Matrac

Kétoldalas matracok

Mi az a kétoldalas matrac?

Kétoldalas matrac alatt azt a matracot értjük, melynek két eltérő oldala van. Általában az egyik oldal komolyabb anyagokat kapott, esetleg komolyabb technikát igényelt a kialakítása.

A képhez tartozó alt jellemző üres; matrac-akcio-uj-nincs.jpg a fájlnév

A lényege, hogy azzal, hogy csak a matrac egyik oldalához nyúlnak hozzá komolyabban, csökkenthetjük a matrac árát – illetve vannak olyan anyagok, amelyek nem tűrnék olyan jól, ha alulra, az ágyrácsok fölé helyeznénk őket.

A kétoldalas matracok egyik oldala jellemzően lágyabb, míg a másik keményebb. Általában a lágyabb oldalt szánják fekvésre, míg a keményebb résznek csak tartó – illetve magasító funkciója van. A komolyabb matracok többsége így van kialakítva.

Kétoldalas matrac

Így néz ki egy tipikus kétoldalas matrac. Ez egyik oldala másmilyen, mint a másik… 🙂

Néhány tipp kétoldalas matracok vásárlásához

Ha kétoldalas matrac vásárlását tervezed, akkor nem árt, ha odafigyelsz néhány dologra. A következőkben a 4 legegyszerűbb tippet sorolom fel – ha bővebben is érdekel a téma, a cikk végén találsz egy hivatkozást egy nagyon részletes matracos írásunkra.

Milyen vastag legyen a kétoldalas matrac?

Ha rám hallgatsz, akkor a matracod vastagsága eléri a 18 centit. A legtöbb matrac esetében ez a vastagság bőven elégséges ahhoz, hogy egy tartós ágybetétet kapjunk.

De a vastagság nem csak emiatt fontos, hanem azért is, mert így nyugodtan rakhatsz matracod alá hagyományos, merev ágyrácsot is, ami olcsóbb és sokszor hosszabb élettartamot garantál a matracodnak, mint egy rugalmas ágyrács.

Milyen minősítései legyenek egy kétoldalas matracnak?

Érdemes odafigyelni rá, hogy a körülöttünk lévő tárgyak ne károsítsák egészségünket. Természetesen a matracok esetében is létezik több olyan minősítés is, ami garantálja, hogy egészségünk óvva van.

A habból készült matracok esetén a Certipur minősítést és az Oeko-Tex Standard 100 minősítést érdemes keresni, míg a latexek esetében például az Eurolatexet.

De ezen túl is rengeteg minősítés érhető el, így érdemes megkérdezni az eladót az üzletben, hogy a kinézett matrac milyenekkel rendelkezik.

Milyen keménységű legyen a kétoldalas matrac?

Szerintem fontos, hogy eloszlassuk azt a félreértést, mely szerint a kemény matracok az egészséges matracok. Ez ugyanis nem igaz. Ha érdekel, hogy mi a baj a kemény matracokkal, akkorr olvasd el ezt a cikket: kemény matracok hátrányai – vagy nézd meg ezt a videót:

Minden rendelkezésre álló orvosi kutatás azt támasztja alá ugyanis, hogy szervezetünk az úgynevezett félkemény matracokat igényli. Ezek ugyanis azok a matracok, amelyek megfelelően tudják alátámasztani gerincünket és közben nem nyomják el egyik testrészünket sem.

Én még tippként annyit el tudok mondani, hogy nem mindig, de általában igaz – oldalt fekvésnél szinte mindig -, hogy a zónás matracok nyújtják a megfelelő alátámasztást. Erről egyébként elég részletesen beszélek ebben a videóban:

Milyen kétoldalas matracok léteznek?

Szinte az összes típusú matracból készítenek kétoldalas változatot. Néhány sorban mindegyikről elmondom, hogy mire érdemes figyelni…

Memóriahabos matracok

A memory matracok az egyik legismertebb típus Magyarországon. Ha bemegyünk egy szaküzletbe, akkor szinte biztosan ajánlani fogják.

Előnye, hogy iszonyúan kényelmes – bár sokan nem bírják, hogy kicsit túl süppedős -, hátránya viszont, hogy a hagyományos, régi változatai nem szellőznek át. Itt írtunk róla bővebben, ha érdekel: memóriahabos matracok előnyei és hátrányai

Vagy pedig itt nézheted meg a témában készült videót:

Hideghab matracok

A hideghabból készült ágybetétek is rendkívül elterjedtek itthon. Ez főleg azért lehet, mert ár-érték arányban kiváló fekhelyeket lehet belőlük kihozni. Könnyen zónázhatóak ugyanis, valamint vákuumcsomagolt matracként is találkozni lehet velük, így pedig a szállításuk is sokkal egyszerűbb.

Leginkább arra érdemes figyelni, hogy a hab sűrűsége minél nagyobb legyen – érdemes a HD jelölésűeket keresni – valamint arra, hogy úgynevezett HR (nagyrugalmasságú) legyen az alapanyag. Ide kattintva olvashatsz róluk többet: hideghab matracok. És a szokásos magyarázó videó:

Habrugós matracok

A habrugós matracok tulajdonképpen a hideghab matracok egyik vállfaja, így nagy vonalakban ugyanazt kell tudni róluk. Azért ha nagyon részletesen érdekelne a téma, akkor ezt a cikket érdemes átfutonod: habrugós matracok, vagy ezt a videót megnézned:

Latex matracok

Érdekes, hogy a latex matracok tapasztalataim szerint legtöbbször nem kétoldalas matracnak készülnek. Gondolom, egyszerűen ilyen az öntőforma.  🙂

Ha ilyen matracot keresel, akkor érdemes odafigyelned rá, hogy valóban csak natúr latexet tartalmaz-e a matrac vagy tele van-e szintetikus anyaggal is?

Nem árt még, ha figyelsz rá, hogy milyen vastag a matrac, hogy Dunlop vagy Talalay alapanyagról beszélünk és egy csomó más dologra. Ebben a cikkben összefoglaltam, hogy mi mindenre kell figyelni: organikus latex matracok. És természetesen itt van videón is, ha nincs kedved olvasni:

Hol vegyek kétoldalas matracot?

Ha kétoldalas matracot keresel, ha másmilyen ágybetétet, a legjobb tipp, amit adhatok, hogy mindig menj és próbáld ki személyesen a matracot.

Tudom, hogy csábítóan egyszerűnek tűnik egy internetes leírás alapján matracot választani, de hidd el, hiába ír valaki gyönyörűen, akkor sem tudja neked átadni, hogy mit fogsz érezni egy matracon, ha te ráfekszel. Ez ugyanis lehetetlen – hiszen ő nem te vagy.

2010 óta foglalkozom matracokkal és az emberek többsége más matracot választ személyesen, mint amit a neten kinézett. Hidd el, az a néhány perc próbálgatás csodákat tesz.

A másik fontos tanács, amit adhatok, hogy érdemes olyan helyet keresni, ahol van valamilyen kényelmi csere-vagy pénz-visszafizetési garancia. Hiába próbálsz ugyanis nagyon jól matracot, akkor is beleeshetsz abba a csapdába, hogy a kiválasztott matrac esetleg kényelmetlen lesz otthon. Ilyenkor pedig nem árt, ha valamilyen módon be vagy védve.

A képhez tartozó alt jellemző üres; matrac-akcio-uj-nincs.jpg a fájlnév

Ha több infóra van szükséged a választáshoz, akkor ezt a cikkünket ajánlom átolvasásra: Melyik a jó matrac?

Ha pedig eljönnél hozzánk, hogy személyesen segíthessünk neked, akkor kattints ide!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük