Matrac

Rugós vagy habszivacs matrac?

Zsákrugós vagy hideghab matrac – melyiket válasszuk?

Táskarugós vagy hideghab matrac? Ez volt az egyik legtöbbször feltett kérdés az évek folyamán, mellyel matrac értékesítés közben találkoztam.

Valóban jogos a kérdés, hiszen a hideghab és a zsákrugózat a két legnépszerűbb matrac alapanyag napjainkban, mellette pedig ezek egyben a legjobbak közé is tartoznak.

Mindeddig pedig még nem találkozhattunk részletes összehasonlítással a rugós és habmatracokkal kapcsolatban, pedig úgy hiányzott volna „mint egy falat kenyér”.

Matrac rugósat vagy szivacsost?

Tehát, a táskarugós vagy a hideghab matrac a jobb? Melyik bírja jobban a gyűrődést? Melyik ad nagyobb komfortot? Melyik támogatja hatékonyabb szellőzésével a pihentető alvást?

A képhez tartozó alt jellemző üres; matrac-akcio-uj-nincs.jpg a fájlnév

Ha végigolvasod cikkünket, te is magabiztosan térsz majd be a matrac szaküzletbe, hogy kiválaszthasd álmaid hideghab vagy éppen táskarugós matracát.

Írásunkban kizárólag a legmodernebb hideghab és táskarugós matracokat hasonlítjuk össze egymással, a bonell rugós matracokkal és „hagyományos” habszivacs matracokkal nem foglalkozunk.

A cikkben előforduló „habszivacs” vagy „szivacs” kifejezés arra a gyakorlatra utal, mely mindenféle habmatracra ezt a megnevezést alkalmazza.

Habmatrac vagy táskarugós matrac – a tartósság…

Kezdjük a formatartással, a legszélesebb körben elterjedt tévhit ugyanis, hogy a táskarugós, vagy úgy általában a rugós matracok tartósabbak, mint a hideghab matracok. Persze ez elsőre még akár logikusnak is tűnhet, hiszen ki ne tartaná az acélrugót formatartóbbnak a „szivacsnál”.

A valóság ennél azért sokkal árnyaltabb. Egyrészt az acélrugó sem örökéletű, az évek folyamán még ez is hajlamos a deformációra. Másrészt viszont a táskarugós matracok minden esetben tartalmaznak más anyagokat is. 

Mivel a rugó önmagában merev, feszes – ez még egy profi zsákrugózatnál is így van – , ezért erre kerül egy kényelmi réteg, amely a legtöbbször valamilyen habanyag (ritkább esetben latex vagy mini táskarugózat is lehet). Emellett pedig a rugózat alatt és mellett is alkalmaznak a gyártók habanyagokat.

Rugós vagy szivacsmatrac?

A képen is látszik, hogy a rugók fölött még nagyon sok réteg lehet…

Amennyiben tehát a táskarugók bírják is a gyűrődést, a kényelmet fokozó anyag előbb tönkremegy,  a rugókon aludni pedig igencsak kényelmetlen, mivel a rugók nyomják az ember oldalát.

De amint említettem, maga a rugózat sem bírja majd 10-15 évig, korábban veszít tartásából – egyébként a sok kis rugóból álló zsákrugós matracok formatartása jobb, mint a bonell rugós matracoké.

Ugyanilyen módon persze még a jobb – tömörebb és rugalmasabb –  hideghab anyagok is veszítenek rugalmasságukból és alátámasztó képességükből az évek folyamán.

Itt meg kell jegyeznem, hogy a habanyagok az elmúlt évek, évtizedekben nagy változásokon estek át, a legmodernebb HR és HD hideghab matracok nem keverendők össze a kanapék párnázáshoz használt habszivacsokkal.

Ha jobban is érdekelnek a hideghab matracok, nézd meg ezt a videónkat!

Amíg a rugós matracoknál a probléma általában a kényelmi réteg tönkremenése, aztán pedig a rugózat megereszkedése – jobb esetben, tehetjük hozzá, amennyiben nem megfelelő a rugók minősége, ez a kettő egyszerre is végbemehet – , addig a habmatracoknál az anyag felpuhulása okozhat gondokat.

Egy kis érdekesség. Egy amerikai matracos blog vásárlók visszajelzése alapján készült felmérése a rugós matracokat hozta ki a leggyengébbnek az élettartam tekintetében – mindezt úgy, hogy az USA piacán vannak a legkomolyabb táskarugós matracok.

Ezt persze egyáltalán nem kell készpénznek venni, egyrészt nem olyan nagy mintán alapult a felmérés, illetve nagyon szubjektív, hogy ki hogy viszonyul matracának felpuhulásához.

Egyébként tapasztalataink is azt támasztják alá – majdnem egy évtizeden keresztül egyaránt foglalkoztunk rugós és habmatracokkal – , hogy a táskarugós és hideghab matracok nem térnek el lényegesen a tekintetben, hogy mennyire képesek ellenállni az amortizációnak, a puhulásnak vagy megereszkedésnek. Ezt akkor is érdemes észben tartanunk, amikor nagy testsúlyhoz vagy extrém testsúlyhoz keresünk matracot, a zsákrugózat nem jelent ekkor sem garanciát a tartósságra.

Ki lehet jelenteni tehát, hogy a táskarugós és hideghab matracokra egyaránt a 6-8 éves hasznos élettartam jellemző – eddig kényelmes igazán a matrac a gerinc számára, persze tovább is használható matrac. Egyik sem rosszabb a másiknál tartósság szempontjából, esetleg annyi különbség van köztük, hogy másmilyen módon puhulnak és mennek tönkre.

Zsákrugós vagy hideghab matrac – melyik kényelmesebb?

Talán nem árulok el nagy titkot azzal, ha leírom, nagyon relatív, hogy ki milyen matracot ítél a maga számára legkényelmesebbnek. Ez sok dologtól függ, szerepe van benne a testsúlynak, a bevett alvópóznak, az esetleges egészségügyi bántalmaknak, a megszokásnak stb.

De az is ugyanennyire szubjektív, hogy valakinek melyik matrac alapanyag tetszik jobban. Van aki a táskarugósra esküszik, van akinek a nagy rugalmasságú hideghab matrac vagy éppen memory matrac nyújt igazán jó alvást, van akinek pedig a latex matracok jelentik a valódi alvásélményt.

Más érzés egy habmatracon és megint más egy zsákrugós matracon aludni. Mindkettőt el lehet nagyon kényelmesre készíteni, a személyes matracpróba segíthet dönteni a két alapanyag között.

Habmatrac vs rugós matrac – a szellőzés…

A pihentető alváshoz nélkülözhetetlen az ideális, hűvös, száraz alvásklíma, így matracunk nemcsak kényelmes kell hogy legyen, jól át is kell szellőznie, hogy álmunk nyugodt és zavartalan legyen.

De melyik matrac is képes jobb alvásklímát nyújtani? A táskarugós vagy a hideghab matrac szellőzik át hatékonyabban és vezeti el az alvás közben felhalmozódott testpárát?

A  rugós matracokról senkinek nem esik nehezére elképzelni, hogy a levegő jól átjárja őket, hiszen ezeknek a matracoknak a belseje légüres tér. Míg velük szemben a tömör habmatracok szellőzése már korántsem olyan hatékony.

Vagy mégsem?

Úgy tűnik, ebben a kérdésben sem minden fekete vagy fehér. A táskarugós matracok egyrészről azért elmaradnak a bonell rugós matracoktól szellőzés szempontjából, a sok száz vagy ezer rugó miatt ugyanis tömörebb a belsejük illetve a rugókat tasakokba teszik, így még inkább csorbul egy kicsit a ventiláció. 

A korábban már említett, általában tömör habanyagokból készített komfortréteg – mely a táskarugós matrac jobb formakövetését szolgálja – szintén elvesz egy kicsit a szellőzésből.

Ugyanakkor a hideghab matracoknál sem olyan rossz a helyzet, mint gondolnánk. A nyitott cellaszerkezetű rugalmas hab belsejét ugyanis nagyszámban szelik át olyan hajszálerekhez hasonló kis csatornák, melyek az átszellőzést és a pára elvezetést szolgálják.

Emellett pedig a legjobb hideghab matracok már úgy készülnek, hogy a belsejük nem teljesen tömör, hanem különféle formájú és méretű csatornákat vágnak ebbe, mely hatékonyabbá teszi a szellőzést – a habrugós matracoknál rugó formára alakítják ki a habot. A formára vágás nemcsak az átszellőzését, hanem a kényelmességét és formakövetését is javítja a hideghab matracnak. Ha jobban is érdekel, miért fontos a zónázás, ezt a videót érdemes megnézned:

Végezetül tehát leszögezhetjük, nincs olyan jelentős különbség a hideghab és táskarugós matracok átszellőzése és párelvezetése között, mely a gyakorlatban is érezhető lenne.

Hideghab vs táskarugós matrac – praktikum

Egy kicsit visszatérve még a kényelmesség témakörére, a hideghab matrac talán annyi előnnyel azért rendelkezik a táskarugós matrachoz képest, hogy alapanyaga miatt jobban variálhatók a tulajdonságai, így a keménysége és kényelmessége is. 

Így némileg praktikusabb a hideghab, mint a zsákrugós matrac, melyet a fejlesztőnek nagyobb műgonddal kell megtervezni, hogy megfelelő tartást de egyben lágyságot is nyújtson. Hiszen az acélrugózat önmagában viszonylag merev, a formakövetését és a komfortját a gyártók a rugók vastagságával és a rugók sűrűségével – rugószámmal –  tudják változtatni. 

Pont emiatt szinte kötelező a zsákrugós matracoknál a kényelmi réteg, hogy a matrac jobban alkalmazkodjon a test formájához és kényelmes legyen.

A hideghabnak ezzel szemben még alátámasztó rétegként is van rugalmassága és lágysága. Nem olyan merev, mint a rugózat, vagyis a kimondottan lágytól a nagyon keményig bármilyen lehet. Ennél is jól jöhet persze a kényelmi réteg, a topper, de nem feltétlenül szükséges.

Szintén a hideghab mellett szólhat, hogy anyaga miatt kedvezőbb ár-érték aránnyal lehet piacra dobni és alacsonyabb árfekvéssel lehet beszerezni. A profi táskarugós matrac mindig drágább, mint egy profi hideghab.

A jobb kezelhetőség megint csak a hideghab matrac mellett szól. A hideghabnak alapvetően kisebb a súlya, mint a rugózatnak, így a habmatracot könnyebb mozgatni és átforgatni – ezzel az élettartamát lehet növelni a matracnak. 

A hideghab tulajdonságai miatt ráadásul vákuumozható – összenyomják és fóliába rakva feltekerik, úgy néz ki mint egy nagyra nőtt kapszula.

Így nem csak könnyeben szállítható, de a logisztikai költségei is alacsonyabbak, mint a táskarugós matracoknak. Ez pedig a termék árán is meglátszik általában…

Hideghab vagy rugós matrac?

A képen egy vákuumcsomagolt hideghab matrac látható. A zsákrugóst nem nagyon szokták így csomagolni…

Táskarugós vagy hideghab matrac – melyik a jobb?

Ha versenyt kellene hirdetnünk, akkor döntetlen eredményre jutnánk. A hideghab matrac és táskarugós matrac ugyanis nem jobb és nem is rosszabb egymásnál.

A képhez tartozó alt jellemző üres; matrac-akcio-uj-nincs.jpg a fájlnév

Mindkettő szuper alapanyag, egyéni preferenciák és ízlés kérdése, hogy melyik lesz kényelmesebb számodra. 

Az azonban már nagyon nem mindegy, hogy a kiszemelt matrac–  legyen az akár hideghab, vagy éppen táskarugós – milyen jellemzőkkel rendelkezik.

Ebben a cikkben mindent leírtunk, amit hideghab matrac választáshoz tudnod kell: https://matracman.hu/hideghab-matrac/.

Amennyiben inkább a táskarugós matracok érdekelnek, ebben a cikkben mindent megtudhatsz ezekről: https://matracman.hu/taskarugos-matrac/.

Amennyiben kérdésed merült fel – vagy szeretnél nálunk matracot próbálni, keress minket nyugodtan elérhetőségeinken.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük