Matrac

H1-H5 matrac keménység

H1-H5 matrac keménység skála – tényleg érdemes figyelembe venni?

Ha matrac vásárlás előtt állsz, szembesülhetsz azzal, hogy az egyik leginkább megfontolandó és az egyik legnehezebb kérdés a kiszemelt ágybetét keménysége.

Milyen kemény legyen a matrac, mely lehetővé teszi a pihentető éjszakákat és szép álmokat?

És itt jönne kapóra a német nyelvterületen elterjedt matrac keménységi skála, mely H1, H2, H3, H4 és H5 keménységre osztja a matracokat.

De mi is ez pontosan és mennyire is érdemes rá alapoznod a matracod kiválasztását?

A képhez tartozó alt jellemző üres; matrac-akcio-uj-nincs.jpg a fájlnév

Mi az a H1, H2, H3, H4, H5 matrac keménység osztályozás?

Inkább csak német területen terjedt el a matracok H1-H5 keménység szerinti osztályozása, azt hiszem nem véletlen, hogy szélesebb körben nem alkalmazzák, a cikkből pedig kiderül miért gondolom ezt.

Nézzük is meg, hogy képzelik el a matrac keménységi osztályokat.

  • H1 keménységű matrac – ezek esnek a kimondottan lágy matrac kategóriába, így maximum 50 kilogrammos testsúlyhoz vannak ajánlva.
  • H2 keménységű matrac – ez még mindig a lágy matracok csoportja, viszont ezek egy picivel feszesebbek, mint az előzők, 70 kilóig ajánlottak.
  • H3 keménységű matrac – a félkemény matracok osztálya, mely az átlagos testfelépítésű és súlyú emberek számára javallott 70-től 100 kg-ig.
  • H4 matrac keménység – a „súlyosabb egyéniségekhez” illő kemény matracok, 100 és 130 kg közötti testtömeggel rendelkezőknek biztosít stabil támaszt.
  • H5 kemény matrac – ezek pedig az igazán kemény matracok, 130 kg feletti testsúlyhoz szükséges ez a fajta masszívság.

Egyértelmű az összefüggés a matrac keménység és a használó testsúlya között, minél nagyobb a testsúlyunk, annál feszesebb matrac kell, hogy meg tudja tartani ezt a tömeget.

Azonban nem mindegy a testfelépítésünk sem, hogy a súlyhoz milyen testmagasság társul. Nem mindegy, hogy 160 vagy éppen 200 cm magasan nyomunk 120 kilogrammot.

Kép forrása: https://matratzen.info/matratzen-haertegrad/

A fenti, részletesebb táblázatban megnézhetjük, hogy testsúlyunkhoz és magasságunkhoz, testalkatunkhoz milyen keménységű matrac illik.

Akkor mi a probléma a H1-H5 matrac keménység osztályozással?

Több probléma is van. Nézzük sorjában ezeket.

1. A H1-től H5-ig terjedő matrac keménység skála egyáltalán nem egzakt, nem pontos matrac keménységeket jelöl. Mondjuk egy H3-as hideghab, latex vagy táskarugós más és más érzetű lesz, még akkor is ha elméletben ugyanabba a kategóriába esnek – de önmagában már ez a dolog is kérdéses, hacsak nem mérik meg minden egyes H jelölésű matracnál gyárilag a nyomófeszültséget.

Így a különféle alapanyagú matracokat ez alapján nem igazán lehet összehasonlítani egymással. Ha látsz két H3-as keménységű matracot két forgalmazónál, nem lehetsz biztos benne, hogy e matracok keménysége pontosan megegyezik egymással. (Sőt, akár előfordulhat, hogy meg sem közelítik egymás keménységét.)

2. Nem mindenki alkalmazza a H1-H5 matrac keménységet az ágybetéteinél, sőt, a többségre nem is jellemző, itthon is csak elvétve találkozhatsz ezzel a jelöléssel a matracoknál. Így már csak ezért se nagyon tudod figyelembe venni illetve ez alapján nem tudod összehasonlítani a kiszemelt matracokat.

3. A matrac választás már önmagában egy nagyon szubjektív „műfaj”, ennek szerves része a megfelelő keménység megtalálása, ez pedig ugyanúgy nagy mértékben személyes preferenciákon alapul.

Így nem véletlen, hogy még a németek is leírják, hogy a H1-H5 keménységi tabella csak korlátozottan, az egyéni sajátosságokat figyelembe véve használható.

Milyen az ideális matrac keménység?

Matrac keménység és testsúly

Való igaz, hogy a matrac keménység és testsúlyunk között szoros kapcsolat van. Általánosan elfogadott nézet és logikus is, hogy a kisebb súlyhoz lágyabb, a jelentősebb testtömeghez pedig keményebb matrac szükséges.

Hiszen a súlyosabb test nagyobb nyomást helyez a matracra, így a túlzottan lágy matracba ez a tömeg olyan szinten belesüppedne, hogy a gerinc sínylené meg a kellő alátámasztás hiányát. Ugyanilyen módon, a kisebb súly viszont ugyanezen a keménységen „összetörik”.

Azonban mégis azt mondhatjuk, hogy ez inkább csak egy nagyjábóli iránytű, ugyanis vannak szép számmal olyan egyedi esetek, ahol egyáltalán nem állja meg a helyét.

Ebben a videóban elmeséljük, hogy miért nem egészséges a túl kemény matrac.

Attól még ugyanis, hogy erősebb testalkatunk illetve tetemes súlyunk van, nem biztos, hogy egy nagyon kemény matracon jól ki tudnánk pihenni magunkat. Sokszor az erős testfelépítésű embernek is szüksége van bizonyos lágyságra, arra hogy a matrac a széles vállat vagy medencét be tudja fogadni.

Matrac értékesítés közbeni, az életből vett tapasztalataink ráadásul teljes mértékben megerősítik ezt. Nem egyszer fordult elő, hogy a 100 kg feletti ügyfelek lágyabb – nyilván azért nem a legpuhább – ágybetéteket kerestek nálunk.

De ugyanez megfordítva is igaz, sokszor a törékenyebb alkatú emberek nagyon jól elvannak a viszonylag keményebb matracon is, itt pedig általában egyszerűen arról van szó, hogy az évek folyamán az ilyen keménységű matracokat szokta meg a testük.

Ahogy a mellékelt tabella is mutatja, az sem mindegy, hogy az adott testsúlyhoz milyen magasság társul, ha például a 120 kiló 195 centis magasságul párosul, akkor nem feltétlenül van szükség egy olyan masszív matracra, mint egy 165 cm-es magasság esetében.

Vagyis nem mindegy hogy hol koncentrálódik a súly, a nagyobb súlyú, de nyúlánk emberek esetében eloszlik a súly, míg az ugyanolyan súlyú de alacsonyabb emberek testfelépítése eltér ettől, bizonyos részeken nagyobb tömeget hordoznak, így nekik másféle keménységű matrac szükségeltetik.

Matrac keménység és alvópóz

A testsúly és testalkat mellett a megszokott alvási helyzet is nagyon lényeges a matrac keménységének szempontjából.

Háton alvásnál például a legjobb testsúly eloszlása, így ebben az alvópózban „megengedettek” a keményebb, feszesebb matracok is, ez persze nem jelenti azt, hogy a „kőkemény” matracok lesznek kényelmesek, ezeken ugyanis feszülnének a lumbális illetve a hátgerinc csigolyái.

A megfelelő matrac keménység megválasztása oldalt alvásnál igazán fontos, hiszen ebben a alvópózban okozhatnak igazán problémát a kiugró testrészek, a váll és a csípő. Oldalt fekvésnél tehát lágyabb matrac kell, mely be tudja engedi ezeket a részeket illetve ezzel tehermentesülhetnek a gerinc csigolyái és a porckorongok.

A fenti két alvópózt tarthatjuk gerincünk szempontjából egészségesnek, míg a hason alvás egyértelműen a legrosszabb, hiszen a fejünk elfordítása miatt a nyaki csigolyák rotálódhatnak illetve a deréktáji csigolyák és feszülhetnek.

Mindenesetre hason fekve is feszesebb matrac hozhat enyhülést a csigolyáknak, a túlzottan kemény viszont itt sem célravezető.

Személyes preferenciák, megszokás

Ezek mellett a különféle gerinc bántalmak is befolyásolhatják az ideális matrac keménységet, ilyenek lehetnek a porckorongsérv, a kopásos, degeneratív gerincbántalmak vagy a gerincferdülés.

Nagy szerepe van a megszokásnak is a matrac keménységének kiválasztásakor, tapasztalataink szerint hogyha valaki évtizedeikig egy bizonyos keménységet szokott meg,  annak általában nehezen megy a váltás, vagyis a megszokottnál jóval keményebb vagy lágyabb ágybetétet nem érdemes választania, vagy legalábbis számolnia kell vele, hogy idő kell az új matraccal való megbarátkozásnak.

Más esetekben viszont van létjogosultsága mondjuk jelentősen lágyabb matracot választani, ilyen az amikor a korral megjelennek az ízületi problémák, a reuma. Ekkor enyhülést az ízületeknek a lágyabb matracok hozhatnak.

Hogyan válaszd ki az ideális keménységű matracot?

A fentebb leírtakat vedd figyelembe első körben, mivel azonban ahogy említettem is, a keménység nagyon relatív dolog egy matracnál illetve a matrac választás szubjektív műfaj, nem lehet megspórolni a személyes matracpróbát – e nélkül nem is szerencsés matracot vásárolni.

A kiszemelt matracokat a szaküzletben egy negyed óráig legalább érdemes próbálgatnod az otthonihoz hasonló párnával.

A csere vagy pénzvisszafizetési garancia pedig azért nagyon praktikus, mert a megvásárolt matracon el kell töltened néhány éjszakát, hogy kiderüljön valóban kényelmes-e számodra.

A képhez tartozó alt jellemző üres; matrac-akcio-uj-nincs.jpg a fájlnév

Kattints ide és nézd meg a Matracman Shop matracait!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük