Matrac

Biztos, hogy kókusz matracot keresel?

Te is oda vagy a természetes anyagokért? Természetes anyagból készült, kemény biomatracon pihennéd ki mindennapi fáradalmaidat? Egyből a kókuszra gondoltál?

Akkor nagyon meg fogsz lepődni, ha végigolvasod ezt a cikket… Ugyanis a végére bebizonyítom, hogy a kókuszmatracok formakövetése nulla tud lenni és még csak nem is biztos, hogy természetes anyagok kerülnek bele.

A képhez tartozó alt jellemző üres; matrac-akcio-uj-nincs.jpg a fájlnév

Tehát összeszedtük Neked részletesen, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak a kókusz matracoknak. Olvasd végig cikkünket és könnyedén választhatod majd ki a számodra legideálisabb biomatracot.

A kókusz egy természetes alapanyag, mely kemény fekvőfelületet kínál a matracnak, ráadásul elég jól át is szellőzik, igaz?

De akkor mi a probléma a kókusz matraccal?

Tudtad, hogy a kókusz matrac nem is mindig igazán bio? Több dolog is van, ami miatt finoman szólva is kétséges lehet a természetes mivolta a kókusz matracoknak. 

Például ha bármilyen szivacsot, esetleg memóriahabot teszünk a kókusz köré, akkor már szó sincsen biomatracról…

Kókusz matrac – merev felület, 0% formakövetés

Arról nem is beszélve, hogy a kókusz még így is sokszor olyan merev és kemény, hogy fekvésre jóformán alkalmatlan. Nem véletlen, hogy manapság már csak a gyermek matracoknál alkalmaznak csak és kizárólag kókuszt és még ott sem teljesen van létjogosultsága. 

Ebben a videóban mindent elmondunk a kókuszmatracokról, ami érdekes lehet!

Ezért szinte kötelező a kókusz réteget más anyagokkal kombinálni, melyek viszont sok esetben megint csak nem igazán természetesek.

Ilyenek lehetnek például a habanyagok – akár memory hab is – , de még rugós matracban is találkozhatunk a kókusszal – a funkciója ez utóbbinál nem teljesen világos. A biomatrac jelző tehát ezeknél a hibrid kókusz matracoknál is „barokkos túlzás” lenne…

Ugyanilyen módon, a kókuszra kerülhet latex kényelmi rétegként különféle vastagságban, ami már egy jobb megoldás is lehetne akár.

Persze megint felmerül a kérdés, hogy vajon valódi bio latex került a kókuszra vagy csak egy merevebb, rosszabbul szellőző szintetikus vagy kevert latex, amely nem sokban különbözik a poliuretán haboktól – az esetek egy jelentős részeben ez a jellemző ugyanis.

Nem véletlen, hogy a kókusz matracoknál nem igazán találkozunk olyan minősítésekkel, melyek a nagy arányú  természetes anyag tartalmat garantálják.

De ha még azt is feltételezzük, hogy a védjegy hiánya még nem jelenti egyenesen azt hogy nem is lehet natúr a kókusz matrac – ebben azért van igazság – , egyéb hátrányos tulajdonságai miatt akkor sem a kókuszon aludhatsz a legjobban.

Jól szellőző kókusz matrac? Addig álljál fél lábon!

A hatékony átszellőzés sem ilyen egyértelmű a kókusz matracnál. Maga a kókuszrost réteg ugyan alapvetően jól szellőzik, mivel nem tömör anyag, azonban a többi felhasznált alapanyag már nem biztos hogy segíti a szellőzést. Ilyen szempontból a legrosszabb a pocsékul szellőző memory hab. 

Van megoldás, ha természetes anyagú matracot keresel!

Van azonban egy kiváló természetes alternatívája a kókusznak, ez pedig a korábban már emlegetett latex, melybe szinte teljesen felesleges beletenni a kókuszt, sőt, pont hátrányára válik. 

Latex biomatrac – akár 100%-ban is természetes lehet

Jelenleg a matracok között a „legzöldebb” megoldás (ha nem számítjuk a betonmerev tiszta kókusz matracokat, amelyekből nagyon kevés van) a natúr latex matrac.

Persze a kókusz matrachoz hasonlóan meg kell nagyon alaposan nézni a kiszemelt latex matracot is, hiszen korántsem minden latex matrac készült természetes kaucsukból. 

Ez a videó pedig minden elmagyaráz a latex matracokról…

Három nagy kategóriát különböztetünk meg ugyanis a latex matracok között. Az elsőbe tartozik a latex matracok többsége. Ezek az úgynevezett kevert latex matracok, melyek natúr és szintetikus latexet is tartalmaznak (általában 20-40% a természetes latex tartalom).  

A második kategóriába tartozók sajnos már ritkábbak – a magasabb árfekvésük nem sokat segít a dolgon – a piacon.

Ezek a természetes latex matracok melyek már rendelkez(het)nek olyan védjegyekkel is, melyek garantálják a magas natúr anyag tartalmat (ilyen például a GOLS minősítés, az Eurolatex védjegy pedig a káros anyag mentességet tanúsítja). Emellett vannak olyan latex matracok, melyek kizárólag műkaucsukból állnak.

A latex matrac áldásos tulajdonságait (formatartás, rugalmasság, szellőzés) a leghatékonyabban a natúr latex matracok adják meg Neked, tehát érdemes egy ilyenbe beruháznod. Ráadásul környezettudatosabb megoldás is a natúr latex matrac illetve kisebb lesz az ökológiai lábnyomod is, ha természetes latex matracot választasz.

Latex matrac – bármilyen keménységre elkészíthető, nem kell hozzá kókusz sem

Akkor sem fog cserbenhagyni a latex matrac, ha a kemény ágybetéteket preferálod. A natúr latex matracoknál ugyanis a tömegsűrűség csökkentésével vagy éppen növelésével könnyen lehet variálni a keménységet.

Egyszerűen csak olyat kell nézned, mely nagyobb sűrűséggel készül, egy 90 kg/m3-es natúr latex például ruganyos de kemény támaszt ad a gerincednek, teljesen felesleges tehát kókuszt belerakni.

A tömörebb latex ráadásul a nagyobb testsúlyt is elbírja anélkül hogy jelentős mértékben deformálódn. Sőt, a tömör, masszív latex élettartamára egyenes rossz hatással lehet, ha szétvágják és kókuszréteget tesznek bele.

Az hogy mennyire érzed keménynek a matracot, az persze nagyban függ a testsúlyodtól. Éppen ezért a latex matracot is ki kell próbálni a vásárlás előtt, mert lehet hogy neked egy 80-as is elég feszes már.

Azok a tömör, keményebb felületű latex matracok, melyek más anyaggal való kombinálás nélkül is szuperül megtámasztanak, a hagyományos, Dunlop eljárással készülnek. Ezek nagyobb eséllyel készülnek kizárólag natúr latexből és különféle minősítésekkel is rendelkeznek. 

Az újabb Talalay latex jóval lágyabb ezeknél, ezért az nem képes a test alátámasztására önmagában. Esetleg komfortrétegként funkcionálhat egy keményebb tartómagon illetve drágább az előállítási költsége, nagyobb az ökológiai lábnyoma.

Latex matrac – az átszellőzés sem probléma!

Bár nagyon tömör a latex matrac, a latexhab szerkezete porózusnak mondható, vagyis telis tele van egymással összekapcsolódó, kis hajszálerekhez hasonló légcsatornával illetve a latex matracot olyan öntőformában vulkanizálják, amiben – jobb szó híján –  tüskék vannak,  így a latex matrac magját különféle átmérőjű lyukak szelik át. 

Ennek köszönhetően a latex matrac hatékonyan átszellőzik és olyan ideális, száraz, hűvös alvásklímát teremt, mely pihentetőbbé és nyugodtabbá teszi majd alvásodat.

A szellőzést egyszerűen le is tesztelheted, egyszerűen csak fogj egy latexhabot és próbálj levegőt préselni bele, meglepően könnyen fog majd menni!

A képhez tartozó alt jellemző üres; matrac-akcio-uj-nincs.jpg a fájlnév

Ha kipróbálnád természetes latex matracainkat, gyere be hozzánk egy próbafekvésre!

LATEX MATRACAINK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTS IDE!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük