Matrac

Eurolatex matrac tanúsítvány

Eurolatex védjegy

Eurolatex ECO-Standard matrac tanúsítvány

Az Eurolatex ECO-Standard matrac tanúsítvány az egyik azon minősítések között, melyek garantálják hogy matracunk anyagában a környezetünkre ártalmas, egészségünket veszélyeztető kemikáliák nem lépnek át egy kritikus, szigorúan meghatározott szintet.

Azt gondolhatnánk elsőre, mi baj lehet a latex matracokkal egészségügyi szempontból, amikor csak és kizárólag természetes anyagból készülnek.

A képhez tartozó alt jellemző üres; matrac-akcio-uj-nincs.jpg a fájlnév

Ez azonban nem egészen van így. Sajnos a latex matracoknak csak egy kis része az, mely nagy mértékben (90-95%) természetes kaucsukból készül. A többség azonban inkább szintetikus és természetes latex keverékéből készül – sőt egy része kizárólag műkacsukot tartalmaz.

Eurolatex védjegy

Azonban még a natúr latex matracokhoz is adnak különféle nem természetes adalékanyagokat, stabilizáló és gélesítő valamint vulkanizáló szereket – ezek nélkülözhetetlenek a latex matrac készítése során –,   melyek használata miatt a latex matracnál is nagyon lényeges, hogy a káros anyag mentességet tanúsítvánnyal lehessen igazolni.

Másrészről viszont az ECO-Standard védjegy nem a természetes anyag tartalommal foglalkozik, hanem kizárólag a káros anyagokkal, így nemcsak a natúr latex, hanem a szintetikus-természetes, kevert latex matracok veszélyes anyag mentességét is tanúsíthatja.

Ismered a zónás matracokat? A videón elmesélem miért kéne kipróbálnod őket!

Vagyis az, hogy nem 100% természetes latexből készül a matracunk, még nem jelenti azt, hogy bármilyen formában ártalmas lenne.

Miért fontos az Eurolatex ECO-Standard minősítés a latex matracoknál?

Az Eurolatex ECO-Standard minősítés az európai latex matrac gyártók  szövetségének és egy német tudományos intézetnek, a TFI-nek –  Teppich-Forschung Institute in Aachen – az összefogásából született 1990-ben.

Így azoknál a latex matracoknál találhatod meg az Eurolatex tanúsítványt, mely ezen gyártók – vagy valamely leányvállalatuk – keze közül kerül ki.  Ilyen latex matrac gyártó például a Dunlopillo, a Latexco vagy éppen az Artilat. A gyártók teljes listáját itt nézheted meg: http://www.eurolatex.com/eurolatex_members.htm.

Az Eurolatex ECO-Standard minősítési rendszer szigorúan meghatározza azt a maximális, még elfogadható szintjét az egészségre vagy környezetre ártalmas anyagoknak, melyek előfordulhatnak a latex matracok anyagában vagy éppen párologhatnak belőlük.

Ezeket az anyagokat vizsgálja a TFI a laboratóriumában:

 • Nehézfémek
 • Nitrózaminok
 • Rovar-, baktériumirtó szerek (peszticidek)
 • Oldószerek
 • Illékony szerves vegyületek (VOC)

Tehát amennyiben Eurolatex minősítéssel rendelkező latex matracunk van, biztosan lehetünk benne, hogy abban az olyan szennyező, ártalmas anyagok, mint például a különféle oldószerek, a rovarirtó szerek, a nehézfémek – mint például az arzén, higany vagy a kobalt – , a vinil-klorid vagy akár a butadién csak egy egészen minimális, egészségünkre veszélytelen mennyiségben van jelen.

Emellett az ECO-Standard védjegy azt is biztosítja, hogy a latex matracunkból csak határérték alatti mennyiségben párolognak illékony szerves vegyületek (VOC), rákkeltő hatású nitrozamin vegyületek illetve formaldehid.

Egy szó, mint száz, az Eurolatex ECO-Standard tanúsítvány valódi biztonságot ad és garantálja hogy latex matracunk nem lesz káros egészségünkre, érdemes tehát ezt a védjegyet keresni latex matrac vásárláskor.

Ha érdekel még, hogy mire érdemes figyelni latex matrac választáskor, akkor nézd meg a következő videót!

Milyen határértékekkel és hogyan dolgozik a TFI a vizsgálat során?

A latex matrac gyártó két darab 25×20 centis, a latexhab belsejéből származó mintát küld a kutatóintézetbe, melyet kétféle tesztnek vetnek alá, az egyik a latex anyag szennyezettségét méri, a másik pedig az emissziót, vagyis azt, hogy mennyi ártalmas anyag párolog ki belőle.

Szennyezettség szempontjából vizsgálja a:

 • pentaklórfenolt
 • baktérium irtó szereket (peszticidek)
 • butadiént
 • vinil-kloridot
 • és a nehézfémeket

A kibocsátást pedig ezekre teszteli:

 • illékony szerves vegyületek (VOC)
 • formaldehid
 • illékony nitrózaminok

A szennyezettség vizsgálatában a mintákból vett néhány grammnyi anyagot gázkromatográfiával tesztelik. Ezzel az analitikai módszerrel a szerves és szervetlen illékony anyagokat tudják szétválasztani és elemezni, így alkalmas a környezetszennyező illetve egészségre ártalmas anyagok meghatározására is.

A gázkromatográf készüléket többféle detektorral is használhatják, a pentaklórfenol és a peszticidek mennyiségét például elektronbefogási detektorral mérik, a butadiént pedig lángionizációs detektorral.

Az extrahálható – kivonható – nehézfémeket atomemissziós spektroszkópiával mérik, mely a kémiai analizálás egyik módszere a kémiai anyagok mennyiségének meghatározására. A nehézfémek mennyiségét induktív csatolású plazmával vagy atomabszorpciós spektrográffal mérik.

Az emissziós tesztnél a vinil-kloridot illetve az illékony szerves anyagokat, a formaldehidet valamint a nitrózaminokat emissziós tesztkamrában vizsgálják.

Az Eurolatex ECO-Standard pedig olyan szigorral csap le az ártalmas anyagokra, hogy – mint majd látjuk – limitált mennyiségük szinte elhanyagolható.

A pentaklórfenol megengedett mennyisége 0,1 milligramm lehet kilógrammonként a mintákban, a baktériumölő peszticideké pedig 0,04 mg/kg.

A butadién –   pontosabban ennek 1.3 verziója –  maximálisan 1 mg/kg mértékben lehet benne az anyagban, az emissziós tesztben vizsgált vinil-klorid pedig 0,0001mg/m3 mennyiségben.

A nehézfémek közül az arzén és az ólom 0,5 mg/kg, a kadmium 0,1 mg/kg, a higany pedig 0,02 mg/kg mennyiségben van engedélyezve.

Az illékony szerves vegyületek (VOC) közül a toluol 0,1 mg, a sztirol 0,01 mg, az aromás szénhidrogének pedig 0,3 mg mennyiségben fordulhatnak elő a latex matrac magjában köbméterenként.

A formaldehid veszélyességi határértéke 0,01 mg/m3, a nitrózaminoké pedig 0,001 mg/m3.

Miért baj, ha nincs Eurolatex minősítése a latex matracodnak?

Az imént felsorolt anyagok komoly egészségkárosító jellemzőkkel rendelkeznek, ha pedig nincs olyan tanúsítvány, mely garantálná azt hogy ezek csak elenyésző, ártalmatlan mennyiségben vannak jelen a latex matracunkban, akkor komoly problémákkal nézhetünk szemben.

De mik is ezek az egészségünkre leselkedő veszélyek?

A belégzéssel vagy a bőrön keresztül a szervezetünkbe jutó és ott lerakodó nehézfémek mérgező hatása jól ismert. A nehézfémek gyengítik az immunrendszert, összezavarják a hormonrendszert illetve káros hatással vannak az idegrendszerre valamint emésztő- kiválasztó- és keringési szerveink működésére.

A nehézfémek már kis mennyiségben is mérgezőek, idegrendszeri zavarokat illetve agyi- és hallás károsodást, daganatos megbetegedéseket okozhatnak – az egyik legveszélyesebb kadmium súlyos esetben akár tüdőrákot is.

Az emésztési bántalmak, a reumatikus és ízületi fájdalmak, az ingerlékenység és a depresszió, a mozgáskoordinációs problémák, a fejfás és a migrén, a légzési nehézségek mind a nehézfém mérgezés tünetei közé tartoznak.

A peszticidek lényegében növényvédő szerek, melyeknek célja az ártalmas élőlények és kórokozók távoltartása és elpusztítása.

Azért lényeges, hogy a baktérium és rovarirtó szerek csak minimális mennyiségben fordulhassanak elő matracunkban, mert rákkeltő és mutagén hatást tulajdonítanak ezeknek, emellett károsítják a termékenységet és endokrin – belső elválasztású mirigyek rendszere – zavarokat is okozhatnak. Ezek ráadásul csak lassan és nehezen bomlanak le és nemcsak egészségünkre, hanem környezetünkre is ártalmasak lehetnek.

Szintén növényvédő szer a pentaklórfenol, mely nehezen bomlik le, az ökoszisztémára is toxikus hatással van, de az emberi szervezetre is veszélyes rákkeltő, mutagén, immunrendszer és máj valamint vese károsító hatása miatt.

Az 1.3 butadién egy színtelen, jellegzetes szagú szerves vegyület, mely mérgező és tűzveszélyes. Nagyobb mennyiségben irritálja a szemet illetve a légúti nyálkahártyákat, fejfájást és levertséget okoz illetve károsítja a központi idegrendszert, közismerten rákkeltő.

A vinil-klorid egy színtelen, gyúlékony gáz, mely az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA, Environmental Protection Agency) szerint is a legveszélyesebb rákkeltő anyagok közé tartozik. Emellett keringési problémákat okozhat valamint károsíthatja a májat és lépet.

A kozmetikumokban, rovarirtó szerekben és gumiból készület termékekben előforduló nitrózaminok szintén rákot okozó vegyületek.

Az aromás szénhidrogének közé tartozik a toluol, mely egy színtelen, jellegzetes szagú folyadék, belélegezve mérgező, az idegrendszert és az agyat károsítja illetve hallucinációkat is okozhat. Az egyik legjelentősebb talajszennyező anyag.

A sztirol egy gyorsan párolgó, színtelen folyadék, melyet a műanyag és gumi gyártásban is széles körben használnak fel, nagyobb mennyiségben belélegezve negatív hatással van az idegrendszerre, fáradtságot, lassú reakcióidőt, koncentrációs és egyensúlyi zavarokat okoz. A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC, International Agency for Research in Cancer) lehetséges rákkeltő szerként jellemzi.

A levegőben és az elő szervezetekben is előforduló formaldehid belélegezve irritálja a szemet és a felső légutak nyálkahártyáját, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korlátozottan rákkeltő anyagnak nyilvánította.

Honnan tudhatod, hogy latex matracod rendelkezik-e ECO-Standard tanúsítvánnyal?

A sikeres tesztelés után a latexhab gyártó megkapja az ECO-Standard tanúsítványt, melyet 2 évente meg kell újítani.

A latex matracod forgalmazójának pedig rendelkeznie kell az Eurolatex ECO-Standard tanúsítványból egy érvényes, lepecsételt, aláírt példánnyal.

Így néz ki egy eredeti Eurolatex ECO-Standard matrac tanúsítvány

Nálunk kizárólag olyan latex matracokat találsz, melyek teljesítették a szigorú feltételeket és kiérdemelték az Eurolatex ECO-Standard tanúsítványt.

Ide kattintva megnézheted latex matracainkat.

A képhez tartozó alt jellemző üres; matrac-akcio-uj-nincs.jpg a fájlnév

Ha esetleg bármilyen kérdésed maradt volna, írj nyugodtan a hello(kukac)matracman.hu címre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük