Matrac

Modal szálas matrachuzat

Modal szál – minden, amit tudni akarsz matracaink Moby 18 szövetéről

A Matraman Shop matrachuzatai egytől egyig modal szállal kevert szövetből készülnek – 29%-ot tartalmaznak huzataink ebből a kiváló szálas anyagból – valamint 1% lent, 1% kendert is tartalmaznak a poliészter mellett.

Nem véletlenül esett választásunk a modalra, napjainkban ugyanis ez az egyik olyan textilanyag, melyet előnyös tulajdonságai és környezettudatos gyártása szinte arra teremtettek, hogy matrachuzat legyen belőle – természetesen nem csak matracoknál, hanem számtalan más ruhaipari terméknél – pólók, alsóneműk stb – felhasználják a modal fonalat.

A képhez tartozó alt jellemző üres; matrac-akcio-uj-nincs.jpg a fájlnév

Modal szál – mi is az pontosan?

A modal egy természetes alapú, mesterséges szál, az olyan cellulóz alapú műselyem szálak közé tartozik, mint amilyen például a viszkóz, a lyocell vagy akár a bambusz.

Vagyis alapvetően a természet adta cellulózból – mely a növények vázanyagának nagy részét képező szerves anyag – készül, melyből vegyi eljárással hozzák létre a modal szálat.

Hasonló gyártástechnológiával készül, mint a viszkóz szál, de a módosításoknak köszönhetően a modal szál tulajdonságai kedvezőbbek a viszkózénál illetve még a pamuténál is.

A modal a többi műselyem száltól eltérően kizárólag bükkfából készül – legalábbis az esetünkben lényeges Lenzing™ Modal – , míg a viszkózt például jellemzően fenyőfából állítják elő, a lyocellt – ismertebb nevén tencelt – pedig főként eukaliptuszfából. Ennek pedig – mint a későbbiekben látjuk is majd – az ökológia lábnyom csökkentése és a környezettudatosság miatt van nagy jelentősége.

A modal fonal más szálas anyagokkal felhasználva javítja azoknak illetve magának a szövetnek a tulajdonságait, így a modalt poliészterrel vagy pamuttal is keverik.

 Lenzing™ Modal –  avagy nem minden modal, ami

A modal szálat 1951-ben Japánban fejlesztették – S. Tachikawa nevéhez fűződik – ki, jelenleg a legnagyobb és legjelentősebb modal szál gyártó pedig az osztrák Lenzing AG, mely saját gyártású modal anyagát Lenzing™ Modal néven védjegyeztette – az 1960-as évektől gyártják ezt a módosított viszkóz szálat illetve folyamatosan fejlesztik.

Fontos hangsúlyoznunk, hogy matracaink huzatának szövete közel egyharmad részben ebből a Lenzing™ Modalból készül, ugyanis ez gyártástechnológiájában eltér más gyártók modal anyagától.

A Lenzing kizárólag bükkfából készíti a modalt – más gyártóknál többféle keményfát is felhasználhatnak a gyártáshoz.

A bükkfából kinyert rostanyagot felaprítják és különféle vegyi folyamatokkal oldatot készítenek belőle, mely végül olyan állagú lesz, mint a méz. Ezt pedig átnyomják egy apró lyukakat tartalmazó szálképző rózsán, az így létrejövő szálakból készítik a fonalat, melyet aztán színeznek, nyújtanak, mosnak, öblítenek és szárítanak.

Modal szál – Miért olyan jó matrac huzatanyagként?

A különféle műselyem szálakat már évszázadok óta folyamatosan fejlesztik, hogy javíthassák tulajdonságaikat. A 19. század végén kifejlesztett viszkóz szál hátránya például, hogy nedves állapotban veszít a szakítószilárdságából.

Mert strapabíró anyag és kiemelkedő a szakítószilárdsága

A modal szálnál viszont annyit változtattak a gyártási metóduson, hogy a cellulóz megszilárdításakor másféle vegyszereket is alkalmaznak és ezzel megváltoztatják annak belső szerkezetét. Ennek a köszönhetően a modal szakítószilárdsága – száraz és nedves állapotban is –  kiemelkedő.

A ’modal’ kifejezés utal a fent említett tulajdonságára az anyagnak, ezért hívják „magas nedvesség modulusú” viszkóznak.

Egy matrachuzat esetében pedig nagyon fontos tulajdonság, hogy az úgymond „elnyűhetetlen”, vagy legalábbis tartós legyen és ne kopjon szét idejekorán. A modal szálnak pedig sok más mellett ez a lényege, vagyis nagy szakítószilárdságú, strapabíró és időtálló fonal, a belőle készül szöveten pedig kevésbe hagy nyomot az idő vasfoga.

A modal szálat tartalmazó matrachuzat ráadásul kevésbé bolyhosodik és nem foszlik szét. A modal mind a viszkóznál, mind a pamutnál erősebb, ellenállóbb és tartósabb textilipari szálas anyag.

Mert könnyen mosható és nem veszti el kedvező tulajdonságait a mosástól

De szinte ugyanolyan lényeges, hogy matracunk huzata mosható legyen, de olyan módon persze, hogy valóban bírja a mosást rendesen, és ne menjen tönkre attól, hogy néhányszor beraktuk a mosógépünkbe – ezt azért fontos hangsúlyozni, mert sok matrachuzat inkább csak a használati útmutató szerint mosható, valójában viszont nem tolerálja annyira a mosást.

Könnyen kitalálható, hogy a megváltoztatott molekulaláncú viszkóz, a modal szál nemcsak hogy szakítószilárdságát, erősségét valamint rugalmasságát nem veszti el nagy nedvességtartalomnál, hanem prímán bírja a mosást, anélkül hogy összemenne, vagyis forma és mérettartó, nem fakul ki  illetve nem gyűrődik meg mosás közben.

Tehát a modal szállal kevert matrachuzat könnyen kezelhető, nem okoz gondot a mosás után visszatenni a matrac belső magjára.

(Ettől függetlenül a matracok huzata nem arra van fejlesztve, hogy havonta mossuk őket, mert azt nem fogják hosszú évekig bírni. Erre a célra érdemes egy matracvédőt beszerezni.)

Mert különlegesen puha és ruganyos, gyengéden kényezteti bőrünket

Bár nagyon erős és masszív textil készíthető a modal fonalból, ez közel sem jelenti azt, hogy merev lenne modal szálas matrachuzatunk. Éppen ellenkezőleg. Ez a félig-meddig természetes anyag kiemelkedően rugalmas, tapintása pedig nagyon finom és puha.

Hogy ezt érzékeltethessük egy kicsit, a modal kétszer olyan puha, mint a pamut! Ez a selymes érzete pedig a még a mosás után is megmarad a modal szövetnek.

Nem kell sokat magyaráznom azt hiszem, hogy miért fontos a finom, selymes tapintás egy matrachuzat esetében. Hiszen senki sem szereti ha műszálas érzete van a huzatának, ráadásul még világít is a sötétben. A formatartás, a kiemelkedő rugalmasság és a puhaság miatt olyan közkedveltek a modalból készült pólók, alsóneműk és műs ruházati cikkek is.

Mert prímán szellőzik és magas a nedvszívó képessége

A pihentető alváshoz elengedhetetlen a száraz, hűvös alvásklíma. A modal szálas matrachuzat pedig még ebben is segíthet.

A modal nedvesség felszívó képessége 50%-al jobb, mint a pamutnak, tehát az éjszaka felhalmozódó testpárát felszívja és elvezeti, miközben külső felülete száraz tapintású marad, így kevésbé izzadunk egy ilyen matrachuzaton.

Emellett azért is könnyebb átvészelni vele az izzadós éjszakákat, mert nem köti meg a hőt, hatékonyan szellőzik át és hűvös tapintású.

Környezetbarát-e a modal szál?

Jogos kérdés, lévén hogy a modal bár természetes alapú fonal, mégiscsak kémiai úton hozzák létre. Azt mondhatjuk erre, annyira környezetbarát, amennyire egy ilyen szálas anyag az lehet. Itt ketté kell választani azonban a Lenzing által gyártott modalt és a többi modal anyagot.

Az általunk használt Lenzing Modal™  ugyanis a maga kategóriájában az egyik leginkább fenntartható szálas anyag a textilgyártásban. A felhasznált anyagokban és a gyártástechnológiájában is eltér más gyártók termékeitől.

Amíg ugyanis a modal és más viszkóz szálak egy jelentős részéhez a nyersanyagot Délkelet-Ázsiában szerzik be, sem átlátható, sem pedig fenntartható forrásból – ezeket a gyártókat gyakran vádolják meg az esőerdők nagy mértékű kiirtásával – , addig a Lenzing csak és kizárólag európai bükkfa cellulózt használ a modal gyártásához.

A bükkfa nyersanyag tehát helyben van, nem pedig több ezer kilométerre illetve fenntartható és megújuló erdőgazdálkodásból származik.  Ezért dolgozik a Lenzing kizárólag bükkfával a modal készítésekor.

A Lenzing modal szálas anyagát azonban nemcsak a fenntarthatóbb nyersanyag, hanem az innovatív, környezetbarát gyártástechnológia is megkülönbözteti a többi modal anyag előállításától.

A gyártás folyamán ugyanis a felhasznált anyagok 95%-át  visszaforgatják a gyártásba, újrahasznosítják illetve minimálisra csökkentik a káros anyag kibocsátást (emissziót).

A cellulóz nyersanyag gyártási folyamatba való „visszaforgatása” egyedülálló alacsony széndioxid kibocsátást tesz lehetővé („karbon-semleges”). A „szimbiotikus” gyártástechnológiában ugyanis a bükkfa őrlemény nyersanyag illetve a modal szál anyaga is egyben.

A modal gyártásának a vízigénye 10-20-szor alacsonyabb, mint például a pamut előállításakor szükséges mennyiség.

Egy szó, mint száz, a Lenzing Modal™ ökológiai lábnyoma rendkívül kedvező, így ennek az anyagnak matrachuzat szövetként való használata tökéletesen megegyezik azokkal az alapelvekkel, melyeket Zöld programunkban fektettünk le.

Nézd meg Modal szövettel készülő matracainkat, kattints ide!

A képhez tartozó alt jellemző üres; matrac-akcio-uj-nincs.jpg a fájlnév

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük