Matrac

Félkemény matrac

Félkemény matrac – miért ez a legegészségesebb?

A félkemény matrac kíméli igazán a gerincet és nyújt tökéletes pihenést.

A fenti kijelentés nem volt mindig magától értetődő, sokáig élt a köztudatban ugyanis, hogy csak a kemény matrac képes a gerincoszlop tehermentesítésére. Ez ráadásul nemcsak amolyan népi hiedelem volt, hanem még az orvosok is teljes mellszélességgel álltak ki a kemény matracok mellett.

A képhez tartozó alt jellemző üres; matrac-akcio-uj-nincs.jpg a fájlnév

Azonban, mint utólag kiderült, ez egy túlzó leegyszerűsítésből származott – ami abból indult ki, hogy a nagyon lágy matracok valóban nem tartják meg a testet és deformálják a gerincet –,  illetve abból, hogy az orvosok kutatásainak egyáltalán nem volt fókuszpontjában az egészséges alvás és a matrac kapcsolatának vizsgálata.

A 2000-es évek elején jelentek meg azok a kísérleteken alapuló tanulmányok, melyek minden kétséget kizáróan bebizonyították, hogy a félkemény matracokkal lehet leginkább enyhíteni a hátfájás és derékfájás tüneteit, tehát ezek a legegészségesebbek.

A félkemény matrac ugyanis annyi feszességgel rendelkezik hogy megtarthassa a gerincet, azonban annyira lágy is egyúttal, hogy képes hatékonyan idomulni a gerinc természetes hajlataihoz.

Gerincünk ugyanis nem teljesen egyenes, hanem enyhe S alakban ívelődik, a félkemény matrac pedig precízen képes lekövetni a nyaki- hát, és lumbális gerincszakaszokat.

Félkemény matracok esetén gerinc

A gerinc nem egyenes, ha alá akarjuk támasztani, nem elég egy kemény matrac…

Az izmokat, csigolyákat és gerincünk más „alkatrészeit” is hatékonyan tehermentesíti a félkemény matrac valamint a porckorongok tápanyagellátása is megfelelően működik majd, ha ilyen ágybetéten hajtjuk álomra fejünket.

A formakövetéssel pedig együtt jár a magas fokú kényelem, amit a félkemény matrac nyújt, szemben a kemény matracokkal.

A kemény ágybetétek ugyanis nemcsak kényelmetlenek – ideig-óráig lehetnek komfortosak, de hosszú távon biztosan –, hanem kellemetlen nyomás alá helyezik testünk bizonyos pontjait és feszültségeket okoznak a csigolyákban, ezzel pedig ellehetetlenítik a pihentető alvást.

Ebben a videóban el is magyarázom, hogy mi a baj a kemény matracokkal:

Persze a keménység relatív fogalom a matracoknál. Ez nagyban függ a használó testsúlyától és testalkatától, valamint a bevett alváspóz is befolyással lehet az ideális matrac keménységre. Éppen ezért óva intünk attól, hogy matrac keménységi skálák alapján válasszuk ki matracunkat.

Nyilvánvalóan mást jelent a kemény vagy félkemény matrac egy 120 és egy 60 kilós embernek, ami mondjuk a kisebb súlynál keménynek érezhető, az lehet hogy éppen megfelel nagyobb súly esetén. 

Vagyis a testesebb ember jobban elbírhatja a némileg keményebb matracot, de a kimondottan kemény itt sem biztos hogy praktikus. Inkább a feszesebb félkemények között érdemes keresgélni – extrém testsúlynál persze már más lehet a helyzet. 

Oldalt fekvéskor félkemény matracon

Egy félkemény matracon a csípő és a váll kissé beljebb nyomódik, hogy egyenes legyen a gerinc – pont, mint a képen…

Átlagos súlynál és törékenyebb testalkatnál pedig a feszesebb vagy éppen lágyabb félkemény matracok lehetnek igazán kényelmesek és gerinckímélők – hogy milyen is legyen pontosan a keménység az már a nagyon egyéni preferenciák és ízlés kérdése leginkább.

Oldalt alváskor szinte „kötelező” a félkemény matrac, ugyanis ilyenkor az úgynevezett „kiugró testrészek”, a váll és csípő nyomódhatnak és fájdalmak alakulhatnak ki a gerincoszlop deformálódása miatt. Ebben az esetben is ez a keménység adja majd a legjobb ágymatracokat.

Háton alvás esetén jobb a testsúly eloszlása, tehát nem fenyegeti veszély a vállat és csípőt. Ebben az esetben a némileg keményebb matracok is megfelelhetnek, de érdemes talán a feszesebb félkemény kategóriánál maradni a nagyon kemény helyett.

A gerincünk számára legkevésbé kedvező hason fekvésnél is érdemes hanyagolni a kimondottan lágy matracokat, a masszívabb félkemény matracok általában itt is megfelelnek a csigolyák tehermentesítéséhez.

Félkemény hideghab matracok

A hideghab a matrac ipar légszélesebb körben variálható alapanyaga, a hideghabból játszi könnyedséggel lehet szuper kényelmes félkemény matracot készíteni. Nem meglepő tehát, hogy a félkemény hideghab matracok – másnéven időnként komforthab matracként is szerepelnek – jelenleg a legnépszerűbb ágybetétek közé tartoznak.

Az egyik legkedveltebb félkemény matracunk, az Xdura

Sokféle lehetőség van arra, hogy közepesen keménnyé varázsolja a gyártó hideghab matracát. Egyrészt változtathatja magának a hideghab anyagnak a keménységét – ezt hivatalosan nyomófeszültségnek hívják és kilopascal a mértékegysége.

Másrészt használhat a „hagyományos”, merev hideghab helyett nagyrugalmasságú HR hideghabot, mely ruganyosabb és kényelmesebb is. Olyannyira rugalmasak ezek a HR hideghabok, hogy a „megfelelően beállított” keménységű HR hideghab matracot sokan már félkeménynek tartják – persze, mint említettük, a félkemény matrac fogalma eléggé szubjektív.

De ezzel még koránt sincs vége a félkemény hideghab matrac változatoknak. A hideghabokat félkemény matracokká lehet tenni az habanyag „kikönnyítésével” is. Ez annyit jelent, hogy a matracba – akár a fekvőrészbe, akár a belsejébe vagy mindkettőbe – különféle formájú és méretű csatornákat vágnak, így a matrac lágyabb és kényelmesebb lesz. 

A videóban mindent elmondok a zónás matracok lelkivilágáról…

További fokozat, amikor ezeket  a hideghab matracokat úgy tervezik meg, hogy figyelembe veszik testünk ergonómiáját, ezzel pedig még profibb formakövetés lehet elérni. Ezeket hívjuk zónás hideghab matracoknak.

 A félkemény habrugós matracok is hideghabból készülnek általában, viszont rugó formájúra alakítják a habanyagot ezeknél, melynek köszönhetően nagyobb ruganyosságot illetve kényelmet lehet elérni.

Ha érdekel a habrugós matrac téma, akkor ezt a videót ne hagyd ki:

A kényelmet még tovább lehet növelni azáltal, hogy a zónás vagy habrugós hideghab matrac tetejére kényelmi réteget is tesznek. Ez lehet valamiféle speciális hideghab, mint amilyen az EMC vagy Xdura hab, de lehet akár memory hab is, esetleg pedig memory gél vagy cellpur memory hab is.

Mélyebben érdekelnek a hideghab matracok? Ebben a cikkben mindent leírtunk: https://matracman.hu/hideghab-matrac/. Vagy nézd meg ezt a gigarészletes videót a hideghabról:

Félkemény memory  matracok

A félkemény memory matracokon  a memory hab egyedül kényelmi funkciót lát el egy másmilyen anyagból – akár hideghab, akár táskarugózat akár latex vagy kókusz – készült feszesebb és masszívabb tartómagon.

Tehát a memory hab egy finom, lágy anyag, mely azért felel, hogy a félkemény matrac tökéletes kényelmet és formakövetést nyújtson. Érdekességképpen jegyezzük csak meg, hogy találkoztunk már kemény memory hab matraccal, ennek a lényege azóta sem nyilvánvaló számunkra.

Itthon általában hagyományos memory habot használnak a gyártók, mely bár nagyon kényelmes anyag,  gyengesége, hogy rosszul szellőzik át és gyorsan felmelegszik –  a memory gél vagy más, jobban szellőző alternatív memory habok használata viszonylag ritka. 

A normál memory habból készült félkemény memory matracok használatát az izzadósabb személyek tehát jobb ha kétszer is meggondolják.

A memory matracokról leírtunk mindent ebben a cikkben: https://matracman.hu/memory-matrac/. Vagy elmondtunk minden ebben a videóban:

Félkemény latex matrac

A félkemény latex matrac a természetes anyagok szerelmeseinek illetve azoknak remek alternatíva, akiknek minden vágyuk egy „szuperrugalmas” és kényelmes matrac.

Bár egy kicsit félrevezető  a biomatrac elnevezés, a natúr latex matracokat mégis csak a félkemény biomatrac illetve inkább a félkemény természetes anyagból készül matracok közé sorolhatjuk.

A kacsukfából kinyert és vulkanizált – magas hőfokra hevített – gumilatex egy hihetetlenül ruganyos anyag, az ebből készül félkemény latex matracok pedig egyértelműen a legkényelmesebb ágybetétek közé tartoznak.

A természetes latex matracoknál az anyag tömörsége befolyásolja a feszességet is, minél tömörebb az anyag, annál „keményebb” – itt az idézőjel arra utal, hogy még a legsűrűbb natúr latex is rugalmasabb és lágyabb, mint más matrac anyagok.

Példának okáért, egy 70 kg/m3 sűrűségű latex a lágy, egy 80-as sűrűségű a félkemény, egy 90-es pedig a feszesebb, de még mindig nem a hagyományos értelemben vett kemény kategóriába tartozik.

A félkemény, természetes latex matracokkal szemben a kevert latex matrac között vannak kemények és félkemények is. Itt is befolyásolja a keménységet és rugalmasságot a natúr és szintetikus latex aránya – ez általában 20, 40 százalék a szintetikus kaucsuk javára –  illetve a latex anyag sűrűsége.

A kevert latexek mindig feszesebbek, mint a természetes félkemény latex matracok – például egy 55-ös anyagsűrűségű kevert latex matrac keményebb, mint egy 80-as natúr latex matrac.

A más anyagokkal összekevert, folyékony latexet olyan öntőformába öntik, mely különféle átmérőjű tüskéket tartalmaz, így a latex matracok belseje tele van lyukakkal, ettől pedig hatékonyabban szellőző és kényelmesebb lesz félkemény latex matracunk. 

Ha szeretnél többet olvasni a kaucsuk matracokról, akkor ezt a cikket érdemes megnézned: latex matracok. Vagy pedig kukkants bele ebbe a videóba:

Félkemény rugós matracok

Bár a rugós matracoknál a lágyítást egy kicsivel nehezebb megoldani az acélrugók merevsége miatt, mint mondjuk a habmatracoknál vagy latex matracoknál, azért a rugós matracokból is jó félkemény matracokat lehet készíteni.

A rugós matracokból a rugózatra elhelyezett kényelmi réteggel felhasználásával csinálnak félkemény matracokat. 

Félkemény bonell rugós matracok

bonell rugós matracok felett már – szerencsére – eljárt az idő. Az egymással összekötött, nagyméretű rugókból álló bonell rugós matracok ugyanis egyrészt nagyon feszesek és ezzel a formakövetésük sem az igazi, másrészt pedig csapnivaló a pontrugalmasságuk.

Ebben a videóban elmondom, miért nem ajánlom a bonell rugókat…

Persze a bonell rugós matracból is lehet félkemény matracot gyártani, viszont nagyon profi komfortrétegre van szükség ehhez. Ez azt jelenti, hogy a bonell rugós tartómag önmagában olyan szinten kényelmetlen és gyenge formakövetésű, hogy csak kimondottan vastag és lágy kényelmi réteggel lesz belőle úgy ahogy kényelmes matrac.

Vagyis a bonell rugózat az egyik leggyengébb matrac alapanyag ahhoz, hogy kényelmes félkemény matracot készítsünk belőle – hacsak nincs nyakon öntve rengeteg kényelmi réteggel.

Félkemény táskarugós matracok

A táskarugózat viszont már nagyon jó félkemény matrac alapanyag. Olyannyira, hogy a félkemény táskarugós matracok (időnként hibrid matrac néven is futnak) még a legkényelmesebb hideghab, memory hab és latex matracokkal is felvehetik a versenyt.

félkemény zsákrugós matrac

Látszik a képen, hogy nem mindegy, milyen kemény a zsákrugós matrac…

A zsákrugós matrac belseje ugyanis sok kis rugóból áll, melyek ráadásul nincsenek összekötve, hanem különállóan, kis tasakokba varrva mozognak. Így a táskarugós matrac kényelmesebb, jobban idomul a gerinc vonalához illetve nyugodtabban alszunk rajta – hiszen pontrugalmas – mint a korábban már említett bonell rugós testvérén.

Tehát a zsákrugózat, mint matracmag már önmagában is képes a formakövetésre illetve kényelmet is nyújt. Ráadásul a bonell rugózattal szemben a tasak rugók vastagságát és ezzel feszességét is változtathatják a gyártók. Tehát jobban variálható keménység szempontjából mint a bonell vagy epeda rugózat – ez utóbbi gyakorlatilag már nem igen létező kategória.

Azonban a zsákrugó is acélrugó, vagyis merev és feszes anyag, ezért a táskarugós matracokra is mindig raknak egy komfortréteget, melynek köszönhetően kényelmesebb lesznek és hatékonyabban nyomás mentesítik a gerincet.

A képhez tartozó alt jellemző üres; matrac-akcio-uj-nincs.jpg a fájlnév

A táskarugós matracokról itt írtunk részletesen, amennyiben jobban érdekel a téma, kattints és böngészd  át: https://matracman.hu/taskarugos-matrac/.

Nézd meg matracainkat, kattints ide!

Amennyiben pedig maradt még benned kérdés a félkemény matracokkal kapcsolatban, keress minket bátran elérhetőségeinken.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük