Ágy, Matrac

Ágyrács – milyet vegyél matracodhoz?

Ágyrács – Mire kell figyelned vásárláskor?

Matrac vásárláskor okozhat némi fejfájást a hozzá tartozó ágyrács kiválasztása. És nemcsak arról van szó, hogy a piacon található sokféle ágyrács közül ember legyen a talpán aki ki tudja választani a megfelelőt, hanem felkészületlenségünk következtében sokszor azon is meglepődhetünk, hogy a megvásárolt ágykeretből hiányzik a rácsozat, melyre matracunkat rátehetnénk…

Görgess lejjebb és olvasd tovább írásunkat, ami után már te is könnyedén és profin vásárolsz majd magadnak tökéletes ágyrácsot.

Kell egyáltalán az ágyrács?

Elsőre furcsán hangozhat a címben feltett kérdés, persze hogy szükséges ágyrács, hiszen az tartja meg a matracot az ágykeretben.

Sok olyan esettel találkoztam azonban már, amikor a „delikvens” egyszerűen a földre rakta matracát, vagy ágykeretben, de tömör lapon használta. Ezek sajnos nem jó megoldások, ugyanis nem teszik lehetővé a matrac átszellőzését (a penészesedésre hajlamos lakásban akár a matracot is veszélyeztetheti a penészgomba). Ennek ellenére ezzel sokan sajnos nincsenek tisztában.

Matracot keresel? Ezt ne hagyd ki: elmagyarázom, hogy miért fontos a zónázás!

(Tipp: ha valamiért egyszerűen nincs lehetőséged ágyat használni, akkor is tegyél legalább léceket a padlóra, ez is segíti valamelyest az ideális ventillációt, illetve forgasd ágybetéted és időnként oldalára állítva szellőztesd).

Ágyborda

Az ágyrács tehát nem spórolható meg – sőt, úgyszólván kötelező – , ha azt szeretnéd hogy matracod az évek során higiénikus maradhasson és hosszú élettartammal ajándékozzon meg. Ez ugyanis optimális támaszt ad ágybetétednek és egyúttal szellőzését is hatékonyan biztosítja, így annak alja nem fülled és penészesedik be.

Nem véletlen hogy matrac gyártók sokszor a garanciavállalás feltételeként szabják meg a szabványos ágyrács használatát, mely garantálja hogy – az egyenletes, állandó támasz miatt –  nem keletkezik deformáció matracod belső szerkezetében.

De milyen is legyen az az ágyrács?

Ágyrácsotoktól függ az, hogy lepedő akrobatika közben hallotok-e recsegést és esetleg a földön találjátok-e magatokat, ezért nagyon meg kell fontolni milyet is vásároljatok.

Az előző mondatból természetesen következik hogy az ágybordának elsősorban masszívnak és strapabírónak kell lennie. Alapanyaga és minősége, típusa,  vastagsága és szélessége határozza majd meg, játszi könnyedséggel tartja-e meg testetek és matracotok súlyát, vagy idő előtt megadja-e magát.

Az ágyrács lehet merev (fixnek is nevezik, ezek az ágybordák) illetve rugalmas/léces (a farugós elnevezést is hallhattad már), másrészt különbséget tehetünk a fix és az állítható ágyrácsok között is. Alapanyagként pedig főként rétegelt lemezt vagy tömörfát használnak. A rétegelt lemez vagy ritkábban gőzölt bükkfa a rugalmas ágyrácsok tipikus anyaga, a merev ágybordák pedig tömörfából, fenyőből vagy keményfából (bükk, tölgy stb.) készülhetnek.

Kérdésként szokott felmerülni még, milyen sűrűn kell elhelyezkednie a léceknek az ágyrácsban, a foghíjas rácsok nem nyújtanak kellő alátámasztást a matracodnak, olyat válassz amely a fekvőfelület legalább 50%-ban támaszt meg).

ágydeszka

Nézzük meg most melyikkel jársz a legjobban illetve melyiket mikor érdemes választanod.

Matrac vastagság és ágyrács

Talán ez a legfontosabb összefüggés, matracod vastagsága dönti el milyen ágyrácsozatra van szükséged.

A felnőtt ember súlyát egy nagyjából 16-18 centi vastag matrac tudja kényelmesen alátámasztani, úgy, hogy ne érezze maga alatt az ágydeszkákat (egy kivétel van, amikor kimondottan lágy a matrac, ekkor besüppedhet annyira alattad, hogy érzed az oldaladban az ágyborda nyomását). Persze van olyan eset is, amikor egy vékony, de masszív is megfelelhet, de azért ez ritka, mint a fehér holló (a vékonyabb matrac ráadásul nem is igazán tartós, gyorsabban tönkremehet).

Matrac vásárláskor tehát különösen figyelj a kiszemelt ágybetét vastagságára, érje el a 18 cm-t.


Mi mindenre kell még figyelni matracvásárláskor? Katt ide és olvasd el matracválasztási útmutatónkat!


Merev ágyborda vs. rugalmas ágyrács

Ha vastag matracot veszel két legyet ütsz egy csapásra, egyrészt nem kell magasabb árfekvésű rugalmas ágyrácsot venned hozzá, elég hozzá a normál, merev bordasor, másrészt ezek általában sokkal jobban terhelhetők és élettartamuk is veri a farugós ágyrácsokét. Tehát minden szempontból jobban jársz.

Kerüld el tehát a vékonyka, 12-14 centis ágybetéteket, melyek a komolyabb gyártóknál még simán a gyermekmatrac kategóriába esnek. Persze ha megvan már a matracod és vastagsága nem éri el még a 16 centit se, akkor – általában – szükséged lesz egy rugalmas ágyrácsra.

Tested súlyát ugyanis nem tudja teljesen elnyelni a vékony matrac, tehát a masszív bordasor nyomná az oldalad alvás közben, ezért kell a lágyabb, plusz formakövetést kínáló rugalmas ágyrács alá.

Bár egyes gyártók szerint a merevebb habmatracok alá rugalmas, a rugós matracok alá pedig merev ágyborda kell, én ezt nem igazán tartom lényegesnek, inkább az előbb említett vastagságnak van nagy szerepe. Sőt, odáig megyek, hogy szerintem a merev ágyrács hasznosabb, mint a rugalmas…

Egyébként a habmatracok között is vannak kifejezetten ruganyosak, másrészt egy vastag, kemény habmatrac alatt teljesen mindegy hogy milyen rács van, nem fogsz különbséget érezni, ha egy normál vastagságú felnőtt matrac túl lágy ahhoz hogy megtartson és rugós rács kell alá, az pedig már rég rossz.

rugalmas ágyrács

Ugyanígy nem tudok mit kezdeni azzal  a mondattal sem, amit egy gyártó honlapján olvastam a napokban, eszerint a test alátámasztását és kényelmét az ágyrácsnak kell biztosítania (valóban vannak olyan „alvásrendszerek”, amelyeknél a 8-10 centis matrac farugós ágyráccsal látja el funkcióját, de azért nem szerencsés általánosítani azt gondolom).

Milyen merev ágyrácsot vegyél?

A merev (fix) ágyborda legtöbbször tömörfából készül, mely a hajlított, keskeny és vékony léces rácsnál sokkal erősebb és strapabíróbb. Készülhet fenyőből és keményfából is (árfekvése miatt a puha fenyőfa népszerűbb, a keményfával pedig már csak egyre ritkábban találkozhatsz).

Egyértelműen a borovi fenyő ágyborda viszi a pálmát a fenyőfa alapanyagok között. Az északi növényövezetben lakó borovi fenyő a legellenállóbb, legigénytelenebb fenyőféle, a zord éghajlatnak köszönhetően tömörebb, sűrűbb szerkezetű és gyantásabb, mint a jegenye vagy lucfenyő, a belőle készült ágydeszkák pedig hihetetlen teherbírásúak (a borovi mechanikai és fizikai tulajdonságai a bükkhöz hasonlítanak!).

Ha fenyő ágyrács mellett kötelezted el magad, kerüld a gyengébb lucfenyőt, és ruházz be egy megfelelően széles és vastag borovi fenyő bordasorba (a pálcika vastagságú – amivel a lakberendezési áruházakban találkozhatsz –, nem igazán nyerő!).

Fenyő ágyrács

A legszuperebb ágyrácsokat táblásítva készítik a gyártók, a fát szétvágják ezzel megszakítva rostszerkezetét, majd összeragasztják. Ezek a szélesebb ágybordák erősebbek és kevésbé hajlamosak a vetemedésre.

Az ország egyik legerősebb ágyborda sorát a Horváth Bútor Kft. készíti (én legalábbis nem  találkoztam még brutálisabb ágyráccsal), a 2×12 centis, táblásított borovi ágyrács lécenkénti teherbírása körülbelül egy mázsa(!).

Milyen rugalmas ágyrácsot vegyél?

Ha teheted inkább semmilyent se. 🙂

Amennyiben viszont vékony az ágybetéted, akkor nélkülözhetetlen lesz egy ilyen számodra (anélkül ugyanis az kényelmetlen lenne).

A legfontosabb talán a rugalmas ágyrácshoz megadott terhelhetőség, arra törekedj, hogy az legyen minél magasabb, a 90 kilós teherbírás úgyszólván „felejtős”. Arra azonban készülj fel, hogy nem tud majd akkora súlyt megtartani és nem lesz olyan tartós, mint a merev ágybordák.

Állítható ágyrács vs. fix ágyrács

Bizonyos esetekben – főként egészségügyi problémák esetén – szükséged lehet állítható ágyrácsra. Ezeknél a rácsozat fej és/vagy lábrésze manuálisan vagy motorral – különféle szögekig –emelhető (mind merev, mint rugalmas verzióban elérhetők). Azt gondolom, hogy akkor érdemes ilyet venned, ha nyomós okod van rá, azért hogy kényelmesen tévézhess nem igazán.

Állítható ágyrács

Az állítható ágyrácsok árfekvése egyrészt húzósabb (a motoros ágyrács ára simán magasabb lehet, mint a matracé vagy ágykereté), másrészt nem minden matrac jó hozzájuk. A legtöbb matrac nem hajlítgatható csak úgy, belső szerkezetüknek nem tesz jót ha órákig meghajlított állapotban pihengetünk rajtuk.

A kaucsukfa nedvéből elállított latex matrac az egyetlen, mely nem sínyli meg az ide-oda hajlítást hosszú távon. Ezt úgy képzeld el, mint a gumit, probléma nélkül használhatod állítható ágyrácson, anélkül hogy bármilyen baja lenne.

A latex matracok egyébként nagyon jók, arra azonban készülj fel, hogyha igazán kényelmes, természetes latex matracon szeretnél aludni, mélyen a pénztárcádba kell nyúlnod…

„Trükkök” ágyrács vásárláskor

Ha elolvastad a fentieket, rátérhetünk a gyakorlatiasabb tanácsokra, melyek segítségével még biztosabb kézzel veszel majd ágyrácsot matracodhoz.

Talán a (sokak által még mindig ismeretlen) legnagyobb „trükk”, amikor a forgalmazó nem teszi alaptartozékká a rácsot ágykeretéhez. Vagyis megveszed az ágyad és a matracod, és amikor elkezdenéd használni döbbensz rá, hogy nincs mire rátenni a matracodat és nézel, mint hal a szatyorban 🙂

Persze lehet mondani, hogy saját felelősséged  tájékozódni arról, hogy mi jár és mi nem az ágyadhoz, de sajnos túl sok olyan szerencsétlenül járt emberrel találkoztam, akik egyáltalán nem tudták, hogy ágyrács nélkül nem is tudják használni ágyukat, ez pedig azt gondolom cseppet sem etikus a kereskedő részéről. Az átlagembernek ugyanis – akinek mondjuk korábban egybeszerelt kanapéja vagy heverője volt csak – nem kötelessége tudni erről, az értékesítőnek illene tájékoztatnia.

ágydeszka

Ha van az ágyadban ilyen tartóléc, akkor elég csak ágybordákat venned.

A szállítási idő az ágyrácsnál ráadásul eléggé változó, az is könnyen előfordulhat, hogy heteket kell várnod rá, amennyiben későn jössz rá hogy szükséged van erre, akkor könnyen benne lehetsz a slamasztikában.  Az meg szintén kellemetlen élmény, amikor utólag jössz rá, hogy ágyadhoz a rácsok akár  20-30 ezer Ft-ba is kerülhetnek (a rugalmas rácsok még ennél is drágábbak).

Ha utólag veszel rácsot, vagy éppen két különböző helyen választasz ágyvázat és ágyrácsot akkor még arra is figyelned kell, hogy csak a lécekre/bordákra van szükséged vagy tartókeretes rácsozatra.

Amennyiben az ágyad oldalainak belső része tartalmaz egy végigfutó tartólécet, akkor csak szimpla bordasor kell hozzá, melyet erre és a (franciaágy esetén) középső merevítésre rögzíthetsz. Amennyiben azonban nem látsz ilyesmit rajta, akkor tartókerettel rendelkező ágyrácsot kell hozzá választanod illetve az ágy belső oldalára fémkonzolt kell szerelned.

Ha felmerült bármilyen kérdésed az ágyrács vásárlással kapcsolatosan, várom leveled a molnar.miklos@matracman.hu címre.

Sikeres ágyrács vásárlást kívánok Neked!

Hasznos volt a cikk számodra? Akkor kattints a ’Tetszik’ gombra vagy segíts ismerőseidnek és oszd meg! Köszönjük!

16 említés a “Ágyrács – milyet vegyél matracodhoz?” cikkben/cikkekben

 1. Csonka Ferencné szerint:

  Köszönöm a részletes tájékoztatást, nagy segítség volt számomra.

  1. Matracman - Hahn Gábor szerint:

   Kedves Csonka Ferencné!

   Köszönöm szépen a visszajelzést! Örülök, hogy segíteni tudtunk. 🙂

   Üdvözlettel,

   Hahn Gábor

 2. Farkas Andrea szerint:

  Kedves Gábor!

  Jelenleg egy 6,5 cm x 1 cm-es rács van az ágyamban, nem vagyok szakértő, de azt hiszem fenyő és nem borovi – ez nem jó? Előre is köszönöm válaszát. Olyan sok infót kaptam Öntől, hogy még mindig próbálom rendszerezni a fejemben. 🙂
  Üdv: Andrea

  1. Matracman - Hahn Gábor szerint:

   Kedves Andrea!

   Fontos kérdés még, hogy ebből az ágyrácsból hány darab van az ágyban?

   Gábor

 3. Névtelen szerint:

  Üdvözletem!
  Érdeklődni szeretnék,hogy táskarugós matrac alá ágyrács vagy deszkázat javasolt?

  1. Matracman - Hahn Gábor szerint:

   Üdvözlöm!

   Én nagyjából minden esetben – így a zsákrugós matracok esetében is – merev deszkákat ajánlok. Legyen meg az 50 százalékos alátámasztás, de persze az sem gond, ha kicsit sűrűbb.

   Üdvözlettel,

   Hahn Gábor

 4. Takács Mária szerint:

  Köszönöm szépen ezt az összeszedett tájékoztatást. Nagyon hasznos volt számomra a cikk! Eddig sötétben tapogatóztam,de már látom a fényt. ?

  1. Matracman - Hahn Gábor szerint:

   Kedves Mária!

   Köszönjük szépen a visszajelzést, örülök, hogy segíthettünk.

   Üdvözlettel,

   Hahn Gábor

 5. KM szerint:

  Hasznos cikk, köszönjük! Bennem az a kérdés merült fel, hogy amennyiben van az ágykeretben körben tartóléc, attól még jó ötlet-e keretes ágyrácsot venni bele? Az előnye az lenne, hogy megemelné a matracot a sima bordákhoz képest. De van hátránya? Pl. billeg, instabil, nem fér be, ilyesmi?

  1. Matracman - Hahn Gábor szerint:

   Hello!

   Hátránya nincs a dolognak – stabil marad, le is lehet csavarozni -, de szerintem előnye is csak annyi, hogy emeli a matracot – ez is csak akkor előny, ha konkrétan magasabbra akarjuk rakni. Cserébe viszont drágább megoldás.

 6. Mokula József szerint:

  Nekem 18 cm vastag matracom volt es a lapos agyracs mindig problemas volt. Vettem egy IKEA-as domboru agyracsot es sokkal jobb(oldalt fekvo vagyok). Persze tudom a matracot jobban deformalja….

  1. Matracman - Hahn Gábor szerint:

   Kedves József!

   Ha a matrac túl kemény, azon tényleg tud segíteni, bár ilyenkor én inkább fedőmatracot ajánlok, mint ágyrács cserét.

   Üdvözlettel,

   Hahn Gábor

  1. Matracman - Hahn Gábor szerint:

   Kedves Kovács Zoltán!

   Sajnos a leírásban nem láttam ezt az infót, de én ragaszkodnék a merev ágyrácshoz, méghozzá olyanhoz, amely legalább 50 százalékban alátámaszt. Tehát a rés ne legyen szélesebb, mint a léc.

   Üdvözlettel,

   Hahn Gábor

 7. Németh Ákos szerint:

  Üdvözlöm!

  Párommal a következő ágykeretet tervezzük megvenni:
  https://www.moebelix.hu/p/gykeret-chilly-180-200-cm-000687020402
  Sajnos ahogy látom a képeken, az ágy nem rendelkezik ágyrácsot tartó léccel, hanem a belső 4 sarkára van felszerelve fémkonzol.
  Cikkjéből kiderült, hogy tartókerettel rendelkező ágyrácsot kell hozzá vásárolnom, viszont vannak kétségeim, hogy mindössze a 4 alátámasztás képes e megtartani a kellő súlyt, illetve hogy az ágyrács nem e görbül meg egy idő után.
  Kérem segítségét a témával kapcsolatban, valósak e a félelmeim, illetve tudna e ajánlani megfelelő ágyrácsot.
  (Kókuszréteggel rendelkező habszivacs matracot tervezünk hozzá venni)

  Előre is köszönöm választát!
  Üdv: Németh Ákos

  1. Matracman - Hahn Gábor szerint:

   Kedves Ákos!

   Szerintem nem lesz gond, ha keretes ágyrácsot veszünk az ágyba – ez nagyjából bevett eljárás. Azt gondolom, hogy az ágy mellé tudnak ajánlani az üzletben megfelelőt. Arra kell csak figyelni, hogy a merev ágyrácsnál a rés ne legyen szélesebb a deszkánál. Akkor szerintem minden rendben lesz. 🙂

   Üdvözlettel,

   Hahn Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük