Matrac

Komforthab matracok

Komforthab matrac – mi az egyáltalán?

Komforthab. Egy újabb fogalom a matrac iparban, melyet nem árt egy kicsit tisztába tenni. Olvasd végig ezt a cikket és elmagyarázzuk, hogy mi a baj a komforthabbal és miért érdemes inkább hideghabot keresni.

Manapság már egyre több féle habanyaggal dolgoznak ugyanis a gyártók, emellett pedig a meglévő, régóta alkalmazott habokat is mindenféle névvel illetik a forgalmazók – ezeknek sokszor tényleg csak a fantázia szab határt. Témánk a második esetbe tartozik. 

Ha nincs kedved olvasni, nézd meg a komforthabokról szóló videónkat!

Jogos tehát a kérdés, amikor a komforthab matrac kifejezéssel találkozunk, akkor milyen habanyagra is kell pontosan gondolnunk?

Ennek tisztázásához pedig nyugatabbra kell tekinteni, a komforthab kifejezés ugyanis német nyelvterületről származik. 

Német és osztrák területen megkülönböztetik egymástól a „komfortschaum”-ot és „kaltschaum”-ot. Hogy mit is értenek ezek alatt a kifejezések alatt, ahhoz az egyik legnagyobb matracos, bútoros cég, a Matratzen Concord weboldalát hívjuk segítségül.

Komforthab matrac vagy hideghab? Nehéz megmondani.

És ahogy az oldalukat olvassuk, lassan ki is rajzolódik, hogy ők mit is értenek pontosan komfortschaum és kaltschaum alatt.

Mindkét habanyag poliuretánból készül ugyan, a gyártástechnológiában és ezzel a tulajdonságokban viszont vannak különbségek. 

A komfortschaum vagy komforthab gyártása hőtermeléssel jár, a folyamatban pedig a poliol nevű anyag vesz részt. Ez tehát tulajdonképpen az, ami hagyományos eljárással készül és amit habszivacsnak szoktunk nevezni.

A másik, a kaltschaum pedig a poliol és izocianát reakciójával jön létre illetve nem jár hőtermeléssel. Ez pedig az amit a gyártástechnológia miatt a hideghab kifejezéssel szoktunk illetni.

Komforthab matrac és hideghab matrac

A habszivacs/komforthab matrac és hideghab matrac között egyértelmű különbségek vannak.

A hagyományos habszivacs egy a matraciparban már egyre kevésbé alkalmazott habanyag – inkább a kárpitos ipar használja kanapé párnázóként –, mely merevebb és ezzel gyengébb az alátámasztó képessége valamint alacsonyabb az tömegsűrűsége – ez azért lényeges, mert ettől függ a habmatrac deformációra való hajlamossága.

Ebben a videóban mindent elmondunk a hideghabokról, amit tudni érdemes:

Egy valamire való habmatrac már hideghabból készül, a hideghab matrac pedig jóval rugalmasabb, kényelmesebb és formatartóbb, mint habszivacsból készült társa.

Evezzünk azonban hazai vizekre, ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy ugyanazt érti a hazai matracos komforthab matrac alatt, mint mondjuk az „osztrák sógorok”.

Ha megnézünk néhány hazai komforthab matracot, azt láthatjuk, hogy időnként a komfortossággal, kényelemmel hozzák inkább kapcsolatban ezeket. Például az ergonómiai zónás matracot nevezik így.

A legtöbb esetben viszont csak egy egyszerű jelző a komforthab, mely arra utal, hogy a matrac valamiféle habanyagból épül fel, nem pedig rugózatból vagy latexből. Ezen kívül viszont semmi mást nem közölnek a habanyag alapvető jellemzőiről – az anyag típusa, sűrűsége stb.

Habmatracot szeretnél? – ezekre figyelj választáskor

Mivel tehát általában nem mond sokat a komforthab matrac jelző a kinézett ágybetétünkről, ezért akár figyelmen kívül is hagyhatjuk. 

Ha kényelmes és tartós habmatracot szeretnél venni, inkább olvasd el részletes cikkeinket, melyekben megtalálod, mire kell figyelned vásárláskor: 

További kérdések esetén pedig keress minket elérhetőségeinken.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük