Matrac

Hideghab matrac – hogyan válaszd ki a tökéletest?

Tippek hideghab matrac választáshoz

Bátran kijelenthetjük, korunk matraciparának egyik legjobb alapanyaga a hideghab. A Matracman Alvásblog teljes csapata teljes szívvel állítja, hogy jelenleg nincs ennél jobb alapanyag – legalábbis ilyen áron…

De mégis, mi az a hideghab és milyen tényezőket kell figyelembe venned, hogy a hozzád legjobban illő hideghab matracot sikerrel választhasd ki? Megmutatjuk!

Nincs kedved olvasni? Nézd meg hideghabokról készült videónkat!

Tartalomjegyzék

Mi az a hideghab?
A hideghab matracok gyártásának folyamata
Hideghab matracok előnyei
Keménység a hideghab matracnál
Miért fontos a hideghab sűrűsége?
Nagyrugalmasságú hideghabok
Profilozott és zónás hideghab matracok
Milyen vastag legyen hideghab matracod?
Milyen ágyráccsal érdemes használni a hideghab matracokat?
Tartsd higiénikusan hideghab matracodat: mosható huzat és matracvédő lepedő

Mi az a hideghab?

A habanyag gyártás egyik csúcsteljesítménye kétségkívül a nagyrugalmasságú hideghab kifejlesztése. Azt gondoljuk, jelentősége olyan, akár a memory hab megjelenése volt annak idején.

Hideghab matrac

A jó hideghab matrac komfortos, tartós, légáteresztő, egyszóval minden tulajdonsága hozzájárul egészséges és higiénikus pihenésedhez. A hideghab nem keverendő össze más habanyagokkal (pl a habszivaccsal), összetevői és gyártástechnológiája (illetve az ebből eredő jellemzői, elsősorban a kiemelkedő homogenitás és sűrűség) különbözteti meg azoktól.

De miért hideghab?

A válasz a gyártási folyamatban keresendő.

A hideghab matracok gyártásának folyamata

A hideghab tulajdonképpen két fő komponensből álló poliuretán. Ez a két összetevő a poliol (másnéven cukoralkohol vagy többértékű alkohol) és a izocianát. A hidroxilcsoportot (poliol) és az izocionát csoportot tartalmazó (izocionát) szerves vegyületek kémiai reakciója eredményezi azt a poliuretánt (polimer láncot), mely hideghabként vált ismertté.

Ezen hab gyártásának minden egyes mozzanata szigorú felügyelet alatt történik, ezzel a gyártók pedig nemcsak a hideghab tulajdonságait (rugalmasság, keménység, sűrűség) és minőségét tudják befolyásolni, de környezetük megóvására is nagy figyelmet fordítanak (a cukoralkohol – melyet édesítőszerként is használnak – egyébként teljesen ártalmatlan, az izocionát kontrollált felhasználása pedig szintén nem rejt veszélyeket magában).

Alapvetően két procedúrát különböztetünk meg habgyártás technológia szempontjából. Az egyik régebben volt divatos, lényege pedig az volt, hogy hosszabb ideig, magasabb hőfokon készítették a habokat.

Mára ez már feledésbe merült, és az alacsony hőfokon való kezelés vált meghatározóvá és széleskörűen alkalmazottá. Ebben az esetben a komponensek kémiai reakciója viszonylag alacsony hőmérsékleten (30-75 C°) megy végbe, a jellemző ciklusidő pedig gyorsabb (3-5 perc).

Innen ered tehát a hideghab kifejezés.

Hideghab matracok előnyei

A hideghab anyag számtalan kedvező tulajdonsággal rendelkezik, ha mindegyiket számba vesszük, össztulajdonságai alapján talán ez a legjobb matracipari alapanyag. A hideghabok kényelmesek, formakövetők, pontrugalmasak, tartósak és kiválóan szellőznek.

A más habanyagoktól eltérő a hideghabok képesek anélkül alátámasztani a gerincoszlopot hogy nyomáspontokat képeznének, vagyis hatékonyan követik le a test formáját. Ez a rugalmas felületű habanyag a gerincoszlop csigolyáinak tehermentesítése révén nagy segítségedre lehet a hát-, derék vagy nyakfájás megelőzésében illetve enyhítésében.

hideghab matrac előnyei

Így támasztja alá tested egy ideális hideghab matrac. Kép forrása: sleepdelivered.com

A testsúlyodnak megfelelő keménységű és kialakítású (profilozott) hideghab olyan precízen veszi fel a tested kontúrját, akár a memory habok vagy a komolyabb táskarugós matracok.


Mi mindenre kell figyelned matrac választáskor? Ide kattintva elolvashatod matracvásárlási kisokosunkat!


Az egyedülálló pontrugalmasság is jól jellemzi a hideghabokat (ebben a memory habok is kiválóak egyébként), tehát ha ráhuppansz a matracra, a párod oldala meg sem fog moccanni, vagyis nem lejt abba az irányba. Azt hiszem nem kell kiemelnünk, ez mennyire kedvező hatással van a relaxált pihenésre.

Azt mindenki álmából felébresztve is tudja már, hogy a pihentető alváshoz viszonylag hűvös és száraz klímára van szükségünk. Ez csökkenti az éjszakai forgolódást és a leizzadást, valamint optimális méregtelenítést eredményez.

A hideghab matrac “lukacsos” szerkezete pedig megadja ezt az ideális alvásklímát számodra. Úgy képzeld el a belsejét, mintha ezer meg ezer vékony hajszálér lenne található benne, ezek a mikroszkopikus méretű csatornák elvezetik az alvás során testedből kiáramló párát, és higiénikusan ébredhetsz reggelente.

Ha izzadékony vagy, a hideghab jelenthet igazi megoldást a problémádra, a memory habokkal szemben ugyanis kitűnően átjárja őket a levegő, és nem izzasztanak le éjszakánként.

Fárasztási vizsgálatok kimutatták, hogy a hideghab még hosszú távú, nagy igénybevétel esetén is kevésbé deformálódik, mint más alapanyagok. Egy hideghab ágybetét tehát megfelelő kezelés (forgatás, súlyhatár figyelembe vétele, “kanapé effektus” kizárása) mellett ki kell hogy tartson legalább 7-8 évig (az amerikai szakemberek többsége szerint 5-7 évig érdemes egyébként használni a matracokat).

A rugós matracok azért nem időtállóbbak, mint a hideghabok, mert komfortrétegként azokban is funkcionál valamiféle hab vagy latex réteg, miután pedig az tönkremegy, a rugózat önmagában nem ad majd túl nagy kényelmet.

hideghab-matrac-vakuumcsomagolasElőnyük még a könnyű kezelhetőség. Kevés kivételtől eltekintve az ágybetétek jelentős részét át kell forgatni időnként, ahhoz a különböző oldalak egyenletesen puhuljanak, és ne keletkezzen idejekorán kifekvés felületükön. A latex és rugós matracok bitang nehezek, ezzel szemben hideghab matracodat egy könnyed mozdulattal átforgathatod. A vákuumcsomagolásnak köszönhetően a hideghabos ágymatracok gyári állapotban úgy néznek ki mint egy nagyra nőtt kapszula, vagyis játszi könnyedséggel szállíthatóak (beférnek egy kisebb személyautóba is), illetve többrétegű fólia védi ezeket a piszkolódástól és sérülésektől.

Emellett ez a nagyszerű anyag számtalan módon variálható, ezáltal mindenki megtalálhatja a számára személyre szabottan legjobbat. Keménység, rugalmasság és sűrűség szempontjából is eltérhetnek egymástól a hideghab matracok, illetve különbséget tehetünk a teljesen tömör és a különféle formákra vágott, profilozott hideghabok között.

Keménység a hideghab matracnál

Problémás ez a kérdéskör, ugyanis egységesen elfogadott szabványok és kategóriába sorolások nincsenek a keménységgel kapcsolatban.

A forgalmazók egy része használja ugyan a H1, H2, H3 jelzéseket, mások azonban nem, így otthon a foteledből nem fogod tudni eldönteni, melyik lenne jó neked, illetve ha ki is próbálod valamelyik H-val jelölt keménységet, nem lesz viszonyítási alapod.

Így nem marad más hátra, mint elmenni a bemutatóterembe és kipróbálni a matracokat. Akkor és ott, a megszokott alvópózban fogod érezni, melyikbe érdemes beruháznod. Látatlanban azt mondhatjuk, valószínűleg a testsúlyod és alvási helyzeted fogja meghatározni, melyik hideghab matracot tekinted majd szimpatikusnak.

Fontos adalék még a keménység témaköréhez, hogy a haboknak a sűrűség mellett – hamarosan írok róla – van egy másik mérőszáma is. Ez pedig a keménység.

A hideghab matrac keménységét ugyan nem lehet egy számmal kifejezni, de magának a habanyagnak a keménységét igen. A mértékegység kilopascal. Ezt az értéket azonban kérlek felejtsd is el. Ugyanis önmagában nem fog neked semmit mondani.

Ugyanis hiába tudod a hideghab matrac habjának, vagy éppen habjainak keménységét, a következőkkel nem tudsz számolni:

 1. A matrachuzat anyaga, vastagsága, merevsége/puhasága… Ugyanarra a habra rá tudok rakni két olyan eltérő huzatot, hogy az életben nem hinnéd el, hogy ugyanarról a hideghab matracról van szó.
 2. Különböző habok a hideghab matracban. Ha több hab is kerül a matracba, akkor máris képtelenség megmondani, hogy melyik fog dominálni, milyen kemény lesz a végén.
 3. A zónázás. Később még írunk róla, de csak egy mondatban: hiába tudod egy hab keménységét, ha rendesen belevágnak, hogy a formakövetés miatt kikönnyítsék…
 4. Az ágyrács… Nem mindegy, hogy rugalmas vagy merev ágyrácsod van, hiszen a matrac együtt fog vele élni, meg fogja változtatni a keménységét

Szóval a lényeg még egyszer: a matracot ki kell próbálnod, ha be szeretnéd lőni a keménységét…

Miért fontos a hideghab sűrűsége?

Az anyagsűrűség alapjaiban határozza meg a hideghab matracok értékét. A sűrűbb egyszerűen jobb. Több anyag van benne, és tartósabb, magyarán szólva nehezebb lesz kifeküdni. Mértékegysége a kg/m3, és ez a függvénye a matrac súlyának is.

antiallergén matrac

Így néz ki közelről a nagy rugalmasságú hideghab matrac

Mint annyi minden másban, itt is jelentős felfogásbeli különbségek mutatkoznak a magyar és a nyugati matracipar között. Nálunk a 28-32 kg/m3-es hideghabok az elterjedtebbek, és a 35-ös hab már kiemelkedőnek számít.

Ezzel szemben Nyugat-Európában vagy az Egyesült Államokban a minimum 40 kiló sűrűségű hideghabra esküsznek.
Mi legyen az iránytűd? Válassz alaphangon 35 kg/m3 -es vagy még nagyobb sűrűségű hideghabot, a magyar piacon is találhatsz elvétve ilyen, már a prémium kategóriát erősítő hideghab matracokat. A mi hideghabjainkat itt nézheted meg: Matracman Shop hideghab matracai.

Nagyrugalmasságú hideghabok

Hazánkban főleg merev hideghabokkal találkozhatsz, ezek keményebb felületűek, igazi komfortot az átlagosnál nagyobb testsúly, erős testalkat vagy kizárólag háton alvás esetén biztosítanak.

Velük szemben a ruganyos hideghabok nagyobb kényelmet, jobb súlyeloszlást nyújtanak fekvőpóztól és testsúlytól függetlenül. Tapasztalataink azt mutatják, hogy még egy viszonylag keményebb, tömör felületű (nem zónázott) de rugalmas hideghab ágybetét is felveszi a versenyt egy 2-3 cm memory habot tartalmazó matraccal.

Profilozott és zónás hideghab matracok

Tudományos kutatások mutatták ki, hogy az átlagos testalkatú emberek számára a félkemény matracok jelenthetnek gyógyírt a hát vagy derékfájdalmakra, ugyanis a gerinc csigolyáit ezek tehermentesítik igazán jól.

A hagyományos tömör, merev vagy akár rugalmas felületű hideghab matracok oldalt vagy hason fekvésnél túlzott nyomást helyezhetnek a csípőre vagy a vállakra. Ezek tehát inkább átlag feletti testsúly illetve csak és kizárólag háton alvás esetén nyújtanak valódi komfortot.

Az átlagember (felmérések szerint az emberek 50-60%-a oldalt, 10-20%-a pedig hason fekve hajtja álomra a fejét) gerince a profilozott, félkemény hideghab matracokon regenerálódhat nagyobb eséllyel.

De mi is az a profilozás?

A mikroszámítógéppel vezérelt vágógépek (ezt CNC-nek nevezik) a hideghab lemez tetejébe különböző térbeli mintákat alakítanak ki. A profilozott felületű hideghab matracok jobban besüppednek, nem képeznek nyomáspontokat a kiugró testrészeken, illetve ideálisan átszellőznek, megakadályozva mind a matrac, mind a pihenni vágyó test befülledését.

Ebben a videóban kivesézzük a zónás matracok kérdését!

A matracba vágott alakzatok általában nem olyan mélyek, hogy a test túlzottan benyomódjon, hiszen az kórosan deformálná a gerincet.

hideghab matrac tulajdonságai

Ilyen egy profilozott felületű hideghab matrac

A ventillációt tovább lehet fokozni azzal, hogy nemcsak a matrac alsó és/vagy felső fekvőrészét formázzák, hanem a belsejébe is csatornákat vágnak. A matracot ezért egyrészt belülről is átjárja a levegő, illetve ezeken a részeken lágyabb is.

A profilozás technológiájával az egyébként is kiváló alátámasztással rendelkező hideghab matracból olyan több zónás matracot lehet készíteni, mely felveszi a versenyt formakövetés és kényelem szempontjából a legkomolyabb memory vagy táskarugós matracokkal.

A jól formázható hideghab akár rugó formára is vágható. A habrugós matracok tehát vagy kizárólag habrugókból készülnek, esetleg ezeket kiegészíthetik más anyagokkal, például tömör habrétegekkel vagy akár acélrugókkal is.

A habrugós matrac mellett szól a “sima” zónás hideghab matraccal szemben, hogy még inkább variálható a keménysége és rugalmassága, kialakítástól függően akár kényelmesebb lehet, még precízebb formakövetést kínálhat és még jobb lehet az átszellőzése.

Ebben a videóban pedig a habrugós matracokról beszélünk…

Az igazán jó habrugós matrac is nagy rugalmas (HR) hideghabból készül, illetve ennél is “kötelező” a nagy sűrűségű (HD) komforthab, minimum 40 kg/m3-es sűrűséggel.

Milyen vastag legyen hideghab matracod?

Szerintünk egy valamirevaló matrac 16-18 cm-nél kezdődik. A vastagabban több anyag van, nehezebben puhul, gödrösödik, illetve a fekhelyed is magasabb lesz tőle, reggelente nem kikecmeregsz majd ágyadból, hanem felkelsz róla.

Nem véletlen hogy a kicsit komolyabb felnőtt matracok minimum 18 cm vastagok kezdődnek, csak ezek képesek ugyanis a test súlyának megfelelő alátámasztására.

vastag hideghab matrac

Az is igaz azonban, hogy a matrac alapanyaga és keménysége is  meghatározhatja a számodra ideális vastagságot. Hiába 18 centi, ha tök puha, illetve a kellően merev 14 cm-es is megfelelhet a célra.

Hideghab matracod legyen legalább 16-18 cm, vagy még magasabb, élettartama ugyanis több más tényező (anyagminőség, sűrűség stb) mellett ettől is függ majd.

Milyen ágyráccsal érdemes használni a hideghab matracokat?

Tehát a vékony, 10-15 cm vastag, puhább matracok átka, hogy kevés a mélységük ahhoz, hogy elnyeljék a test súlyát, ilyen esetben érzed derekadban az alatta lévő ágyrácsot. Ezeknél tehát szükséged lesz egy rugalmas ágyrácsra, mely további formakövetést tesz lehetővé számodra.

Ha viszont betartod az előbb említett aranyszabályt (vagyis minimum 18-ast veszel), akkor akár rugalmas, állítható ágyrácsot is használhatsz hideghab ágybetétedhez, ha éppen az van kedvedre, amennyiben pénztárcabarát de tartós megoldást keresel, akkor a merev, masszív fenyő vagy keményfa ágybordák is megteszik.

Tartsd higiénikusan hideghab matracodat: mosható huzat és matracvédő lepedő

Az éveken keresztül használt matrac valóságos atkapiszok temetővé válhat, ami azért komoly egészségügyi probléma, mert az atkaürülékben található fehérje felelős az asztmás és allergiás tünetek többségéért.

Ezenkívül több liternyi verejték kerül a matracmagba a mindennapos leizzadás miatt, és akkor még a koszolódásról nem is beszéltünk. Vagyis a matracod néhány év alatt leharcolt lesz.

Átszellőzés tekintetében a hideghab viszi a prímet a különféle habanyagok között, a belsejét átszövő számtalan vékony kis csatornának köszönhetően, a profilozás a légáteresztést még hatékonyabbá teszi. Emiatt praktikusabb ugyan mint az átlag habmatracok, de további lépéseket kell tenned ahhoz, hogy higiénikusan tartsd jó pár éven keresztül.

Matracvédő
A levehető, mosható huzat lassan már alapkövetelmény lesz minden matracnál. Persze jól hangzik, ha a kinézett hideghab matrac huzata eltávolítható és még mosható is.

Egy dolgot azonban elfelejtünk, a matrachuzatok jóval vastagabbak, mint a lepedők, egy franciaágy méretű huzat pedig bele se fér a mosógépbe, ugyanis többségük egybe vehető le a matracról.

Ne hagyd hogy a csőbe húzzanak, válassz olyan hideghab matracot, mely körcipzáros huzattal rendelkezik, a ketté cipzározható matrachuzat fekvőrésze még a kisebb mosógépbe is könnyedén belefér majd. A huzatok egyébként nem arra vannak tervezve, hogy hétről hétre kimosd őket, valamint a 60 fok feletti mosást sem igazán szeretik.

A gyakori (akár heti), magas hőfokon (90-95°) mosásra lett kitalálva a matracvédő lepedő. Ezek a védőtakarók általában kevert (pamut-műszál) anyagból készülnek, emiatt nem kopnak szét idő előtt, és számtalan alkalommal „főzhetők” ki. A korábban említett poratkák 100%-os hatékonysággal csak a magas (de legalább 60° feletti) hőfokon való mosással pusztíthatók el.

Ha szeretnéd megnövelni hideghab matracod huzatának élettartamát, megóvnád a kopástól, piszkolódástól, atkáktól, használj matracvédő lepedőt!

Amennyiben jó hideghab matracot keresel, gyere el hozzánk a Matracman Shopba.  A matracaink is jók, meg hát mi is jófejek vagyunk. 🙂

Amennyiben további kérdésed merülne fel a hideghab matracokkal kapcsolatban, írj nekem a molnar.miklos@matracman.hu-ra.

Nézd meg a Matracman Shop hideghab matracait is:

4 említés a “Hideghab matrac – hogyan válaszd ki a tökéletest?” cikkben/cikkekben

 1. Névtelen szerint:

  Azt szeretném megkérdezni, hogy hideghab matrac vásárlása esetén a nagyobb kg/m3 sűrűségnek akkor van jelentősége, ha valaki nagyobb testsúllyal rendelkezik, tehát akkor jobb, ha magasabb a sűrűség értéke (35 kg/m3)? A szokásos 28/32 kg/m3-es sűrűséget miért nem ajánlod annyira?

  1. Nagyobb testsúly esetében ennek mindenképpen fokozottabb jelentősége van, de a hagyományos hideghabok esetében a sűrűbb hab mindenki alatt tartósabb marad. Szóval én pont a tartóssága miatt hiszek a “sűrűbb jobb” elvében.

   Üdv: Hahn Gábor

 2. Gergő szerint:

  Egy Materasso Swiss Ergo Flex higedhab matrac vásárlására került sor. A bemutatóteremben a kipróbálás során nem tünt ennyire keménynek. Két oldal eltérő keménységű, de még a puhábbik is kemény reggelre. Szerintem a pihább oldalnak is van fej ill láb vége. A hideghab matrac is felpuhul idővel? Vásároltam egy Mr. Sandman hideghab toppert. 4 cm vastag 50kg/m3 sűrű, legalábbis az adatlap szerint. Mi a véleményed? Köszönöm

  1. Szia!

   A bemutatótermi matracok mindig lágyabbak, mint az újonnan kibontott matracok. A kiállított darabok ugyanis már be vannak törve. Ezt úgy kell elképzelni, mint amikor egy új cipőt betörünk. Kell egy kis idő, amíg eléri az “üzemi keménységét”. Ez szerintem néhány héttől 1-2 hónapig terjedő időszak alatt megtörténik (sokan észre sem veszik).

   Illetve sok múlhat azon is, hogy milyen ágyrácson használod. Ha például az üzletben rugalmas, lágy ágyrácson próbáltátok, otthon pedig merev bordasor van, akkor ez a probléma.

   Az a fedőmatrac biztos, hogy 50-es? Én keresgéltem a neten és olyan hihetetlennek tűnik. Amúgy nem ismerem, hogy milyen érzetre, de természetesen puhíthat rajta – végülis ez egy fedőmatrac dolga…

   Üdv: Hahn Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük