Matrac

Zónás matracok

Zónás matrac – miért fontos a zónázás a matracoknál?

A zónás matrac legnagyobb érdeme, hogy prímán idomul testünk formájához illetve gerincoszlopunk természetes hajlataihoz. Vagyis az ergonómiai zónáknak köszönhetően kényelemesebbé és hatékonyabbá teszi alvásunkat.

Az az igazán egészséges matrac ugyanis, mely képes tehermentesíteni a csigolyákat illetve gerincünk más „alkatrészeit”, a porckorongokat, inakat és szalagokat. Ezt pedig csak úgy lehetséges, ha a matrac a testnek tökéletes alátámasztást nyújt, minden ponton alkalmazkodik ahhoz. 

Tartalomjegyzék:

A képhez tartozó alt jellemző üres; matrac-akcio-uj-nincs.jpg a fájlnév

Testünk különféle részei más és más alátámasztást igényelnek, a zónás matracok pedig pont ebben nyújtanak többet, mint a „normál”, zónákkal nem rendelkező társaik. A zónázott matrac egyes részeken – itt találhatók általában az ún „kiugró” testrészek – lágyabb, más részeken pedig feszesebb.

Hogy egy példával érzékeltessük, oldalt alvás esetén ahhoz, hogy a gerinc felvehesse természetes helyzetét, illetve a csigolyák tehermentesüljenek, a vállnak és csípőnek nagyobb mértékben bele kell nyomódnia  a matracba, hogy a középső gerincszakasz megfelelő alátámasztást kaphasson. 

A következő képen jól látszik, hogy miről beszélek:

zónásított matrac oldaltfekvéskor

Ennek megfelelően a zónázott matracok a vállnál és a csípőnél általában lágyabbak, mint a többi részen.

Tehát a testünkhöz alkalmazkodó ergonómiai kialakításának köszönhetően a zónás matrac képes arra, hogy nyomáspontok kialakulása nélkül támassza alá gerincünket. Így nemcsak a forgolódás mentes éjszakákat, hanem hatékonyabb vérkeringést is eredményez.

Egy szó mint száz, a zónás matracok hatékonyabb és precízebb formakövetést – valamint nagyobb kényelmet – adnak, mint azok melyek egész felületükön ugyanolyan keménységgel rendelkeznek.

Nézd meg a Matracman Shop 7 zónás matracait:

Zónás matrac – van élet a zónákon túl?

Gyorsan fel is merül a kérdés, csak a zónás matrac a jó matrac?

Tény és való, a zónával rendelkező matracoknál nagyobb eséllyel valósulhat meg a gerinc tehermentesítése, mégsem jelenthető ki, hogy csak a zónás matrac lehet kényelmes és egészséges.

A matracválasztás ugyanis nagyon szubjektív műfaj, a testalkat és súly valamint az alváspóz például nagyban befolyásolja, milyen keménységre is van szükségünk illetve azt is, kell-e a különféle keménységű zónákra osztott ágybetét.

Az azonban biztosnak látszik, hogy a kemény matracok nem egészségesek. Például ilyen matrac hátfájásra az esetek többségében egyszerűen nem lesz jó…

Zónás matrac és alváshelyzet

Az előbbi alváspózzal kapcsolatos példánál maradva, oldalt alvásnál szinte minden esetben kell a plusz lágyság a váll és csípő résznél, hogy a gerinc felvehesse természetes alakját és kipihenhesse magát.

Oldalt fekvésnél ugyanis ezek a kiugró testrészek valóban veszélynek lehetnek kitéve és ha ezek nyomódnak, deformálódik a gerinc. Saját felméréseinkkel összhangban pedig más kutatások is megerősítik, hogy az emberek jelentős oldalt fekve – is – alszik. 

ha nincs zónás matrac

Így néz ki a gerinc, ha nincs megfelelően zónásítva a matrac

Tehát nekik – elméletileg legalábbis – mindenképpen jól jöhet a zónás matrac. Viszont itt is lehetnek kivételek –  de erről majd később.

Más tészta azonban a másik két alvási helyzet, háton illetve hason alvásnál kicsit engedékenyebbek szoktunk lenni, már ami a matrac feszességét illeti. 

Amennyiben hanyatt fekve alszunk, a medence/fenék résznek „illik” besüppednie némileg. Ebben a pozícióban egy lágyabban zónázott matrac jól végezheti feladatát, de sokan zóna nélkülit választanak és vígan elvannak vele.

A hason alvást pedig érdemes hanyagolni, ugyanis ekkor mind a lumbális (deréktáji), mind a nyak csigolyák feszülhetnek. Ha persze máshogy nem megy, hason alváshoz is megfelelhet valamilyen feszesebb vagy akár lágyabb félkemény matrac, a testsúly függvényében. A zónázás pedig itt nem játszik akkora szerepet, amellett hogy ártani nem árthat persze.

Zónás matrac és testsúly/testalkat

Amellett hogy milyen testhelyzetben hajtjuk álomra a fejünket, az is lényeges hogy milyen súllyal nyomjuk a matracot. Ez is hatással van arra, mennyire van szükségünk az ergonómiai zónás matracra. 

A testsúly sokat számít, nem mindegy milyen mézek a zónák…

Átlagos testsúlynál és alkatnál a zónás matrac nagyobb kényelmet és jobb formakövetést adhat, ez pedig még inkább igaz, ha oldalt alszik az ember. Mivel sokan vagyunk így ezzel, ezért kijelenthető, hogy legtöbbünk esetében egyértelműen jelentős előny ha a matracunk zónákra van osztva.

Nagyobb vagy akár extrém testsúlyú embereknél ahogy „megengedhető” a keményebb, feszesebb matrac, ugyanúgy lehet nekik egy zóna nélküli matrac is kényelmes. Hiszen a testük képes belenyomódni egy feszesebb matracba, anélkül hogy „összetörne”, mint egy karcsúbb ember esetében.

Itt is „játszik” persze a bevett alváspóz, oldalt fekve még nagyobb súlynál elkelhet a lágyítás a kiugró részeken.

Emellett pedig az is lényeges, hogy a súlyhoz milyen testsúly társul, vagyis milyen a testalkat. Példáként egy 110 kilós, 195 cm magas, erős testalkatú emberen arányosan oszlik el a súly, tehát ideális számára a zónázás.

Amennyiben azonban a testmagasság csak 165 cm, akkor már nagyon más a helyzet. Bizonyos részeken ugyanis olyan nagy súly koncentrálódik, hogy nincs az a karakteres zónázás, amely ehhez megfelelhet – mondjuk a hasi tájékon kellene egy jóval keményebb zóna, mint a többi részen, ilyen zónázott matracok nem igen vannak azonban.

A matrac zónázása és kényelmi réteg

Bár a zónázás talán a legpraktikusabb módja, hogy kényelmes matracot készítsünk, vannak más alternatívák is erre. Természetesen a kényelmi rétegre gondolok itt.

Régóta működik az a felépítés a matracoknál, hogy egy keményebb tartómagra épül rá egy komfortréteg. Az alátámasztó illetve kényelmi réteg vastagsága, alapanyaga és keménysége eltérő lehet, ezeket szabadon alakíthatja a gyártó.

A toppernek is nevezett komfortréteg célja pedig lényegében ugyanaz, mint a zónázásnak, hogy kényelmesebb legyen a matrac és hatékonyabb formakövetést nyújtson a testnek.

A kényelmi réteg alkalmazása a matracon pedig lényegében kiválthatja a zónázást. Az érzés persze egy kicsit más lesz, de a végeredmény – a kialakítástól függően – akár valami hasonló is lehet.

De szerencsére nem szükséges eldöntenünk manapság már, hogy zónás matracot vagy komfortréteggel rendelkező matracot válasszunk, hiszen a „profibb” matracoknál a két technológia egyszerre van jelen. 

zónázott hideghab matrac kényelmi réteggel

Így néz ki egy EMC kényelmi réteggel ellátott mélyen zónázott matrac

Vagyis az anatómiai zónás kialakítás és a komfortréteg használata inkább kiegészítik – pontosabban kiegészíthetik –  egymást, mintsem egymás konkurenciái lennének – legalábbis az általunk végzett matrac tesztek ezt az érzetet erősítik.

Milyen zónás matracok és zónás kialakítások léteznek?

Kialakítástól függően a zónás matracok lehetnek feszesebbek illetve akár kimondottan lágyak is. 

Az előbbiekhez visszatérve egy kicsit, a kényelmi réteggel kombinált zónás matracok még kényelmesebbek és még inkább “gerinckímélő matracok” lehetnek számunkra, mint azok, melyek nem rendelkeznek ilyen felső résszel.

Ugyanilyen módon beszélhetünk „karakteresebb” zónázásról illetve – elnézést a kifejezésért – „tessék-lássék” zónázásról. 

Az elsőnél a zónák között valóban érezhető különbség van feszességre, a második esetben pedig ez nem annyira nyilvánvaló. Ez utóbbi eset persze bizonyos esetekben akár jól is jöhet – ilyen az amikor nincs szükség mondjuk jelentős lágyításra a csípőnél, emellett marketingeszközként is megjelenhet az ilyen jellegű zónázás.

Ez a matrac például zónázott, de nincs túl mélyen vágva:

Wave HD matrac keresztmetszete

Ezt viszont már mélységében zónáztuk:

Xdura-Classis-HD-matrac-rajz

Ennek megfelelően megkülönböztethetünk „mélységi” zónázást és olyat is, mely inkább csak zónás matracunk felszínét érinti.

Előbbi lágyabb matracot eredményez – ilyen például egy zónás habrugós matrac – , így átlag súly és oldalt alvó embereknek ajánlott, utóbbi a „kemény legényeknek”, a nagyobb testsúlyban lévőknek lehet ideális, akinek nem szükséges ez a fajta lágyság, de azért jól szeretnének aludni.

Ezek mellett pedig fontos kérdés az is, hogy mennyi zóna ideális egy matracnál? Mennyinek van úgymond értelme és melyik esik a túlzás kategóriába?

E tekintetben pedig 3, 5, 7 és 9 zónás matracokat különböztethetünk meg egymástól.

Ahhoz pedig hogy eldöntsük, melyik zónázás a legpraktikusabb, azt kell végiggondolni, mely testrészeinknél a legfontosabbak az eltérő keménységű zónák.  Ezek pedig egyértelműen a váll, derék illetve csípő vagy medence rész, a többi, kisebb súlyú rész nem esik olyan súllyal latba.

7 zónás matracok

Nem véletlenül a 7 zónás matracok a legelterjedtebbek. Ez ugyanis az a kialakítás, mely leginkább figyelembe veszi a fentieket és a legtökéletesebb formakövetést adja. 

Szerintem ezek a matracok állnak legközelebb a köznyelvben tévesen elterjed ortopéd matrac vagy gyógymatrac elnevezéshez.

7 zónás matrac

Látszik, hogy a váll és a csípő igényli, hogy a matrac beengedje…

A 7 zónás matracnál a lényeg az előbb említett váll illetve a derék és csípő/medence zóna. Ezek a matracok szimmetrikusak, magyarán szólva a matrac vízszintes irányú átforgatásával ugyanazokat a zónákat kapjuk.

Így a lábzóna tulajdonképpen meggyezik a vállzónával, ezzel pedig nincs is probléma, hiszen amint említettük az alsótestnél nincs olyan jelentős funkciója a zónázásnak. 

Középen helyezkedik el a csípő vagy medence zóna, ezután jön minkét oldalon a derék zóna, melyet a váll zóna majd a fej zóna követ. Abban azonban már vannak különbségek a 7 zónás matracok között, hogy melyik zóna milyen keménységű is pontosan. 

A váll zóna egyértelműen lágyabb a 7 zónás matracnál, hiszen ezen a részen be kell süppednie a vállnak, a derék zóna általában feszesebb lehet ennél, mely a hátgerinc csigolyáinak deformációját akadályozza meg.

A csípő zónánál pedig vagy a vállzónával megegyező lágyságú a matrac, vagy pedig feszesebb – a fejrésznél elhelyezkedő zónának kisebb a jelentősége, ez általában közepesen kemény.

Előbbi azt veszi figyelembe, hogy a csípő is ugyanolyan neuralgikus pont, mint a váll, vagyis szükség lehet a hasonló lágyságra, hogy a csípő ne nyomódjon és okozzon fájdalmakat. A második megoldás szerint pedig a masszívabb, nehezebb medence csont megtámasztásához szükség van a némileg feszesebb zónára – ez semmiképpen nem egy kemény zóna!

A lágyabb csípő zóna az oldalt alvóknak és kisebb testsúlyhoz, a feszesebb medence zóna pedig az erősebb testalkathoz illik talán jobban.

Emellett nem mindegy hogy milyen alapanyagú és keménységű matracról van szó, a merevebb, feszesebb hideghabnál a lágyabb csípő zóna is rendben van, egy lágyabb latex matracnál pedig a vállrész lágyságánál valamivel feszesebb lehet a medence rész.

5 zónás matracok

Ritkábban találkozhatunk 5 zónás matracokkal is. Ez is jó megoldás ugyan, de a formakövetés elmaradhat némileg az előbbi típushoz képest.

Az 5 zónás matracnál ugyanis a vállnál és csípőnél van zóna, azonban a deréknál már nincs külön támasztó rész, ennél tehát problémásabb lehet a középső hátgerinc csigolyáinak alátámasztása.

9 zónás matracok – miért csak optikai tuning ez a megoldás?

Jól hangzik ugyan a 9 zónás matrac, gyakorlati jelentősége azonban szerintem nem nagyon van. Nincs ugyanis annyi testtájékunk melynek ennyi különféle alátámasztásra lenne szüksége, így a 9 zónás matrac legtöbbszöt inkább csak a marketing kategóriába tartozik.

A 9 zóna kialakításának egyébként nincs különösebb költsége a 7-hez képest, szóval ettől nem lesz rossz egy matrac, csak én annyira nem preferálom.

3 zónás matracok

A többihez hasonlóan szimmetrikusak a 3 zónás matracok is, ezekkel manapság már nem nagyon lehet találkozni. Egyértelmű hátrányuk a kevés zóna, így gyengébb formakövetés a többi zónázott matrachoz képest.

Jól látszik, a kép felső részén, hogy 3 zóna kevés a gerinc alátámasztáshoz

A 3 zónás matrac egy a középső, medence alátámasztására szolgáló masszívabb zónára és egy lágyabb zónára oszlik. Vagy legalábbis így lehet elképzelni.

Ha jobban belegondolunk, oldaltfekvésnél képtelenség normális alátámasztást csiholni belőle. Legalábbis azoknál az embereknél, akiknek van válluk. az meg mindenkinek van…

Zónázott hideghab matracok

A matracipar egyik legsokoldalúbb és legjobban felhasználható alapanyaga a hideghab, mely ráadásul príma ár-érték aránnyal rendelkezik.

Így nem csodálkozhatunk azon, hogy a hideghabból is nagyon szuper zónázott matracokat lehet készíteni, a magyar matrac piacon pedig nagyon népszerűek a zónás hideghab – vagy másnéven habszivacs matracok – legtöbbször 7 zónás kivitelben készülnek.

A tömör hideghab matracmagot CNC – számítógép vezérelt – vágógéppel ugyanis szinte bármilyen formára ki lehet alakítani.

CNC vágott zónázott hideghab matracok

Rengeteg féle CNC vágást használnak a zónás hideghab matracoknál…

Ahhoz hogy a rugalmas hideghab még jobban alkalmazkodjon testünk vonalához, különféle szélességű és mélységű csatornákat hoznak létre például a fekvőrészében. A sűrűbb és/vagy mélyebb bevágás lágyabb felületet eredményez, így ezt például a vállnál és csípőnél alkalmazzák.  

Amikor nagyobb kényelmet szeretnének elérni, akkor nemcsak a matrac fekvőrészébe, hanem a belsejébe is belevághatnak olyan csatornákat, melyek plusz süppedést eredményeznek. A csatornákkal „kikönnyítik” az anyagot, így ezek szintén a kiugró testrészeknél találhatók általában. 

A csatornák méretétől és kialakításától is függ hogy mennyire lesz is majd lágy a zónás hideghab matrac. Ezek nemcsak plusz kényelmet biztosítanak, hanem a zónás komforthab matrac (néha így nevezik a hideghabot) hatékonyabb átszellőzést is lehetővé teszik.

Bár a zónás hideghab matrac már nagyfokú kényelmet adhat, sokszor megspékelik még egy kényelmi réteggel – ami lehet egy memory hab, de akár egy EMC vagy Xdura hab is – is, hogy a törékenyebb testalkatúaknál is kímélje a gerincet. 

Elméleti lehetőség a komfortréteg zónázására is lenne ugyan – fedőmatracnál például létezik a zónás kialakítás – , ez azonban nem igazán terjedt el – valószínűleg már túlzottan lágy lenne az ilyen zónás matrac.

A kényelmi réteggel rendelkező zónás matracok néha hullámvágottak, vagyis a kényelmi és tartóréteg változó vastagságú, ezeknél is a test ergonómiáját veszik figyelembe a kialakításkor. Ez azonban elég ritka megoldás.

Fontos, hogy a vákuumcsomagolt matracok többsége hideghab, így a szállításuk sokkal egyszerűbb, mint rugós vagy latex társaiké.

A hideghabokról már írtunk egy átfogó cikket, azt ide kattintva érheted el: hideghab matracok.

Ha pedig inkább videót néznél, akkor a következőt ajánlom:

Zónázott latex matracok

Nagyon egyszerűen megoldható a zónázás a szuperrugalmas, kiemelkedően formatartó latex matracoknál is. A trópusi kaucsukfából származó gumitejet vízzel és más anyagokkal keverik össze illetve öntőformába öntve vulkanizálják – magas hőfokra hevítik.

Ezek az öntőformák pedig sok, kisebb-nagyobb átmérőjű tüskét tartalmaznak, melyek elsődleges funkciója az anyag megégésének megakadályozása.

A zónás latex matrac belseje tehát tele van ilyen lyukakkal, melyek átmérőtől függően a zónákat adják. A nagyobb átmérő lyukaknál a latex matrac felülete lágyabb.

zónázott latex matrac

A zónázott latex matracoknál általában a lyukak méretét és sűrűségét változtatják

Ezek a lágyabb részek pedig a vállnál helyezkednek el, a csípő és medence résznél egy kicsivel feszesebbek a zónás latex matracok.

A latex matracoknál is a 7 zónás kialakítás a leginkább elterjedt, de léteznek – kevésbé praktikus –monozónás latex matracok is, melyeknél a lyukak ugyanolyan átmérőjűek, ezek a matracok tehát nem zónásak, mivel felületük mindenhol ugyanolyan kemény.

Bár a porózus latex nagyon jól szellőzik, ezek a belső magját átszelő lyukak a ventilációját is jobbá teszik a zónázott latex matracnak. 

A témáról bővebben itt írtunk: latex matracok

Videón pedig itt beszélek róla:

Zónázott habrugós matracok

A zónás habrugós matracok lényegében hideghab matracok, az elnevezésük onnan ered, hogy a habanyagot rugó formájúra vágják ezeknél. A habrugóknak köszönhetően ezek a matracok általában ruganyosabbak és jobban szellőznek, mint a többi hideghab matrac.

A habrugók segítségével ráadásul jobban lehet „játszani” úgymond a matrac keménységével és rugalmasságával, így a zónás habrugós matrac még szélesebb körben variálható.

zónásított habrugós matrac
Így néz ki egy habrugós zónásított matrac keresztmetszeti képe.

A korábban már szóba került csatornákat a fekvőrészben előszeretettel alkalmazzák a zónázott habrugós matracoknál is, hogy ezeken még kényelmesebb legyen az alvás.

A lényegüket emellett azonban inkább a mélységi zónázás, vagyis a belső részben kialakított különféle méretű, alakú és elhelyezkedésű habrugók adják.  

Ahol ruganyosabb érzetre, plusz lágyságra van szükség – váll és csípő rész – , ott sűrűbben helyezkednek el a habrugók. A habrugók emellett akár több sorban is elhelyezkedhetnek.

A zónázott habrugós matracon is használnak időnként komfortréteget, amennyiben még finomabb formakövetést szeretnének elérni.

A habrugós matracok lelki világáról további infókat itt találsz: habrugós matracok.

Videón pedig itt beszélünk róla:

Zónázott táskarugós matracok

A zónás táskarugós matracok a legkényelmesebb rugós matracok közé tartoznak. Ezek ugyanis príma formakövetést adnak, ami nagyon is ráfér az acél rugós matracokra – sokkal jobbak, mint például a bonell rugós matracok vagy az epedarugós matracok.

A tasakokba varrt, különállóan működő zsákrugózat persze már nagy előrelépés a merev bonell rugós matracokhoz képest, a zónázás azonban még kényelmesebbé teszi a táskarugós matracokat – a legjobb matracok szerintem zónásítva vannak.

zónásított zsákrugós matrac
A különböző színű részek különböző keménységű zónákat takarhatnak.

Bár elméletben sokféle lehetőség van arra, hogy a táskarugós matrac feszességét változtassuk, általában a rugó vastagságával szokták megoldani az ergonómiai zónázást.

Azon a részen ahol vékonyabbak a rugók, ott jobban beengedi a testet a matrac, ahol pedig vastagabbak, ott feszesebben tart. Ahogy a többi matractípusnál már megszokhattuk, a váll zóna a lágyabb a zsákrugós matracnál, a közepe pedig – ahol a csípő és medence – vagy feszesebb egy picit vagy hasonlóan lágy.

Hogy példákkal is érzékeltessem, a táskarugós matracoknál általában 1,2 és 2,2 mm között változik a rugós vastagsága. A zónás zsákrugós matracnál pedig a feszesebb részeknél mondjuk 1,7 mm, a lágyabb részeknél pedig 1,5 mm a rugók vastagsága – a táskarugós matracoknál is a 7 zónára osztás a leggyakoribb.

A kényelem fokozása végett – hiszen azért az acélrugó az acélrugó – kényelmi réteget is szoktak tenni a zónázott táskarugózatra – ez lehet akár mini táskarugózat is, mely szintén lehet zónás kialakítású. Ha a táskarugók felett egyéb anyagot helyeznek el, azt időnként hibrid matracnak is nevezik.

Elméleti lehetőség a táskarugózat zónázására még az eltérő rugószám használata a matracban, ahol a sűrűbb rugózat jobb formakövetést és kicsit lágyabb érzetet adhat. Ha a téma mélyebben is érdekel, itt olvashatsz róla: zsákrugós matracok.

Hol érdemes vásárolni?

Mi mindig azt tanácsoljuk, hogy matracot csak és kizárólag személyes próba után vegyünk. Több, mint 10 éve ezzel foglalkozunk és elhiheted, ha azt mondom, hogy túl sokan nyúlnak félre úgy, ha próba nélkül rendelnek valamelyik matrac webáruházból…

Sőt, még személyes próba esetén sem árt olyan ágybetétet keresni, ami mellé elérhető valamilyen pénz-visszafizetési garancia. Biztos, ami biztos…

Ha még nem vagy biztos benne, hogy melyik lenne számodra az ideális matrac, ezt az írást érdemes elolvasnod: milyen matracot vegyek?

Ha bármilyen kérdésed maradt volna a zónázott matracokról, akkor írj nekünk a hello(kukac)matracman.hu címre.

Matracainkat ide kattintva nézheted meg!

A képhez tartozó alt jellemző üres; matrac-akcio-uj-nincs.jpg a fájlnév

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük