Ágy

Fenyő ágy – életmentő tippek vásárláskor

Fenyő ágy – ezekre kell figyelned a legjobb fenyőágy kiválasztásához

Mik a legfontosabb szempontok fenyő ágy vásárláskor? Milyen alaptartozékok kötelezőek a fenyő ágyakhoz?Mitől lesz egy fenyő ágy szexbiztos?

Összefoglaltuk Neked.

Tartalomjegyzék – Kattintható

Ilyen az amikor szexbiztos fenyő ágyat tesztelünk. Kicsit megőrültünk…

Miért olyan kedveltek a fenyő ágyak?

Nagyon egyszerű erre a válasz. A fenyő ágyakat azért szeretik az emberek, mert masszívak, tartósak és szépek. Ha belépsz egy fenyőbútor szaküzletbe, rögtön megcsapja orrodat a finom fenyőillat, olyan, mintha egy északi fenyőerdőben járnál.

A kiemelkedő terhelhetőséggel és akár több évtizedes élettartammal (megfelelő használat és gondoskodás mellett) a fenyő ágy egyszerű, méltóságteljes letisztultságával és barátságosságával ejti rabul a szíveket, praktikus bútordarab a mindennapokban, hálószobád, de akár munkahelyed hangulatát is feldobja.

Mindezekhez pedig verhetetlen ár-érték arány társul.

Ha matracot is keresel, ezt a videót feltétlenül érdemes megnézned!

Fenyő ágy – milyen fenyő alapanyagból legyen?

A fenyőbútor- gyártás legnépszerűbb alapanyaga az erdeifenyő, vagy ismertebb nevén a borovi fenyő. Ez a legelterjedtebb fenyőfajta a luc- és vörösfenyő mellett, az északi flórabirodalom lakója, Észak-Európától Kelet-Szibériáig 1 millió km²-en nő.

Fenyő ágyneműtartós ágy

Igénytelen, ellenálló fenyőfaj, mely szilárdsági és rugalmassági jellemzői, valamint szép erezete miatt emelkedik a fenyőfajták közt az őt megillető dobogó legfelső fokára. Sűrű szerkezete, rendhagyó gyantatartalma miatt ugyanis erősebb és tartósabb, mint a jegenye- vagy a lucfenyő. Azt sem mindegy, honnan származik az alapanyag: a skandináv borovi fenyő a zord éghajlaton lassabban nő, ezért meg ellenállóbb és erősebb, mint a román vagy a bolgár.

A borovi fenyő ágyak bitang masszívak, teherbírásuk és élettartamuk a keményfákéval vetekszik, nem is kérdés tehát, hogy borovi fenyő ággyal jársz a legjobban (A magyar piacon kapható fenyő ágyak nagy része egyébként borovi fenyőből készül, de az alapanyag nem minden, sok más tényezőt is figyelembe kell majd venned még választáskor).

Nem tudom, mennyire gyakori mostanság, de biztos, ami biztos, érdeklődd azért meg a kereskedőnél, hogy az ágy valóban tömör borovi fenyő, vagy csak fenyő színkóddal felvértezett furnérlap, vagy esetleg bútorlap.

A bútorlap (laminált lap -ragasztott a régi típusban, az újban pedig műanyagozott – vagy pozdorja néven is találkozhatsz vele) a tömör fenyőfa ágykerettel szemben tulajdonképpen összepréselt faforgács, az ebből készült ágyak teherbírása és tartóssága fényévekre van a tömörfa (fenyő vagy keményfa) ágykeretekétől. De nemcsak a terhelhetőség, strapabírás és időtállóság tekintetében maradnak el a fenyő ágyaktól, hanem javításuk is sok fejfájást okozhat.

Fenyő ágyad teherbírása a benne lévő ágyrács anyagától és minőségétől és nagymértékben függ. Vannak olyan forgalmazók, akik borovi fenyő keretbe lucfenyő ágyborda sort tesznek. Ezzel pedig jelentősen veszthet strapabírásából (a bordák vastagsága és szélessége is fontos persze).

fenyő ágy

Kell még szólnom „arról a fránya csomóról”. A fenyőfa természetes módon csomókat tartalmaz. Mondhatnám, hogy ez a fenyőfa dísze, vannak azonban néhányan, akiknek ez „nem jön be”. Nekik azt tudom mondani, hogy a keményfa ágya között érdemes keresgélniük, vagy próbálkozhatnak csomómentes fenyő ágy felkutatásával, de az nem lesz kedvezőbb áron, mint mondjuk egy tölgy ágy (figyelem! a pácolás a fenyő ágyaknál nem egyezik meg a festéssel, a vékonyan felvitt pácanyag nem tünteti el a csomókat).

Fenyő ágy – ágyneműtartós vagy ágyneműtartó nélküli kivitelt válassz?

A fenyő ágyak készülhetnek ágyneműtartós vagy ágyneműtartó nélküli (fixnek is nevezik, ezek ugyanis nem rendelkeznek emelhető fekvőkerettel) kivitelben is.

Az ágyneműtartó nélküli, hagyományos kinézetű fenyő ágyak kevesebb faanyagot tartalmaznak, ezért némileg gyengébb szerkezetűek, mint az ágyneműtartósok. A középső merevítés egy lécből, és az erre csavarozott lábakból áll, ezért mozgatáskor óvatosan kell eljárni velük, mert a földön húzva kitörhetnek a lábak.

fenyő ágy bordával

A fix fenyő ágyak helyigényesek, ugyanis ha pakolóhely kell, akkor oldalra kihúzható ágyneműtartó fiókot vehetsz hozzájuk (bár közel sem fér el annyi minden ezekben, mint az ágyneműtartós ágykeretekben).

Előnyük viszont, hogy hatékonyan szellőznek, és könnyebben takaríthatsz ki alattuk, padlófűtés esetén pedig szinte kötelező ilyet venni.

Más tészta az ágyneműtartós fenyő ágy, mely úgy néz ki, mint egy doboz, több anyag, erősebb és tartósabb szerkezet jellemzi. Középen egy vastag fenyő deszkán fekszik fel a földre, akkor sem lesz baja, ha ide-oda hurcibálod.

fenyő ágy felnyitva

Az ágyneműtartóhoz a fekvőkeret felemelésével férhetsz hozzá. Sokkal tágasabb tehát a pakoló része, mint a fix ágyaknak, és még csak plusz helyre sincs szükség a szobádban. Az is tény azonban, hogy a zárt szerkezet előnytelen a szellőzés szempontjából (lehetőleg olyat válassz, aminél az aljlemez könnyen kivehető, és nem okoz gondot a kiporszívózás).

Mitől függ fenyő ágyad masszívsága?

A fenyő alapanyag fajtája, ennek minősége, illetve az ágykeret vastagsága, elemeinek rögzítési módja és az ágyrács robosztussága határozza meg fenyő ágyad terhelhetőségét, masszívságát.

fenyő ágy anyagvastagsága

Amint fentebb írtam, a skandináv borovi fenyő a legjobb, ezzel nem nyúlhatsz mellé. A faanyag minősége, megmunkálása, a pontos illesztések szintén fontos tényezők.

Minél vastagabbak az ágy elemei annál jobb, általában véve egy 2,5-3,5 cm vastag fenyő ágy már optimális lehet (sok gyártó nem tünteti fel ezt az értéket honlapján, érdemes rákérdezned, mert sok esetben a vékonyka ágyért is elkérnek ugyanennyit).

Az ágybordáról se feledkezz meg, erre kerül ugyanis a matrac, az ágy teherbírása tulajdonképpen ennek a függvénye. Minél vastagabb és szélesebb az ágyborda, annál jobban bírja majd a lepedőakrobatikát, a nagyobb bútoráruházakban tömkelegével előforduló vékonyabb lécek kevésbé bírják a terhelést és az átlagosnál nagyobb testsúly esetén nem is húzzák sokáig.

fenyő ágyrács táblásított

Plusz pont a fenyő bordáknál a táblásítás, ami megnöveli a strapabírást és a tartósságot, valamint nem csavarodik az anyag, minimálisra csökken a tágulás és zsugorodás is. A táblásított ágyborda két fenyő léc összeragasztásával készül (Kizárólag környezetbarát ragasztóval).

Másrészt praktikusabb a merev, fix ágyborda (ehhez mondjuk érdemes vastagabb, 18-20 cm magas matracot venned) a rugalmas ágyácsnál, masszívabb és időtállóbb (egy komoly teherbírású franciaágy méretű rugalmas ágyrács egy vagyonba kerül).

A zárt szerkezetű, ágyneműtartós fenyő ágy jobb választás, mint a hagyományos fix (ágyneműtartó nélküli) típusú, hiszen a kialakítása miatt bitang erős és tartós.

A fenyő ágykeret elemeit csavaros vagy fésűs-akasztós megoldással szokták rögzíteni. Tapasztalataink azt mutatják, hogy csavarral és fatiplivel összerakott ágyak masszívabbak és tartósabbak, mint fésűs-akasztósak (találkoztam már nagyon komoly minőségű fésűs-akasztóval külföldön gyártott ágyban, de nálunk Magyarországon sajnos nem ez a jellemző).

Nemcsak a szerkezetük erősebb az elemösszehúzó metrikus csavarral rögzített fenyőfa ágyaknak, de kevésbé hajlamosak a nyekergésre, ugyanis a csavarok bármikor meghúzhatók, ha esetleg  kellemetlen hangok szűrődnének ki az ágyból.

Mi az a szexbiztos fenyő ágy?

Néhány éve jelentek meg a Szexbiztos fenyő ágyak Magyarországon. A szellemes elnevezés – melyet a Matrackuckó Alvásszaküzlet Hálózat “talált fel” – arra utal, hogy ezek sokkal nagyobb teherbírással rendelkeznek, mint az átlagos fenyő ágyak.

Ágyrács teszt Matracman módra. Egy fenyő borda akár egy mázsát is elbír, a szexbiztos ágy összteherbírása így minimum egy tonna!

A Horváth Bútor Kft. által gyártott Szexbiztos fenyő ágyak a legjobb minőségi észak-karéliai borovi fenyőből készülnek, 2-4-3,2 centis anyagvastagsággalA maximalista Horváth testvérek fenyő ágykereteiket saját védjegypecséttel ellátott, táblásított 12×2-es borovi fenyő ágybordákkal látják el.

Milyen tartós a fenyő ágy?

100 évvel ezelőtt a fenyő ágyak gyakorlatilag ácsszerkezetek voltak, a rendkívül egyszerű előállítás és a funkcionalitás volt előtérben. Akár egy emberöltőt is kibírtak. Az idő előre haladtával a megmunkálási módszerek, illesztések, csapolások és a felületkezelés is finomodtak.

Manapság a lapokra szedhető fenyő ágyakról elmondhatjuk, hogy nagy odafigyelés, rendszeres karbantartás mellett – mint a múltban – évtizedekig is szolgálhatnak.

Természetesen azokra a fenyő ágyakra vonatkozik ez, melyek kiváló minőségű, megfelelően kezelt (szárított) fenyő alapanyagból, precíz illesztésekkel készülnek. A fenyő anyag szinte elnyűhetetlen, az ágy elemeivel tehát nem lesz sok gondod az évek során.

fenyő ágy

Egy dolgot azonban sajnos nem lehet teljesen kizárni a lapra szerelt ágyaknál: a nyikorgást. Persze az nem normális jelenség, ha fenyő ágyad már összerakás után elkezd nyekeregni (a fenyőfa száradása miatt elkezdhet hangokat adni az ágy, ezt a csavarok meghúzásával szüntetheted meg, illetve a bordák megfordításával), de nem reális elvárás egy 20 éves fenyő ággyal szemben, hogy meg se mukkanjon.

(Szerk. Ide van egy észrevételem -megoldásom. A saját ágyam nem az illesztéseknél, hanem a bordák és a tartóléc találkozásánál nyikorgott, szerintem a többi is itt szokott az anyagok „összepolírozódása” miatt. Filclapot (műfű) tettem a bordák alá, azóta kuss van – Hahn Barnabás, tulajdonos, Matrackuckó).

fenyő ágy eltérő érettség

Jobb oldalt egy “friss”, bal oldalt pedig egy érett fenyő ágyat láthatsz

A kezdetben világos színű fenyő ágy évek múltán a napfény hatására mélyebb, borostyán árnyalatot vesz fel, szerintem ilyenkor még pompásabban néz ki.

A fenyő ágy felületkezelése – pácolás és lakkozás

Sokan összekeverik a két fogalmat, pedig ezek nem egyeznek meg egymással. A pácolás a natúr fa színre pácolását jelöli, ami választható opció, a lakkozás, felületkezelés pedig -mely a fát védi és tartóssá teszi – úgyszólván kötelező.

A fenyőből készült ágyak szerelmesei általában natúr fenyő színben kérik ágyukat, bizonyos esetekben viszont praktikus lehet a színre pácolás. Amennyiben padlód esetleg meglévő bútoraid színe eltér a fenyő színárnyalattól, akkor érdemes elgondolkodnod a pácoláson. Alapvetően viszont nem ajánlom, a pácos ágyak gyártási ideje akár 1-2 hónap is lehet illetve felárral vásárolhatók meg, ráadásul előleg vagy a teljes vételár teljesítése után rendelhetők (ez logikus, ha belegondolsz az egyedi, pácos ágy kizárólag neked készül).

A másik lényeges dolog – amivel viszont még kevesebben vannak tisztában -, hogy a pácolás és festés különálló műfaj. A vékonyan felvitt pác ugyanis nem tünteti el a fenyő ágy csomóit és természetes erezetét, ezen tisztán kivehetők a pác alatt. Tehát csak azért ne kérj pácolást, mert nem tetszik a natúr fenyő szín (a fenyő csomóssága illetve erezete).

Ha ragaszkodsz a pácolt fenyő ágyhoz, mindenképpen keresd fel a fel a bútor szaküzletet és tekintsd meg személyesen a pácszíneket vásárlás előtt, hogy véletlenül se nyúlj félre! Más ugyanis a szín online megtekintve és élőben (hozzá kell tennem, az etikus kereskedők nem is vesznek fel rendelést látatlanban).

A gyártók oldószeres, csökkentett oldószertartalmú és vízbázisú lakkokat használnak. Bár elméletben az oldószeres lakk sem káros hatású, amennyiben teljesen megszáradt,  ha biztosra akarsz menni akkor az utóbbi kettő közül választasz, melyek garantáltan nem jelentenek veszélyt családod és környezeted egészségére.

Milyen tartozékok járnak fenyő ágyadhoz?

Az egyik legnagyobb buktató fenyő ágy vásárláskor a – szerintem kötelező – tartozékok kérdésköre. Vagyis az, hogy mi tartozik bele a feltüntetett alapárba, és mi az, amit csak felár megfizetésével kaphatsz meg.

Azt hiszem, egyértelmű, olyan fenyő ágyat nem veszünk, amit mellé nem kapjuk kézhez a szerelékeket (csavarok, tiplik, tönkanyák). Amire viszont nagyon kell figyelned, vajon ágyrács jár-e az ágy mellé, vagy súlyos összeget kell még ráfizetned? (Gyártónként, típusonként itt azért elég nagy a szórás).

Én a helyedben olyan helyen vásárolnék, ahol az ár tartalmazza az ágybordákat, illetve ágyneműtartós ágykeret esetén a gázrugókat is (a gázdugattyú kényelmesebb megoldás, mint a normál rugó, hiszen sokkal könnyebben emelhető a fekvőkeret, és nem hallgatod éjszaka a rugók pattogását sem). Egyes forgalmazóknál előfordulhat, hogy felárat kérnek, ha hagyományos rugó helyett gázdugattyúval rendeled meg fenyő ágyad.

fenyő ágy szerelés

A fentiek mellett tisztességes összeszerelési leírásnak is járnia kell fenyő ágyad mellé.

Fenyő ágy méretek

Ezek megfelelnek a szabványos matrac méreteknek, az egyszemélyes fenyő ágy minden esetben 90×200 cm-es, a franciaágyak pedig 140, 160 illetve 180×200 centisek.

Itt persze az ágykeret belső méretéről beszélünk (matrac méret), a teljes méret az anyagvastagság illetve a láb- és fejvég szélességének függvénye. Nagyjából 6-12 centit kell rászámolnod. Ha kisebb a hálószobád, akkor mindenképpen kapd elő a mérőszalagot, nehogy pórul járj.

A legtöbb helyen ezektől eltérő, egyedi méretben is rendelhetsz fenyő ágyat (akár hely szűke, akár meglévő egyedi méretű matracod miatt), ott azonban számolnod kell bizonyos mértékű felárral. Az egyedi méretű fenyőfa ágykeret vételárát részben vagy teljesen megrendeléskor előre kell kiegyenlítened, illetve gyártási ideje is jelentősen megnövekedhet (akár 1-2 hónap is lehet).

Fenyő ágy garancia

A garanciavállalás fenyő ágyaknál egyetlen dologra biztos nem terjed ki, ez pedig a felületi sérülés. A fenyő puhafa, óvatosan kell bánnod vele, ugyanis nagyon könnyen megnyomódik, megkarcolódik.

Minden másra van azonban garancia. Mi lehet ez? Anyaghiba, repedés (a táblásított anyagnál a ragasztás hibája), esetleg ha eltörik az ágyrács. Nem rendeltetésszerű használat miatt elutasíthatja a gyártó garanciaigényedet, ezért mindig tüzetesen olvasd át a kezelési leírást.

fenyő ágy

A kötelező, törvényi garancia 1 év a fenyő ágyaknál, egyes forgalmazók ezt biztosítják, a nagyvonalúbbak ezt több évvel megtoldhatják (a leghosszabb, amiről hallottam, az 1 év gyártói + 4 év kiterjesztett volt).

Hol vegyél fenyő ágyat?

Mint minden mást, fenyő ágyat is szaküzletben érdemes venni. Az ágykereteket itt megnézheted és kipróbálhatod, a tanácsadó valóban ért a fenyő ágyakhoz (jó esetben mindent el tud mondani, amit ebben a cikkben olvastál), segít a számodra legideálisabbat kiválasztani.

A fenyőbútor szaküzletben a garanciavállalás sem addig tart, amíg kilépsz az ajtón, komolyabban veszik a – jogos – garanciaigényedet, illetve a későbbi támogatást (ha bármilyen problémád lenne az ággyal) is gond nélkül megkapod, nem beszélve arról, nagyobb eséllyel vehetsz minőségi fenyő ágyat, mint a lakberendezési áruházakban).

A képeken látható, bitang erős Henrik és Vágy ágyat (ez csak és kizárólag itt kapható, szerintem az ország legerősebb fenyő ágya) a Matrackuckóban kiterjesztett 1+4 éves garanciával rendelheted meg.

Fenyő ágy szállítás és szerelés

A gyártási és szállítási idő jelentős mértékben eltérhet az egyes fenyő ágy szaküzletek között, van, amelyiknél heteket kell várnod a fenyő ágyadra, mások készletről dogoznak, van olyan fenyőbútoros is, amelyiknél egyből elviheted az ágyad.

Mivel a fenyő puhafa, nagyon óvatosan kell vele bánni mind a szállításnál, mind a szerelésnél. Azt javaslom, inkább kérd a szaküzlet ezen szolgáltatásait, minthogy te gyürkőzz neki. A fenyőbútor bolt munkatársai ugyanis garantáltan nem karcolják össze fenyő ágyad felületét, illetve sokkal gyorsabban szerelik össze, mintha te szenvednél vele (megéri azt a néhány ezer forintot rákölteni).

Ilyen egy profi ágyneműtartós fenyő ágy szerelés

Elképzelhető, hogy a garanciát csak akkor biztosítja a cég, ha ők szerelik az ágyat, erre tehát mindig kérdezz rá.

És még egy fontos dolog (sokan nem tudják ugyanis): fenyő ágyat nem szállít sem a posta, sem a futárszolgálatok (mivel nagyméretű és sérülékeny).

Hogyan tüntesd el a karcolásokat fenyő ágyadról?

Ha már megtörtént a baj és összekaristoltad fenyő ágyad, olvasd el hogyan teheted megint újszerűvé! (Köszönjük a tippeket Pistyúr Zsoltinak!).

A tömör fenyőbútorok szerkezete tartós, de a használatból adódóan a lakkal kezelt felületek könnyen sérülhetnek. Ez bizony bosszúsággal tölthetnek el bennünket, hogy esztétikai szempontból már nem a régi pompájukban tündökölnek. Ezzel kapcsolatban szeretnék most egy pár praktikát megosztani, amik otthon is elvégezhetők a karcos felületek eltüntetésére könnyen és egyszerűen. Ha a sérülés mértéke elenyésző és csak a lakk sérült, akkor itt egy-két jó tanács!

I. Dióbél

A közönséges dió az olajos magvak közé tartozik, ezért jó alkalmazható a karcok eltüntetésére. Fajaival Délkelet-Európától egészen Japánig találkozhatunk, ezért a háztartásokban is általában előfordul. A héjától megtisztított diót vágjuk ketté és távolítsuk el róla a vékony hártyát. Ha ezt megtettük, akkor dörzsöljük be a sérült felületet és pozitív változást érhetünk el. Bár tökéletes nem lesz, de nagyban tompítja a sérülés mértékét. Másoktól hallottam, hogy egyaránt ajánlják a kezeletlen és lakkozott felületekre is. Én inkább csak a natúr fenyőbútoroknál használom.

II. Petrolátum

Ez az anyag nem más, mint a vazelin. Színtelen, áttetsző, íztelen és szagtalan anyag. Levegő hatására nem oxidálódik, és nehezen lép reakcióba más anyagokkal. tökéletes megoldást eredményezhet azt leszámítva, hogy a mélyedést nem tölti ki. Személy szerint a kedvencem orvosságom a kismértékű sérülésekre! A felületet bekenve hagyjuk hatni több órán keresztül, akár egy napig is lehet, de persze nem szükséges! Ha úgy látjuk, hogy eleget pihent a felületen, akkor alaposan dörzsöljük be a fába és a felesleget töröljük le. A későbbiekben pedig a szokásos módon és szerrel fényezzük fel.

III. Cipőkrém

Főbb alapanyaga egy természetes viasz, amit a karnaubapálma leveleiből nyernek ki. Ezért a színtelen cipőkrém is hasonlóan jó megoldás a karcok eltüntetésére, mint a vazelin! Kenjük át a sérüléseket és egy puha ronggyal fényezzük át a felületeket. E kettő csodaszer fafajtától függetlenül, ami világos és fényes tökéletes megoldást jelenthet, hogy újszerű állapotúvá tegyük bútorainkat!

IV. Körömlakk

fenyő ágy körömlakk

Alapját a polimer alkotja. A hölgyek általában nem csak a dekoráció miatt használják, hanem a körmök védelmét is szolgálja. A színtelen körömlakk is hatásos probléma megoldó abban az esetben, ha a sérült felületen nap mint nap megakad a tekintetünk. Ennél a javítási módszernél mindenképp azt ajánlom, hogy előtte teszteljük le. Egy olyan nem látható helyen, ahol megbizonyosodhatunk arról, hogy nem vált ki reakciót. Mert egyes lakkokat felmarhat! Többnyire a bútoriparban oldószeres lakkal kezelik a felületeket, de vannak vizes bázisúak is, amire érdemes odafigyelni.

Remélem sikerült hasznos tippekkel gyarapítani tudásodat és fel a kesztyűt a karcok ellen! A gyakorlatban is éljétek át a sikert!

Ha nem világos valami a fenyő ágy vásárlással kapcsolatban, írj nekem a molnar.miklos@matracman.hu-ra, és menten válaszolok majd!

Sikeres fenyő ágy vásárlást kívánok!

Ha tetszett a cikk, oszd meg a Facebookon is, kattints a like vagy megosztás gombokra! Köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük