Matrac

Top 5 matrac tévhit

A legnagyobb félreértések matracokkal kapcsolatban

Nem volt nehéz megalkotnom a lenti listát. Forrása 8 év matracértékesítésben szerzett tapasztalat illetve az online felületen található cikkek és írások. Így lett az egyik legpragmatikusabb, legjobban használható írás blogunkon.

Azt hiszem minden matracvásárlás előtt álló számára figyelemreméltó és hasznos lesz végigbogarászni a cikket, melynek segítségével ráadásul elkerülhetők a legnagyobb baklövések matrac vásárláskor.

Tartalomjegyzék (kattints arra, amelyik legjobban érdekel).

A kemény matrac az egészséges

Talán a legdurvább szarvashiba vásárláskor, amit elkövethetsz, az a kimondottan kemény matrac megvásárlása. Persze, ki ne hallotta már, hogy a „kemény matrac az igazán egészséges, az tartja meg a gerincet”. Ez a – mint azóta kiderült, téves – elképzelés olyan szinten  beleivódott a köztudatba, hogy sajnos csak nagy nehézségek árán lehet kiirtani onnan.

Ebben a videóban részletesen elmondom, miért nem jó a kemény matrac.

Szerintem onnan eredeztethető egyébként, hogy a lágy, túlzottan puha ágybetétek valóban képtelenek stabil tartást adni a testnek, ezekbe nagyon benyomódik a derekunk, így a gerincoszlop kórosan deformálódik, a csigolyákat túlzott terhelés éri, reggelente pedig hát illetve derékfájdalmakkal ébredünk.

Ebből logikusan következne, hogy akkor a kemény matrac viszont nagyon szuper, hiszen megtartja a gerincet. A valóság azonban az, hogy a kimondottan kemény matrac éppúgy nem optimális, mint a puha, hiszen nem engedi benyomódni a kiugró testrészeket (az egyik legnépszerűbb alváspózban, oldalt fekvésben a csípőt és a vállat), vagyis túl mereven tartja a gerincoszlopot, amitől feszültség keletkezik a csigolyákban, porckorongokban, inakban és szalagokban. Tehát a kemény matracon is garantáltak lehetnek a fájdalmak.

kemény matrac tévhit

A kemény matracon feszülnek a csigolyák és nyomódnak az idegek, ez pedig egyáltalán nem egészséges.

Akkor tehát milyen matracon aludhatsz jól?

Amelyik nem túl kemény, de nem is túlzottan puha. Legyen tehát a matracod elég kemény annyira, hogy alátámassza a gerincedet, de egyben legyen annyira lágy is, hogy felvegye a tested formáját és illeszkedjen a gerincoszlop természetes íveihez. Ekkor tudja csak ugyanis a feszültséget levenni a gerinc csigolyáiról és más „alkatrészeiről”. Tehát a matracnak kell alkalmazkodnia testünkhöz, nem pedig fordítva.

Ez mára már szerencsére nem csupán elmélet, hanem tudományos bizonyítékok is alátámasztják. A 2000-es évek elején láttak napvilágot azok a gerincgyógyászati szaklapokban publikált tanulmányok, melyek megerősítették, hogy a félkemény matracokkal lehet a leginkább enyhíteni a hát és derékfájdalmak tüneteit. Egyszóval ezek az igazán egészségesek számunkra.

 

A zónás matracok általában félkemények. De tudod, mire kell figyelni? A videóból kiderül!

Persze a keménység nagyon relatív fogalom, nem mindegy milyen testsúlyú ember milyen alvópózban használja a matracot. Teljesen máshogy érzi magát egy 60 kilós hölgy illetve egy 120 kilós férfi ugyanazon a fekvőbetéten. Ugyanúgy egy háton alvónak egy viszonylag keményebb matrac is lehet kényelmes, még ugyanez egy oldalt fekvőnek kész kínszenvedés, nekik ugyanis olyan matrac kell, ami eléggé lágy ahhoz , hogy beengedje a csípőt és a vállat.

A kemény matracok tartósabbak

A másik hihetetlen népszerű elképzelés, hogy a kemény matracok jóval tovább használhatók, mint lágy társaik. Azt mondhatjuk, hogy ezt alapanyagtól függetlenül sokan gondolják a kemény matracokról. Vagyis a kemény matrac=tartós matrac egy általános vélekedés, ami az előzőhöz hasonlóan szintén helytelen.

Közelítsük meg a másik oldalról ezt a kérdést. Mitől függ egy matrac időtállósága?

Három lényeges paraméter van, ami ezt nagyban befolyásolhatja. Az egyik a matrac vastagsága, a másik a felhasznált alapanyagok valamint azok tulajdonságai illetve ezen anyagok minősége. Ezek természetesen együtt határozzák meg az ágybetét értékét és tartósságát.

Minél vastagabb egy matrac, annál több anyagot tartalmaz és a puhulása is kevésbé érezhető az évek múlásával. Teljesen nyilvánvaló, hogy egy 20 centis matrac jóval tovább lesz kényelmes, mint egy 10 centi vastag. De a már 5 centis vastagságbeli különbség is  jelentős lehet.

Vannak olyan matracipari alapanyagok, melyek jobban teljesítenek tartósság szempontjából, mások viszont gyengébbek némileg. Időtálló anyag például a táskarugózat, a nagyrugalmasságú hideghab vagy memory hab illetve a nagy tömörségű latex sem marad el tőlük.

Az egybefűzött, kisszámú rugókból álló bonell-rugózat viszont hamarabb is megereszkedhet (persze lehet vastag rugókat is készíteni, az tartósabb lehet, viszont semmiképpen sem lesz valami kényelmes) illetve a merev, töredezésre hajlamos kókusz sem a legjobb megoldás egy matracban.

Vastag matrac tévhit

A vastagabb matrac valóban többet bír.

A habmatracoknál például a habanyag sűrűsége, a táskarugós matracoknál pedig a rugószám, rugó vastagság és minőség mutathatja meg a tartósságot.

Könnyen belátható, hogy ezeket mind kemény, mind lágyabb verzióban elkészíthetik a gyártók, tehát önmagában az hogy kemény egy ágybetét, nem jelenti azt hogy egyben tartós is.

Sőt, tapasztalatom szerint a kimondottan kemény matracot kedvelők korábban veszik észre fekvőhelyük puhulását. Ne legyenek kétségeink, minden matrac fokozatosan lágyul az idő folyamán, amíg azonban egy alapból puhább matracnál ez nem tűnik fel annyira, addig az egy keménynél szembetűnőbb.


Biztos kézzel akarsz matracot választani? Ide kattintva elolvashatod matracválasztási kisokosunkat!


A matrac garancia az élettartamra vonatkozik – 15-25 éves matrac használati idő

Dobogós helyezést ért el a következő tévhit, a fogyasztók többsége meg van győződve róla, hogy a 25 éves garanciával ellátott matrac 25 évig ugyanolyan kényelmes – vagy legalábbis addig használható –  lesz.

Nem segít a tisztánlátásban a gyártók által adott (sokszor) irreális garanciavállalás illetve általában véve elég homályosan van kommunikálva ez a kérdéskör. Érdekes megfigyelni, hogy nagy, komoly márkák sokszor  5-8-10 esztendeig vállalnak garanciát termékeikre, mások viszont akár 15-25 évet is adhatnak.

Másrészt nincs egyértelműen leírva, pontosabban nagyon képlékeny a leírás alapján, mit fogad el majd ténylegesen a gyártó garanciális hibának. Csak hogy egy példát említsek, a világhírű Tempur 2 centinél mélyebb gödör esetén ismeri el a garanciaigényt. Nálunk nem számszerűsítik ezt, tehát a gyártó jóindulatán múlik annak elismerése.

Mire vonatkozik tehát a matrac garancia?

A matrac gyártók és forgalmazók minden esetben (nincs kivétel!) gyártási hibákra vállalnak garanciát. Ilyen lehet például a varrási hiba a huzatban (a szövetre egyébként 1-2 év garancia szokott járni), de ugyanebbe a körbe tartozik az, amikor légbuborék kerül gyártás során a habmatrac magjába és az néhány hónapon belül „összeesik” illetve a rugós matracnál a rugó eltörésére.

A matrac fokozatos puhulására, a természetes elhasználódásra viszont egy gyártó sem vállal/vállalhat garanciát, azt gondolom az nem is lenne logikus. A cipő se viheted vissza 3-4 év múlva, hogy kopottas a talpa.

matrac élettartam tévhit

A képen látható “gödrösödés”-t nem fogja semelyik gyártó garanciálisnak elismerni.

Mennyi ideig bírja egy matrac a gyűrődést?

Érdekes hogy amíg  a gépkocsink amortizálódását, a cipőnk elkopását teljesen természetesnek vesszük, a tartós fogyasztási cikkeket néhány évente szó nélkül cseréljük, addig viszont úgy gondoljuk, a matracunknak– amin mindennap jó esetben 8 órát alszunk – illene kibírnia 1-2 évtizedig (egy lakberendezési kiállításon készült felmérésből az derült ki, hogy nagyjából 15 (!) éves élettartamot várnak el az emberek matracuktól).

Matrac szakértők egybehangzó véleménye szerint a matracok hasznos élettartama körülbelül  7-8 év. A hasznos élettartam arra utal, hogy a matrac nagyjából eddig képes a gerinc egészséges alátámasztására. Természetesen tovább is  használható, csak már nem lesz olyan kényelmes, mint eleinte volt. Sokkal hosszabb ideig viszont már tényleg nem érdemes használni, mert hátfájdalmakat is okozhat.

Matracod puhulásának gyorsasága függ attól is, mekkora súlyban vagy illetve ez hogy viszonyul a matrachoz megadott súlyhatárhoz valamint az sem mindegy  milyen gyakran forgatod azt.

A rugós matracok jóval tartósabbak a többi matracnál

Teljesen logikusnak tűnhet elsőre az az elképzelés, mely szerint az acélrugónak jobban kell bírna a strapát, mint más – legyen az hab vagy akár latex, kókusz – alapanyagoknak. A gyakorlatban ez azonban sajnos nem így működik. Mind saját tapasztalatok, mind matrac szakértők véleményei azt mutatják, hogy korábban említett 7-8 esztendős matrac élettartam reális a rugós matracok esetében is.

Sokat mondó, ám egy kicsit meglepő is, hogy a rugós matracok tartósság tekintetében a sleeplikethedead felmérésében gyengébben muzsikáltak, mint bármelyik másik matractípus.

Nem mindegy persze, milyen rugós matracról beszélünk. A régebben népszerű bonell-rugós matracok ugyanis gyorsabban megereszkednek és mennek tönkre, mint a táskarugós ágybetétek.  A  sok száz, különállóan működő kis rugóból álló táskarugós matrac a hosszabb időn keresztül bírja el a test súlyát, anélkül hogy deformálódna, mint a kevesebb, összefűzött rugókból felépülő bonell-rugózat.

Amint az sem lényegtelen, milyen rugószámmal rendelkezik a zsákrugós matrac. Az átlagos 250 db/m2-es sűrűség is időtálló lehet, de a 300-400-as rugószámú matrac azért formatartóbb. Emellett a rugó anyaga és vastagsága is meghatározó. Arra mindenesetre érdemes figyelni, hogy bár a feszesebb, vastagabb rugózat strapabíróbb, viszont keményebb vagyis kényelmetlenebb is lehet.

Lényegesen időtállóbb lehet természetesen egy 40 centi vastag,  600-as rugósűrűségű luxus matrac, mint a fele olyan magas 250-es, előbbivel viszont nemigen (vagy csak elvétve) találkozhatunk a hazai piacon.

A nagyobb probléma a tartósság szempontjából nem is annyira a rugózattal van, hanem a többi felhasznált alapanyaggal. Ugyanis a rugós matrac sem csak rugókból áll. Még ha profin is meg van tervezve a rugózat, akkor is kell rá valamiféle kényelmi réteg, amitől igazán kényelmes lesz. Ez általában valamilyen habanyag (memory hab, memory gél, rugalmas HR hideghab stb) esetleg latex vagy ritkább esetben mini táskarugózat.

Ezek az anyagok viszont korábban megadják magukat általában, mint az acélrugók. Ilyenkor pedig a matrac a kukában landol, ugyanis nem igazán komfortos amikor a rugók nyomják az ember oldalát.

A „biomatracok” kizárólag természetes anyagból készülnek

Szerencsére egyre kevesebb vannak, akik elhiszik a fenti kijelentést és ebből kiindulva vesznek matracot maguknak. Néhány évtizede viszont – kis túlzással – még egész iparág épült a bio, kókusz-latex matracokra.

Nézd meg a biomatracokról szóló videónkat, hogy képbe kerülj.

Nincs semmi baj velük, a latexet például az egyik legjobb alapanyagnak tartjuk, csak egyszerűen nem azért érdemes ezeket választani mert 100%-ig természetes anyagokból készülnek.

Kezdjük a latexszel, az ugyanis tényleg egy szuper alapanyag. Ha jól van elkészítve, nagyon ruganyos és kényelmes, prímán átszellőzik és elég sokáig bírja. A trópusokon élő kaucsukfa kérgét megvágva gumitejnek nevezett, fehér, tejszerű de annál sűrűbb anyagot kapnak, melyet formába öntenek és vulkanizálnak (felhevítenek), ettől lesz térhálós, szilárd a gumilatex. Elméletben így készül a latex matrac…

latex matrac tévhit

Azért a latex matracon is rajta hagyja nyomát pár év után az idő vasfoga. A latex matracok ráadásul nem csak természetes anyagokat tartalmaznak.

A gyakorlatban többféle megfontolásból (fiskális és technológia okok miatt) a latexet más anyagokkal keverik. Így a matrac világpiacon csak igen kevés természetesnek mondható latex matrac van forgalomban. A Globel Latex Standard védjegy garantálja a matrac kb 95%-os természetes latex tartalmát.

A latex matracok jelentős része organikus és szintetikus latex keverékéből áll illetve sok matrac egyáltalán nem tartalmaz természetes latexet, hanem kizárólag műkaucsukból készül.

A kókusz már nem ennyire praktikus alapanyag, önmagában hihetetlenül kemény és amennyiben vékonyka rétegként funkcionál a matracban könnyen töredezhet és morzsolódhat is. Emellett még csak nem is teljesen bio. A kókuszt negatív tulajdonságait latexállással tompítják. Ettől ruganyosabb és jobb formatartó lesz. A használt latex pedig általában szintetikus.

Ha érdekesnek találtad a cikket, nyomj a ‘Tetszik’ gombra vagy oszd meg ismerőseiddel. Köszönjük.