Matrac

Konfor matracok

Konfor matracok tesztje

Néhány évvel ezelőtt mi is forgalmaztuk a Konfor matracokat, így van rálátásom, hogy melyik mit tud. Arra már nem emlékszem, hogy végül miért raktuk ki őket a választékból, de talán mindegy is.

A Konfor jól ismert matracüzem Törökországban, ráadásul több, mint 50 országba exportálnak ágybetétek mellett egyéb bútorokat is. Körülbelül 1000 alkalmazottal rendelkeznek, szóval minden tekintetben kimerítik a “nagy cég” fogalmát.


Fontos! Ha matracot keresel, akkor mindenképpen olvasd el Molnár Miki kollégám matracválasztási tanácsadóját! Ez a legrészeletesebb az országban!


Emlékeim szerint Magyarországon a T-Textil Kft. a kizárólagos nagykereskedelmi partnerük, viszont a matracaikat egy csomó szaküzletben megtalálod. Itthon bonellrugós és zsákrugós matracokkal vannak jelen a piacon. No de ennyit a cégbemutatóról, nézzük meg inkább a matracokat!

Nem hiszel a matrac tesztekben? Mi sem. Nézd meg erről szóló videónkat!

Tesztelt Konfor matrac típusok – kattintásra a megadott matrachoz lép a böngésző:


Konfor Akasya matrac

Az Akasya a Konfor matrac belépő terméke. Emlékeim szerint régen Basic-nek hívták, de bizonyára egy ráncfelvarrás után át lett nevezve. Sima bonellrugós matrac, 19 centis vastagsággal és Jaquard huzattal, valamint 4 kis beépített szellőző lyukkal az oldalán. Véleményem szerint elég könnyű kiérezni a rugókat a párnázó rétegen keresztül.

Konfor matracok akasya

Magáról a matracról nem nagyon találni egyéb infót és azt gondolom, hogy felesleges is írni róla. Nem ajánlom, mert nem kedvelem ezt a rugórenszert és szerintem a párnázás sem a legjobb – ebben az árkategóriában nehéz is lenne valami jót kihozni. A hasonló felépítésű matracokról már írtam a bonellrugós matracokat firtató bejegyzésünkben. Az ára 80×200-as méretben 38000,- forint körül alakul – üzlettől függően.

Ugrálni szeretünk a bonellrugókon… 🙂

Egyéb adatok a Konfor Akasya matracról:

 • Súlyhatár: 120 kg/fő
 • Huzat mosható: nem
 • Vastagság: 19 cm

Konfor Class Soft matrac

A Class matrac már sokkal pozitívabban él az emlékeimben, mint az Akasya. Sokkal több és komolyabb párnázóréteg került bele, így hatásosan választja el testünket a rugóktól. Ez mindenképpen jó jel.

Konfor class matrac

Konfor Class Soft matrac

A forgalmazó elég komoly leírást ad a matracban található anyagokról (pacsi érte!), így én is megosztom veletek némi kommentárral kiegészítve.

Konfor matrac keresztmetszet

 1. Csúszásmentes, atkataszító huzat – azért megjegyzem, hogy ezek a matrachuzatok csak ideig-óráig tartják vissza az atkákat.
 2. Rombusz levegőcsatornás steppelésként hivatkozik rá a gyártó, de valójában ez inkább marketingfogalom – vagy minden steppelt matrachuzat levegőcsatornával van ellátva.
 3. Az antiallergén vatelin leginkább párnázórétegként van jelen.
 4. 1 cm 26-os sűrűségű habszivacs,
 5. 1 centi 28-as szivacs,
 6. 1 centi 30-as szivacs – ezek a rétegek felelnek azért, hogy ne érezd a rugókat.
 7. Felhővetex csúszásgátló réteg.
 8. 8 millis vertnemez. Én csak ipari hulladéknak szoktam csúfolni az ilyet, de a szerepe nagyon fontos: megakadályozza, hogy a rugózat széttrancsírozza a fölötte lévő komfortzónákat. Nagyjából minden megvásárolható rugós matracban benne van.


A videón is megmutatom, hogy sok gyártó mit használ vertnemezként.

Class Soft matrac egyéb adatai:

 • Magasság: 21 cm
 • Súlyhatár: 120 kg/fő
 • Rugók magassága: 14 cm
 • Rugók átmérője: 9,2 cm
 • Rugósűrűség: 107 darab négyzetméterenként
 • Rugóvastagság: 2,2 milliméter

Kicsit túl van hangsúlyozva mindenhol a szellőzés, pedig egyértelmű, hogy a rugós matracok szuperül szellőznek, hiszen belül csak rugók és levegő van bennük. 80-as méretben a Class Soft matrac 44.000,- forint körül látom futni, de én még mindig nem venném meg, mert a lelkivilágom nem képes befogadni a bonellrugós matracokat. Szerencsére a Konfor matracok között is találsz majd jobbat.


Konfor Flora Plus matrac

Az előző, Class Soft ágybetéttel ellentétben nem kapunk annyi információt a forgalmazótól a Flora Plus fekvőbetétről. Érzésem szerint annyi történt, hogy még egy kicsit több párnázó réteg került a rugók fölé – így most 3 cm habszivacs helyett 4 hivatott komfortot adni a testünknek.

Konfor flóra ágybetét

Ha megnézed az előző matrac képét, akkor alig találsz különbséget.

A Flora Plus matrac szinte teljesen ugyanaz, mint az előző, csak más a huzat steppelése és egy kicsit több benne a komfort – legalábbis emlékeim szerint. Éppen ezért nincs is értelme iderakni a keresztmetszeti képét – a forgalmazó sem foglalkozik nagyon a részletekkel a saját honlapján. Sajnos még mindig bonellrugós rendszerben készül, így én nem tudom ajánlani. Az ára 50.000,- forint körül mocorog, de ez szaküzlettől függően változhat.


Konfor Leal matrac

Az előbbi bonellrugós matracoknál nem tértem ki rá, de fontos tény, hogy bár én ezeket a rendszereket nem szeretem, a Konfor azért a normális minőséget képviseli. Ha megnézted az előző bevágott videót, akkor láthattad, hogy ott a rugózat szélén nincs merevítő keret, míg a Konfor matraccsalád esetében ez mindig ott van… Ez megint egy plusz pont a Konforos srácoknak!

Leal matrac szellőzője

Feljebb már írtunk róla, hogy ilyen szellőzők vannak a Konfor matracain.

De visszatérve a Leal matracra: itt is bonellrugókat kapunk, de van egy jelentős különbség az előzőekhez képest. Bár a formakövetésen ez nem segít, de a rugók darabszámát növelve egy sokkal tartósabb – és keményebb -, nagyobb súlyhatárral rendelkező matracot kapunk az előzőekhez képest. A növelt rugósűrűséget a bonellrugós matracaik esetében a Konfornál Herkules rugós rendszernek nevezik.

Leal matrac keresztmetszet

Sasoljuk meg a Leal matrac felépítését:

 1. Pamut huzat,
 2. dupla rombusz alakú steppelés – bár ezt sajnos a kép nem adja vissza,
 3. 1 centi vastagságú pamutréteg,
 4. 1 centiméter 26 kg/m3 sűrűségű szivacs,
 5. csúszásgátló anyag (felhővetexként hivatkoznak rá),
 6. 2 cm vastag 30-as sűrűségű heterogén szivacs. Ez az a rész, ami úgy néz ki, mintha ledarálnánk több féle szivacsot és összegyúrnánk egy nagy masszává. Sok helyen használják, de inkább a kárpitosiparban elterjedt, mint a matracok közt,
 7. még egy adag csúszásgátló – pont, mint az 5-ös pontban.
 8. 1 cm vertnemez – ez az az anyag, ami elválasztja a rugókat a felette lévő haboktól, és így óvja azokat. Én préselt hulladéknak vélem, de a célnak valóban megfelel.

További infók a Leal matracról:

 • teljes magasság: 24 centiméter
 • rugósűrűség: 163 darab rugó négyzetméterenként – ez bonell rendszereknél igen szép szám!
 • rugómagasság: 14 cm.
 • rugóátmérő: 72 milliméter
 • rugóvastagság: 2,2 mm.
 • súlyhatár: 160 kg

Már nem vagyunk messze tőle, hogy ajánljak is valamit a Konfortól, de a Leal matrac még nem az. 80-as méretben 57-58 ezer forint körül mozog az ára.


Konfor Diamond matrac

A Konfor Diamond matracot nehezen lehet elfelejteni. Az egyik, ha nem a legkeményebb bonellrugós matrac, amit valaha volt szerencsém kipróbálni. Ennél keményebbet nem biztos, hogy találsz a piacon.

Diamond matrac

A képen is látszik, hogy baromi vastag…

Sajnos a Diamond matrac is bonell rendszerre épül, erről fent már nagyon sokat írtam, szóval nem ismétlem magam. Ha te a kemény matracokat imádod és ragaszkodsz a rugóshoz, akkor jó választás lesz – egyébként a túl kemény matracokról már írtunk egy cikket, amiben kifejtjük, hogy miért nem ajánljuk őket.

Ami még újdonság az eddigi Konfor matrac felhozatalhoz képest, hogy a Diamondon már 8 légzőkapszula van, az eddig 4 kapszulás ágybetétekhez képest – bár szerintem ez inkább részletkérdés. Az amúgy igen súlyos matrac – 180×200-as méretben 55 kiló! – cipelését 4 hordozófül segíti. A Leal matrachoz hasonlóan a Diamond és Herkules rugós rendszerrel van ellátva.

Konfor diamond matrac

Konfor Diamond matrac

Itt is kapunk az importőrtől egy részletes magyarázattal ellátott keresztmetszetet, szóval én is ellátom a dolgot egy kis kommentárral:

 1. Jacquard szövet – antiatkás, de még egyszer elmondom: az atkákat nem nagyon lehet távoltartani.
 2. Gyémántszemes, duplarombuszos légcsatornás steppelés – hidd el, nem ettől fog jól szellőzni.
 3. Vatelin – kis komfortréteg.
 4. 1 centiméter pamut.
 5. 1 centi 26-os szivacs.
 6. Csúszásgátló anyag.
 7. 36 kg/m3 sűrűségű heterogén szivacs – mindenféle habok összevagdosva majd összeragasztva. Érzésem szerint ő felel a beton keménységért.
 8. 1,5 centiméter vertnemez, amelyet megtekinthetsz egy kicsit feljebb a videónkban.

A Konfor Diamond matrac egyéb adatai:

 • magasság: 25 centiméter
 • súlyhatár: 160 kg, de szerintem 200-at is simán kibír,
 • rugósűrűség: 163 darab négyzetméterenként – ami még mindig remek szám.
 • rugóvastagság: 2mm – nem értem miért vékonyabb, mint az előzőek, de még így is baromi erős.
 • rugómagasság: 14 centi.
 • rugóátmérő: 72 milliméter.

Bonellrugós, ráadásul betonkemény, így mindent megtestesít, amit én nem szeretek, ezért ajánlani nem fogom. Ára 61.000,- forint körül alakul.


Konfor Pocket 5 Zone matrac

Elérkeztünk az első zsákrugós Konfor matrachoz! Sajnos eddig egyik matracukat sem tudtam ajánlani, mert bonellrugós rendszerben készültek, én pedig egyszemélyes háborút indítottam a bonell ellen. Egyébként többek közt a Konfor is belátja, hogy igazam lehet ebben, hiszen az első zsákrugós matracuk beharangozójában ez áll: “Azoknak a személyeknek ajánlott, akiknek fontos a pontrugózású matrac, és azoknak a pároknak, akik nem akarják, hogy a hullámzás zavarja a másikat a pihenésben.

Ők is erre gondolhattak, amikor a hullámzásról írtak.

Szóval ez végre egy zsákrugós matrac, mindjárt öt zónás. Azt gondolom, hogy a Pocket 5 Zone messze kiemelkedik a Konfor matracok közül. Molnár Miki kollégám mindent összeszedett ezekről az ágyebetétekről, ebben a cikkében: zsákrugós matracok – érdemes elolvasni. Sajnálom, hogy a zónákról nincs bővebb infónk, pedig érdekes lenne, hogy hogyan érik el a másfajta komfortot Pocket 5 Zone egyes pontjain.

Érdekel, hogy miért olyan fontos a zónázás? Ebben a videóban elmondom!

Konfor Pocket 5 Zone matrac

A Konfor Pocket 5 Zone matraca személyesen…

Keresztmeteszetet sajnos nem kapunk, de azért nézzünk meg róla néhány technikai jellegű infót:

 • magasság: 23 cm.
 • rugómagasság: 15 centiméter.
 • rugóvastagság: 1,8 milliméter.
 • súlyhatár: 120 kg/fő.
 • rugósűrűség: 248 darab rugó négyezetméterenként – a zsákrugós matracok mindig több rugót tartalmaznak, mint a bonellek.
 • rugóátmérő: 56 mm.

Mint mondtam, szerintem ez a matrac az egyik legjobb a Konfortól. Nyugodtan próbáld ki! Az ára 69.000 forint a legtöbb helyen, 80-as méret esetében.


Konfor Efidel matrac

Igazi csemege a Konfor Efidel matraca. Nem csak zsákrugós, de egyenesen férfi-női kiosztással rendelkezik. Mi az a férfi-női matrac? Itt összeszedtük!

Konfor efidel matrac

Látszik a rugók elosztásán, hogy a két oldal különbözik.

Igazán jó ötletnek tartom, hogy a Konfor is foglalkozik azzal a dologgal, hogy a két nemnek – eltérő testfelépítéséből adódóan – más keménységre lehet szüksége. Szép munka sárcok! Le a kalappal az Efidel matrac előtt! Láttam még a forgalmazó oldalán, hogy szó volt bizonyos E-vitamin – kiváló antioxidáns, de ebben nem vagyok túl jártas – kapszulákról, ami a huzatba van építve. Nos, én ezekben annyira nem hiszek, de ez még ne vegye el a kedved ettől az ágyebetéttől!

Néhány technikai adat, az Efidel matracról:

 • magasság: 25 cm.
 • rugósűrűség: 248 rugó négyzetméterenként.
 • rugóátmérő: 56 mm.
 • rugómagasság: 15 cm.
 • rugóvastagság: 1,8 milliméter.
 • súlyhatár: 120 kiló/fő

Kipróbálásra ajánlom. Zsákrugós is és férfi-női oldalas is. Miért ne próbálnád ki? Egyszemélyes verzióban nincs, de a 180-as ára 143 ezer forint körül mozog.


Konfor Mistery Passion matrac.

Megmondom őszintén, pályám elején kicsit szerelmes voltam a Mistery Passion matracba. 🙂 Olyan pihe-puha volt. Talán egy kicsit túl puha is. Bár még nem írtam róla cikket, de a memory habért nem vagyok oda, márpedig a Mistery Passion matrac egyik lényegi eleme a memory hab…

Amúgy a belepakolt anyagok alapján egy totálisan “királyi” ágybetét. Amerikában szerintem még a lágyságát is imádnák, itthon azonban már a túl lágy kategóriába esik.

Mystery passion matrac

Így néz ki a Mistery Passion belülről.

A keresztmetszeten látszik, hogy a zsákrugók felett mindjárt ott figyel a memory hab. Üdítő látvány, hogy itt már nincs “vertnemez” a rugók felett. Amikor mi még forgalmaztuk, akkor a legtöbb embernek túl puha volt, szinte alig vásárolták – bár azt gondolom, hogy ebben az ára is vastagon benne volt.

Konfor Mistery Passion matrac technikai adatai:

 • matrac magassága: 31 cm.
 • súlyhatár: 120 kg.
 • egyéb adatot sajnos nem találtunk a forgalmazó honlapján.

A Mistery Passion egy nagyon érdekes matrac, és nagyon ajánlom, hogy mindenki próbálja ki. Nem azért, mert szerintem egy baromi jó matrac, hanem azért, mert kitűnő viszonyítási pont lehet – ugyanis ez egy tipikusan puha matrac. Ha ezt kipróbálod, akkor a félkeményeket többé nem fogod lágynak hívni.

Egyébként a rajta lévő memory hab miatt én nem ajánlom – túl sok visszajelzést kaptam már arról, hogy a memory hab melegszik, ezért senkinek nem szoktam ajánlani. Az ára 80-as méretben 120.000,- forint körül mocorog a legtöbb szaküzletben.


Nos, csak a végére értünk a Konfor matracoknak. 8 matracot elemeztünk, amiből én kettőt tudok számodra ajánlani. Ez nem azt jelenti, hogy a másik hat darab ágybetétjük rossz lenne, csak azt, hogy az én személyes ízlésemnek nem felelnek meg – vagy azért, mert nem szeretem a rugórendszert, ami bennük van, vagy túl keménynek, esetleg lágynak találom őket.

Bár egyik bonellrugós matracukat sem ajánlottam, azt azért el kell mondanom, hogy ha mindenképpen ehhez a rendszerhez ragaszkodsz, akkor a Diamond és a Leal matrac tökéletes választás lehet számodra. Továbbá a Konfor matrac hazai forgalmazója egy rendkívül pozitív hozzáállású, jó mentalitású cég. Csak ajánlani tudom őket.

Amit még tudnod kell a Konfor matracokról:

 • Minden matracuk elszámolható egészségpénztárra.
 • Amíg velük dolgoztunk, minden garanciális ügyben gyorsan és jól cselekedtek – még ott is, ahol szerintem már nem kellett volna. Gondolom, ez azóta sem sokat változott.
 • Emlékeim szerint a termékek huzata nem levehető, így nem is mosható.
 • A vertnemez, amit én sokszor hulladékként aposztrofálok nem a Konfor matrac sajátja. A matraciparban rengetegen használják, főleg bonellrugós matracoknál látom. Szóval ez nem negatívum a Konfornál, egyszerűen csak követik a trendet.

Ha segítségedre voltunk matracválasztás során, akkor kérlek oszd meg cikkünket Facebookon is. Köszönöm. 🙂

A cikkben szereplő képek a Konfor matrac forgalmazójának weboldaláról származó képernyőmentések.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük