajánlani – ez pedig 90 kg/m3.

A tiszta, más anyaggal – hab, kókusz vagy akár rugózat – nem kombinált latex matracok Dunlop latexből készülnek, mely tömörebb és feszesebb, mint a Talalay latex. Ez utóbbi, lágyabb latexet inkább kényelmi rétegként használják a matracokban.

A memory hab szintén komfortrétegként funkcionál a memory matracokon, egy keményebb hideghab, rugós vagy akár latex, kókusz tartómagon.

A memória hab is egy nagyon kényelmes matrac anyag, mindamellett sajnos vannak hátrányai is. A legnagyobb ellene szóló érv, hogy a hagyományos változata sajnos rosszul szellőzik illetve hajlamos az átmelegedésre, ezért izzadósabb emberekben nem igazán ajánlott – itthon egy két kivételtől eltekintve főként a pocsékul átszellőző hagyományos memory matracok terjedtek. Itt bővebben is beszélünk róla:

A legjobb memory matrac az, aminél a személyes adottságokhoz alkalmazkodva ideálisan van megválasztva a memory hab lágysága, vastagsága valamint sűrűsége – itthon például „alap” az 50 kg/m3-es anyagsűrűség. Az első kettő a kényelem és formakövetés miatt lényeges annyira, utóbbi pedig a memory matrac tartóssága miatt – természetesen a többi felhasznált anyag jellemzői is fontosak.

A hideghab matrac nagy előnye, hogy bármilyenre elkészíthető, keménység, rugalmasság és sűrűség szerint, így bármilyen testfelépítésű ember megtalálhatja a számításait ha ilyet választ.

Nézz bele a hideghabokról szóló videónkba!

A legjobb hideghab matracok nagy rugalmasságú HR és nagy sűrűségű HD hideghabból készülnek. Ezek rugalmasak, kényelmesek és prímán átszellőznek, a magas habsűrűség miatt pedig kiemelkedően formatartók. Egy kis érdekesség: a Matracman Shopban egyedüliként kizárólag nagy sűrűségű, minimum 40 kg/m3-es hideghab matracok kaphatók.

A hideghabok matracokat ráadásul zónázni is szokták, ezeknek az ergonómiai zónáknak – melyeket formavágással hoznak létre a matrac tetejében és/vagy belsejében, általában 5 vagy 7 zónás a matrac – köszönhetően lesznek még kényelmesebbek, hiszen hatékonyabban igazodnak a gerinc alakjához.  

Itt részletesebben beszélek a zónázásról…

Vannak olyan habrugós hideghab matracok is, melyeknél a matrac belsejét rugó alakúra formázzák, ezzel pedig a matrac rugalmasságát, formakövetését és szellőzését lehet tovább javítani.

Legjobb matrac márkák

A „melyik a legjobb matrac?” mellett gyakran merül fel a „melyik a legjobb matrac márka?” kérdés is. 

A helyzet az, hogy a márka egy matracnál sok esetben nem garantál semmit. Megveheti valaki a legdrágább, jól hangzó márkás matracot, ha az nem passzol a személyes preferenciáihoz akkor megette a fene, nem lesz neki kényelmes a matrac és nem alszik majd jobban.

Ahelyett tehát hogy a matrac márkát néznénk, érdemes felkerekedni és elmenni a matrac szaküzletbe, ahol kipróbálhatjuk a kiszemelt matracokat és a legjobb döntést hozhatjuk meg.

A legjobb matracokhoz pénzvisszafizetési garanciát is kaphatunk akár, mely akkor jön nagyon jól, amikor a használat folyamán kiderül, hogy mégsem kényelmes a matrac.

Ha igazán a legjobb matracot keresed, akkor érdemes eljönnöd hozzánk, a Matracman Shopba is, ahol egészen egyedi habrugós, hideghab, memóriahab és latex matracokat próbálhatsz.

Matracainkat ide kattintva tudod megnézni. Ha pedig bármilyen kérdésed felmerülne, nyugodtan írd meg nekünk a molnar.miklos(kukac)matracman.hu címre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük