Matrac

CertiPUR matrac tanúsítvány

certipur matrac pecset

Cikkünkből megtudhatod, hogyan választhatsz 100%-ig biztonságos habmatracot, mely környezetbarát és egészségedre is teljesen ártalmatlan illetve miért nélkülözhetetlen, hogy habmatracod rendelkezzen CertiPUR tanúsítvánnyal.

Tartalomjegyzék:

CertiPUR minősítés – miért olyan lényeges?

A CertiPUR a poliuretán habanyagok – ezek között az éter és észter habok –  minősítési rendszere, mely átlátható, önkéntes és non-profit alapú.  Egyrészt környezetvédelmi, másrészt egészségügyi szempontból vizsgálja a habanyagokat független laboratóriumokban.

A CertiPUR tanúsítvány garantálja, hogy a matrac habanyagában bizonyos, ártalmas anyagok nem lépnek át egy szigorúan limitált, maximális szintet. 

Jelenleg ugyanis a legnépszerűbb matracok közé tartoznak a különféle habmatracok, köztük a hideghab matracok, memory hab matracok vagy ezek speciális verzió, mint például a memory gél  vagy az EMC hideghab

Néhány szóban angolul a CertiPUR program lényegéről

A CertiPUR pedig olyan szigorral vizsgálja a habanyagokat, hogy követelményrendszerét tekintve az olyan európai uniós törvényi szabályozások előtt jár, mint például az EC General Product Safety Directive 2001/95/EC vagy éppen a REACH EC 1907/2006.

Ebben a videóban a zónás matracokról beszélünk. Érdemes belenézned!

Vagyis a CertiPUR minősítéssel rendelkező matrac alapanyagok teljesítik más vizsgálati rendszerek követelményeit is.

Amennyiben biztonságos habmatracot szeretnél, mindig keresd tehát a CertiPUR minősítést igazoló védjegyet. De nézzük meg egy kicsit részletesebben is, hogyan vizsgál és milyen anyagokat szűr ki a tanúsító rendszer, illetve miért veszélyesek ezek ránk és környezetünkre nézve.

CertiPUR EUROPUR és CertiPUR-US

Az európai habgyártók termékeit az EUROPUR – és laboratóriumai –  minősíti és adja a CertiPUR tanúsítványt – egy-két afrikai ország is a programban van egyébként – , míg az USA-nak különálló minősítése rendszere van, a CertiPUR-US. 

Az EUROPUR lényegében a rugalmas poliuretán habblokk gyártók európai szövetsége, a minősítését pedig CertiPUR SHE-Standard-nak hívják. Az SHE jelölés a Safety, Health and Environment rövidítéséből tevődik össze , utalva arra, hogy nemcsak az egészségre helyeznek nagy hangsúlyt, hanem a környezetmegóvásra is. 

A két minősítő rendszer több dologban is eltér, így nem keverendők össze egymással. 

Az Europur SHE-Standard által megállapított veszélyes anyag tartalomra vonatkozó határértékek ugyanis alacsonyabbak, mint a CertiPUR-US által alkalmazottak.

Vagyis az EUROPUR szigorúbb követelményrendszerrel dolgozik és még biztonságosabbak a minősített habmatracaik – ezekről az értékekről lejjebb még ejtünk szót. 

Emellett a CertiPUR-US nemcsak a káros anyag tartalommal és kibocsátással foglalkozik, hanem a habok fizikai tulajdonságait – például az anyagsűrűséget és a deformálódásra való hajlamot – is vizsgálja. 

Számunkra természetesen az EUROPUR minősítése az érdekes így a továbbiakban ezt ismertetjük bővebben.

Hogyan működik a CertiPUR/EUROPUR minősítő rendszer?

Ahogy említettük, a CertiPUR program önkéntes alapú, vagyis bármely gyártó részt vehet benne és bevizsgáltathatja az általa használt habanyagot. A vizsgálat és minősítés kritériumai pedig teljességgel átláthatóak és nyilvánosak – ide kattintva akár meg is tekintheted ezeket.

A CertiPUR jóformán minden habanyagot bevizsgál és minősít, így a hagyományos éter habokat – lényegében ezeket hívjuk habszivacsnak – , a nagy rugalmasságú HR hideghabokat, a viszkoelasztikus – ismertebb nevén memory – habokat illetve az égésgátolt habanyagokat is.

A védjegyet megszerezni kívánó habgyártónak mintát kell küldenie a tesztelést végző laboratóriumba – A  minta 25 cm x 20 cm x 15 cm méretű kell hogy legyen, melyet a gyártónak a habtömb belsejéből kell kivágnia. 

A bevizsgálást független laboratóriumok végzik és amelyik cég habanyag mintája megfelel a támasztott szigorú követelményeknek, három évre kapja meg a CertiPUR tanúsítványt és védjegyet. 

Az osztrák Eurofoam CertiPUR igazolása
Így néz ki egy CertiPUR igazolás.

A tesztet évente megismétlik és ha hiányosságokat tapasztalnak, akkor azt a gyártónak orvosolnia kell. Ha továbbra is azt észlelik, hogy a gyártó nem tett eleget a követelményeknek, akkor pedig kizárhatják a programból és visszavonhatják a tanúsítványát.

Három olyan akkreditált laboratórium van jelenleg, melyek a bevizsgálást végzi, a dán Eurofins Product Testing A/S, a brit Hall Analytical Laboratories Ltd illetve a német TÜV Rheinland LGA Products GmbH.

Milyen anyagokat vizsgál és szűr a CertiPUR?

Amennyiben a habgyártó szeretné megszerezni a CertiPUR minősítést a termékére, akkor a következő szigorú kritériumrendszerrel kell szembenéznie.

A CertiPUR minősítési folyamata két részből áll:

1.Meghatároz egy pontosan mérhető felső értéket a habanyag végtermékben bizonyos ártalmas anyagokra, melyeket vagy felhasználhatják a habgyártás folyamán vagy magában a habanyagban megtalálhatók. Azt is meghatározzák, hogy mely káros anyagokat vizsgálják és hogy milyen módszerrel.

A CertiPUR szabvány többek között a következő veszélyes anyagokat veszi jobban szemügyre illetve határoz meg ezeknél egy rendkívül szigorú veszélyességi határértéket, melyet nem léphetnek át:

  • Szerves ónvegyületek
  • ftalát lágyítószerek
  • TDA és MDA vegyületek
  • Illékony szerves vegyület (VOC) kibocsátás

2.Ezeknek az anyagoknak a gyártás során való felhasználását pedig megtiltja:

  • Nehézfémek
  • Színezőanyagok
  • ftalát lágyítószerek
  • Rákot, genetikai betegségeket okozó, szerveket károsító és termékenységet csökkentő nyersanyagok.
  • Habosítószerek, „hajtóanyagok”
  • Klórtartalom maximalizálása az izocianátoknál 

Milyen veszélyességi határértékkel rendelkeznek az EUROPUR által vizsgált anyagok?

Mint majd látjuk, az EUROPUR olyan alacsony maximális határértéket szab meg, hogy az ártalmas anyagok jelenléte a minősített habanyagokban elhanyagolható.  

A határértékek szinte minden esetben alacsonyabbak annál, mint amit a CertiPUR-US alkalmaz. (Egy kis érdekesség: a CertiPUR-US is főként azokban a korábban emlegetett laboratóriumokban vizsgáltatja be a habanyag mintákat, ahol az EUROPUR is, mindösszesen 1 labor van az Egyesült Államokban.)

A szerves ónvegyületek közül a tributilón megengedett mértéke például 0,05 mg/kg lehet az EUROPUR habjaiban, a CertiPUR-US által vizsgált anyagokban viszont akár 0,5 mg/kg is. Összességében pedig maximum 0,5 mg/kg lehet a szerves ónvegyület tartalma az EUROPUR habanyagainak.

A poliuretán habanyag mindösszesen 0,01%-ot tartalmazhat a 7 féle ftalát vegyületből. A TDA (toluol-diamin) és MDA (diamino-difenil-metán) vegyületek kilónként 5 milligrammban lehetnek jelen a vizsgált anyagokban. 

De szigorúbb az EUROPUR az illékony szerves vegyület (röviden VOC, Volatile Organic Compounds) kibocsátást illetően is a CertiPUR-US-nél. Amíg a közismert formaldehid megengedett mértéke köbméterenként 0,01 milligramm lehet az EUROPUR esetében, addig a CertiPUR-US minősített habjainál 0,1 milligramm. 

CertiPUR minősítés mit szűr ki

A toluol megengedett határértéke 0,1 mg/m3, a sztirolé pedig 0,005 mg/m3 – a CertiPUS-US minősítés esetében ez 0,5 illetve 0,3 mg/m3. A megengedett aromás szénhidrogén tartalom maximum 0,5 mg/m3 az EUROPUR minősítésnél.

A második csoportba tartozó anyagokat a CertiPUR SHE-Standard minősítésre pályázó gyártók nem használhatják fel a gyártás során.

Ennek köszönhetően ezek az ártalmas anyagok elhanyagolható mértékben találhatók csak meg a habokban – teljesen elkerülni azonban lehetetlen ezeket. Az sem meglepő így tehát, hogy a CertiPUR-US habanyagaiban viszont nagyobb arányban találhatók meg ezek.

A veszélyes nehézfém tartalom is nagyon alacsony az EUROPUR habanyagainál. Az antimon 0,5, az arzén 0,2 , kadmium 0,1, az ólom 0,2, a higany pedig 0,02 mg/kg mértékben lehetnek csak jelen az anyagban. A CertiPUR-US megengedett értékei itt jelentősen magasabbak, az antimon és higany tartalom például 60 mg/kg is lehet akár.

Azoknál a veszélyes színező anyagoknál, melyek arilaminokra bomlanak esetleg allergének vagy rákkeltők az EUROPUR az európai törvényi szabályozásokat alkalmazza a tiltás során.

A ftalát vegyületeket sem használhatják fel szánt szándékkal a CertiPUR védjegyre kandidáló habgyártók, viszont ezeket sem lehet elkerülni teljesen, ahogy már korábban kitértünk rá, ezek 0,01%-ban lehetnek csak maximum benne az anyagban.

A genetikai rendellenességeket és rákot okozó valamint szerveket rongáló illetve termékenységre veszélyes nyersanyagok felhasználása szintén tilos, ugyanúgy ahogy a habosító szereket, a CFC és HCFC gázokat sem lehet alkalmazni a habgyártás során.

A poliuretán habanyagok egyik összetevője az izocianát – a másik pedig a poliol –, az EUROPUR CertiPUR habanyagaiban az izocianát mindösszesen 0,07%-ban tartalmazhat klórt.

Emellett az égésgátló anyagokat, a brómozott szénhidrogéneket sem lehet felhasználni a gyártáskor.

Milyen veszélyekkel jár a CertiPUR tanúsítvány hiánya?

Mivel a CertiPUR minősítés garantálja, hogy a fentebb ismertetett ártalmas anyagokat csak minimális mértékben tartalmazza matracunk alapanyaga, ezért e védjegy hiányában megvan sajnos a veszély, hogy védtelenek leszünk ezen anyagok káros hatásaival szemben.

De milyen veszélyeket is rejtenek magukban ezek?

Az hogy a nehézfémek milyen ártalmasak lehetnek a szervezetünkre, azt hiszem nem is kell külön bemutatni, a 100 ismert nehézfémből legalább 30 rendelkezik toxikus hatással.

A CertiPUR többek között az ólom, arzén, higany, kadmium, antimon gyártás során való felhasználását is megtiltja illetve hihetetlen szigorral állapítja meg a veszélyességi határértéküket.

A belégzéssel és bőrön keresztül a szervezetünkbe jutó, a csontokban és belső szervekben lerakodó nehézfémek már kis mennyiségben is mérgezőek lehetnek. A hormon és immunrendszerre, az idegrendszerre illetve belső szerveink működésére is rendkívül káros hatást fejtenek ki.

A szerves ónvegyületek lényegében a kártevő élőlények ellen használt kémiai anyagokból származnak. A hajókon például olyan lerakódásgátló festéket alkalmaznak az algák, puhatestűek és más organizmusok ellen, melyek szerves ónvegyületeket tartalmaznak. 

Az egyik ilyen vegyület a tributilón, melyeknek krónikus mérgező hatása akkor nyilvánult meg, amikor az egyik tengeralattjárót javító hajógépészek légzési nehézségeket, bőrirritációt, fejfájást és levertséget, gyomorfájdalmakat és szédülést tapasztaltak. A tributilón amellett hogy irritálja a szemet, bőrt és nyálkahártyát, hosszú távon akár vese és májbántalmakat is okozhat.

A ftalát vegyületeket a PVC lágyítására használják és a mindennapi élet számos területén megtalálhatók, benne vannak a padlóban, a műanyag burkolatokban, de még a mosóporban vagy akár az élelmiszerekben is előfordulhatnak – kioldódva a csomagolóanyagból. Belélegezve illetve a bőrön keresztül lassan szivárognak be a szervezetünkbe.

Elsősorban a termékenységre és hormonháztartásra vannak negatív hatással, csökkentik a tesztoszteron szintet a férfiaknál, sőt egyes kutatások szerint pedig az anyatejjel a magzatba jutva csökkentik a nemi hormon termelődését illetve még a mellrák kialakulásával is kapcsolatba hozhatók.

A TDA vagy touloldiamin egy színtelen vegyület, mely belélegezve vagy lenyelve fejti ki mérgező hatását. Az Európai Vegyi-anyag Ügynökség (ECHA) számon tartja a veszélyes anyagok listáján is.

A TDA bőr illetve súlyos szem irritációt is kiválthat, ezenkívül rákkeltő hatású, gyaníthatóan genetikai betegségek okozója is lehet illetve károsítja a nemzőképességet.

A színtelen, szagtalan formaldehid a növények és állatok anyagcsere termékeként természetes módon fordul elő környezetünkben. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korlátozottan rákkeltő anyagnak nyilvánította, szem illetve nyálkahártya irritációt vált ki.

A CertiPUR minősített haboknál nem lehet olyan habosító anyagokat sem felhasználni, mint a halogénezett szénhidrogének, a CFC vagy HCFC gázok, melyek az ózonréteget és az éghajlatunkat is károsítják.

De az olyan égésgátló anyagokat sem alkalmazhatják a habmatrac gyártása során, mint a brómozott szénhidrogének, a polibrómozott-bifenilek (PBB) illetve polibrómozott-difenil (bifenil)- éterek (PBDE, PBBE), melyek rákkeltők, mutációt okoznak illetve károsítják az ideg- és a hormonrendszert is.

Amennyiben habmatraccal szemezel, keresd tehát a CertiPUR tanúsítványt, védjegyet, csak akkor lehetsz ugyanis biztos benne, hogy matracod nem jelent majd veszélyt sem a saját, sem családod egészségére illetve környezetbarát anyagokból készült. 

Honnan tudhatod meg, hogy a matracodnak van-e CertiPUR minősítése?

Mint említettem korábban, az európai habgyártók szövetsége az EUROPUR. CertiPUR tanúsítvánnyal rendelkezik például a Recticel illetve a cégcsoportjához tartozó Eurofoam habgyártó cég, de a habmatracokat is forgalmazó latex matrac gyártó Latexco is például. 

A teljes listát ide kattintva tekintheted a gyártókról, melyek jogosultak a CertiPUR védjegy használatára.: https://www.europur.org/certipur/en/for-consumers.

Számunkra talán a leglényegesebb az Eurofoam Hungary, melynek itthon, Sajóbábonyban van a gyártó üzeme. 

Ha megbízható habmatracot szeretnél, segítséget nyújt ezt a link, ahol megtekintheted, hogy mely forgalmazóknak vannak érvényes CertiPUR minősítésű matracai – nem meglepő módon a Matracman Shop is a listán lesz 🙂 : https://www.europur.org/certipur/en/authorized-users-of-the-certipur-logo.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük