Matrac

Az OEKO-TEX Standard 100 és a matracok.

Ebben a cikkben összeszedtük neked, hogy mi az az OEKO-TEX Standard 100 minősítés.

Olvasd végig és rájössz, hogy milyen fontos, hogy mind a matrac magjának, mind pedig a matrac huzatának legyen ilyen minősítése!

Mit jelent az OEKO-TEX Standard 100 minősítés?

A matrac minősítések közül a legismertebb az OEKO-TEX Standard 100 tanúsítvány, ez nem is véletlen, hiszen ez a textil- és textilruházati ipar termékeinek vizsgálati és minősítési rendszere. 

Világszerte több ezer cég használja az OEKO-TEX Standard 100 védjegyet, többszázezer termékénél. 

Az OEKO-TEX Standard 100 minősítés azért olyan lényeges számunkra, mert ez garantálja, hogy matracunk alapanyagaiban nem vagy csak olyan minimális mennyiségben találhatók káros anyagok, hogy azok nem jelentenek veszélyt saját illetve környezetünk egészségére.

Az OEKO-TEX vizsgálati és minősítési rendszer illetve tanúsítvány 1992-ben textilipari kutatóintézetek kezdeményezésből született.

Célja az volt, hogy a gyártók etikus módon, a humánökológia, a környezet- és egészségvédelmi szempontokat figyelembe véve készítsék termékeiket, a vásárlók pedig ezeket részesítsék előnyben.

Ebben a videóban arról beszélek, hogy miért fontos a zónázás a matracoknál. Érdemes belenézned!

Vagyis mind a cégeket, mind pedig a fogyasztókat támogatja abban, hogy felelős döntést hozva óvhassák meg környezetünket és egészségünket.

Az OEKO-TEX jelenleg 18 független textil- és bőripari kutatóintézet szövetsége Európában és Japánban, illetve 60 országban rendelkezik irodákkal. Magyarországon a Hohenstein csoporthoz tartozó Innovatext tagja a szövetségnek és adhat ki OEKO-TEX tanúsítványt.

Az OEKO-TEX akkreditált kutatólaboratóriumaiban vizsgálják be a textil nyersanyagokat illetve a félkész és kész textilipari anyagokat különböző kritériumok alapján, szigorú követelményeket támasztva ezekkel szemben.

100 féle paraméter – melyet az OEKO-TEX szervezet szab meg –  illetve a felhasználási területük szerint vizsgálják meg a textileket.

Minél intenzívebb mértékben érintkezik a bőrrel az anyag, annál szigorúbb veszélyességi határértékek vonatkoznak rá.

Az OEKO-TEX Standard 100 négy szintje

A Standard 100 vizsgálati rendszert 4 termékosztályba sorolják. A következő sorokban áttekintjük, hogy melyiknek milyen kritériumai vannak:

OEKO-TEX Standard 100 Product class I.: az első osztályba tartoznak a csecsemők és kisgyermekek által használt termékek (3 éves korig), ilyenek például a babaruha, a lepedő, pelenka vagy a higiéniai termékek, vagy akár a gyerekmatracok.

OEKO-TEX Standard 100 Product class II.: a másodikba pedig a bőrrel közvetlenül érintkezésbe kerülő termékek, például alsónemű, póló vagy zokni és persze ide tartoznak a felnőtteknek készült matracok is.

OEKO-TEX Standard 100 Product class III.: a harmadik osztályba olyan anyagok tartoznak, amelyek nem  vagy csak nagyon kis felületen érintkeznek a bőrrel. Ilyenek lehetnek például a különböző töltőanyagok a ruhákban.

OEKO-TEX Standard 100 Product class IV.: a negyedik osztályba azok az anyagok kerülnek, amelyek szinte soha nem érintkeznek a bőrrel. Leginkább dekorációs elemek, függönyök, asztalterítők.

A matraciparban felhasznált alapanyagok általában az első két osztályba tartoznak – a Matracman Shopban található anyagok például mind minősítve lettek, hogy az első osztály tesztjeit is állják.

Mit tesztelnek egy matracon az OEKO-TEX vizsgálat során?

Manapság már nem csak a matrachuzat szövetét tesztelik és minősítik a vizsgálóintézetek, hanem a matrac magjaként funkcionáló anyagokat, mint amilyen például a hideghab, a memóriahab vagy akár a latex.

A kutatóintézetekben a textil és más matrac alapanyagok tüzetes vizsgálaton esnek át, melyben megállapítják hogy találhatók-e bennük ártalmas, egészségre vagy a környezetre veszélyes vegyi anyagok illetve ha igen, milyen mértékben. 

Az OEKO-TEX Standard biztosítja számunkra, hogy a megvizsgált 2000(!) féle kemikália a matracunk anyagában vagy egyáltalán nincs jelen, vagy olyan alacsony a mértéke, hogy egyáltalán nem jelent veszélyt sem a saját, sem környezetünk egészségére.

Mint majd látni fogjuk, ez az alacsony mérték sok esetben matematikailag is elhanyagolhatót jelent.

Ternészetesen a Matracman Shopban található összes hab, latex és huzatanyag rendelkezik OEKO-TEX Standard 100 Class I. minősítéssel.

Milyen anyagokat szűr ki az OEKO-TEX Standard 100

Nézzük meg egy kicsit részletesebben, melyek az OEKO-TEX Standard 100 által vizsgált ártalmas anyagok illetve milyen határértékekkel rendelkeznek.

Ilyenek például a rákkeltő és allergiát kiváltó színezőanyagok, a rovar- és baktériumirtó szerek, a klórozott fenolok, a ftalát vegyületek, a szerves ón vegyületek, a policiklusos aromás szénhidrogének (PAH-vegyületek), az extrahálható (kivonható) nehézfémek vagy a formaldehid. 

Oeok-Tex Standard 100 címke

Hogy érzékeltessük a követelmények szigorát, a szerves ónvegyületek a Standard 100 első osztályába tartozó anyagoknál például kilogrammonként nem haladhatják meg az 0,5-1 milligrammot – míg a másik három osztályban akár a duplája is megengedett. 

A kivonható nehézfémek közül az arzén 0,2 mg/kg-ig megengedett az első osztályban, a másik háromban pedig akár az  1 mg/kg is, a higany viszont egységesen nem haladhatja meg a 0,02 milligrammot. A kadmium határértéke 0,1 milligramm kilónként.

A ftalát vegyületek összességében 0,05%-ban lehetnek csak jelen a Standard 100 tanúsítvánnyal rendelkező termékekben, a formaldehid pedig mindössze kilógrammonként 16 milligrammban az első osztályban.

Érdekesség, de ebben a tekintetben is szigorúbb az OEKO-TEX, mint például a hivatalos kínai szabvány, a GB18401-2010. Ott ugyanis ez az érték 20 milligramm. A leghírhedtebb gyomirtó, a glifozát megengedett maximális mennyisége 5 mg/kg.

Nem csak textilekkel foglalkoznak!

Ahogy említettük, nem csak a textil szövetekkel foglalkozik az Standard 100 minősítés, hanem más anyagokkal is. A matraciparban népszerű poliuretán habokban (például a hideghab) előforduló rákkeltő arilaminok mennyiségét 20 mg/kg-ban maximalizálja az OEKO-TEX szabványa.

A következő képen a Matracman Shopban forgalmazott, magyar gyártású habanyagok OEKO-TEX Standard 100 igazolása látható.

Az extra ruganyos latex matrac anyagban a Standard 100 az illékony káros anyag (VOC) kibocsátást, például butadién és sztirol/sztirén emisszióját, párolgását is méri,

Előbbi 0,002 mg, utóbbi pedig 0,005 mg lehet köbméterenként. A textil mellett a matracipari habanyagoknál előforduló formaldehid kibocsátás pedig 0,1 mg-ban van maximalizálva.

Most már hogy láttuk a számokat, azt is jó lenne tudnunk, milyen veszélyeket is rejtenek számunkra ezek a vegyi anyagok.

Milyen veszélyeket jelentenének az OEKO-TEX Standard 100 által kiszűrt anyagok?

A belégzéssel vagy a bőrön keresztül szervezetünkbe jutó és lerakodó nehézfémek toxikus hatásai viszonylag jól ismertek.

Az OEKO-TEX veszélyes anyagok határértékeinek listáján többek között megtalálható arzén, higany, ólom, króm és kadmium még kis mennyiségben is káros hatással van idegrendszerünkre, hormon- és immunrendszerünkre, valamint emésztő- keringési- és kiválasztó szerveink működésére. 

A nehézfémek bőrbetegségeket, veseelégtelenséget, idegrendszeri zavarokat, hallás és agyi károsodást illetve daganatos megbetegedéseket is okozhatnak. Az egyik legmérgezőbbnek tartott kadmium súlyos esetben akár tüdőrákot is.

A tünetek között a következők találhatóak meg:

 • emésztési zavarok,
 • ízületi fájdalmak,
 • ingerlékenység,
 • fejfájás és migrén,
 • mozgáskoordinációs zavarok,
 • depresszió,
 • krónikus fáradtság,
 • gyomorgörcsök,
 • émelygés és hányinger,
 • légzési nehézségek,
 • homályos látás vagy részleges vakság.

A PVC lágyításra használt szerves vegyületek, a ftalátok a padlóban, mosóporban, testápoló szerekben, műanyag burkolatokban és számtalan műanyag használati tárgyban, sőt, még élelmiszereinkben is megtalálhatók – a csomagolóanyagból oldónak ki. Lassan párolognak és belélegezve vagy a bőrről felszívódva jutnak szervezetünkbe.

A ftalát vegyületek elsősorban a hormonháztartásra vannak negatív hatással. Így a ftalátok csökkentik a tesztoszteron szintet és rontják a férfiak nemzőképességét.

Az anyatejjel a magzatban jutó ftalátok felelősek a nemi hormon alacsony szintű termelődéséért egy vizsgálat szerint, más kutatások pedig a mellrák kialakulásával is kapcsolatba hozták ezeket. 

Bizonyos szerves – fa, szén, olaj vagy üzemanyagok –  anyagok nem megfelelő égése során keletkeznek és kerülnek a levegőbe a PAH vegyületek, a policiklusos aromás szénhidrogének.

Több száz típusából néhány bizonyítottan rákkeltő, köztük például a benz[a]antracén vagy benzo[a]pirén.  A PAH vegyületek emellett felboríthatják a hormonháztartást, zavarhatják a nemi fejlődést illetve a nemző és fogamzó képességet valamint öröklődő genetikai károsodást is okozhatnak.

Az egyik legelterjedtebb növényvédő szer a glifozát, mely belélegezve vagy a bőrön keresztül felszívódva, szem és bőrirritációt vagy köhögést, tüsszögést vált ki.

Emellett ez a gyomirtó a legújabb kutatások szerint teratogén – veleszületett fejlődési rendellenességet okozhat – és károsíthatja a hormonháztartást.

A teflonnál is használt perfluoroktánsav (PFOA) – melyből egyébként a Standard 100 1 mg/kg-ot enged meg – szervezetünkben le nem bomló mérgező anyag.

Amerikai kutatások szerint negatív hatással lehet a növekedésre és fejlődésre, valamint a nemzőképességre, ezen kívül károsíthatja a májat.

Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal – U.S. Enviromental Protection Agency –  azon a vélemény van, hogy a PFOA nagy valószínűséggel rákkeltő hatású.

A többször is emlegetett formaldehid gáz állapotú, színtelen, szagtalan szerves vegyület, mely természetes módon mindenhol előfordul környezetünkben.

A növények és állatok anyagcsere terméke illetve az emberi szervezetben is megtalálható, de az ipari termelés is fokozza jelenlétét.

A formaldehidet az Egészségügyi Világyszervezet (WHO) korlátozottan rákkeltő anyagnak nyilvánította. A formaldehid ezen túl a belélegezve irritálja a szemet és a felső légutak nyálkahártyáját.

A fentiekből látható, hogy az OEKO-TEX tanúsítvánnyal rendelkező matrac huzat és matracmag anyagok tehát biztonságosak és környezetbarátok, hiszen a fentebb részletezett káros anyagok nem vagy alig találhatók meg bennük.

Matrac vásárláskor szinte „kötelező” tehát, hogy matracunk huzata rendelkezzen OEKO-TEX Standard 100 tanúsítvánnyal.

Honnan tudhatjuk, hogy matracunknak van-e érvényes OEKO-TEX Standard 100 tanúsítványa?

 OEKO-TEX Standard 100 védjegyüket a forgalmazók és/vagy gyártók minden esetben nyilvánosságra hozzák. Amennyiben matrac vásárláskor nem találkozzunk ezzel, érdemes rákérdezni. 

Legtöbbször nem a matracnak, hanem annak alkotóelemeinek van minősítése, ugyanis a legtöbb szaküzletnek nincs arra pénze, hogy a kész matracot újra bevizsgáltassa.

Ennek értelmes sem sok lenne, hiszen a legtöbb esetben a matrac két fő alapanyaga már amúgy is átesett egy ilyen vizsgálaton – tehát a huzat gyártójának és a mag gyártójának szinte biztosan van minősítése.

Éppen ezért egy-egy matrac esetében általában általában ezeknek a beszállítóknak az minősítéseit szokták megadni.

Az igazi Standard 100 minősítésen a logó alatt látható egy eredetiséget igazoló szám valamint mellette az igazolást kiállító és garantáló kutatóintézet neve.

Ellen

Az OEKO-TEX Standard 100 minősítésének eredetiségét illetve érvényességét egy kattintással leellenőrizhetjük erre a linkre kattintva, az előbb említett szám bepötyögésével.

A Matracman Shopban partnereinek OEKO-TEX Standard 100 kódjai a következők:

 • Pieters Textil (Belgiumban gyártott matrachuzatok): 0006031
 • Eurofoam Hungary Kft. (Magyarországon gyártott habok): 25.3.0137
 • Eurofoam GmbH. (Ausztriában gyártott habok): 51672
 • Vyrolat spol. s.r.o. (Csehországban gyártott kevert latex matracok): 1203014
 • Artilat NV (Belgiumban gyártott natúr latex matracok): 1108035
 • SETEX-Textil GmbH. (Németországban gyártott matracvédők): 17000222
 • Belnou-Penalba Soler S.A. (Spanyolországban gyártott párnák): 2002AN3991

Mennyire komoly az OEKO-TEX Standard 100 minősítés?

Jól mutatja azt, milyen szigorú követelményrendszerrel dolgozik az OEKO-TEX Standard 100, hogy még az európai (REACH) és egyesült államokbeli (CPSIA, GCC) káros anyagokra vonatkozó törvényi szabályozásoknál is komolyabbak a különféle kemikáliákkal szembeni megkötéseik illetve figyelembe veszik ezek legújabb eredményeit is.

Vagyis az OEKO-TEX Standard 100 minősítésű termékek biztosan megfelelnek ezen szabályozások követelményeinek is egyben.

De mik is pontosan ezek a rendeletek?

CPSIA – az USA termékbiztonsági törvényét is lekörözi az OEKO-TEX

2008-ban fogadták el az Egyesült Államokban azt a  termékbiztonsági törvényt (Consumer Product Safety Improvement Act, röviden CPSIA), mely kimondottan a gyermekek által használt fogyasztási cikkeket – nemcsak játékokat, hanem sok egyéb mást is – vizsgálta káros anyag tartalom és kibocsátás szempontjából. 

Példának okáért  az előbbiekben már részletesebben kifejtett ftalát vegyület tartalmat korlátozza szigorúan. Ez az érték a vizsgált termékeknél a törvény szerint nem haladhatja meg a 0,1%-ot. 

 Az OEKO-TEX Standard 100 minősítésű matrac anyagok viszont nemcsak megfelelnek a CPSIA-nak, hanem túl is szárnyalják azt. Például a veszélyes ftalát megengedett határértéke is alacsonyabb.

Az USA-ban van egyébként egy kevésbé szigorú általános termékbiztonsági tanúsítvány is (General Certificate of Conformity).  

REACH vs. OEKO-TEX Standard 100

Az Európai Parlament és Tanács 2007-ben életbe lépett „Vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről, engedélyezéséről és korlátozásáról szóló rendelete”(REACH) több mint ezer féle vegyi anyagot és nehéz fémet vizsgál az európai uniós fogyasztási cikkekben egészségügyi és környezetvédelmi szempontból. 

A REACH rendelettel létrejövő Európai Vegyi-anyag Ügynökség (ECHA) pedig listát vezet a „különös aggodalomra okot adó anyagokról”, melyet folyamatosan frissít (ez az SVHC, Substances of very high Concern).

Az OEKO-TEX szemmel tartja az ECHA SVHC listát, amikor pedig új anyagot jegyeznek fel, akkor azt bekerül a Standard 100 követelményrendszerébe. 

2019-ben az OEKO-TEX már eleget tett a REACH 17. mellékletének, így került be a Standard 100 által vizsgált és szabályozott anyagok közé a benzol, négy féle aminsó, a nikkel, illetve a korábban már vizsgált kinolin vegyület veszélyességi határértékét is lejjebb vitték.

Azonban nemcsak a fenti két szabványnak, hanem a szintén enyhébb GB18401-2010-es kínai szabályozásnak is megfelel, sőt túl is tesz rajta a Standard 100, például a formaldehid tartalmat is szigorúbban kezeli.

Az OEKO-TEX védjegyen egyébként fel szokták tüntetni, hogy a Standard 100 teljesíti az említett minősítéseknek a követelményeit is.

Milyen OEKO-TEX minősítések léteznek még?

Hasonló módszerekkel dolgozik, csak éppen a bőripar termékeit minősíti a Leather Standard. Az OEKO-TEX STeP minősítés pedig azért nagyon lényeges, mert tulajdonképpen kiegészíti a Standard 100 terméktanúsítást.

A STeP a korábbi Standard 1000 és Standard 100 Plus tanúsítást váltotta fel. Ez a minősítés nem magával a termékkel foglalkozik, hanem a teljes gyártási folyamatot ellenőrzi és minősíti környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontból.

Innen ered a STeP (Sustainable Textile Production) elnevezés is, mely rövidítés „Fenntartható Textilgyártást” jelent.

Az OEKO-TEX Made In Green – mely a STeP-el együtt a Standard 100 Plus-t váltotta fel. Egyrészt a Standard 100 és Leather Standard szempontjai alapján vizsgálja a termékek káros anyag mentességét illetve azok a textil és bőr termékek kaphatják meg, melyek a fentebb említett STeP követelményeinek is megfelelnek.

Az ECO Passport tanúsítja, hogy a textilből és bőrből készült termékeknél csak a szigorú követelményrendszerben megengedett vegyszereket, színezőanyagokat és más segédanyagokat használtak fel.

Az OEKO-TEX Detox to Zero minősítés pedig biztosíthatja a fogyasztókat arról, hogy a gyártók szennyvíz- és veszélyes anyag kibocsátásának mértéke és vegyszerkezelése egyezik a Greenpeace Detox megszabott irányelveivel.

Röviden összefoglalva az egész témát: Az OEKO-TEX minősítések jók, hasznosak és szigorúak. Enélkül én már konyharuhát sem szívesen vennék. Neked is azt ajánlom, hogy keresd bátran mindenhol.

Ha bármilyen kérdésed lenne az OEKO-TEX témával kapcsolatban, nyugodtan tedd fel kommentben vagy írja a molnar.miklos(kukac)matracman.hu címre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük