Matrac

Penészes matrac – hogyan védekezhetsz?

Penészes matrac – hogyan akadályozd meg illetve hogyan tisztítsd?

Szerencsére nem gyakori probléma, megjelenése esetén viszont igen kellemetlen lehet a penészfolt matracunkon. Nemcsak, hogy nem esztétikus ugyanis, de komoly egészségügyi kockázattal is jár a lakás vagy éppen fekvőhelyünk bepenészesedése.

A penészes matracnak mindig előfeltétele a lakás párás, meleg, levegőtlen klímája (rossz hőszigetelése és a nedvesedésre hajlamos falai), melyben előbb-utóbb kialakulhat a penészgomba.

Amennyiben nálad is nyirkos klímájú a lakás és hajlamosak a falak a nedvesedésre (ez korábban a földszinti lakásokra volt jellemző, ahol nem volt megoldva rendesen a talajvíz elleni szigetelés), mindenképpen kezeld kiemelten matracod penészesedésének megelőzését.

Penészes matrac – A penész kialakulása és káros egészségügyi hatásai

Lakásod minden olyan szegletében kialakulhat tehát a penész, mely levegőtlen, meleg és párás klímájú. Ilyen például a fürdőszobában a kád széle illetve a konyhában a csap alja például, vagy éppen az ablakok és ajtók sarkai, a falak illetve a mennyezet.

Emellett pedig fekvőhelyed is különösen veszélyeztetett, hiszen legalább napi 7-8 órát ott töltesz, az éjszaka folyamán pedig tested párájának kipárolgásával olyan klíma jön létre, mely ideális a penész kialakulásához.

A penész egyébként több gombafajta összefoglaló elnevezése, mely 75%-os pártartalom felett érzi igazán jól magát és nagyjából 3 nap alatt meg is jelenik. Minden szerves anyagot szívesen elfogyaszt, illetve spórákkal szaporodik, melyek szabadon szállnak a levegőben és mérgezik szervezetünket.

A penészgomba spórái mérgező anyagokat, mikotoxinokat tartalmaznak, melyek belélegezve  akár komoly légúti panaszokat is okozhatnak. Irritálják a szem kötőhártyáját illetve az orr nyálkahártyáját, szénanáthát illetve bőrgyulladást is okozhatnak, súlyosbíthatják az asztmát és allergiát, legkomolyabb szövődményei pedig szív és érrendszeri illetve csont-, és ízületi bántalmak, még a depresszió kockázatát is növelik.

penészes matrac

A levehető, mosható matrachuzat és a magas hőfokon mosható matracvédő lepedő segíthet a penész elleni küzdelemben.

Mint oly sok esetben, a penészes matrac ellen is a prevenció a megoldás, vagyis a megelőzéssel sokat tehetsz ellene.

A penészesedés megelőzése

-Alapvető fontosságú, hogy az ablakok és falak megfelelően szigeteltek legyenek lakásodban.

-Állítsd be úgy a fűtést, hogy ideális, se túl meleg, se túl hűvös ne legyen nálad (18-19 fokban lehet talán a legjobban aludni).

Szellőztesd lakásod és hálószobád minél gyakrabban. Sokszor a fűtési szezon kezdetével indul meg a penészesedés, ezért a téli időszakban se felejts el szellőztetni.

-Átlagosnál magasabb páratartalom esetén használj páraelszívót (a 40-60%-os páratartalom már optimális lehet). Ez esetben ne szárítsd a lakásban ruháid sem.

-Az allergén anyagok és a korábban említett mérgező spórák ellen a levegőt megtisztító légszűrőkkel és HEPA szűrős porszívóval védekezhetsz.


Hogyan választhatsz ideális matracot magadnak? Matracválasztási kisokosunkban mindent megtalálsz! Kattints!


A matrac bepenészesedésének prevenciója

Semmiképpen se használd matracod a padlón vagy tömör lapon, helyette ágyrácsra tedd, mely lehető teszi ideális átszellőzését! Időnként állítsd élére, hogy minden oldala jól kiszellőzzön, ilyenkor távolítsd el róla a matracvédőt és lepedőt is.

-A magas hőfokon mosható matracvédő lepedővel nemcsak a piszoktól, portól, ágyatkáktól és a kopástól tudod megvédeni matracod, hanem megakadályozhatod hogy nedvesség kerüljön belsejébe (a védő ugyanis felszívja a folyadékot), ezzel pedig a penésztől is nagy eséllyel óvhatod meg. A matracvédő szinte kötelező!

penészes matrac

Az ágyrács ideális ventilációt biztosít matracodnak. Soha ne használd tömör lapon vagy padlón!

-Emellett praktikus ha matracod huzata is levehető és mosható.

-Ha nedves foltokat találsz matracod felületén hősugárzóval szárítsd ki azonnal. A nedvesség ugyanis a matrac belsejébe kerülve 48 órán belül penészesedést okozhat.

-Arra is ügyelj, ne feküdj vizes fejjel matracodra és vizes ruhád vagy törölköződ se tedd rá.

A penészes matrac tisztítása

Mi a teendő abban az esetben, ha már megtörtént a „baleset”? A penészfoltokat a matracról kisebb-nagyobb hatékonysággal eltávolíthatod.

-A leglényegesebb, hogy csak akkor távolíthatod le a penészt hatékonyan matracodról, ha az csak a felületén (huzatán) telepedett meg, amennyiben már a belsejébe került, akkor sajnos cserélned kell ágybetéted.

-Matracod mindkét oldalát  jól porszívózd ki. A porzsákot pedig ürítsd ki vagy cseréld ki, hogy ne terjedhessenek tovább a spórák.

-Keverj össze izopropil alkoholt meleg vízzel, fogj egy rongyot is itasd fel ezzel majd csavard ki hogy ne tocsogjon belőle.

– A penészfoltot lassú, körkörös mozdulattal súrold át. A rongyot ezután csomagold papírba és dobd ki. Ezután pedig nedves meleg vizes törlőkendővel menj át rajta, ügyelve arra, hogy ne kerüljön a matrac belsejébe nedvesség, mert akkor garantált a penészesedés. Ajánlott a védőkesztyű és maszk használata, nehogy belélegezd a spórákat.

-A problémás területre spriccelj fertőtlenítő szert óvatosan, anélkül hogy beitatnád. Ez elpusztítja a spórákat.

-Ezután pedig a fanyarú szagot is el kell tüntetned, a legjobb erre a célra a szódabikarbóna. A már kiszáradt felületbe száraz ronggyal dörzsölj szódabikarbónát.

-A matracot időnként célszerű kitenni a napra. A napsugár kiszárítja az esetleges foltokat, csírátlanít és megakadályozza a penész továbbterjedését. Addig hagyd kint, amíg meg nem győződtél arról, hogy a teljesen kiszáradt.

-Ha ezek után is megmaradnak vagy újra kialakulnak a csúnya foltok és a dohos szag akkor cserélned kell a matracot.

Remélem segítettem ezzel a cikkel, sikeres matracmegóvást kívánok Neked!

Amennyiben hasznosnak találtad ezt az írást, kérlek nyomj a ‘Tetszik’ gombra vagy oszd meg ismerőseiddel.

Forrásaink:

  • www.hazipatika.com/eletmod/otthon/cikkek/miert_veszelyes_a_penesz/20150130112413
  • www.webbeteg.hu/cikkek/allergia/9161/a-penesz-egeszsegugyi-hatasai
  • www.wikihow.com/Clean-a-Mattress
  • www.europeanbedding.sg/blogs/articles/102508422-how-to-remove-mould-from-a-mattress
  • www.factory-beds-direct.co.uk/understanding-beds/dust-mites-mold-mattresses/
  • www.mybedframes.co.uk/blog/2014/09/how-to-clean-any-mattress-the-ultimate-guide
  • www.wikihow.com/Clean-a-Mattress