Matrac

LGA matrac tanúsítvány

LGA matrac tanúsítvány – TÜV Rheinland

A sokféle matrac védjegy közül az LGA matrac tanúsítvány nemcsak azt garantálja, hogy matracunk nem tartalmaz és nem bocsát ki magából egészségünkre ártalmas anyagokat, hanem alapanyagának minőségét és tartósságát is vizsgálja és minősíti.

A majdnem 150 évvel ezelőtt alapított, kölni székhelyű TÜV Rheinland az egyik legjelentősebb vizsgáló és minősítő intézet a világon. A TÜV Rheinland teszteli a matrac alapanyagokat – sok más anyag mellett persze – és adja ki az LGA tanúsítványt.

A képhez tartozó alt jellemző üres; matrac-akcio-uj-nincs.jpg a fájlnév

LGA matrac tanúsítvány – káros anyag mentesség

A TÜV Rheinland LGA minősítő rendszer megméri hogy matracunk milyen mértékben bocsát ki magából illékony szerves vegyületeket (VOC), formaldehidet illetve más rákkeltő, mutagén toxikus vegyi anyagokat.

Hallgasd meg, miért fontos a zónázás a matracoknál!

Emellett pedig analizálja a matrac anyagát és szigorúan limitálja többek között az ártalmas  gyomirtó, baktérium- és rovarirtó szerek, a nehézfémek és a színezőanyagok mértékét.

LGA matrac tanúsítvány – minőség és tartósság vizsgálat

Számunkra azonban most izgalmasabb a formatartás és minőség vizsgálat, a káros anyag mentességet ugyanis több más matrac minősítés is górcső alá veszi – ilyen pédául az OEKO-TEX Standard 100 tanúsítvány – , a tartósságot és anyagminőséget viszont nem igazán tesztelik.

Az LGA minősítési rendszer a DIN EN 1957 szabvány alapján teszteli, hogy a matrac milyen mértékben képes megtartani a formáját normál használatból adódó terhelés mellett. Ezt úgy szimulálják, hogy a matracot 30 ezer ciklusban durván 150 kg-os terhelésnek teszik ki.

Eközben pedig mérik hogy mennyit változott a matrac vastagsága és rugalmassága 30 ezer ciklust követően illetve keménysége 15 ezer és 30 ezer ciklus után. Ez alapján pedig 0-100-ig pontozzák a matrac strapabírását, mindegyik kategóriára maximálisan 25 pont adható.

Tudvalevő, hogy a latex matracok az egyik legmasszívabb és legjobb strapabírással rendelkező ágybetétek közé tartoznak. Ezt felmérések és saját tapasztalataink is megerősítik. Így annyira talán nem is meglepő matracunk jó szereplése a teszten.

A 100% természetes latex Real Green matracunk ugyanis 96 pontot ért el a 100-ból az LGA minőségvizsgálaton, ami kiemelkedő eredmény – összehasonlításképpen: az 50 pontot elérő matracok már megkapják ezt a minősítést, 80 pont felett pedig már a nagyon jó formastabilitással rendelkező matracok teljesítenek.

Latex matracainkat ide kattintva tekintheted meg!

Az LGA minősítésű matracoknál tehát nem fenyeget az a veszély, hogy a normál használatból adódó terhelés mellett idő előtt jelentős alakvesztésen mennének keresztül, így erősen ajánlott figyelembe venni ezt is matrac vásárlásnál.

A képhez tartozó alt jellemző üres; matrac-akcio-uj-nincs.jpg a fájlnév

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük