Matrac

Matrac hason fekvéshez

nyakfájás

Matrac hason alváshoz – mire kell figyelnünk?

Minden alvással foglalkozó szakember egyetért abban, hogy hason fekve aludni a lehető legrosszabb választás – nem találtam még olyan tanulmányt, mely az ellenkezőjét bizonyította volna. Ennek fügvényében igen nehéz feladat hason fekvéshez matracot ajánlani.

A képhez tartozó alt jellemző üres; matrac-akcio-uj-nincs.jpg a fájlnév

Ebben a cikkben a legrészletesebben foglalom össze számodra, hogy mi a baj pontosan a hason alvással, mit tehetsz, ha megszokásból csak ebben a pózban tudsz álomra szenderülni illetve milyen matracot érdemes választanod hason fekvéshez. De mindenekelőtt, kezdjük a matracokkal!

Olvass tovább és válassz profi módon matracot hason alváshoz!

Matrac hason alvóknak –milyet vegyünk?

Nincs kimondottan olyan matrac, melyet hason alvóknak fejlesztettek.

Őszinte leszek, ha lehet próbáljunk leszokni – tudom hogy nem egyszerű, de legalább próbáljuk meg – a hason alvásról. Amennyiben így alszunk, ugyanis nagy hátrányból indulunk és sokkal nehezebb kényelmesen és egészségesen aludni, mint oldalt vagy éppen háton fekvéskor.

puha matrac hasonfekvéskor

Így fog kinézni a gerinced, ha túl puha matracot választasz hason fekvéshez…

Jó hír azonban, hogy ritka az amikor valaki egyetlen egy testhelyzetet vesz fel az éjszaka folyamán, általában több pózt szoktunk váltogatni. Időnként mindenki átfordul egyik oldaláról a másikra, hogy a vérkeringése felfrissüljön, tehát nem alszunk folyamatosan hason.

Azt se felejtsük el, hogy sok esetben a kényelmetlen matrac kényszerít minket arra, hogy hasra forduljunk. Ez történik például akkor, amikor túl kemény a matracunk oldalt alváshoz és nyomja a csípőnket vagy a vállunkat.

De vissza a matracokhoz. Hason alváshoz általában feszesebb matracokra van szükség, melyek képesek megtartani a medencét, ugyanakkor rendelkeznek annyi lágysággal is, hogy nem képeznek nyomáspontokat a gerincen. Tehát a nagyon kemény matracok hason fekvéshez sem igazán javallottak, inkább a feszesebb félkemények.

Túl kemény matrac hason fekvés esetén

Ez lesz a helyzet, ha túl kemény a matrac…

Hason alváshoz általában nincs szükség zónás matracra. Az ergonómiai zónákra osztott matracok oldalt fekvéshez „kötelezőek”, ahol szükséges a plusz lágyság a csípőnél és vállnál. Egy enyhe zónázás egyébként nem tudja elrontani a dolgot, mert segít egy kicsit puhítani a matracot.

Persze hason alvóknál is nagy szerepe van az egyéni preferenciáknak a matrac keménységének kiválasztásakor, ezt befolyásolhatja a testsúly és a testalkat is. Vagyis a személyes matracpróbát nem lehet „megúszni” akkor sem ha így alszunk – mint kiderült már, a hason alvás „nehezített pálya”, ami még bonyolultabbá teszi az ideális matrac kiválasztását.

Ideális matrac hason fekvéshez

Valami ilyesmit keresel. Az arany középutat…

Hason alvás – milyen matrac típus a legjobb?

Milyen anyagból legyen a „hason alvós matrac”? Bármelyik, amelyik a fenti kitételeknek eleget tesz, az hogy melyik anyagot válasszunk, az egyéni igények szokták meghatározni.

A hideghab matracok

A mindenféle keménységben elkészíthető, szuperül szellőző, rugalmas hideghab matrac például mindent tud, amire egy hason alvónak szüksége lehet.  Ár-érték arányban és szellőzésben kiemelkedő. Persze egy csomó dologra kell figyelnünk, ha jól akarunk választani, erről itt írtunk bővebben: hideghab matracok előnyei és hátrányai. Illetve ebben a videóban részletesen is beszélek róla:

A memóriahabos matracok

A túlzottan lágy, süppedős memory matracok valószínűleg nem lesznek ínyedre amennyiben hason alszol. Ha memory matracot  szeretnél, inkább olyanokat ajánlok, melyek némileg feszesebbek – például keményebb tartómaggal rendelkeznek a memóriahab alatt, vagy éppen nem túl vastag rajta a memory réteg.

Arra viszont nagyon figyelned kell, hogy a hagyományos memóriahabot nagyon nem ajánlom ha izzadós vagy, mert egyáltalán nem szellőznek át. A memory habokról itt írtunk le mindent, ha érdekel: memóriahabos matracok. Vagy pedig ezt a videót érdemes megnézned:

A latex matracok

A „szuper rugalmas” és hihetetlenül kényelmes latex nagy tömörségük miatt stabil támaszt adnak hason fekvéshez. Arra figyelned kell, hogy minél tömörebbet válassz, hiszen a latex matracoknál a keménység összefügg a tömörséggel.

Ahogy az sem elhanyagolható szempont, hogy ha már latex vásárlásra adod a fejed, akkor érdemes olyat keresni, ami minél nagyobb arányban tartalmaz valódi, természetes latex. Meglepődtél, hogy ezt írom? Bizony, a latex matracok többsége műanyag. Itt olvashatsz többet a témáról: milyen latex matracot vegyek? Vagy pedig itt nézhetsz meg róla egy részletes videót:

Én főleg a fent említett típusokat tudom elképzelni hason fekvéshez. A habrugós matracok és a zsákrugós matracok általában túl lágyak ehhez a pozícióhoz, így azokat én inkább hanyagolnám.

Milyen matracokat ajánlana a Matracman csapata hason fekvéshez?

Ha vakon kéne ajánlanom, úgy, hogy nem tudok rólad semmit, akkor eddigi tapasztalataim szerint a következő 3 matracra tippelnénk. De sokkal jobban tennéd, ha kitöltenéd a matrac kérdőívünket és akkor teljesen személyre szabottan tudnánk neked ajánlani…

EMC Classic HD matrac

160 584 Ft374 698 Ft

Miért nem ajánlott a hasonfekvés?

Most, hogy a matrac kérdésen túlléptünk, ha van kedved, még tarts velem néhány sor elejéig és elmesélem, hogy szerintem miért egészségtelen a hason fekvés…

Egy néhány évvel ezelőtti amerikai felmérésből kiderül, hogy a lakosságnak mindösszesen csak 16%-a alszik hason. Saját, viszonylag nagy mintán végzett alvás felméréseink hasonló eredményre jutottak, nálunk körülbelül 15-20% alszik hason fekve – itt megtekintheted egyik ilyen kutatásunkat.

Azt hiszem, ezek az arányok magukért beszélnek, máris részletezem mire is gondolok.

Nem véletlen, hogy legtöbben oldalt – az emberek többsége így (is) alszik! –  és háton szeretjük álomra hajtani fejünket, ahelyett hogy hason aludnánk.

Egyszerűen arról van szó, hogy gerincoszlopunk egészsége számára a hason alvás  a legegészségtelenebb testhelyzet, tudományos kutatások is megerősítették, hogy a különféle gerincbántalmak, a hátfájás vagy derékfájás is gyakoribb amikor hason fekve alszunk.

Garantált nyakfájást okozhat a hason alvás

Nyilvánvaló, hogy hason fekvéskor szinte csak úgy tudunk elaludni ha elfordítjuk a fejünket, ellenkező esetben ugyanis nem kapnánk levegőt. Ekkor azonban elcsavarodik, rotálódik a nyaki gerincünk, a nyakcsigolyák pedig feszültség alá kerülnek.

Ez egyrészt egy igen kényelmetlen állapot, mely fájdalmakhoz vezethet – próbáljuk csak meg mondjuk elfordítani fejünket és 2-3 órán keresztül egy irányba tekinteni, egyből megtapasztaljuk mire gondolok – , másrészt pedig a felső gerincszakasz is komolyan pórul jár emiatt.

A gerincnek a teljes regenerációhoz ugyanis szükséges, hogy az éjszaka folyamán, a vízszintes, fekvő pózunkat felvéve „kinyúljon”, aminek következtében a csigolyák eltávolodnak egymástól és tápanyagellátásuk ekkor megy végbe – álló és ülő helyzetben összenyomódnak a csigolyák, a nedvkeringés ilyen állapotban nem lehet optimális.

Hason alváskor a kicsavarodott nyaki gerinc tehát amellett hogy fájdalmakat okoz, ellehetetleníti, hogy a nyaki csigolyák tehermentesüljenek és akadályozza megfelelő nedvkeringésüket is. Ezen az sem segít sokat, hogy a hason alvóknál a túlzottan magas párna felnyomhatja fejet és összenyomhatja valamint szintén deformálhatja a gerincet.

A hason fekvés miatt állandósuló nyaki problémák hosszabb távon akár a porckorongsérv kialakulásának kockázatával is járhatnak – a porckorongsérv általában a nyaki és a lumbális gerincet érinti.

Veszélyben a hátgerinc és a lumbális csigolyák is hason fekvéskor

Testünk középső részén sokszor nagyobb súlyt hordozunk, mint a többi részen. A has nagy mértékű belesüppedése a matracba, ez a nagy súly és terhelés pedig deformálhatja a hátgerincet, túlzott nyomást helyezve a csigolyákra, ami pedig hátfájdalmak formájában jelentkezik.

A nyak mellett a legnagyobb fenyegetés mégis az alsó gerincszakaszt, a lumbális vagy deréktáji csigolyákat érinti a leginkább. A jelentős súly kitevő medence csontunk olyannyira belenyomódhat a matracunkba, ami a deréktáji csigolyaszakasz természetellenes nyomódásával és feszülésével járhat.

Gerincoszlopunk  többi részéhez hasonlóan a lumbális gerincszakasz sem teljesen egyenes ugyanis, hanem enyhén domborodik.

nyakfájás

Összegezve tehát azt mondhatjuk, a hason alvás nem biztosítja, hogy gerincoszlopunk természetes pozíciójában pihenhesse ki magát, gerincoszlopunk hason fekve feszül és merev állapotban van – gerincünk három természetes hajlattal rendelkezik, az előbb már említett domború lumbális szakasz mellett egy homorú hátgerinccel és egy szintén domború nyaki gerinccel.

A nyak- hát vagy akár derékfájdalmakkal járó hason alvás megakadályozza a nyugodt, zavartalan alvást is, hiszen folyamatosan arra kényszerít minket, hogy a kényelmetlenségek miatt állandóan pozíciót váltsunk az éjszaka folyamán vagy akár fel is ébredhetünk emiatt – ne felejtsük el, hogy a pozícióváltás csak egy szintig egészséges alvás közben, folyamatosan forgolódni egyáltalán nem.

A merev, feszülő gerinc hason fekvéskor pedig még ízületi fájdalmakkal is járhat. A gerincben kialakuló stressz reakció kihat egész testünkre, az idegi kapcsolat révén ez a stressz fájdalmakat és zsibbadást is okozhatnak testünk más részeiben.

Ráadásul amennyiben hason fekszünk, a belső szervek is nyomódnak, valamint a mellkas egészségtelen terhelése miatt a rekeszizomban is problémák jelentkezhetnek.

Mikor lehet előnyös a hasonalvás?

De hogy ne legyünk igazságtalanok, vannak azért előnyei is a hason alvásnak. Ezek viszont sajnos eltörpülnek az előbb ismertetett hátrányok mellett.

Amikor hason fekve térünk nyugovóra, a légutak szabadok maradnak, emiatt pedig ebben a pózban megelőzhetők a horkolás illetve az apnoé – alvási légzéskimaradás – tünetei. Tehát ha kóros horkolásban szenvedünk, háton alvás helyett hasra érdemes fordulni.

Vannak olyan speciális, kopásos gerincbántalmak is, melynek tüneteit szakértők szerint hason feküdve lehet leginkább enyhíteni – itt azonban inkább arról lehet szó szerintem, hogy ezen panaszok megjelenése esetén a hason alvás korlátozott ideig segíthet, hosszabb távon azonban a jelentős hátrányok miatt nem ajánlott.

Tippek hason alváshoz:

1.Nem biztos hogy szükség van párnára a fejünk alá hason fekve, ha esetlegesen mégis igényeljük, mindenképpen lapos párnát válasszunk, mely nem nyomja fel a fejet és deformálja csigolyákat.

2.Tegyünk lapos párnát az alhasunk és medencénk alá. Ez egy picit megemeli ezeket a részeket, és segít hogy gerincünk természetes pozíciójában pihenhessen illetve enyhítheti a derékfájás tüneteit.

3.Semmiképpen ne húzzuk fel a lábunkat ebben a pózban, mert még inkább kicsavarodnak a deréktáji csigolyák. Nyújtott pózban feküdjünk.

+ 1 tipp: Kismamák már jóval a pocak megjelenése előtt váltsanak pozíciót, hogy alvás minőségük javulhasson. Nekik lesz igazán szükségük majd a jó alvásra!

A képhez tartozó alt jellemző üres; matrac-akcio-uj-nincs.jpg a fájlnév

Jó matrac választást kívánok!

Ha kérdések maradt – vagy eljönnél hozzánk egy matracpróbára, keress minket elérhetőségeinken.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük