Matrac

Táskarugós matrac – Mire figyelj vásárláskor?

Rugós matrac 2.0 – Táskarugós matrac

Blogunk főszerkesztője, Matracman (alias Ifj. Hahn Gábor) itt már értekezett és véleményt nyilvánított a bonell-rugós matracokról. Kapott hideget-meleget a rugós matracok első generációja – teljesen jogosan. Így szerencsére nekem már nem kell (hosszabban) foglalkoznom ezzel a valóban elavult technológiával.

A trambulinhoz hasonló bonell-rugós matracokat nem lehet egy lapon emlegetni zsákrugós nagytestvérükkel. A rugós matracok evolúciójának csúcsán ugyanis jelenleg a táskarugós matracok állnak.

Tartalomjegyzék – kattintható

A rugós matracok evolúciója

A matracok hőskorának hajnalán a bonell-rugós matracoknak jutott a főszerep. A rugós matracról sokaknak ez ugrik be elsőnek, ezért hanyatt-homlok menekülnek, amikor ezt meghallják. Valóban, a bonell-rugós matracnak szinte csak hátrányai vannak sajnos. Olyannyira igaz ez, hogy a kézműves matracgyártás fenegyerekei (johnryanbydesign.co.uk) egyenesen pénzkidobásnak tartják egy ilyenbe beruházni.

De hogy ne érje szó a ház elejét, essék szó az előnyökről is. Minden idők legjobban szellőző ágybetétei a bonell-rugós matracok (ez más szempontból viszont hátrány, mivel a matrac magjának nagy része légüres tér,  az atkák és más élősködők könnyebben telepszenek meg benne).

Ezen matracok belseje kisszámú (egy átlagos kétszemélyes bonell-rugós matrac kb.  300 rugót tartalmaz), nagyméretű spirális acélrugóból áll, melyek egymáshoz, illetve egy a matrac szélein végigfutó acélkerethez vannak erősítve (ez még a szerencsésebb megoldás, a legelső rugós matracok ráadásul még ezzel a kerettel sem rendelkeztek, így ha a használó sokat ült matraca szélen, az nagyon hamar tönkrement).

táskarugós matrac

A rugók tehát mechanikus kapcsolatban vannak egymással (többféle kialakításban terjedtek el, a hagyományos mellett a homokóra és hordó forma is megjelent), a mozgásátvitel a matrac felületén nagyon hatékony. Ebből ered a bonell-rugós matrac igazi átka, az áthullámzás, más néven síkrugalmasság, vagyis a matrac egész felülete átrugózik, nemcsak azokon a pontokon, ahol terhelés éri.

Ez lehetetlenné teszi a nyugodt és pihentető alvást, hiszen a partner legkisebb mozdulatát is érzi az ágy másik oldalán fekvő (arra lejt a matrac, ahol a nagyobb terhelés éri, jelentős súlykülönbség esetén olyan érzés lehet, mintha lejtőn aludna az ember).

A bonell-rugós matrac szélső részei az acélkeret miatt keményebbek lehetnek, mint a közepe. Másrészt viszont a nagyméretű rugók vállalhatatlan formakövetést, és általában túlzott keménységet (ezen valamelyest segítenek csak a különféle komfortrétegek) kínálnak a pihenni vágyóknak, melyek főleg oldalt és hason fekvésnél (az emberek 70-80%-a így alszik!) aligha kímélik a gerincet (oldalt alvásnál a csípő és a váll, hason fekvésnél a medence nyomódhat).

Elmagyarázzuk mi a fő probléma a bonell-rugós matracokkal

De tartósság szempontjából sem kiemelkedőek a bonell-rugós matracok (ugye, ezt nehéz elhinni? hiszen acélból vannak, nem?), a hosszú időn keresztül tartó, nagyobb terhelés hatására a rugók megereszkedhetnek, elveszíthetik tartásukat, a matrac széle is gyorsan megsínyli a gyakori rajta ülést (olyan esetről is hallottam már, hogy egyszerűen eltört a rugó).

Az is tény azonban, hogy a korábbi epeda rendszerhez képest – amikor is egyetlen, egymásba fűzött rugó fut végig a matracon-, már ez is előrelépés volt.

A következő fejezet ebben a cseppet sem dicső történetben a Herkules-rugózat volt. Annyit módosítottak az eredeti elképzelésen, hogy megnövelték a rugók számát, melyek sűrűbben helyezkednek el (vagyis a rugók átmérőjét csökkentették). Valamivel hatékonyabb alátámasztást és némileg nagyobb komfortot értek el ezzel. De ez még mindig nagyon kevés volt a boldogsághoz…

Az igazi áttörést a táskarugós matracok (nevezik még zsákrugós illetve Marshall-rugós matracnak is) hozták el, melyek közül a legjobbak valódi konkurenciát állítanak még a legkényelmesebb memory, hideghab vagy latex matracoknak is.

 Táskarugós matracok előnyei

Mire törekedtek tehát a mérnökök, amikor megalkották a táskarugós matracot?

A korábban említett hagyományos rugós matracoknál tapasztalt hátrányt kellett kiküszöbölniük, a felület áthullámzását illetve a gyenge formakövetést és komfortot.

A nagyszámú, kisebb átmérőjű rugók egymástól függetlenül, zsákokba varrva mozognak a táskarugós matracban. A sok kis rugó tehát nincs kapcsolatban egymással, emiatt ezen ágybetétetek pontrugalmassága már megközelíti a habmatracokét (de azért még mindig nem éri el azt). A partner forgolódása nem zavarja a másikat alvás közben, így az nyugodt és pihentető lesz.

Elméletben a zsákrugós matracok a habmatracokhoz hasonló pontrugalmassággal rendelkeznek. Valójában a rugózatra helyezett különféle vastagságú és alapanyagú komfortrétegek miatt ez mégsem valósul meg teljes mértékben, ugyanis a párnázó réteg benyomásával nagyobb felületen éri terhelés a rugókat (amennyiben érzékeny vagy erre a témára, érdemes memory habbal kombinált táskarugós matracot választanod).

Pihenő tested súlya optimálisan oszlik el a számtalan kis zsákrugón, az egy-egy rugóra eső terhelés pedig kisebb lesz, a táskarugózat emiatt időtállóbb, mint a bonell-rugók.

A külön működő, kisméretű rugók miatt a táskarugós matrac sokkal hatékonyabban alkalmazkodik tested kontúrjaihoz, gerincoszlopod természetes íveit jobban támogatva tehermentesíti a csigolyákat. Enélkül pedig nincs is egészséges alvás, hiszen a vonalaidhoz kevéssé idomuló matrac túlzott terhelést helyez a gerinc idegpályáira és az izmokra.

A gerinc természetes helyzetét biztosító táskarugós matracok fényévekkel kényelmesebbek az elavult bonelleknél (mindössze annyi róható fel hátrányként, hogy némileg rosszabb a szellőzése, mint a bonell-rugósnak, illetve tetemesebb súlya miatt nehezebb mozgatni, de azt hiszem ezek eltörpülnek az előnyök mellett).


Nem szeretnél mellényúlni a matracvásárlással? Magyarország legkomolyabb matracválasztási útmutatóját ide kattintva érheted el!


Mire kell figyelned táskarugós matrac választáskor?

A táskarugózat jellemzői (rugószám illetve rugóátmérő, rugó vastagság, a rugó anyaga és minősége, illetve a rugózat teljes magassága), az ezen elhelyezkedő komfortréteg alapanyaga és vastagsága határozza meg a táskarugós matrac kényelmességét (keménységét) és tartósságát. Ebben már le is szűrhetted, hogy széleskörűen variálható a fentiek szerint, a nagyon keménytől a kimondottan lágy kategóriáig.

Részletes táskarugós matrac vásárlási útmutató a johnryanbydesign.co.uk-ról.

Magyarországon a forgalmazók a rugók számát, vagyis a rugósűrűséget szokták általában megadni, egy-két helyen találkoztam csak bővebb információkkal például a rugó vastagságra vonatkozóan.

Ezért bár írok majd néhány mondatot ezekről, a számodra legideálisabb táskarugós matracot csak úgy választhatod ki sikerrel, ha elsétálsz a szaküzletbe és kipróbálod (Tipp: azért érdeklődj ezekről a matrac szakboltban, hátha csak a honlapon nem tüntetik fel) Ami viszont nagyobb segítségedre lehet, az a párnázó réteg anyaga és vastagsága, de erről majd később.

Rugó szám/sűrűség

Azt, hogy mennyire idomul testedhez (mennyire kényelmes) táskarugós matracod, mennyire kemény (feszes) nagyban befolyásolja a magját alkotó rugók száma (a másik a komfortréteg).

Azonban ahogy arra a nagyobb gyártók is figyelmeztetnek, a rugósűrűség nem minden! Szinte ugyanolyan fontos a rugó vastagság is, illetve az alapanyag minősége.

Az angolszász országokban a franciaágy méretű zsákrugós matrac összrugószámát szokták megadni (150×200-as méret, “king size”), ez 600-tól akár több ezer mini táskarugóig terjedhet, az 1000-2000 db közötti rugószámot tartják optimálisnak, a gyártók nagy része ilyeneket forgalmaz világszerte  (a sűrűbb rugózat kisebb átmérőjű rugókat eredményez), a 2000 feletti pedig már kiemelkedő.

táskarugós matrac

Kép forrása: www.bedtimesuperstores.co.uk.

Nálunk négyzetméterenként adják meg a darabszámot, átlagosan 250 db/m2 kis rugó van a matracokban, a 400-500 db/m2 pedig már igazán exkluzív (egy helyen láttam csak 1000 db zsákrugót tartalmazó matracot).

Testsúlyod és alvópózod határozza majd meg milyen sűrű rugózatú táskarugós matracot érdemes választanod. A “minél nagyobb a rugószám, annál jobb” nem teljesen igaz, átlagos testsúlynál (és oldalt fekvésnél) a túl sűrű rugózat sem biztos hogy jó, ugyanis némileg keményebbnek érezheted miatta táskarugós matracod felületét, bár ha itthon vásárolsz rugós matracot, nem fenyeget ez a veszély…

De, mint említettem már nemcsak a rugószám lényeges.

Rugó vastagság/rugóhuzal átmérő

A táskarugók vastagsága szinte ugyanolyan mértékben befolyásolja a keménységet vagy feszességet, mint mennyiségük (ezért vásárláskor mindkettőt figyelembe kell/ene venned, a legtöbb forgalmazó viszont ezt a paramétert sajnos nem adja meg).

Minél vastagabb a rugóhuzal, annál nehezebb összenyomni, illetve keményebb lesz tőle a matrac, de a tartósság szintén szorosan összefügg ezzel az értékkel. 1,2 mm-től nagyjából 2 mm-ig terjed a táskarugó huzalvastagsága. Más matracokhoz hasonlóan, a táskarugós matracoknál sincsenek elfogadott szabványok a keménységre vonatkozóan.

Táskarugós matrac

A John Ryan by Design a lágyak és félkemények közé sorolja a 1,2-1,4-is huzalátmérőt, az 1,6 mm már szerintük már keménynek számít, a kőkemény pedig 1,9-től indul.

A magyarországi kínálatban a keményebb táskarugózatok (1,7-2,2 mm) képviseltetik jellemzően magukat. Egy alapvetően kemény táskarugózat azonban jóval komfortosabbá tehető egy megfelelő párnázóréteggel.

Párnázás/komfortréteg

Azt mondhatjuk, szinte minden zsákrugós matracon van valamilyen további  formakövetést biztosító kényelmi réteg. Ez bármilyen a matraciparban használatos komfort alapanyag lehet, a mikrórugóktól és különféle sűrűségű és rugalmasságú hideghaboktól elkezdve, a normál és speciális hűsítő géles memory habokon keresztül a latexig.

Egy kakukktojással találkoztam csak. Ez pedig a kókusz. Nem tudom miért teszik a matracba, állítólag “tartást ad”, de akkor mi a funkciója a táskarugóknak? (képzeld el, hogy az alapvetően komfortos táskarugózat és a kényelmet felturbózó habanyag közé betesznek egy merev, kemény kókuszréteget…).

Amikor a párnázó anyagot veszed szemügyre a táskarugós matracnál, akkor a vastagsága, anyaga és az alatta lévő táskarugózat jellemzői segíthetnek jó döntést hozni (illetve a huzatba varrt gyapjú, selyem, pamut is fokozhatja kényelmedet).

A hazai zsákrugós matrac felhozatalban nem találkoztam vele, némely külföldi matracgyártók azonban előszeretettel alkalmazzák a mini táskarugókat, melyek a normál méretű zsákrugókra kerülnek rá, de olyannal is találkoztam, ami a bonell-rugós alapot tette kényelmesebbé.

Táskarugós matrac

A matracipar egyik legkényelmesebb alapanyaga a memory hab, mely nyomásra és hőre fellágyul, és a testhez finoman idomul hozzá. Hőérzékeny anyag, mely (főleg nyáron) nagyon át tud melegedni, és a rajta pihenő testet is felhevítheti.

Amennyiben izzadós vagy, jó szívvel nem tudom ezt ajánlani (a legújabb fejlesztésű, hűsítő géles memory habok alternatívát jelenthetnek, ha nem akarsz lemondani a memory hab nyújtotta kényelemről, jóllehet hatékonyságukról nem vagyok teljesen meggyőződve).

A hideghab alapanyag keménység, sűrűség, rugalmasság alapján variálható, sokkal hatékonyabban szellőzik más habanyagokhoz képest, kellemes ruganyos és tartós, alátámasztó és komfortrétegként is kiváló (a nem tömör, profilozott hideghab pedig felveszi a versenyt a memory habokkal).

Ha nem szeretnél izzadni, mégis valódi kényelemre vágysz, a latex is jó szolgálatot tehet. Kényelemben vetélytársa a memory habnak, de ruganyosabb annál, ragyogóan szellőzik (főleg ha át van lyuggatva), és sokan a legtartósabb matrac alapanyagként tartják számon.

Alvópóz és a zónás táskarugós matracok 

Az ergonómiai zónák kialakítása a matracoknál abból a tényből indult ki, hogy testünk részei más és más keménységű alátámasztást igényelnek.

Ebben a videóban részletesen is beszélünk róla, hogy mire kell figyelni egy zónás matrac esetében…

Oldalt fekvés esetén a csípő és váll résznek bele kell egy kicsit jobban süppednie a matracba ahhoz, hogy a gerincoszlop tehermentesüljön, háton alvásnál a medence rész nyomódhat, ha túl kemény a matracod (a kőkemény matrac a hátgerincnek sem tesz azért jót), a legelőnytelenebb alvópóznál, a hasonfekvésnél pedig legfőképp a lumbális (-derék) csigolyákat érheti nagy terhelés, de a hátgerinc szakaszt is túl mereven tarthatja a nem megfelelő matrac.

Itt írtam részletesebben arról, melyik alvási helyzethez milyen matrac és párna dukál, kattints!

A táskarugós matracoknál is egyre jobban előtérbe kerül a zónás kivitel, melyet a rugóhuzal átmérő (rugó vastagság) változtatásával érnek el a matracon belül. A leggyakoribb az 7 zónás zsákrugós matrac, de 5,9 sőt, 11 zónásról hallottam már.

táskarugós matrac

Valahogy így támaszt alá az ergonómiailag zonázott táskarugós matrac. Kép forrása: www.ifurniture.co.nz.

Az egész felületen azonos keménységű táskarugós matracokkal szemben ezek tehát hatékonyabban idomulnak a testhez, a gerinc természetes hajlatainak ideális alátámasztást nyújtanak, és kényelmesebbek is.

A fej és lábrésznél kevésbé feszesek, a medence és derék tájékon meg vannak erősítve, ugyanakkor azért engedik benyomódni némileg a csípőt, illetve a váll részt is optimálisan tartják,  a felső hátgerinc szakasz csigolyáiban és ínszalagjaiban sem okoznak feszültséget.

Táskarugós matracok élettartama

Általános hiedelem úgy általában a rugós matracokkal kapcsolatban, hogy jóval tovább bírják a kiképzést, mint a habmatracok. Az acél ugyanis tovább bírja, mint a “szivacs”, nem? (most nem mennék bele mélyebben, de a nagysűrűségű hideghabok élettartalma akár többszöröse is lehet a habszivacsénak).

A táskarugós matracok valóban tartósabbak a bonelleknél, a sok kis rugó jobban elosztja a a matracra a testsúlyodról eső nyomást, a nagy bonell-rugók ezt gyorsabban megsínylik.

Az acélból vagy másmilyen ötvözetből készülő számtalan kis táskarugó elég jól bírja a terhelést, ezzel nincs is nagyon probléma (teszem hozzá, azért találkoztam olyan esettel, amikor a rugó kiugrott a tasakból, és alvásra alkalmatlanná vált a matrac, de azért azt hiszem, ha nagy gondot fordítasz a kiválasztásra, ez nem fordulhat elő).

A párnázó anyag a gyenge pontja a táskarugós matracoknak. Hiába bírja ugyanis a táskarugózat mondjuk 15 évig, ha 6-7 éven belül elhasználódik a komfortot nyújtó réteg. Tehát ilyenkor a rugókon fekszel, ami már korántsem olyan kényelmes.

Nem véletlen, hogy a legtöbb gyártó csak a rugózatra ad 10-15 éves garanciát, a komfortrétegre és a huzatra pedig csak 2-3 évet (A garanciavállalás ráadásul csak és kizárólag gyártási hibákra terjed ki, a komfortosságra nem).

Vagyis a matracokra jellemző, 7-8 éves átlagos élettartam a táskarugós matracokra is érvényes. A matrac cserét egyébként nemcsak az amortizáció, az anyagfáradás, hanem a változó kényelmi igények illetve a higiéniai szempontok is siettethetik.

Érdekességek a zsákrugós matracok világából

Exkluzív, kézzel gyártott matracok közül válogathatsz a Tempur csoporthoz tartozó Stearns and Foster kínálatában. A kivételes minőség mellett hiteles kézművességet hirdetnek bizalomgerjesztő és letisztult honlapjukon. Emellett a matrac fejlesztés kizárólagos nagyköveteinek tartják magukat. Legkedvezőbb átfekvésű táskarugós matracuk franciaágy méretben már 1500 dollárért a tiéd lehet.

Egy new yorkshire-i farmon tevékenykedik a Harrison család. 1889 óta készítik zsákrugós matracaikat, természetesen ők is kézzel. Generációról generációra száll náluk a matrac készítés hagyománya, a brit kézművesség legmagasabb minőségét képviselik luxus táskarugós matracaik.

Tőlük ered a díjnyertes, forradalmian új rugó a rugóban megoldás illetve  a nagy sűrűségű mini táskarugózat (2000-2500 darab van egy kétszemélyes matracban!) mely egymással kombinálva tartósságot és nagyfokú kényelmet kölcsönöz matracaiknak. Párnázó anyagaik között megtalálható a lószőr mellett a mohair, kasmír gyapjú illetve a selyem is.

táskarugós matrac

Kép forrása: http://www.harrisonbeds.co.uk.

De nagyon figyelemreméltó táskarugós-hab matracot készít a Herobed is (herobed.com). “Hibrid” matracuk különlegessége, hogy a kétrétegű táskarugózat (összesen több mint 3000 darab (!) mini táskarugó) nem az alátámasztásért felel, hanem egy kemény habrétegen látja el kényelmi funkcióját.

Az i-re a pontot a memory gél anyag teszi fel, mely további komfortot nyújt, anélkül hogy leizzasztana (elvezeti azt testhőt, nem tárolja magában). Két dologgal érvelnek amellett, miért is kéne őket választanod: ők az egyetlen “egymatracos” cég, akik nem habmatracot, hanem “rugós-hab” hibridet kínálnak, illetve majdhogynem kétszer annyi rugót tartalmaz a matracuk, mint más forgalmazóké (ráadásul jóval kedvezőbb árfekvéssel).

táskarugós matrac

Kép forrása: herobed.com.

Cikkemhez a legtöbb tippet a johnryanbydesign.co.uk oldalról szereztem. John és Ryan (magukat “geek”-nek nevezik) szakértelmüket és elfogulatlan, őszinte tanácsadásukat hangsúlyozzák. 60 napos pénzvisszafizetést (“Love it or Return it”) vehetsz igénybe matracaikhoz.

Kihagytam valamit? Nyugodtan írj nekem a molnar.miklos@matracman.hu, és készséggel válaszolok.

Sok sikert kívánok táskarugós matracod kiválasztásához!

Hasznosnak találtad a cikket? Segíts másoknak is szuper táskarugós matracot választani! Kattints a like vagy a megosztás gombra! Köszönjük!

Források:

 • matracértékesítés közben szerzett tapasztalatok
 • johnryanbydesign.co.uk/understanding-beds/cage-sprung-open-coil-continuous-coil-mattresses/
 • johnryanbydesign.co.uk/understanding-beds/pocket-springs/
 • johnryanbydesign.co.uk/understanding-beds/soft-medium-or-firm-mattress-2/
 • johnryanbydesign.co.uk/understanding-beds/pocket-springs-the-arguments-2/
 • www.bedtimesuperstores.co.uk/blog/post/what-does-the-number-of-springs-in-a-pocket-sprung-mattress-actually-mean/
 • www.us-mattress.com/what-is-a-mattress-coil-gauge.html
 • www.mybedframes.co.uk/blog/2014/01/open-coil-vs-pocket-spring-mattresses-know-the-difference
 • www.harrisonbeds.co.uk/choosing-a-harrison-bed/
 • www.stearnsandfoster.com/
 • herobed.com
 • www.sleeplikethedead.com/mattress-reviews-coil.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük