Alvás

Így hat az alvás a bőröregedésre

Az alvás és a bőröregedés kapcsolata

Egy idő után minden nőnek eljön az a pont az életében, amikor ijedten szembesülünk a bőröregedés első jeleivel. Már nem bírjuk úgy az éjszakázást, mint korábban és az első szarkalábak is megjelennek a szemünk körül. Először kétségbeesésünkben felturbózzuk a napi arcápolási rutinunkat; jöhetnek a szérumok, a radírozás és mindenféle kacifántos nappali és éjszakai krém.

Próbáljuk visszafordítani az időt, majd amikor beletörődünk, hogy már csak a jövőre nézve lehetünk következetesebbek, higgadtabb módszerekkel igyekszünk késleltetni az idő múlásának lenyomatait a bőrünkön.

A kevés alvás a ráncok kialakulásának egyik fő indikátora

Miután este bekentük magunkat a legnépszerűbb csodakrémekkel, elégedetten tesszük fel a kezünket és nyugodt szívvel maradunk fenn akár éjszakákba nyúlóan. Aztán pár órát alszunk „valahogy”, egész nap hajtunk, este pedig jöhet ismét a megszokott szépségápolási rutin. Csak miközben drága krémekkel igyekszünk kompenzálni az idő múlását, ha nem alszunk megfelelően és eleget, ez csak erre lesz elég, hogy a kialvatlanságunkat palástoljuk vele.

alvás bőröregedésAz én kedvenceim <3 De attól még az alvásra is ügyelek!

Bőrsejtjeid az éjszaka folyamán regenerálódnak, ha nem hagyod őket feltöltődni, krémekkel csak átmenetileg tudod megelőzni a bőröregedést. Ráadásul mivel ilyenkor olyan, mintha minden nap mínuszból indulnál, a krémek hatóanyagainak fele csak arra lesz elegendő, hogy a normál állapotodra feltornásszanak. Micsoda pazarlás, nem?

Mi történik a bőröddel alvás közben?

Ahogy testünk többi része, bőrünk is az éjszakai pihenés alatt regenerálódik; az öreg hámsejtek elhalnak, a fiatalok megújulnak. Az egész napi stresszt és külső ártalmakat ilyenkor piheni ki, és ha ezt csak rendszertelen, szaggatott vagy kevés ideig biztosítod neki, az idő múlásával sajnos meglesz a böjtje.  Az alváshiánnyal küszködő emberek bőre ugyanis hamarabb kezd el ráncosodni, fakóbb és petyhüdtebb lesz.

Egy, az Estée Lauder által is támogatott tanulmány bebizonyította, hogy szoros összefüggés van a bőrünk és az éjszakánk minősége között. Hatvan 30-49 év közötti nőt vizsgáltak meg és úgy találták, hogy kevesebbet alvó résztvevők arcán jobban látszottak az öregedés jelei, lassabban regenerálódott a bőrük, jobban megviselték őket a káros környezeti hatások (pl. UV sugárzás). Nem mellesleg, saját megjelenésüket is rosszabbul értékelték.

alvás bőröregedésBizonyított az alvás és a bőröregedés közötti összefüggés

A kutatás vezetője szerint a kevés alvás világméretű probléma, amit már összefüggésbe hoztak olyan orvosi problémákkal, mint az elhízás, a cukorbetegség vagy a rák, de negatív hatása a bőr állapotára eddig ismeretlen volt. A kísérlet alatt a SCINEXA bőröregedés pontozási rendszert alkalmazták, aminél a magasabb pontszám az idősebb megjelenésre utal. Szignifikáns különbségeket találtak a jól és a rossz alvók között. Az alváshiánnyal küzdők átlagos pontszáma 4.4 volt, miközben a kipihent alanyoké 2.2, ami azt jelenti, hogy a kialvatlan emberek bőrének állapota (pigmentáció, ráncok, csökkent rugalmasság) kétszer olyan rossz, mint a jó alvóké.

Rendszeres alvás, kevesebb ránc

De mielőtt bárki azt gondolná, hogyha hétvégente 10-ig alszik, akkor az egyenértékű lesz a folyamatos kipihentséggel, akkor sajnos el kell keserítsem. Egy-két hosszabb (és valószínűleg hullafáradt) alvási intervallummal nem pótolhatod az állandó lemaradást. Ez nagyjából olyan, mintha krémből is elegendő lenne, ha heti egyszer, de akkor 2 centi vastagon kennéd be a bőrödet. Gondolom még ez sem jutott eszébe senkinek, az alvást se próbáld ugyanilyen módszerrel elbliccelni!

alvás bőröregedésMár sok kiváló könyv foglalkozik az álmatlanság leküzdésével

Egy szó, mint száz, ha sokáig egészséges és fiatalos arcbőrre vágysz, még időben kezdj el odafigyelni, hogy nagyjából minden este ugyanabban az időpontban feküdj le aludni, megfelelő mennyiségű időt tölts az ágyban és mind a hálószobád, mind a matracod ideális legyen a pihenéshez.

A jó alvás feltételeiről már korábban írtam, ha érdekel, olvasd el hogyan tudsz tökéletesen alvásbarát hálószobát berendezni. Ha rossz alvó vagy, a megfelelő pihenést sok mindennel elő lehet segíteni, próbálkozz lágy színekkel, andalító fényekkel, finom illatokkal és egy jó matraccal!

Így ránctalaníts alvás közben!

Persze, ha elegendő mennyiségű és minőségű időt töltesz alvással, már azzal jó nagy lépést teszel az örök fiatalság felé, de ha még a következő trükköket is odafigyelsz, akkor Csipkerózsika is elbújhat majd mögötted.

  • Figyelj a párnahuzatodra! Lehetőleg olyan finom anyagból készüljön, ami nem gyűri össze a bőrödet (pl. selyem, szatén). Így kisebb lesz a súrlódás és nem alakulnak ki apróbb barázdák az arcodon.
  • Mosd gyakran az ágyneműd, hogy az éjszakai több órás pihenés alatt minél sterilebb anyagon pihenhessen a bőröd! Így az esti arctisztítást követően sokáig friss marad a bőröd, nem telítődnek el a pórusaid és kisebb lesz az esélye a pattanások kialakulásának is.
  • Bár az embereknek csak kis része alszik háton, a bőrünk szempontjából egyértelműen ez a legelőnyösebb fekvési pozíció. Ebben a helyzetben arcunk egész éjszaka szabadon szellőzhet és mivel semmi nem nyomja el, ráncok sem alakulnak ki a párna gyűrődése miatt.
  • Ha valamilyen ápolószert használunk a hajunkra, figyeljünk arra, hogy inkább egy lazább copfban aludjunk, mint kiengedett hajjal és akkor nem fogunk nem odavaló kemikáliákat juttatni a bőrünkbe.
  • Akármilyen fáradt is vagy, soha ne feküdj le arctisztítás nélkül aludni! Tévhit, hogy erre csak akkor van szükség, hogyha volt rajtad napközben smink. Nem látszik, de a bőrünkön mindenféle szennyeződések tapadhatnak meg, amelyek gátolják a szabad légzésben.
  • Az éjszakai krémek összetétele más, mint a nappaliaké. A komplex bőrápolás érdekében használj a napszaknak megfelelő krémet.
  • Ha párásítót használsz éjszaka, azzal segítesz a bőrödnek hidratált maradni. Ez a száraz téli levegőnél különösen igaz.
Így fogsz kinézni, ha keveset alszol!

A következő videóban pár fiatal esett át egy kis átalakításon és mutatták meg nekik, hogy az alváshiány milyen hatással lenne a kinézetükre hosszú távon. Nem árulok zsákbamacskát, az átváltozás végén azt hiszem mindenki komolyan gondolta, hogy ezentúl odafigyelnek a megfelelő pihenésre.

Ha tetszett a cikk, támogasd földalatti-alvásmozgalmunkat egy lájk vagy megosztás formájában! 🙂

Források:

  • http://www.uhhospitals.org/about/media-news-room/current-news/2013/07/estee-lauder-clinical-trial-finds-link-between-sleep-deprivation-and-skin-aging
  • https://www.prime-journal.com/study-finds-link-between-sleep-and-skin-quality/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük